Slovenija

V središču: Kadilci

Ljubljana, 29. 07. 2007 19.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
Maja Sodja
Komentarji
48

Čez natanko teden dni kajenje v zaprtih javnih prostorih ne bo več dovoljeno, saj prihodnjo nedeljo začne veljati tako imenovani protikadilski zakon. Čeprav sta bili proti zakonu vloženi kar dve pobudi za ustavno presojo - prvo je vložilo Združenje gostincev, drugo pa Slovenska nacionalna stranka - uveljavitev zakona zaradi sodnih počitnic ni vprašljiva. Preverili smo, kako se na prepoved kajenja pripravljajo gostinci in hotelirji ter kaj o tem menijo državljani.


KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 07. 2007 23.18
nemejugat samo kje so dobre bejbe ? Piva ne pijem . Saj sem že itak povedal Karavana gre naprej psi pa samo lajajo. Kobajagi se jim gre za ljudi, drugače se jim pa jebe za nas. Saj si videl, zakon komaj ven , oni pa že tri leta v načrtu. Mucke , da te glava boli. Ko bi bilo vsaj kaj pametnega. Pa da ne bi mislil, da sem ZKJ ali pa kašen JJK. Sem samo navaden človek s svojimi možgani.
nemejugat
30. 07. 2007 16.54
PRVO BOREC veseli me, da sva se končno malo razumela in da si se celo nasmejal. Sedaj ko je poletje pa lahko še na morje prideš, da na zraku popiješ pivo, pa celo kako pokadiš, morda ti na plaži katera točajka še jošk pokaže...kako se boš šele takrat lahko smejal. Ljudje moramo biti različni sicer bi bil dolgčas, monotono, toda moramo biti tudi do drugih uvidevni.
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.50
nemejugat no si me pa mal nasmeju. Zakonodaja je bila samo , ki je biso izvrševali. Za prejšen zakon je bil samo EN inšpektor za celo Slovenijo. To ne more biti res, ampak je. Še dober da ni takšen močan lobi na meso. Kaj ne boš hodil v VIP lokale ? Še šenkaval bodo kartice, samo da bomo šli noter. Saj tudi sam hodim po lokalih, ampak ne spikjem samo enega. Se ne splača !! Edin če ni kašna fejst bejba z jožki, takrat pa z užitkom pijem špricer dve uri. Cao nemejugat
doki007@email.si
30. 07. 2007 12.34
vsaj ne bom več prekajena klobasa ,.....bom sedel v gostilni kot človek ne kot klobasa !!!!!
nemejugat
30. 07. 2007 12.25
...poleg mene da, toda to še ne pomeni da sva skupaj...mislil sem, če si za mojim hrbtom in piješ ali kadiš je razlika...ti je bolj jasno??? tako je to mišljeno...nisem mislim ravno skrajnosti da bi me kdo po glavi...sicer pa me je tudi en kos, pa znal bi se tudi kako ubranit. Berem berem, tudi videl sem že marsikaj napisanega....o demokraciji pa nebi razpravljal....to je zelo kompeksen pojem in pri nas si ga ljudje žal preveč posplošeno razlagajo...nekateri celo tako kot da bi bili oni in okoli njega nobeden več. Lokali bodo delali, sem čisto siguren, kdo bo hodil noter pa je od vsakega posameznika odvisno ali kot bi ti rekel od njegovega žepa. Pač nekdo bo doma na balkonu odprl pločevinko piva, drugi bo morda ob hišici spekel perutničko...saj to ni nič narobe...tam kjer so privatni klubi pač OK, če je vse legalno naj bo, tja bodo itak zahajali samo VIP-i mene tja ne bo....in verjetno tudi tebe ne...tudi sam nisem v nobeni stranki, za v lokal oditi pa še vedno imam in upam do bom še imel.
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.05
m&k kajenje je bil IN po celem svetu in najbolj v drugi svetovni vojni. Mislim, da nekateri ne veste, da čisti tobak ni tako nezdrav, ampak zaradi tega, ker mora vsebovati marsikaj, da lahko zdrži, potem so kemikalije tukaj. Kaj bomo z vodnimi pipami, kjer ni katrana ? Že muslimani so vedel, da je boljši pipa kot pa cigareta. Zakaj ne jkadimo havank ? Ker so predrage !!! Najlepši je napravit palčko za ljudi, pa je. Saj tajkuni in politiki ne kadijo cigarete( razen Barovič ),ker si po izdatnem kosilu v parlamentu - stane zelo poceni - si prižgejo cigaro in rečejo : Zopet smo skregali ljudi. Dobri smo !Janez še malo francoskega konjaka, paše zraven havanke. Ovce smo, da veste.
