Korona

Jereb: Žal se uresničujejo najbolj črne napovedi

Ljubljana, 18. 11. 2021 09.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
2194

V sredo so v Sloveniji potrdili 3662 novih okužb s koronavirusom. Umrlo je 24 covidnih bolnikov. Kot je poudarila predstojnica infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc, so standardi in normativi zdravljenja zdaj pozabljeni, saj zdravstveno osebje ne zmore zagotavljati vsega, kar v normalnih razmerah pripada bolnikom. Kot je povedal vodja ljubljanske intenzive Matjaž Jereb, se žal uresničujejo črne napovedi, da bo do konca novembra verjetno umrlo 400 covidnih bolnikov v tem valu. Temu bi se lahko izognili s cepljenjem, je poudaril. Lejko Zupančeva pa je posvarila, da če se ne bomo precepili, se 'covida ne bomo rešili do maja'.

Več videovsebin
  • Jereb o stanju v UKC
    03:10
    Jereb o stanju v UKC
  • Lejko Zupanc o razmerah v UKC
    01:50
    Lejko Zupanc o razmerah v UKC

V bolnišnicah zdravijo 1104 covidne bolnike, od tega jih 253 potrebuje intenzivno nego. Skupno je v bolnišnicah devet covidnih bolnikov več kot dan prej. Intenzivno zdravljenje potrebujeta dva bolnika več kot dan prej.

Prejšnji četrtek je bolnišnično oskrbo potrebovalo 184 covidnih bolnikov manj kot danes, 41 manj jih je bilo na oddelkih intenzivne nege.

Kot je povedala predstojnica infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, je stanje v kliničnem centru resno, iz dneva v dan zagotavljajo število postelj, s premeščanjem kadra so doslej uspeli zakrpati luknje, če pa želimo širiti kapacitete na intenzivni negi, pa bomo potrebovali tujo pomoč, je izpostavila. "Ni več prostora za nadure, nočne izmene in dodatne vikende, naši zaposleni kljub pozitivni nastrojenosti ne zmorejo več." 

Standardi obravnave bolnikov padli 

Žal so standardi in normativi zdravljenja, ki zagotavljajo kakovost dela, zdaj pozabljeni, saj ne zmoremo bolnikom zagotavljati vsega, kar bi sicer pripadalo bolnikom, trudimo pa se, da zagotovimo obravnavo ogrožujočih stanj, saj se tukaj borimo za njihova življenja, je povedala. Zaradi premeščanja kadra na covidni oddelek, pa žal ne morejo več zagotavljati nekaterih ne covidnih storitev.

Tatjana Lejko Zupanc
Tatjana Lejko Zupanc FOTO: POP TV

Najbolj se padec standardov pozna v intenzivni terapiji, je poudarila,  zdaj sta na eno intenzivno posteljo na voljo manj kot dve medicinski sestri, kar pomeni, da vse ne more biti narejeno, ali pa je to veliko težje. Prav tako se to pozna na zdravljenju necovidnih bolnikov, je povedala. Upa, da se padec standardov ne bi poznal do te mere, da bi bilo kaj zamujenega, je poudarila. Kot je zatrdila, so onkološki bolniki poleg otrok in porodnic prioriteta. 

'Če se ne bomo precepili, se covida ne bomo rešili do maja' 

"Vsi ukrepi so dobri, če se jih ljudje držijo in če smo do njih pozitivno nastrojeni, če se ne bomo precepili, ne glede na to, da tudi cepljeni lahko zbolijo, se covida ne bomo rešili do prvega maja," je Tatjana Lejko Zupanc opozorila na pomen cepljenja, ki je prepričana, da je raztegovanje epidemije posledica slabe precepljenosti. 

Uresničujejo se najbolj črne napovedi, da bo do konca novembra v državi umrlo več kot 400 bolnikov, pa je opozoril vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike Matjaž Jereb. Žalostno je, da bi se temu lahko izognili s cepljenjem, je poudaril. 

