Slovenija

V Šoštanju v recenzijo poročila o vplivih sosežiga v Tešu na okolje

Šoštanj, 29. 11. 2020 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Šoštanjska občina je naročila recenzijo poročila o vplivih na okolje zaradi načrtovanega sosežiga nenevarnih odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj. Za izdelavo recenzije so se odločili, ker želijo pridobiti neodvisno mnenje o (ne)škodljivosti sosežiga za okolje in zdravje ljudi, so povedali na Občini Šoštanj.

Pridobiti želijo čim več informacij, na podlagi katerih se bo občinski svet predvidoma še letos lahko odločal za ali proti sosežigu, so dodali. Recenzijo bo izdelal celjski Inštitut za okolje in prostor, ki je oddal tudi najugodnejšo ponudbo v višini skoraj 31.000 evrov.

Teš namerava poskusni sosežig goriva SRF, pridobljenega iz nenevarnih odpadkov, zagnati s koncem leta 2021, redni sosežig pa predvideva od začetka leta 2022. Po oceni vodstva Teša je načrtovani projekt sprejemljiv, saj da ne poslabšuje trenutne okoljske slike Šaleške doline.

V poročilu o presoji vplivov na okolje so bili upoštevani vplivi na okolje in ljudi, ki bi z uvedbo sosežiga nastali v času prilagoditve Teša – tako v času izvajanja sosežiga kot tudi ob prenehanju. Vsi vplivi v času obratovanja so ocenjeni kot nebistveni, so poudarili v elektrarni.

Kot so dodali, so rezultati presoje pokazali, da bi načrtovani sosežig zmanjšal negativne vplive na okolje; zlasti bi bilo manj izpustov ogljikovega dioksida. V okvirih dopustnih mejnih vrednosti bi bili tudi vsi ostali vplivi na okolje. Naložba v sosežig naj bi stala od šest do 10 milijonov evrov.

Šoštanjska občina je naročila recenzijo poročila o vplivih na okolje zaradi načrtovanega sosežiga nenevarnih odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj (Teš).
Šoštanjska občina je naročila recenzijo poročila o vplivih na okolje zaradi načrtovanega sosežiga nenevarnih odpadkov v Termoelektrarni Šoštanj (Teš). FOTO: Miro Majcen

V Tešu bi letno porabili do največ 160.000 ton goriva oz. do največ šest odstotkov masnega deleža k osnovnemu gorivu lignitu. To gorivo bi šest dni v tednu v Teš predvidoma dostavljalo 25 tovornjakov na dan. Dovoz bi potekal v zaprtem tovoru, sprejem in doziranje pa bi izvajali v zaprtem objektu s sistemom podtlaka in odvodom zraka v višje zračne plasti.

A skupina za civilni nadzor nad načrtovanim sosežigom, ki jo je ustanovila velenjska občina, ima pomisleke. Ocenjujejo, da bo razširitev dejavnosti terjala bistveno razširitev območja vrednotenja potencialnih vplivov sosežiga odpadkov. V poročilu o sosežigu, ki so ga pripravili v Tešu, je namreč kot vplivno območje obravnavan le z ograjo omejen poslovni prostor elektrarne, poudarjajo v skupini.

Skupina za civilni nadzor je zato zahtevala, da se v poročilu predstavijo pričakovani vplivi posega na zdravje ljudi, poročilo pa morajo izdelati strokovnjaki medicinske stroke in mora biti kompleksno ter preverljivo. Pri ovrednotenju vplivov na okolje in zdravje ljudi je treba bolje vključiti tudi vzporedne vplive, zlasti vpliv povečanega prometa tovornih vozil, so dodali. Pričakujejo tudi, da bodo v Tešu pristopili k spremembi prostorske dokumentacije in gradbenega dovoljenja za poseg ter k celoviti presoji vplivov na okolje.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