Prvo Bore
30. 07. 2007 11.51
boskopetek in vsi mladi, ki toliko pravite o zakonih. Samo majhen drobec teh zakonov. Ali veste da črnuška obvoznica nima uporabnega dovoljenja, pa vsi se vozijo po njej. Klubi se bodo ustanavljali, kjer bo dovoljen vstop s kartico. Tam pa zakon ne velja, ker je privaten klub na privatni zemlji. Če pišete zakone, potem jih ne pišite malomarno. Kaj bomo pa s tistimi, ki jim smrdi iz gobca zaradi slabe prebave ? To je nadaljna točka našega parlamenta !! Če Vam smrdi iz gobca, morate obvezno uporabljati samo ORBIT.
m&k
30. 07. 2007 11.50
Tako kot je že nekdo tukaj omenil, kajenje je bilo "IN" pred leti, danes se tega poslužuja samo še raja...
Prvo Bore
30. 07. 2007 11.40
Odkar je internet sem na njemu in tudi oči mi že pešajo. Na netu marsikaj dobiš in tudi drugale sem ljubitelj dokumentarnih oddaj in filmov. Ne zapravljam časa po bifejih-nekdaj sem, pa sem ugotovil, da te naslednji dan samo glava boli- zato pa imam čas, da sem na netu. Nisem v nobeni stranki, če te zanima, zato sem tudi lahko nepristranski. mali bifeji bido pocrkal- ************* - za nobelj gostilne pa nimam časa-dnarja. Bomo pa mogoče bolj družbeni in se bomo zopet bolj spoznavali. Ti kupiš vino,nekdo meso in debata bo stekla. Mogoče bo boljši tako, kaj veš !! Zaposlili bodo vse nezaposleni in jih bodo na eno tedenskem tečaju naučili, kako zavohaš dim in nezaposlenih ne bo več. Ampak, Ta neumnost bo šla iz skupnjega žepa in nič koristnega ne bo iz tega. Verjemi !!! Če lahko piješ alkohol nasproti javne ustanove pred 10 zjutraj, potem so zakoni brezveze, ali se ti ne zdi. Gostilne se bodo preimenovale v klube zaprtega tipa. Pa bodo vsi lepo pili, peli, kadili. Na vladi so nesposobni politiki, ker preden dajo zakon ven, ne razmisljijo in ne prižgejo cigaret za razmislek.
Prvo Bore
30. 07. 2007 11.28
""""Tu govorimo o tobačnem zakonu""" Ja u tobačnem zakonu, ki se tiče državljanov Slovenije. Država smo državljani ljudje. Lep puncami je dala pripombo, da vse poznam in sva se lepo pogovorila. če bi malo bolj pogledal, sem tudi napisal, da nismo več ovce, ki poslušamo in gledamo samo en medij. Pravim, da smo že davno imeli zakon, ki je bil hujši , kot pa pri Evropi. Če čitaš sem napisal, da skregi ljudi in VLADAJ. Škoda ker nisi ukusil prave demokracije.
Bostjan Petek
30. 07. 2007 11.25
tadejstein to se popolnoma strinjam s tabo mislim predusem tvoj drugi odstavek, ki se tiče lastnikov lokalov. Kakšna privatna lastnina lepo prosim?? Povsod na tem svetu kamor peideš veljajo določeni predpisi katerih se mormo držat.In tako je tudi prav. Kam pa pridemo, da bi delali kar vsak po svoje kakor se komu zapaše. Če si hočeš ustvariti turistično kmetijo, imaš cev kup takih in drugačnih predpisov, ki se jih je treba držat, pa b itudi loh rekel pol da so mi kršene osnovne pravice...tak je zakon, taki so predpisi in teh se je treba držat. Kriss714 ja se strinjam s tabo res bi lohk blo tut par lokalov, za kadilce ki bi v miru spili kavo in pokadili cigaret, ki verjamem da paše zraven kave. To stvar si boste pač morali izboriti če hočete do tega priti. Sej ta zakon je pomoje tako površinsko narejen, v bistvi osebno zame zelo dober zakon ampak premalo spiljen. Kar mislim da bo delalo malo težav. Premalo točno in premalo natančno so definirane nekatere stvari, ki so lahko potem sporne. Ja zakon se nanaša na vse javne prostore tudi na delovna mesta...res je in kaj hočeš s tem povedat kriss714? Boš pač šel med službenim časom ki imaš 10 min. pavze v zato določen prostor in pokadil cigareto ali dve. Ne vidim težave. Sej ravno tukaj mene osebno najbolj motijo stvari niti ne tok v lokalih. Ti si v službi prisiljen bit 8 ur na dan je res? V lokal te nihče ne sili. No in zakaj bi zdaj jas ki moram bit v službi zdaj moral vohat tisti dim kadilcev, ki ne morjo bit tok ovidevni pa it ven skadit cigareta? In se rajši jas pol omaknem da ne voham dima. Vidiš tu je problem. Jaz imam čisto pravico da vdihavam sveži zrak in tega se bi mogli kadilci zavedat. Lp.