Danes je na intenzivnem oddelku v UKC Ljubljana 80 bolnikov, ki so v življenjsko ogrožujočem stanju, 65 jih je priključenih na aparate za mehansko predihavanje, gre za najvišjo številko tekom cele epidemije, je povedal Jereb. Poudaril je, da so standardi obravnave, ki so jih zmožni zagotavljati, daleč pod tem, kot bi morali biti. Delovna morala zaposlenih je sicer še vedno na relativno visokem nivoju, je poudaril. 

Na intenzivne oddelke vsak dan sprejmejo od štiri do šest bolnikov. Ker je povprečna ležalna doba okrog 20 dni, je to po besedah Jereba "tista kritična točka, na kateri lahko zdravstveni sistem pade".

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih NIJZ cepljenih 1.215.063 ljudi, z vsemi potrebnimi odmerki pa 1.134.697.

Trenutno imajo v UKC Ljubljana sedem prostih postelj za intenzivno nego, a hkrati tudi kar nekaj bolnikov, "ki so z eno nogo že na intenzivnem oddelku", je še dejal Jereb.

Glede postelj za intenzivno nego so tako na robu zmogljivosti tako v UKC Ljubljana kot v drugih bolnišnicah. Težava je predvsem v kadru, saj kritični bolniki potrebujejo oskrbo vrhunskih intenzivistov, ki jih v Sloveniji že tako ni veliko, ter usposobljene medicinske sestre. "Tu rezerv praktično ni več," je opozoril.

Trenutno je namreč v državi 87 intenzivistov z licenco za 12 covidnih bolnišnic, medtem ko bi za deset intenzivnih postelj potrebovali od štiri do šest specialistov.

Sami smo odgovorni za svoje zdravje, posameznik, ki se ne cepi in ne upošteva ukrepov, se mora zavedati, da ogroža zdravje sebe in vsaj delno tudi zdravje ostalih ljudi, je poudaril Jereb. V tem trenutku se jim še ni treba odločati, koga bodo sprejeli na intenzivni oddelek, je pojasnil in dodal, da upa, da tako tudi ostane. 

Medicinska sestra
Medicinska sestra FOTO: Shutterstock

Če pa ocenijo, da posameznik nima nobene možnosti, da bi preživel tudi na intenzivnem oddelku, ga tja ne sprejmejo. Kot je pojasnil Jereb, ne gre za nič novega, to je bil namreč ustaljen postopek že pred covidom. Starost in cepljenost pa nista kriterija za takšno odločitev, vse obravnavajo enako ne glede na cepilni status in starost, ampak gre za bolnike za katere se strokovno presodi, da nimajo nobene možnosti preživetja.  

Novih 3662 okužb 

Kot je povedala vodja posvetovalne skupine Mateja Logar, je trenutno največ prenosov okužb z novim koronavirusom doma, v službi in v vzgoji in izobraževanju. Velik porast okužb je med petimi in 14 leti, je povedala. Poudarila je, da bolni ne hodimo naokoli in da se dogovorimo za PCR-test.  

Po podatkih NIJZ je bilo v Sloveniji potrjenih novih 3662 okužb s koronavirusom. Pristojni so opravili 9220 testiranj PCR. V državi je 45.395 aktivnih okužb. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 3269, 14-dnevno na 100.000 prebivalcev pa 2153. V sredo so opravili tudi 70.523 hitrih antigenskih testov, katerih pozitivne rezultate še potrjujejo s PCR testi.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Delež pozitivnih testov je bil v sredo za 2,9 odstotne točke nižji od dneva poprej. Sedemdnevno povprečje okužb se je v primerjavi z dnevom prej zvišalo za 44, 14-dnevno povprečje na 100.000 prebivalcev pa se je znižalo za 40 primerov. V bolnišnicah se ob tem zdravi 1104 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa jih je 253. Ob tem je v sredo umrlo še 24 oseb.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je po podatkih vlade cepljenih 1.215.063 ljudi oz. 58 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 68 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 50 let pa 78 odstotkov.

Z vsemi odmerki je cepljenih 1.134.697 oz. 54 odstotkov prebivalcev, med starejšimi od 18 let jih je cepljenih 64 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 74 odstotkov. Z dodatnim odmerkom je cepljenih 203.456 ljudi.