riss
30. 11. 2020 08.57
+3
Eden najbolj zgrešenih in najdražjih projektov, ki ga je izpeljal saleški lobij s pomočjo več vlad. Ampak ni dovolj, da imamo ne vem kakšne kredite za 2 do 3 krat preplačani projekt, tudi vsem delavcem so omogočili lagodno življenje, zato pa stranka SD prosperira na določenih področjih. Kljub kreditom, izgubam, skratka projektu, ki ga sploh ne bi smelo biti, vsem delavcem omogočijo, da gredo na čakanje ca 2 leti pred upokojitvijo, dobijo odpravnino v vrednosti ca 25.000 € in potem jim je s to popotnico lažje, da spet volijo SD, kontinuiteto komunizma. Kaj pa drugi delavci, drugje, ki niso zaposleni v državnem podjetju, katere grehe ga plačujemo vsi, zakaj se njim ne omogoči enako. KOMUNIZEM NI MRTEV PRI NAS, zato, ker imajo od njega še vedno koristi samo določeni ljudje. Voliti levico, je strel v samega sebe, edino, če od njih nimate direktne koristi. ONI SKRBIJO SAMO ZASE IN NJIHOVE BLIŽNJE.
pravakritika
30. 11. 2020 13.03
-2
....Torej ne smemo voliti več Maršala Twitota in vseh njegovih sodelavcev???? Kajti Maršal Twito je bil NAJBOLJ zagrizen komunist. Morali smo ga vreči iz ZKJ in ZKS zaradi PREVEČ radikalnih marksističnih idej... Pa tudi 85 % njegovih sodelavcev je bilo med najbolj zagrizenimi komunisti. Eden, ki zelo opleta z jezikom in pljuva po komunizmu je vodil MARKSISTIČNI krožek na šoli, kjer je poučeval... ....Ja res je.....Lisica samo zamenja kožuh, karakterja ne...
pravakritika
30. 11. 2020 13.05
-2
....Kdo pa je bil MINISTER ZA GOSPODARSTVO, ko se je podpisovala pogodba? Je zgolj slučajnost, da je danes SVETOVALEC v vladi???
Uporabnik419925
29. 11. 2020 16.52
+1
Metanje denarja v zrak. V Šaleški dolini je na več lokacijah postavljenoh avtomatskih postaj za merjenje škodljivih snovi v zraku, padavin itd... Če bi z sosežigom prihajalo do prekoračitev vrednosti škodljivih snovi bi se to takoj vedelo.
silvo.uzmah
29. 11. 2020 16.42
+5
Spomenik korupcije
bodi
29. 11. 2020 15.19
+0
Naj se preuredi za sežig z pogojem ,da se sama financira z najsodobnejšem filtrom, saj so že z postavitvijo šestega bloka porabili davkoplačevlski denar sedaj je red ,da sami financirajo ta projekt . Itak se jim bo vse povrnilo v parih letih.
pogledd
29. 11. 2020 15.05
+5
Ni samo elektrarna in rudnik problem, tudi avtocesta, viadukt, ki bo sekal Šaleško dolino.
kakafonijaprava
29. 11. 2020 15.04
+1
A ni bil rotovnik iz SDS, s svojimi milijoni ki mu jih je dala mama od oddajanje sob? 
kakafonijaprava
29. 11. 2020 14.52
+2
Se povsem strinjam Darko. Če imajo na Dunaju sežigalnic, ne vem zakaj moramo mi drek odvažati na Mađarsko!
Darko32
29. 11. 2020 14.27
+4
Dolgoročno bomo morali rešiti problemz sežigom smeti. Toploto proizvedeno pri tem pa spremniti v uporabno energijo. Tukaj bi bila rešitev, da se združijo moči na znanstvenem področju in skupaj naredijo dobro filtrirno napravo, ki nebo povzročala vplivov zunaj območja. Energijo, katara se proizvede pa uporabiti. Vročo vodo uporabiti za ogrevanje bližnjih mest in ljudem dati kot plačilo odškodnine cenejše ogrevanje in toplo vodo.
kakafonijaprava
29. 11. 2020 14.21
-2
Zraven lahk še SDS-ovce!
Darko32
29. 11. 2020 14.27
+4
Ti pa res ne moreš brez politike tudi pri sežigu smeti.
bodi
29. 11. 2020 15.13
+1
darko ta kaka oz. sralec bi bil dober za poizkusni sežig . Res so eni slaboumni kaj ima tukaj sedaj politika zraven.Ja in prav imaš vse smeti bi lahko skurili tako kot na Dunaju sam kaj ko se vedno najde balkanska pamet in vse pretvori sebi v korist in nič za rajo zato pa smo tam kjer smo v ri....ti
kakafonijaprava
29. 11. 2020 14.21
+1
EU vam bo prepvedala kurit lignit, zato morate kaj drugega sežigat, itak!
Andrej Lon?ar
29. 11. 2020 14.13
+4
V Tešu je treba velenjske SDjevce skuriti,nam bo vsem še dolgo toplo.
Darko32
29. 11. 2020 14.28
-1
Ali res nimaš nič pametnejšega za povedati na temo sežiga smeti.
kiropraktik
29. 11. 2020 14.03
+6
Ta ista občina je skupaj z drugimi deležniki zagatavljala,da je premoga dovolj do leta 2050! Premoga počasi zmanjkuje, rudnike bi zaprli, pa naj kurijo smeti! Vse se enkrat plača!
Carmennula
29. 11. 2020 13.59
+12
Šaleška dolina je dolina odpadkov smeti, radioaktivnega pepela, praktično dolina RDEČE ( SD ) vse SMRTI..