Slovenija

Odpadejo nekateri pregledi, del dneva bodo odprte le dežurne lekarne

Ljubljana, 15. 02. 2022 16.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Tina Hacler
Komentarji
182

Ker pogajanja z vlado niso bila uspešna, bo stavka v dejavnostih zdravstva in socialnega varstva v sredo vplivala tudi na vsakodnevno življenje. Lekarne po državi se bodo za nekaj časa zaprle oziroma bodo delovale po posebnem režimu. Med 10. in 16. uro bodo odprte le dežurne enote lekarn, ki bodo izdajale le določena zdravila, ostalih pripravkov pa ne. Med drugim v tem času ne bo mogoče dobiti potrdil o izpolnjevanju pogoja PCT. V zdravstvu bodo lahko odpovedane nenujne storitve, v UKC Ljubljana pa napovedanih obravnav ne odpovedujejo. Delo v vseh socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot na dan nedelje, opustili bodo nenujne storitve, kot so posteljne kopeli in delovna terapija.

Med 10. in 16. uro se v sredo v lekarnah ne bo dalo dobiti vseh željenih pripravkov.
Med 10. in 16. uro se v sredo v lekarnah ne bo dalo dobiti vseh željenih pripravkov. FOTO: Dreamstime

Lekarne

V času stavke bodo lekarne delovale po nedeljskem režimu, kar pomeni, da bo izdaja zdravil potekala izključno na dežurnem okencu, v njih pa bodo farmacevti izdajali le:

- zdravila, predpisana na recept istega dne,

- zdravila, predpisana na recept z oznako nujno,

- zdravila brez recepta proti vročini in bolečinam (pri slednjih se bo izdala le ena škatlica posameznega zdravila).

Drugi izdelki oz. pripravki ter potrdila o izpolnjevanju pogoja PCT se ne bodo izdajali, sporočajo iz sindikata farmacevtov in dodajajo, da minimum delovnega procesa določa drugi odstavek 52. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti.

Stavka bo potekala tudi v enotah Lekarne Ljubljana, so v lekarnah sporočili v izjavi za javnost. V 11 enotah bodo zagotovili izvajanje nujnih lekarniških storitev, med njimi sta lekarni pri ljubljanski polikliniki in pri Zdravstvenemu domu Grosuplje ter lekarne Črnuče, Vič, Bežigrajski dvor, Idrija, Cerknica, Logatec, Vrhnika, Ivančna Gorica in Medvode.

Zdravstveni domovi in bolnišnice

Med stavko bodo zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci opravljali zdravstveno dejavnost v skladu s sprejetimi strokovnimi standardi in etičnimi kodeksi. Med stavko bodo tako zagotavljali nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo.

Zdravnik bo v času stavke drugih zdravstvenih delavcev izvajal tiste storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt. To so zlasti zdravljenje vročinskih stanj in infekcij, zdravljenje poškodb in zastrupitev, kroničnih bolezni, če bi preložitev neposredno povzročila poslabšanje zdravstvenega stanja, invalidnost, druge trajne okvare zdravja ali smrt, druge storitve nujne medicinske pomoči, opravljanje prvih pregledov brez čakalne dobe najmanj v obsegu, ki potrjuje ali izključuje stanja v prejšnjih točkah (triažni pregledi), in storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja, ohranjanje življenjsko pomembnih funkcij, zagotavljanje nujne medicinske pomoči in zdravstvene nege, opravljanje nujnih reševalnih prevozov in vse storitve zdravstvene nege v zvezi s porodom.

V času stavke bodo opravljali tudi vse zdravstvene storitve za otroke do 18 let in starejše od 65 let ter vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom. Izvesti bo moral tudi vse ukrepe, ki zagotavljajo preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.

Zdravstveni delavci bodo v času stavke zagotavljali bolnikom nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo. Zaposleni v zdravstveni negi bodo v času stavke opravljali storitve zdravstvene nege, katerih opustitev bi vodila v poslabšanje zdravstvenega stanja bolnikov in varovancev.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so sicer ob napovedi stavke sindikatov zdravstva in socialnega varstva navedli, da po dveh letih epidemije covida-19 ni mogoče odlašati zdravstvenih obravnav brez škode za bolnika. Napovedanih pregledov, obravnav in posegov zato ne bodo odpovedovali.

Socialnovarstveni zavodi in posebni socialnovarstveni zavodi

Delo v vseh socialnovarstvenih in posebnih socialnovarstvenih zavodih bo potekalo kot na dan nedelje. V času stavke bodo opustili vse nenujne storitve, na primer posteljne kopeli, transferje, nadstandardne storitve, delovno terapijo, nenujna spremstva ter obnovitveno in preventivno fizioterapijo.