Vlada je na današnji seji znova razpravljala tudi o epidemioloških razmerah. Na mizi so bili tudi predlogi o zaostritvah omejevalnih ukrepov, vendar pa večjih sprememb niso sprejeli. Med drugim so sicer ponovno ponovno pozvali k delu od doma, fakultetam pa so svetovali študij na daljavo.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2194)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drago štubljar
19. 11. 2021 11.41
+1
nebom se cepil pa da pocrkaje celi svet to ste zrihtali pa imejte crknite
drago štubljar
19. 11. 2021 11.40
+1
a sto ga mad lazeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
kratkovidni
19. 11. 2021 08.47
+4
bulšit,ukinit dodatno zavarovanje,
Franc Biber
18. 11. 2021 21.30
-1
Lari fari. Tukaj je denar v ospredju zdravje nikoli.
slovenka62
18. 11. 2021 21.28
+4
Vse je narobe že od začetka.Zdaj bi lahko razglasili epidemijo ampak je ne bodo ker ni več keša.Stokate jamrate ampak ste sami krivi.Zagonili ste milijardo da mnogi še zdaj ne vejo kam bi z denarjem niste pa mogli kupiti 200 postelj in še kaj drugega.Sramota ste.Državo ste spravili na kant zaradi vaših nebloz ukrepov ki niso prinesli nič.
levidesničar
18. 11. 2021 21.22
-3
Ni funkcioniralo, ko so mislili, da če bombažne maske preovedo da bo padla okuženost za 90%.
levidesničar
18. 11. 2021 21.23
DAN ODPRTIH VRAT
18. 11. 2021 21.13
+5
A vlado še imano
slo_veter
18. 11. 2021 21.17
+5
Vlado .. v resnici ne! Imamo pa veliko novih članov v nadzornih svetov podjetij .. to pa se šteje v € .
ŽigaLausegger
18. 11. 2021 21.09
+3
Problem je večplasten. Najbolj pa zadevo poslabšujejo super prenašalci oz. CEPLJENI, ki brez vesti oz. brez maske šibate po nakupovalnih središčih, menzah, podjetjih... Poleg tega se omenjeni niti ne želijo testirati, ker jim je mar le za lastno rit za vse ostale pa jim dol maha.
srebrnibreg
18. 11. 2021 21.11
+0
Tudi necepljeni in okuženi nimajo obzirnosti do drugih saj prav tako norijo okrog namesto, da bi se dali v karanteno. Poznam primere.
mackon08
18. 11. 2021 21.47
+2
ŽigaLausegger malo si poglej kako je Na Portugalskem pa potem piši nebuloze.
akmt
18. 11. 2021 21.09
+2
DO NASLEDJEGA NOVEMBRA SE BO NAROD ZE NAUCIL PRAVILNE NOSNJE MASK, VSI SE BODO PONOVNO CEPILI(4.,5.,6.,),OSTALIH PA ITAK NE BO VEC
PrettyBird
18. 11. 2021 21.05
-3
Do maja je še dolga, nismo še niti na vrhuncu, število okuženih raste in s tem možnost za okužbo, oskrba se sorazmerno slabša s povečanjem števila pacientov, zdravstveno osebje je vedno bolj izgorelo... Pa to moraš biti res malo pritegnjen, da se ne greš cepit v takšnih razmerah ali ti pa mora biti res zelo vseeno za svoje zdravje.
Spužva
18. 11. 2021 21.04
-5
Tanja, Serpentinšek, Alenka, Luka! Hvala vam in vašim socialnim kolesarjem! Hvala za to sr....e!
srebrnibreg
18. 11. 2021 21.07
+4
Tako je, ker so oni odstavili strokovnikader in nastavili panično blebetalo Kacina, zmedenega Kreka, dvolično Beovićko, Tinca kateri je modroval o virusu, gestapa Hojsa kateri je grozil državljanom in njihovega šefa Twita kateri je lagal, zavajal in manipuliral.
levidesničar
18. 11. 2021 21.25
+2
katjaizfuzin
18. 11. 2021 20.58
-2
