Slovenija

Tožilstvo Jankoviću v zadevi Stožice očita zlorabo položaja

Ljubljana, 23. 11. 2021 07.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Tožilstvo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću v primeru Stožice očita zlorabo uradnega položaja za pridobitev financiranja športno-trgovskega centra, soobtoženim pa pomoč pri tem kaznivem dejanju. Obtoženi krivdo zanikajo. Obravnava se bo nadaljevala 14. decembra.

Specializirano državno tožilstvo v obtožnici Zoranu Jankoviću očita, da je kot uradna oseba zlorabil uradni položaj, da bi omogočil pridobitev velike protipravne premoženjske koristi, je danes ob začetku glavne obravnave povedala tožilka Blanka Žgajnar.

Nekdanjemu direktorju Zavoda Tivoli Romanu Jakiču, nekdanjemu direktorju Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Samu Lozeju, Urošu Ogrinu in Zlatku Sraki iz družbe Grep, ki je gradila center Stožice, Marku Kolencu iz občinskega oddelka za šport in direktorju projekta gradnje športnega parka Stožice Andreju Lavriču obtožnica očita, da so pomagali pri tem kaznivem dejanju.

Tožilstvo očita sklenitev pogodbe med občino in Grepom za najem 2500 parkirnih mest v okviru centra za okoli 1,8 milijona evrov na leto, s čimer naj bi Grepu omogočili, da je izpolnjeval pogoje bank za pridobitev prve in druge tranše posojila v skupni višini 87,9 milijona evrov. Tožilstvo trdi, da nobeno od občinskih podjetij toliko parkirnih mest ni potrebovalo in da je bil nam le, da bi Grep izpolnjeval pogoje bank.

Obtožnica očita tudi, da je Janković v zahtevi takratnemu ministrstvu za šolstvo in šport leta 2010 za sofinanciranje večnamenske dvorane in stadiona - občina je prejela 9,4 milijona evrov, od tega nekaj manj kot osem milijonov evropskih sredstev in 1,4 milijona evrov sredstev državnega proračuna - lažno zatrjeval, da so stroški ustrezno evidentirani, da je investicija v stadion zaključena in da so bila vsa dela na stadionu opravljena.

Zoran Janković
Zoran Janković FOTO: Miro Majcen

Glede stroškov tožilstvo trdi, da so bili uveljavljeni tudi stroški sanacije gradbene jame v višini okoli 3,4 milijona evrov, čeprav se je občina, tako tožilstvo, glede jame pred tem že sodno poravnala z družbo SCT. Da investicija ni zaključena, naj bi kazalo dejstvo, da občina in Grep v času zahtevka na ministrstvo še nista vzpostavila etažne lastnine. Glede opravljenih del pa tožilstvo trdi, da so v prijavi ministrstvu izkazovali za okoli 2,2 milijona evrov več del od opravljenih.

Janković je v zagovoru med drugim dejal, da vztraja pri svojem zagovoru iz preiskave marca 2015 ter da niso storili očitanih kaznivih dejanj. Prepričan je, da bo dokazni postopek pokazal absurdnost in pravno zgrešenost vseh postopkov.

Izpostavil je, da je tožilstvo od zahteve za preiskavo spremenilo očitano kaznivo dejanje (tožilstvo je sprva očitalo preslepitev pri pridobitvi in uporabi posojila ter goljufijo na škodo EU). Dejal je, da za izvedbo prireditev v Stožicah omenjena parkirna mesta potrebujejo, da pa se omenjena pogodba ni realizirala. Poudaril je, da če stadion avgusta 2020 ne bi bil dokončan, ne bi bil prevzet, ne bi dobili (začasnega) uporabnega dovoljenja in tudi ne mogli izvesti tekme državne nogometne reprezentance, ki je bila naslednji dan po pridobitvi dovoljenja. Glede omenjene gradbene jame je povedal, da tožilstvo v zvezi s tem vodi poseben postopek.