Zavodi, ki izvajajo storitev pomoči na domu, bodo v času stavke izvajali celoten nabor storitev, povezanih s temeljno nego in oskrbo, ter samo nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč in podporne storitve.

Zavodi za usposabljanje in varstveno-delovni centri

V zavodih za usposabljanje in varstveno-delovnih centrih bodo v času stavke opustili vse nenujne storitve, na primer storitve izobraževanja in usposabljanja, različne delavnice, delovno terapevtske, fizioterapevtske in logopedske storitve ter nenujna spremstva.

Na voljo bodo nujne storitve, kot so pomoč respiratornega fizioterapevta, medicinske sestre in nujna nega. Za otroke in mladostnike, ki so vključeni v vzgojno-izobraževalni program, in za druge osebe, za katere v času stavke ne izvajajo terapevtskih programov, bodo zagotovili varstvo.

Centri za socialno delo (CSD)

V času stavke bodo CSD izvajali vsa nujna javna pooblastila, kot so nujne naloge po zakonu o preprečevanju nasilja v družini in družinskem zakoniku ter podobno, v celoti bodo izvajali naloge interventne službe in kriznih namestitev.

Delo na centrih za socialno delo bo obsegalo le nujno prvo socialno pomoč. Tisti CSD, ki izvajajo storitev pomoč družini na domu, bodo morali v času stavke izvajati celoten nabor storitev, povezanih s pomočjo pri temeljnih dnevnih opravilih, ter nujna opravila znotraj sklopa nalog, ki sodijo v gospodinjsko pomoč.

V dejavnosti je 50.000 zaposlenih

Konkretno bo jutri stavka zaposlenih v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih starejših občanov, varstveno-delovnih centrih, centrih za usposabljanje, delo in varstvo, lekarnah, zdraviliščih in centrih za socialno delo.

"Trajala bo od 7. do 22. ure, torej celodnevna stavka v celotni dejavnosti zdravstva in socialnega varstva. Zagotovljen bo seveda minimum delovnega procesa in opravljanje vseh nujnih storitev, nekatere nenujne storitve pa so bile oziroma še bodo odpovedane," pojasnjuje predsednica Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Irena Ilešič Čujovič.

Ali to torej pomeni, da če je bil nekdo denimo naročen na pregled pri okulistu, da lahko ta jutri odpade? "Lahko se to zgodi tam, kjer so pač nenujni pregledi in so se tako dogovorili prej, saj je bilo teh dogovorov v zadnjem tednu kar veliko, in so bili nekateri pregledi tudi že odpovedani. Tam, kjer bodo stavkali, teh storitev ne bo," potrjuje. 