Prvo Bore
30. 07. 2007 11.22
""""Če se ti napiješ poleg mene, kaj ti morem,""""""
nemejugat
30. 07. 2007 11.15
PRVOBOREC, hej, pa kaj je s tebo????? Kaj si zgubu kompas, si prižgal ta pravo cigareto, da ti kdo kaj nastavil??? Tu govorimo o tobačnem zakonu in ne o samostojni Slo....moraš na kak drugi članek še skočit... Če se ne motim si enkrat napisal, da jih imaš okoli 50, torej s tem sem res malenkost mlajši, pa ne ravno dosti, oprosti toda vseeno ti moram pripomniti...glej, da alkohol ne škodi jaz nisem nikjer rekel ali napisal in nikoli to tudi ne bom. Kozarec vina ob hrani pa ne morem imenovati alkoholno stanje. Če pa so se nekje pobili v alkoholnem stanju, ti garantiram, da so ga krepko pogledali v kozarec, pa še vprašanje če je bilo v njemu. Predlagam ti, da če že bereš in komentiraš članke potem jih vsaj ne prebiri manj površno. V enem članku sem že prebral da si ekspert, ki se razume prav na vse....
Prvo Bore
30. 07. 2007 11.09
uros232 DRŽAVA živi od alkohola in tobaka. Čisti keš.
uros232@yahoo.com
30. 07. 2007 10.59
generalpostmail: tobak ima svoj čar, so ga pa včasih žvečili in ne kadili, s kajenjem se pokvari aroma in tudi okus. No odvisno, za koga, okusi so pač različni in nekaterim pač paše zažganija. Kajenje se je razširilo po vsem svetu zaradi zasvojenosti ljudi. Na začetku vsak malo "potrpi" in kašlja, čik mu povzroča muke in občutke neugodja. Vsak se lahko spomni, kako je bilo na začetku, mislim, da nihče sprva ni užival. Jaz na srečo takih izkušenj nimam, ker delam s svojo glavo in nikol nisem posnemal frendov pri stvareh, ki mi niso pasale. Ni pa rečeno, če je človek intelektualec, vplivnež, poslovnež, da se pa vedno obnaša zrelo in pametno. Kajenje je socialno in s takim obnašanjem se to najbolj izraža. Kajenje je beden obred, ki vodi v bolezen in prehaja na mlajše generacije. Tobačna industrija pa si mane roke, ker ste pripravljeni za to razvado odšteti vedno več, brez ugovarjanja in protestov.
ivanstrok@gmail.com
30. 07. 2007 10.53
vidim,da nekaterim dim od cigaret,ki jih kadilci kadimo škodi in zelo ste veseli,ker je prišel tak zakon-samo nevem na kaj se boste sedaj zgovarjali-saj imamo veliko tovarn in veliko strupa v zraku-kako boste pa to prepovedali-malo se zamislite in ne pljuvajte po nas-kadilcih
Prvo Bore
30. 07. 2007 10.30
nemejugat vidim, da si zelo mlad in preživljaš svojo mladost v kobajagi samostojni Sloveniji. Pripombe imam , ki praviš da alkohol ne škodi. To je najvelja neimnost, upam da si do sedaj to uvidel. Prejšnji teden je sosed ubil soseda zaradi tega, ker sta ga skup pila, ni ga ubil nikotin. Vse to se je zgodilo, ko sta se odpeljala. Zato pazi skom piješ. Tudi pri nas se je to že zgodilo, damo se ga skupaj napili, potem pa BUM. Pa nikjer nikotina ! Pred dvema tednoma smo pokopali prijateljico, ki nikoli ni kadila, nikoli zahajala v kadilske družbe, nihče ni kadil, pa smo jo pokopali zaradi raka na plučih. Najdi mi odgovor. Nas filajo z zakoni, ampak nihče ne pomisli, da smo že odvekomaj imeli te zakone, ki jih uvaja Evropa. Ampak mi moramo biti prvi, kot poskusni kunci. Kaj je z alkoholnim zakonom ? Ma še več ga pijejo in tudi zjutraj !! Jaz ne , ker je predrago in itak sem napovedal vojno bifejem. Moram enga prižgat !! Lepo hladno je dež pada, poplave, ma kojih j*** saj sem v drugem štuku. Takšno miselnost imate nekateri. Mislite samo nase !!!! Imam prijatlja, ki ne kadi, ampak njegova žena pa kadi. pa sem ga vprašal , kako jo lahko kušuje, saj to je isto, kot da bi lizal pepelnik. Pa v njegovem avtomobilu ne kadim, ampak njemu pa dovolim, da pride v čevljih v moje stanovanje. Zakaj to ! Ker imam rajši umazan stanovanje, kot pa smrdljiv. Z nikotinim lahko vse to ublažiš. Premalo smo uvidevni eden do drugega. Velikokrat na obiskih mi gostitelj dovoli, da prižgem, ker ga vprašam. Če slučajno pijem kavo. Tudi na poslovnih sestankih se ne kadi že dolgo časa, pa sploh še ni zakona. Pridem na sestanek, pa mi ponudijo kavo, ampak brez čika nič, ker sem kofetkar. Sedaj bodo prepovedali še kavo in tudi podražili jo bodo, ker jo bodo premalo prodali. Zdi se mi , da bodo šči dobro v prodajo aromatični vlažilci zraka !!! kaj smo ovce !! Zakoni so za to, da se kršijo, še posebno, če so idiotski. Upam, da bo naslednji minister za zdravstvo impotenten in bo začel zastonj dajati VIAGRO.
