Gospodarstvo

Primer LB: V Strasbourgu soočili slovenske in hrvaške argumente

Strasbourg, 12. 06. 2019 11.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
/ M.V., V.Š. / STA
Komentarji
67

Pred velikim senatom ESČP je potekala ustna obravnava glede vprašanja, ali je sodišče pristojno za presojanje v meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev nekdanje Ljubljanske banke do hrvaških podjetij. Razprava se je vrtela predvsem okoli vloge LB v državi, o čemer so imeli več vprašanj tudi sodniki.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Primer LB v Strasbourgu
    03:10
    Iz 24UR: Primer LB v Strasbourgu
  • Iz 24UR: V Zagrebu pomirjeni
    02:02
    Iz 24UR: V Zagrebu pomirjeni
  • Iz 24UR: Kako naprej?
    00:59
    Iz 24UR: Kako naprej?
  • Iz 24UR ZVEČER: Slovenski odvetniki prepričljivejši
    03:18
    Iz 24UR ZVEČER: Slovenski odvetniki prepričljivejši
  • Iz 24UR ZVEČER: Kakšna kazen lahko doleti Hrvate?
    01:11
    Iz 24UR ZVEČER: Kakšna kazen lahko doleti Hrvate?

Predstavitev slovenske tožbe proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu je trajala manj kot dve uri.Slovenska stran je 17-članskemu senatu poskušala predstaviti, zakaj je naša 430-milijonska tožba zaradi 25-letnega nepravičnega sojenja v primerih LB dejansko utemeljena. Ocena slovenske strani je, da so bili naši odvetniki boljši, medtem ko se slovenska politika na obravnavo v Strasbourgu še ni odzvala.

Odziv pa je prišel iz Zagreba. Gospodarski minister Darko Horvat je sporočil, da bodo spoštovali vsako odločitev evropskega sodišča. Čeprav menijo, da obravnave sploh ne bo, tako kot se je to zgodilo že ob prvi tožbi Ljubljanske banke pred štirimi leti. Zagrebška podružnica ljubljanske banke je tedaj v Strasbourgu tožila podjetje IPK Osijek. Tovarna sladkorja je banki dolgovala slabih 58 milijonov evrov. Ko so jih želeli leta 2007 izterjati, pa je vse skupaj zaustavil Zagreb.

Predstavitev tožbe na sodišču v Strasbourgu je trajala manj kot dve uri.
Predstavitev tožbe na sodišču v Strasbourgu je trajala manj kot dve uri. FOTO: Shutterstock



Novo tožbo, ki tokrat vključuje 26 primerov zavlačevanja hrvaških sodišč, je septembra 2016 pripravil tedanji pravosodni minister Goran Klemenčič. A Hrvati upajo, da  bo znova zletela z mize. A hrvaški minister za gospodarstvo je prepričan, da bo do končne sezone preteklo še veliko let. Ljubljanska banka je sicer denar neuspešno terjala od 81 hrvaških podjetij, od tega jih je 36 že končalo v stečaju. Celoten dolg Hrvaškega goposdarstva Ljubljanski banki krepko presega milijardo.

Soočenje argumentov

ESČP je opravilo ustno obravnavo o vprašanju dopustnosti meddržavne tožbe Slovenije proti Hrvaški, ki se nanaša na terjatve LB do hrvaških podjetij. Slovenija je tako prvič dobila priložnost, da je sodišču neposredno predstavila svoje argumente in dokaze, s katerimi utemeljuje kršitve, storjene v škodo LB v 48 postopkih pred hrvaškimi sodišči.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najprej je sodišče nagovoril hrvaški odvetnik Jeremy McBride, ki je izpostavil, da pri primeru LB ne gre za navadno tožbo komercialne banke, ampak dejansko za gospodarske interese držav. Veliko časa je namenil argumentiranju, da je LB entiteta, ki deluje zgolj v interesu države in je v bistvu vladna organizacija, ki pa da v skladu z določili Evropske konvencije o človekovih pravicah, pravilih in sodno prakso sodišča nima pravice vlagati tožb. To je sodišče po njegovih besedah potrdilo tudi leta 2015, ko je zavrnilo individualno tožbo LB za izterjavo terjatev.