Ful ne razumem, da ne znamo v teh casih narest enga cepiva proti respiratornem virusu, ki bi bilo ucinkovito. Zakaj pol cepivo proti gripi deluje?
Janez Francl
18. 11. 2021 20.54
+0
Gledam TV ! V tem momentu TV postaja daje medijski prostor ........... , .............da tišlerji in ostali do ingenirjev in ekonomistov flancajo , gobezdajo o rečeh s katerimi se borimo že 2 leti ! TV je kriva , ker bi morala vseeno pred povabili na soočenja , zahtevati potrdila iz Polja pri LJ ,kjer izdajajo drugačna potrdila od kovida !
MasteRbee
18. 11. 2021 20.46
+15
Pri nas zdravnica splošne medicine še na maile ne odgovarja, kaj šele sprejema paciente. Baje je zanjo zunaj vojna. Privat dermatologinja pa na dan obravnava 50 pacientov. To je realno stanje. Ja, javno zdravstvo je pred zlomom. Pa filozofirajte kakor hočete.
Ici
18. 11. 2021 20.53
+1
V javnem sektorju imajo plačo, če delajo ali ne delajo, enako in zmeraj. Zasebnik pa mora garati, da lahko konec meseca plača vse obveznosti in sebi OD.
srebrnibreg
18. 11. 2021 20.56
+5
Daj ne bluzi. Zasebnik mora garati ja. 10 minut dela pa 100 evrov in, če je samo 20 na dan si seštej koliko denarja pobere. Po možnosti pa obere še zavarovalico kot to počnejo zobozdravniki in tudi specialisti.
Ici
18. 11. 2021 20.46
+3
Mi v Sloveniji se obnašamo kot da nismo del tega sveta. Barbari.
Titanium
18. 11. 2021 20.48
+4
To že od nekdaj govorim. Čudaški narod.
18. 11. 2021 20.39
+2
Kolega je očitno James Joyce.
Brezveznik
18. 11. 2021 20.37
+10
Kako je lahko zdravstvo pred zlomom tam pa kupujemo letalo zakaj že??
mahar123
18. 11. 2021 20.40
-1
spam1
18. 11. 2021 20.47
+0
mahar123
18. 11. 2021 21.06
slim386
18. 11. 2021 20.34
+2
Še enkrat. Prtisk na zdravstvo je ogromen... zdravstvo tik pred zlomom... zdravniki jokajo... janez grozi z lockdowni in žuga da nas čaka bergamo in da nam je samo cepivo rešitev... ampak cepljenje še vedno ni obvezno 🤔🤔🤔
lululand
18. 11. 2021 20.37
+7
Poglej francoze. Google julie le galliard. Vrhunska sportnica. Ona je tut mislila da je cepivo resitev...
druga Švica
18. 11. 2021 20.53
+5
Si se kdaj vprašal zakaj cepivo nikjer v svetu ni obvezno ?
mariborviola
18. 11. 2021 20.34
+4
Danes pa mi je popolnoma prekipelo, včerajšnjo popoldne je znanec dobre 4,5 ure preživel na urgentnem oddelku UKC Maribor. V 4,5 urah je bil na preiskavah dobri 2 uri, ostalo preživel v čakalnici. V celotnem času je urgentni oddelek obiskalo katastrofalno število ljudi. Res je zdravstven sistem pred kolapsom. Urgentni oddelek je obiskalo nič več kot 10 ljudi. Ambulante polne sester in zdravnikov, nasmejane , vsi za zabavo, celo malica, prijaznost pa brez besed. Toliko o kolapsom urgentnega oddelka v Mariboru. Se lahko že enkrat prenehate lagat in zavajati ljudi. Poslušamo zgodbo že dva meseca kako je zdravstvo pred zlomom, kdaj se bo pa zlomilo? Glede na zgoraj opisano verjetno se ne tako hitro, dokler bodo zavajali in prejemali iz mesca v mesec več denarja. Od njih pa nič, cela slovensko zdravstvo se ukvarja z 900 covid bolniki.
Drink Beer and Smile
18. 11. 2021 20.37
-2
Nekako je potrebno vzdrževati ležernost :)
ochi
18. 11. 2021 21.03
+0
sky100
18. 11. 2021 20.24
+6
Lejkova nam je lepo povedala, da bo konec korone 1. maja 2022. Normalno, saj bodo volitve.