Slovenija

V šolah in Svizu čakajo na dogovor in navodila o samotestiranju

Ljubljana, 20. 04. 2021 16.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, Ma.Ko.
Komentarji
4

V šolskem sindikatu pred napovedanim samotestiranjem dijakov in učencev zahtevajo pogovore in dogovor o tem, na kakšen način bodo pri tem sodelovali zaposleni v šolah. Če dogovora ne bo, bodo svojim članom odsvetovali sodelovanje. Ravnatelji osnovnih šol čakajo okrožnico z navodili, kako bo potekalo samotestiranje.

Po besedah glavnega tajnika Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja je o uvedbi samotestiranja na okužbo z novim koronavirusom za dijake in učence zadnjega triletja osnovnih šol danes razpravljal izvršilni odbor sindikata, ki je ugotovil slabo komunikacijo ministrstva za izobraževanje, znanost in šport na to temo, zaradi "česar je več vprašanj kot odgovorov".

V sindikatu samotestiranje podpirajo, a naj poteka doma

Menijo namreč, da lahko pripomore k zajezitvi okužb, a se hkrati pridružujejo stališču ravnateljev, naj samotestiranje poteka doma. Če se bo ministrstvo vseeno odločilo, da bo samotestiranje potekalo v šoli, v Svizu zahtevajo, da se ministrstvo o njem predhodno pogovori in dogovori z njimi. "Dogovoriti se želimo predvsem, na kakšen način bo samotestiranje poseglo v organizacijo pouka in kako bodo vanj vključeni zaposleni, predvsem ko gre za odčitavanja rezultatov, odgovornosti za napake in podobno. Take stvari se dogovorijo v vsaki evropski civilizirani državi," je poudaril Štrukelj.

Če dogovora o samotestiranju ne bo, bo Sviz svojemu članstvu odsvetoval, da sprejema obveznosti, povezane s samotestiranjem.
Če dogovora o samotestiranju ne bo, bo Sviz svojemu članstvu odsvetoval, da sprejema obveznosti, povezane s samotestiranjem. FOTO: Shutterstock

V Svizu hkrati predlagajo, da bi hitre teste, ki so manj invazivni in jih bodo za samotestiranje uporabljali dijaki in učenci, predvideli tudi za učitelje. Želijo si odpreti še vprašanje o prostovoljnosti testiranja za zaposlene v šolah. "S tem bi namreč končno dali znamenje, da učiteljstvu v tej državi zaupamo," je dejal Štrukelj.

Če končnega dogovora ne bo, bo Sviz po Štrukljevih besedah svojemu članstvu "odsvetoval, da sprejema obveznosti, povezane s samotestiranjem, saj niso predmet njihove pogodbe o zaposlitvi". Ob tem je dodal, da to nujno ne pomeni, da bodo za sodelovanje učiteljev pri samotestiranju zahtevali dodatno plačilo,"se pa zagotovo želimo dogovoriti, kaj to pomeni za delovni čas in kam se štejejo te obveznosti".

Šole še niso prejele okrožnice z navodili o samotestiranju

Ministrstvo za izobraževanje je sicer projekt samotestiranja predprejšnji in ta teden predstavilo ravnateljem osnovnih in srednjih šol, a neznanke še vedno ostajajo. Po besedah predsednika Združenja ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Slovenije Gregorja Pečana bi večino odgovorov dala okrožnica ministrstva z navodili o izvajanju samotestiranja, ki pa je osnovne šole še vedno niso prejele.

Zamujanje z okrožnico je po njegovih besedah še posebej težavno, ker naj bi testiranje po nekaterih napovedih steklo po prvomajskih počitnicah, kar pomeni, da imajo šole za vse priprave na voljo le še tri delovne dni, v tem času pa morajo zbrati poimenska soglasja staršev za samotestiranje.

Ravnatelji osnovnih šol so sicer na ponedeljkovem sestanku s pristojnimi predlagali, da bi učenci samotestiranje izvajali doma, a za zdaj Pečan nima informacije, ali bo ministrstvo prisluhnilo predlogu.

Aktiv ravnateljev osnovnih šol v Mestni občini Ljubljana je danes sklenil, da samotestiranja v šolah ne bodo izvajali, podpirajo pa ga v domačem okolju, je za STA povedal vodja aktiva Marjan Gorup. Prav tako niso za samotestiranje v šoli v aktivu ravnateljev osnovnih šol v primorski regiji. Ravnateljica Osnovne šole Vojke Šmuc v Izoli Irena Sivka Horvat je  dejala, da tako, kot je projekt zamišljen zdaj, ne more potekati v šoli. Samotestiranje namreč ni obvezno za vse in se potem po njenih besedah lahko pojavi problem enakega obravnavanja.

Samotestiranje dijakov bi lahko steklo že ta teden 

Kot je na ponedeljkovi vladni novinarski konferenci pojasnila vodja posvetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar, trenutno čakajo dovoljenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki validira hitri test, ki ga bodo uporabljali dijaki. Validacija naj bi bila zaključena v nekaj dneh, kar pomeni, da bi lahko v petek imeli izobraževanja glede testiranja na šolah in potem bi se lahko začeli dijaki samotestirati, je povedala.

Koronavirus pasica nova
  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jodr
20. 04. 2021 21.30
+3
Tako enostavna zadeva, pa toliko govorjenja. Ali so ravnatelji tako butasti ali pa nesposobni, da ne znajo organizirati samotestiranja dijakov. V Avstriji je to čisto preprosto.
-1
Porinte palčko v noss, potem v rit, potem odnestu k ravnatelju, če imate pa čas pa na Trstičevje 8!
sloZebra
20. 04. 2021 16.54
+3
Jaz bi veliko raje videl testiranje politikov za nedovoljena mamila .... na kokainu bi bilo po moje pozitivnih 30% +
d_evil
20. 04. 2021 16.22
+1
Nesposobni od Ivana navzdol. Da o wanna be ministrici Kustec ne izgubljamo besed.