Temu sta ugovarjala tako visoka predstavnica Slovenije za nasledstvo Ana Polak Petrič kot slovenski odvetnik Ben Juratowich. Polak Petričeva je poudarila, da gre pri vsej zadevi za arbitrarno delovanje hrvaških vladnih in sodnih oblasti, da bi zaščitili hrvaška podjetja pred izterjavo dolgov do točno te banke.

ESČP je leta 2015 že zavrnil individualno tožbo LB zaradi terjatev do hrvaških podjetij, ker da gre za državno banko.
ESČP je leta 2015 že zavrnil individualno tožbo LB zaradi terjatev do hrvaških podjetij, ker da gre za državno banko. FOTO: ESČP

Pri tem sta oba spomnila na besede nekdanjega finančnega ministra in podpredsednika hrvaške vlade Slavka Linića, ki se je leta 2015 pohvalil, da je kot minister prepovedal kakršnakoli izplačila LB. Hrvaška je sicer skušala zmanjšati pomen njegovih besed, a je Juratowich spomnil, da se po teh besedah Liniću ni zgodilo nič, prav tako pa se nič ne dogaja s kazensko ovadbo, ki jo je takrat proti njemu vložila LB.

Juratowich je zelo podrobno zavrnil razlago McBrida, da je LB "državna" entiteta. Zavrnil je interpretacijo, da bi za dopustnost meddržavne tožbe pred ESČP (33. člen konvencije) morali biti izpolnjeni enaki pogoji kot za sprožitev individualne pritožbe (34. člen konvencije). Evropska konvencija takih omejitev ne postavlja, je poudaril.

Logika, da entiteta, ki je v lasti države, ne more vložiti tožbe, je v tem, da bi se država lahko potem pojavila na obeh straneh - kot tožnica in tožena stranka. A v tem primeru temu ni tako, zato je to meddržavna tožba, je utemeljil.

Poleg tega sta s Polak Petričevo poudarila, da iz konvencije jasno izhaja, da imajo vsi posamezniki in pravne osebe zajamčene pravice. "Če bi sodišče slovensko tožbo zavrnilo, bi to pomenilo, da pravne osebe, ki so v državni lasti, teh pravic ne uživajo ter da sodišče v Strasbourgu ne more zagotavljati varstva njihovih pravic," je poudarila Polak Petričeva.

Vprašanje "statusa" LB in povezanosti z državo je najbolj zanimalo tudi sodnike ESČP. Lada Čanturijo iz Gruzije je zanimalo, katere organizacije v lasti države bi za Hrvaško lahko vlagale tožbe, Jona Fridrika Kjolbroja iz Danske pa, kako naj ESČP potegne črto, da države ne bi vlagale pritožb v imenu za praktično katerokoli organizacijo v lasti države.

Marka Bošnjaka iz Slovenije je zanimalo, kakšne državne funkcije opravlja LB, Pereja Pastorja Vilanovo iz Andore je zanimala lastniška struktura in ustroj LB, Paula Lemmensa iz Belgije pa, ali LB lahko sprejema odločitve, ki so obvezujoče tudi za tretjo stranko.

McBride je v odgovorih sodnikom ponovil, da LB ni običajna banka, ampak državna entiteta z enim samim lastnikom - državo, edina naloga te banke pa je izterjava terjatev od hrvaških podjetij in skrb za državne interese. Juratowich se je s slednjim v bistvu strinjal - normalno je, da banka želi izterjavo dolgov, pa tudi, da jo lastnik pri tem podpira. Ali gre pri slednjem za državo ali ne, pa ni relevantno, je poudaril.

Dodal je, da LB nikakor ni organ države in ni del državnega aparata. Je pravna oseba, ločena od države, čeprav v lasti države, a zato še ni "državna", zagotovo pa ne "podpisnica konvencije". Prav tako zanjo velja zakon o gospodarskih družbah, nima nobenih posebnih pooblastil in nikoli ni izvajala javnih funkcij, je pojasnil Juratowich in dodal, da Hrvaška ni predstavila nobenega nasprotnega dokaza.