Ker pa je dejavnost zdravstva in socialnega varstva zelo raznolika, bodo med dejavnostmi razlike.  "Stavka zajema vse zaposlene v dejavnosti zdravstva in socialnega varstva, ni vezana zgolj na člane sindikatov, ki smo organizatorji te stavke, kar je okrog 50.000 zaposlenih. Seveda pa se vsak zaposleni lahko samostojno in prostovoljno odloči, ali bo dejansko stavkal ali ne. Lahko pa rečem, da je pripravljenost na stavko med našimi člani velika," zaključuje sogovornica, ki sicer meni, da bi morala vlada v celoti prevzeti odgovornost za posledice te stavke, saj da so sindikati storili vse, kar je bilo v njihovi moči.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (182)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimasmisla
16. 02. 2022 09.23
+1
čakaš recimo 1 leto na pregled ki ti potem odpade vsak mesec plačuješ 35 evrov banda izsiljevalska
hitri33
16. 02. 2022 08.50
+2
Bravo "zdravniki"! Res se vidi, da vam gre za samo ljubo zdravje državljanov! Nekoč, nekje sem nekaj bral o etiki, ki jo naj bi imeli zdravniki. Ampak to je bilo nekoč, nekje.
kiropraktik
16. 02. 2022 08.08
Zdravstvo spet izsiljuje! Dve leti čakaš na zdravnika, ki se ukvarja samo s Covidom zdaj pa še štrajka? BOLANO!!!!
jodr
16. 02. 2022 08.05
V lekarnah imajo ene najvišjih plač in stavkajo; pa tega svet še ni videl. Pa lažjega dela tudi ne morejo imeti, kot, ga imajo.
Kmecka logika
16. 02. 2022 07.38
+1
Spravte se delat !! Zdaj ste imeli kovid razlog da ste odlasali z pregledi in preiskavami sedaj pa boste stavkal!!! Pa to je ze groteskno .... Skoda ker ni gospodarstvo tako organizirano glede stavk ...me zanima s cim bi se financirali ce bi gospodarstvo pocakalo za kak mesec ali pol leta
bob0802
16. 02. 2022 07.22
+7
Dokler ni bilo Fidesa, ni bilo težav z javno-zdravstvenim sistemom in iskanjem zdravnikov. Če pa se zdravniki v svoji domovini ne počutijo dobro, naj gredo v tujino ter naj s seboj peljejo tudi svoje družine in ne da še naprej šolajo otroke v breme te države. Vsi so zastonj študirali na stroške te države, sedaj pa bi od nje cuzali denar. V tujini se študenti zakreditirajo ali pa jim študij plačajo starši in potem z višjo doseženo plačo vračajo kredite.
price
16. 02. 2022 06.23
+9
Raje začnite delat ne pa samo jamrat. Saj ste kot občinarji samo praskali bi se pa dobro plačo bi imeli. Zaslužite si to plačo potem pa stavkajte. So drugi bolj potrebni dodatkov in višje plače, ki niti za položnice nima pa ne jamra. Kolikor imate imate preveč. Ko je potrebno človeka poslati naprej k specialistu mu rečete, da ne smete, ker še ni tako hudo potem pa človeka zafurate odgovor je potem oprostite nisem vedel, da je tako hudo.
Bevskbevsk
16. 02. 2022 06.09
+14
jaz imam občutek da stavkajo ze vsaj 2 leti.
Kačon Jelko
15. 02. 2022 21.58
+15
2 leti ste pregorevali, tak da si jutri le vzemite malo bolj na izzy...pa če bo dolgčas, pa lahko vmes še kakšen telefon sestra dvigne, ker že 2 leti jo razbremenjuje avtomatska tajnica...za navadno rajo neke razlike jutri ne bo, ker zdravje je sekundarnega pomena, gre se le še za money...
Betuul
15. 02. 2022 21.48
+6
Ne rečem da bi stavkale kure , ali krave ko jih pozimi zebe! Ali pa slabo seno ipd! Ali stavka pujs; ker slabo napolnjeno korito;
Betuul
15. 02. 2022 21.44
+7
Ja dozdaj je dohtar lepo za računalnikom in sestra je narekovala tempo kako bo dohtar delal ! Dohtar na terenu sploh več ne obstaja! Največkrat se prepirajo z nemočnim pacientom ! Sram naj jih bo!
Eva14
15. 02. 2022 21.32
+18
Ma kaka stavka? Vecina se vas je skrivala po sobah pa vlekla dodatke, za nedelo. Pa kake lekarne stavkat? Kaj pa delate? Zakamuflirani okrog in okrog. Se to kar imate vam je treba pobrat. Prodajalke v trgovinah, bencinskih servisih, delavci za tekocim trakom,... taki bi morali dobiti vase dodatke. V tej drzavi ena stvar ni tako kot bi morala bit.
Betuul
15. 02. 2022 21.52
+4
Ja pa 🍏lekarne na” jabolko” pol ti pa na konc leta vse 🍏jabolke poberejo! Zdaj ko imajo jabolke , je luštn stavkat !
Luka Zagrajšek
15. 02. 2022 21.26
+11
Edina resitev je udarec po mizi in izjava, dovolj je bilo ! Naj grejo tisti, ki lahko v tujino, ostali pa razumne place, glede na gospodarstvo. Sem preprican, da ne bo slabse za narod, saj vecno pohlepen in nezadovoljn doktor, ze zdaj ni dobro delal.
Angdaia
15. 02. 2022 21.23
+9
Saj ste dobili veliko dodatkov za Covid! srečni ste lahko!
batom@pinkponk.com
15. 02. 2022 21.08
+13
Se pravi, dan kot vsak drug. Business as usual. Pregledov ni. Je pa covid, ki prinasa dnar.
janez jankovič
15. 02. 2022 20.47
+17
pa zaprite,marš!!!Dajte dovoljenje pa bomo na Petrolu pobirali zdrtavila na recept,boli nas !!!
Tomb Raider
15. 02. 2022 20.35
+12
Proti komu pa stavkajo? Proti ustavnemu sodiscu ali sindikatu? Proti vladi ne, saj jim je hotla zvisat place. Butale butalske.
Grozno
15. 02. 2022 20.34
+19
Hahaha, državljani smo samo še talci v tej držvi. Bodisi talci zdravnikov, ki hočejo več denarja, bodisi talci politike-tako koalicije kot tudi opozicije in vseh ostalih opic.
bobiv
15. 02. 2022 20.29
+17
A zdravniki stavkajo, koliko pa jih zadnji dve leti sploh dela?
Betuul
15. 02. 2022 20.19
+4
Skupnega jezika! Gvišn sebo najdu pri socialnih ! Je kot namazan!