"Soobtoženim in meni se dela velika krivica - vsi so stali za svojimi dejanji. Končna zgodba Stožic, ki bi lahko bile zelo uspešen projekt, če banke ne bi ustavile financiranja, je v tem, da imamo stadion in dvorano, podjetje Grep in njegov ustanovitelj Gradis Energoplan sta v stečaju, nekdanja direktorja teh družb sta v osebnem stečaju. In mi v javnem sektorju naj bi bili krivi, da smo nekomu v zasebnem sektorju nekaj omogočili. Omogočili, da je šel v stečaj? Ta zgodba je popolnoma brez osnove," je v izjavi medijem po obravnavi dodatno dejal Janković.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, če je storilec sebi ali drugemu pridobil in je hotel pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

"Obramba izhaja iz dejstva, da ni bilo storjeno nobeno kaznivo dejanje in da tožilstvo izhaja iz napačne hipoteze - noče razumeti, da je bila podpisana pogodba za objekt v celoti, vse te količine, ki jih tožilstvo očita, pa so bile stvar izvajalcev oz. zasebnega partnerja," je v izjavi po obravnavi povedal Jankovićev zagovornik Janez Koščak.

O očitkih glede pridobitve državnih in evropskih sredstev je Koščak dejal, da je občina ves ta denar vložila v Stožice. "Kaj naj bi bilo s tem narobe? En evro ni šel drugam, objekt stoji, za razliko od nekaterih drugih postopkov pa je bil ves denar namenjen izključno za namen, za katerega so bila sredstva zaprošena," je poudaril.

Tudi soobtoženi so večinoma vztrajali pri svojih zagovorih iz preiskave februarja oz. marca 2015. Sraka je poudaril, da je bila glede gradnje centra sklenjena pogodba na ključ, ki so jo v celoti izpolnili, preden je bil objekt dan v uporabo. Glede oddaje parkirnih mest je dejal, da bi ga lahko preganjali, da je oškodoval družbo, če ji ne bi zagotovil prihodka. Meni, da so v projektu zasebni partnerji potegnili kratko, da bi kvečjemu lahko govorili o morebitnih slabih poslovnih odločitvah, da pa ni bilo nobenega kaznivega dejanja. Zatrdil je, da izplačilo prve tranše posojila ni bilo odvisno od tega, ali bodo oddali parkirišča, ampak od več pogojev. Glede izkazanih za 2,2 milijona evrov več del, kot jih je bilo opravljenih, je povedal, da je imel javni partner še nekatere dodatne zahteve, ki niso bile vključene v pogodbo na ključ.

Jakič je zatrdil, da so parkirišča želeli najeti, ker so jih potrebovali za izvedbo prireditev. Tudi glede nameravanega najema drugih površin - prostora za informacijsko točko Zavoda Tivoli v okviru trgovskega dela, skladiščnih prostorov in prostora za manjše koncerte - je dejal , da bi bil upravičen. Niso bili pa dogovori izvedeni in za občino ni bilo finančnih posledic.

Tožilstvo bo do naslednje obravnave opredelilo dokazne predloge glede na to, ali naj se izvedejo neposredno na obravnavi ali naj se preberejo, zagovorniki pa se bodo nato do predloga opredelili.

Zagovornik Srake je med drugim predlagal postavitev izvedenca gradbene stroke, da bi povedal, ali je bil objekt avgusta 2010 dokončan, in ekonomske stroke, ki bi povedal, ali lahko družba z omejeno odgovornostjo prepusti svoje premoženje brez odmene (oz. ali je bila nameravana oddaja parkirišč upravičena), ter zaslišanje nekaterih uslužbencev Grepa. Nadaljevanje obravnave je predvideno za 14. december.