Spomnil je, da država ni bila lastnik banke, ko so bili krediti izdani. Poleg tega je hrvaška centralna banka leta 1991 banki odvzela pravico delovanja na hrvaškem ozemlju, zato je zdaj po njegovih besedah ironično, da Hrvaška trdi, kako "banka ne deluje več". Slovenija je lastništvo nad banko prevzela z ustavnim zakonom leta 1994, a vseeno nadzorni odbor, v katerem sedijo predstavniki države, ne more vplivati na odločitve uprave, je še pojasnil Juratowich.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Dodali so, da je v interesu mednarodne skupnosti, da se spori rešijo čim prej in na miren način, kar je še posebej pomembno za regijo, ki se sooča s številnimi nerešenimi vprašanji. "Slovenija izhaja iz načel pravne države in zaupanja v mednarodno sodstvo, zato je to odprto vprašanje naslovila na omenjeno sodišče," so zapisali in dodali, da glede na prakso ob drugih meddržavnih tožbah pričakujejo odločitev sodišča o dopustnosti tožbe konec tega leta ali v prvi polovici naslednjega leta.

Hrvaški minister: Hrvaška bo spoštovala vsako odločitev ESČP

Hrvaški minister za gospodarstvo Darko Horvat je v Zagrebu novinarjem zatrdil, da bo Hrvaška spoštovala vsako odločitev ESČP. Kako se bo odločilo sodišče, minister Horvat ni želel ugibati. Spomnil pa je, da je sodišče v Strasbourgu enkrat že zavrglo sicer tedaj individualno tožbo. 

A kakršnakoli  odločitev že bo na koncu odločitev glede tega, jo bo Hrvaška spoštovala. "Tudi če se bo sodišče spustilo v odločanje o bistvu spora, pa bo do končne odločitve minilo nekaj let," je prepričan Horvat, ki se je danes udeležil konference InvestCro o vlaganjih v ključnih sektorjih gospodarstva. Prepričan je tudi, da nobena odločitev ESČP v primeru LB ne bo destabilizirala hrvaškega gospodarstva.

Terjatve izhajajo iz obdobja nekdanje skupne države

Slovenija je meddržavno tožbo proti Hrvaški vložila septembra 2016, ker da hrvaška sodišča sistematično onemogočajo LB, da bi prišla do terjatev, ki jih ima do hrvaških podjetij, s tem pa so banko prikrajšala za njeno premoženje.

Terjatve izhajajo iz obdobja nekdanje skupne države, ko je bila LB ena največjih bank v Jugoslaviji in velik posojilodajalec hrvaškim podjetjem. Med njimi je več takih, ki so še vedno aktivna in pomembna za hrvaško gospodarstvo, od naftnega podjetja Ina do IPK Osijek in Belje, ki sta pomemben del koncerna Agrokor.

Terjatev naj bi bilo za najmanj 429,5 milijona evrov. Toliko je tudi zahtevek Slovenije za pravično odškodnino.

Pred ESČP je potekala ustna obravnava glede vprašanja, ali je sodišče pristojno za presojanje v meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev nekdanje Ljubljanske banke do hrvaških podjetij.
Pred ESČP je potekala ustna obravnava glede vprašanja, ali je sodišče pristojno za presojanje v meddržavni tožbi Slovenije proti Hrvaški zaradi terjatev nekdanje Ljubljanske banke do hrvaških podjetij. FOTO: Shutterstock

Hrvaška slovenska stališča zavrača, ker da je LB državna banka in da Slovenija s to tožbo pravzaprav želi kompenzirati izplačila varčevalcem zaradi primera Ališić. ESČP je leta 2015 že zavrnil individualno tožbo LB zaradi terjatev do hrvaških podjetij, ker da gre za državno banko. Zato je Slovenija potem sprožila meddržavno tožbo.

V Ljubljani trdijo, da LB ni državni organ, ki torej ne bi mogel sprožiti pritožbe pred ESČP, ampak da še vedno deluje kot samostojna pravna oseba, ki pa je pač v državni lasti. Kot pravna oseba v Evropi pa mora imeti tudi možnost mednarodne zaščite, če nacionalno pravosodje - torej hrvaško - krši njene pravice po Evropski konvenciji o človekovih pravicah.

