Slovenija

V spomin Janezu Drnovšku

Ljubljana/Šmartno pri Litiji, 02. 03. 2008 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Člani Gibanja za pravičnost in razvoj so na gradu Bogenšperk posadili lipo v spomin na svojega ustanovitelja.

Vodja gibanja Prejovnik je poudaril da je bil "Janez D., naš predsednik, velik človek". "V nas je prižgal luč, ki naznanja novo življenje.
Vodja gibanja Prejovnik je poudaril da je bil "Janez D., naš predsednik, velik človek". "V nas je prižgal luč, ki naznanja novo življenje. FOTO: POP TV

Na gradu Bogenšperk v Šmartnem pri Litiji so člani in simpatizerji Gibanja za pravičnost in razvoj simbolično posadili lipo v spomin in zahvalo preminulemu bivšemu predsedniku republike, nekdanjemu premierju in ustanovitelju gibanja Janezu Drnovšku. Srečanja se je po besedah sedanjega predsednika gibanja Staneta Pejovnika udeležilo dvesto ljudi. Gibanje je bilo ustanovljeno maja 2006 na gradu Turjak. Njegov prvi predsednik je postal Drnovšek. Ta se je aprila 2007 odpovedal vodenju gibanja, še naprej pa je ostal njegov dejaven član.

Dekan na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani in predsednik gibanja Stane Pejovnik je po glasbenem nastopu skupine "100 prašičkov poje" v govoru poudaril, da poleg miru daje našemu življenju smisel tudi dobrota. "Ustvarjati moramo dobro. To daje našemu življenju smisel. Torej mir in dobro? Mir in dobro," je dejal in dodal, da je tako zapisal Janez D. na spletni strani gibanja "in besedi mir in dobro posadil v slovenska srca".

Velika izguba

Toda tukaj nismo zato, da se poslovimo ali žalostimo. Tega naš Janez ne bi želel. Kot je zapisal v eni od njegovih misli, je ljubezen tista, ki nas osvobaja bolečine, trpljenja in žalosti. Zato bomo današnje srečanje preživeli v ljubezni, v lepem in radostnem spominu nanj," je sklenil govor.

"V preteklih dneh smo se vsi soočili s težko izgubo. Zapustil nas je dr. Janez Drnovšek, naš predsednik, naš Janez D.," je pojasnil predsednik gibanj. Dodal je, da je bil "Janez D., naš predsednik, velik človek". "V nas je prižgal luč, ki naznanja novo življenje," je zatrdil in dodal, da današnji dan zato posvečajo življenju. "Kot simbol novih začetkov bomo skupaj posadili drevo, ki bo raslo na krilih miru in dobrote. Tako bo njegovo sporočilo živelo naprej, on pa bo za vedno ostal v našem spominu, ki ga ne bo izbrisal čas," je pojasnil.

Janez Drnovšek
Janez Drnovšek FOTO: Urad predsednika republike

Po Pejovnikovem govoru so člani gibanja brali Drnovškove misli iz njegov knjig in sporočil objavljenih na spletni strani gibanja. Za tem so posadili lipo. Po posaditvi drevesa je sledilo druženje z glasbenikom Boštjanom Bračičem, ki je na kitaro zaigral in zapel pesmi, ki jih je pokojni predsednik rad poslušal. S tem se je srečanje, ki so se ga med drugim udeležili tudi predsednik stranke Zares Gregor Golobič, namestnica vodje poslanske skupine Zares Majda Širca, član omenjene stranke Zares Franci Kek in ljubljanski mestni svetnik Peter Božič, končalo.

Gibanje izpeljalo tudi nekaj projektov

Drnovšek je preminil v 58. letu starosti minulo soboto na svojem domu na Zaplani pri Vrhniki. Premagala ga je huda bolezen, s katero se je bojeval devet let. Pokopali so ga v torek v Zagorju ob Savi. Čeprav je bilo sprva predvideno, da se bodo pogreba bivšega predsednika republike udeležili le ožji družinski člani in pokojnikovi prijatelji, je pogrebu prisostvovalo okrog 1000 ljudi.

Pejovnik je povedal, da bo gibanje v naslednjih mesecih izpeljalo tri projekte, ki so bile dogovorjeni že s pokojnim predsednikom. Praznovanje Dneva zemlje, 22. aprila, bodo na Trubarjevi domačiji v Velikih Laščah združili s praznovanjem 500. obletnice rojstva Primoža Trubarja. "1. junija bo sledil Pohod za hrano v Ljubljani, tako kot lansko leto, ko se je zbralo okrog 500 ljudi," je dodal.

Po besedah predsednika gibanja se se bodo člani gibanja zavzemali tudi za univerzalni temeljni dohodek. "To troje je za letos že kar veliko," je dejal in dodal, da "bomo poiskali še kakšno novo obliko dela". Na koncu je še dodal, da gibanje ne sme delati hierarhično in po načrtu. "Tu mora biti veliko spontanosti, novih zamisli in navdiha. Ko bi začeli delati strogo po programu, ne bi bili več gibanje", je poudaril.

Množičen vpis v žalno knjigo

Drnovšku se je z vpisom v žalno knjigo poklonilo več 10 tisoč ljudi.
Drnovšku se je z vpisom v žalno knjigo poklonilo več 10 tisoč ljudi. FOTO: Dare Čekeliš

Vpis v spletno žalno knjigo, ki so jo zaradi velikega zanimanja v spomin na nekdanjega predsednika republike in premierja Janeza Drnovška odprli na strani urada predsednika, ni več mogoč.

Odziv je bil zelo velik, na ta način se je preminulemu poklonilo kar 73.098 ljudi. Več tisoč pa jih je svoje misli zapisalo v klasične žalne knjige v Ljubljani ter v štrevilnih drugih slovenskih mestih.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0