Za kaznivo dejanje zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic, če je storilec sebi ali drugemu pridobil in je hotel pridobiti veliko protipravno premoženjsko korist, je zagrožena zaporna kazen od enega do osmih let.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (501)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zurbrigen
25. 11. 2021 08.05
-1
hm spet Blanka Žgajnar dobila v roke zadevo, torej pomeni da ne bo popolnoma nič, le neko jutro bodo ugotovili da je vse skupaj zastaralo in zadevo ustavili. Ampak zanimivo JJ bo očitali da NI sprejemal pošte, dočim Zokiju je 10 let niti poslali niso :)
jodr
24. 11. 2021 12.26
Nikjer pa ne piše, da dela Zokiju na zatožni klopi tudi Roman Jakič od Alenke.
jodr
24. 11. 2021 12.26
U4
23. 11. 2021 21.55
+1
Bla, bla, bla...
txoxnxy
23. 11. 2021 21.31
+3
Njemu jih dokažejo pa se nič na zgodi, ker mal preveč ve in če pade on se slovenski levi blok sesuje kot hiška iz kart.
bojer
23. 11. 2021 21.18
+5
Pravijo, da upanje umre zadnje. Morda bo pa to pot tožilki uspelo. Vsaj enkrat pri takem "gospodu".
beuta
23. 11. 2021 20.36
+2
Bi morali kot v Italijo naredit zakon proti mafijo: prvo te vrzejo v zapor in ti sodijo dokler ne cedia. Vse tvoje bogastvo ti zaplenejo. Ko paiholosko pades in priznas pol se vse likvidira in obcasno zacne tudi sojenje..nato se ti doloci kazen in let ki bos ostal v zapor
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 21.05
+1
To pa ne . Pol bi moral Grosupeljčan v jamo al pa v Argentino
maske-so-padle
23. 11. 2021 20.32
+4
On itak nič ne prizna. On tudi Ropu ni priznal, da ga je nastavil, čeprav mu je Tone (javno) lepo razložil, da ga je politika nastavila, da ga je on nastavil. Oba se še vedno sprehajata, ko da ni bilo nič. In potem naj verjamemo v neka sojenja, ki se začnejo po skoraj 10 letih preiskave. Če bi bili mi država, bi tile obtoženi zdaj že odsedeli.
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.30
+4
A MI ZNA KDO OBJASNIT , KAKO , DA DESETARJEV SVETOVALEC VOZI DVA MASERATIJA , Z ŽENO USTVARITA BRUTO 1000 EVROV MESEČNEGA PRIHODKA . JAZ BI TUDI IMEL BELEGA MASERATIJA , ZICE OBLEČENE PA V BEŽ USNJE . Z ŽENO IMAVA PAR STOTAKOV VEČ , MISLIM NETO , PA NAM ŽE 6 . LETO LAUFA LIZING ZA KARETO . KAJ DELAM NAROBE . MORDA , KER HODIM NA ŠIHT V GOSPODARSTVU , NAMESTO DA DAM PROŠNJO NA TRSTENJAKOVO
abmam
23. 11. 2021 20.26
+2
V zapor z njim, skrajni čas je že!
blackwizard
23. 11. 2021 20.15
+6
v zapor z zokijem,tudi za njega raste dolga huda šiba
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.17
+2
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.12
+1
Kr vidim Grosupeljčana . Politični konstrukt . On ga ma pred , med , po ...
MeireMetran
23. 11. 2021 20.06
+2
Fajonka in ostali rdeči ki so mu lezli v rit, nič ne komentirajo spolnega nasilja nad Farmacevtko, seveda saj njihov ..in kako so se rdeči Akademiki kot Mungosi plazli po magistratu...nekaj jih še sedaj šrtli iz njegove riti..sram je pa vse po vrsti..Sicer pa poznamo, za Bulmastifovce je sprejemljiva vsaka sexualna ORGIJA..Sodišče se ukvarja z gsihtom Josipa Broza..za Bukanje v apotei pa nimajo cajta..
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.14
+2
Kaj pa spolno nasilje nad dečki in deklicami . Baje se je to dogajalo tud v Tacnu . Ko imajo vlak na Trstenjakovi je pa ok
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.16
+1
Mislim ZLORABO V KATOLIŠKI CERKVI . A TO JE PA PO BOŽJI PREVIDNOSTI
Sibila
23. 11. 2021 20.05
+2
ali ima g.Janković svojo osebno tozilko? Butale!!!
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 20.04
+4
A je kdo videl koordinatorja cepljenja ambasadorja Jelka . Men je mal čudno . Na Hrvaškem se pospešeno cepijo , tam ima drugi dom . Da jim z desetarjem ne pomagata kot 91. Je verjetno gledal šverc komerc , pa so ga obšli lepi spomini . Na Krku vila in zakaj še ne marina
zoky007
23. 11. 2021 20.02
+3
in spet bo nič kriv
domine hafner
23. 11. 2021 19.57
Brez škode c...e
rdeč alarm
23. 11. 2021 19.57
+5
V zapor z njim pa v skupinsko sobo še s parimi ki jih ne bom imenoval."teta radirka je budna".
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 19.59
+2
M teorija
23. 11. 2021 19.57
+3
Čaki!? Zrihtov je 8 miljonov evropskih sredstev, pa bo kaznovan!?
multifit
23. 11. 2021 20.06
+2
nalijmo si čistega vina
23. 11. 2021 19.56
+3
A je Brezigarjeva pozabljena . A imate pasji spomin - 5 sekund . Kaj je Jerajeva mal falila
Hase
23. 11. 2021 19.55
+4
to da ste blokirali komentarje o spolnih zlorabah je bedno....vse zapreti in oko za oko