Prvo Bore
30. 07. 2007 10.04
boskopetek po statistiki in vemo da je statistika največja laž je samo 28 procentov Slovencev kadilcev in od teh 28 procentov jih je 72 procentov za to, da se preneha kaditi po lokalih. Huda statistika, ti pa praviš, koliko nas je po lokalih. Prav **** se meni za vse te lokale, ker so predragi , glede na svojo ponudbo. Kar dolgo že kadim in počasi poskušam prenehati,ampak ne na bazi kvazi psihologov ali društev. tam gredo resnično sami slabiči. Vsi pravijo, da je to zasvojenost, potem pa pomagajte in ne stem, da mi bo ena ************ predavateljica predavala o kajenju in kašne so možnosti raka in vsega ostalega. Prodajate nam tablete, na katerih bo nekdo mastno zaslužil. Že v času dobre mame Jugoslavije so napravili cigarete brez nikotina. ime so imele PP - dupli ***** smo jih klical. Propadla investicija,ker pri cigaretu moraš občutiti dim, ki te zapeče in ga potem ohladiš s kavo. Zakaj so se zmanjšali kadilci ? Samo zaradi cene cigaret, ker delavski družinski proračun, ne dovoli takšnih izdatkov. Cigarete so predrage v Sloveniji, glede na plače. S tem zakonom bomo samo podpirali tihotapstvo njih. Zopet bodo ****** služili na naš račun. Tudi sam ne zahajam v lokale, kjer ni poskrbljeno za zrak pa sem vseeno proti takšnemu zakonu, ker s takšnimi kobajagi zakoni skrivajo dejansko zdravstveno stanje v Sloveniji. Čakalne dobe , ki sploh niso povezane s kajenjem, so abnormalno dolge in pred tem se skrivamo, kot da je nekaj normalnega, da čakaš na pregled zob 700 dni. Temu se najlažje reče : skregaj ljudi me d seboj in vladaj. J*** se politikom za kadilce in nekadilce. Vi ste pa ovce , ki verjametu temu.
generalpostmail@hotmail.com
30. 07. 2007 09.49
uros232, sicer se strinjam, da je kajenje out, da je prav, da ga prepovejo, da je brezveze in nepotrebno. Ampak sam, kot kadilec se ne morem strinjat, da tobak ni okusen in nima svojih čarov - če jih ne bi imel ne bi kadili že davno nazaj in se ne bi tako hitro razširil po celem svetu. V kolikor se tebi zdi, da folk kadi, ker vsi kadijo in da so vsi kadilci bebci in neziobraženi se krepko motiš. Kadimo tudi izobraženi ljudje, ki niti pod razno ne spadamo v "solicalo". Kadijo vplivneži, poslovneži in inetektualci, kar sklepam, da ti nisi, glede na nivo tvoje razprave. Oprosti ampak v tem primeru si ti izpado *************************.
nemejugat
30. 07. 2007 09.38
ALIGATOR...nevem kaj da napišem k tvojemu sporočilu, morda le tole: zakoni so napisani zato, da se spoštujejo, sicer kaj hitro pride do anarhije, pri tem nam pomagajo tudi sankcije. Če se ti napiješ poleg mene, kaj ti morem, direktno mi nisi škodil ali me ogrožal, pri kajenju je to pač malo drugače. Iz lokala pridem če nič drugega okajen kot bi bil v dimniku. Nobeden, nobenemu ne prepovedije da bi kadil, tobaka seveda, govora je samo kje se pač ne sme. Kaj ti doma počneš, če s tem ne ogrožaš ali motiš sosedov je vse OK. Tudi v enosmerno ulico z vozilom se nesme iz ene strani... ...aligatorČEK....ne se bat, saj bo šlo...