Slovenija

V Šoštanju del občanov nasprotuje sosežigu nenevarnih odpadkov

Šoštanj, 26. 06. 2019 21.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
5

Svetniki Občine Šoštanj so se seznanili z načrti Teša glede sosežiga goriva iz nenevarnih odpadkov. Modelno študijo je svetnikom predstavil Jože Lenart iz Teša in napovedal, da bodo predvidoma julija objavili razpis za izdelavo presoje vplivov na okolje. Del krajanov sosežigu nasprotuje, civilna iniciativa pričakuje finančno nadomestilo.

Modelna študija, ki jo je vodstvo Termoelektrarne Šoštanj (Teš) prejšnji teden že predstavilo vodstvu Občine Šoštanj, danes pa tudi svetnikom, je po besedah Jožeta Lenarta iz Teš pokazala, da obstajajo možnosti za sosežig premoga in goriva iz nenevarnih odpadkov. Gre za skupno največ 150.000 ton goriva iz nenevarnih odpadkov letno za sosežig v blokih pet in šest oz. za možnost sosežiga do deset odstotkov energetske vrednosti premoga.

Prvi rezultati modelne študije sicer kažejo, da bi emisije izpustov ostale znotraj že zdaj določenih mejnih vrednosti. Sicer pa je glede sosežiga odprtih še več vprašanj, med drugim glede tehnologije, prevoza in skladiščenja goriva iz nenevarnih odpadkov.
Prvi rezultati modelne študije sicer kažejo, da bi emisije izpustov ostale znotraj že zdaj določenih mejnih vrednosti. Sicer pa je glede sosežiga odprtih še več vprašanj, med drugim glede tehnologije, prevoza in skladiščenja goriva iz nenevarnih odpadkov. FOTO: Damjan Žibert

O sosežigu so v Tešu začeli razmišljati zato, ker to predstavlja eno od možnosti izboljšanja poslovnega rezultata, prav tako bi to bila tudi pomoč pri reševanju problematike odpadkov v Sloveniji, je dejal Lenart. Gorivo v obliki granulata bi bilo namreč izdelano iz nenevarne industrijske in gospodinjske embalaže, ki bi jo pridobili v Sloveniji.

Naslednji korak izdelava presoje vplivov na okolje

Izdelava modelne študije je bil potreben pogoj, da lahko v Tešu sploh razmišljajo o sosežigu, je pojasnil Lenart, pred kakršnokoli dokončno odločitvijo pa bodo potrebne še nadaljnje aktivnosti. Naslednji korak bo izdelava presoje vplivov na okolje, za kar bo Teš predvidoma julija objavil javni razpis. Sledili bodo še izdelava idejnega projekta in investicijskega programa, prav tako bi bila potrebna tudi sprememba okoljevarstvenega dovoljenja.

Nekateri občani načrtom Teša nasprotujejo. Med drugim je svetnica Bojana Žnider (SD) izpostavila bojazen, da se bo po premogovniškem smradu zdaj pojavil še smrad zaradi odpadkov. Opozorila je, da Teš ni bil zgrajen za sežig odpadkov in da bi najpomembnejše pri vsem moralo biti zdravje ljudi, in ne kapital. Opozorila je tudi, da za sejo niso prejeli gradiva za to točko dnevnega reda, da bi se lahko ustrezno pripravili.

Predsednik Civilne iniciative Šoštanj Walter Kolar pa je povedal, da v civilni iniciativi sosežigu ne nasprotujejo, pričakujejo pa finančno nadomestilo v višini osem milijonov evrov letno, kar bi pokrilo stroške ogrevanja Šoštanjčanov.

O sosežigu so v Tešu začeli razmišljati zato, ker to predstavlja eno od možnosti izboljšanja poslovnega rezultata, prav tako bi to bila tudi pomoč pri reševanju problematike odpadkov v Sloveniji, je dejal Lenart.
O sosežigu so v Tešu začeli razmišljati zato, ker to predstavlja eno od možnosti izboljšanja poslovnega rezultata, prav tako bi to bila tudi pomoč pri reševanju problematike odpadkov v Sloveniji, je dejal Lenart. FOTO: Miro Majcen

Sosežig bi lahko stekel konec leta 2020

Jože Lenart pa je glede morebitnega finančnega nadomestila v izjavi za medije po seji povedal, da se o tem še niso kaj pogovarjali, so se pa o tem, da bo Šoštanj imel "pozitivni učinek", a da v tem trenutku niti ne vedo, kakšen bi bil prihodek iz naslova sosežiga.

Lenart sicer nasprotovanje dela občanov, kot je dejal, razume. "Mi ne bomo nič vsiljevali. Če ne bomo prepričani, da je to zares čista tehnologija, tudi nimamo namena tega početi," je dejal. Glede strahu občanov zaradi smradu pa, da trenutno pravzaprav o tem še nimajo podatkov, da pa je skladiščenje granulata predvideno v zaprtih prostorih.

Prvi rezultati modelne študije sicer kažejo, da bi emisije izpustov ostale znotraj že zdaj določenih mejnih vrednosti. Sicer pa je glede sosežiga odprtih še več vprašanj, med drugim glede tehnologije, prevoza in skladiščenja goriva iz nenevarnih odpadkov. Po optimalnih načrtih bi sicer sosežig v Tešu lahko stekel konec leta 2020, je še povedal Lenart.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fairplayy
27. 06. 2019 08.46
+1
sežiganje premoga ni kaj bolj zdravo od kurjenja odpadkov v 19 st so mestne oblasti londona prepovedale kurjenje le tega ko so ljudje množično umirali tam res pa je da filtrov takrat niso poznali vedeli pa so kaj jih ubija že takrat...
Nimasmisla
27. 06. 2019 07.17
+2
kar ste želeli imate
korintos23
27. 06. 2019 08.25
-2
Rafael Kramar
27. 06. 2019 09.04
-1
AlternativeFacts
26. 06. 2019 21.49
-1
Potem pa zapreti vse skupaj pa bo..... Premog bi, odpadkov ne bi ker? Nevem, je Trump rekel da bodo izkopavali čisti premog?