Če bo ESČP prisluhnil slovenskim stališčem, je pričakovati nadaljevanje vsebinskega presojanja primera, kar bo zagotovo trajalo več mesecev, če ne let. O nasprotnem primeru pa v Ljubljani niti še ne želijo razmišljati.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (67)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Klotilda H
16. 06. 2019 08.20
+3
GRE ZA ENAKOPRAVNOST VSEH UDELEŽENCEV PRI NLB POSLOVANJU: ali se vse povrne posameznikom varčevalcem in izterja dolgove podjetij? ali pa nihče nič ne vrača: niti banka varčevalcem, niti podjetja banki.
brezveze13
14. 06. 2019 11.12
-1
stara praksa če tožbo izgubiš počasi izčrpaš kapital greš v stečaj in prodaš firmo sam sebi pod drugim imenom. Treba bo poskrbeti , da oseba fizična kot pravna ki je opravila stečaj ne more opraviti registracije nove firme pod drugim imenom najmanj 10 let, odgovorne osebe teh firm ne bi snele opravljati poslovnih funkcij v drugih firmah ,prav tako najmanj 10 let razen v izjemnih primerih da priznajo krivdo in se čudežno najde kapital za povrnitev nastale škode vendar pogojno
brezveze13
14. 06. 2019 11.12
+1
stara praksa če tožbo izgubiš počasi izčrpaš kapital greš v stečaj in prodaš firmo sam sebi pod drugim imenom. Treba bo poskrbeti , da oseba fizična kot pravna ki je opravila stečaj ne more opraviti registracije nove firme pod drugim imenom najmanj 10 let, odgovorne osebe teh firm ne bi snele opravljati poslovnih funkcij v drugih firmah ,prav tako najmanj 10 let razen v izjemnih primerih da priznajo krivdo in se čudežno najde kapital za povrnitev nastale škode vendar pogojno
Transformerji
13. 06. 2019 13.51
+1
Hrvati bodo spoštovani vsako odločitev - pa še naprej delali po svoje. Pomislite, koliko nepremičnin ima Slovenija ob hrvaški obali!
revirji
13. 06. 2019 11.02
+9
Nekaj ne razumem. Če sem jaz kaj dolžan moram plačati, drugače sledi rubež. Zakaj potem Hrvaškim podjetjem ni treba plačati dolgov? A je to njihova praksa in tudi njihovi premierji, ministri, poslanci ne plačukeko dolgov? Sicer pa rek kolko hrvata tolko tata drži kot pribito.
JohannDoe
13. 06. 2019 10.51
-1
Kjer so Janša, Erjavec in ostali? Ti modeli bodo morali zaposlit kako tajnico, kajti vsakič po velikem ropotanju kaj bomo in kaj bo... dobijo telefonski klic iz Hrvaške in v trenutku se zgodi diametralno nasprotna poteza... pristane se na hrvaški predlog rešitve Zaliva (Janša), začne se javna kampanija za zrušitev arbitraže (Erjavec)...
tron3
13. 06. 2019 10.34
+4
Kva pa devizne vloge v LB, ki so jih imeli komintenti z nekdanjih prostorov v LB, o tem pa nič, z ustavnim Zakonom so jih jim leta 1994 po domače kr ukradli, ter prenesli na kao sukcesijsko reševanje nekdanje Juge, z izgovorom, da so jih v časih tistih hranili kr v Beogradu, da ne bo pomote, ne zagovarjam ta kockaste, ker so pač nardil nekaj podobnega kot malo pred njimi Slovenci, samo sosedje so poslali podjetja v stečaj, Slovenci pa devize v Beograd, torej oboji so vlke barabe, zdej pa se kregajo na sodniji, kdo je manjša baraba.
JohannDoe
13. 06. 2019 10.31
-2
Ocena naših je, da so naši boljše predstavili argumente, samo ta poletna vročina in sopara meša štrene na sodišču...
JohannDoe
13. 06. 2019 10.32
-2
... pa nikoli ne veš al bo dež al nevihta...
Kollerik
13. 06. 2019 10.22
+6
Tudi crvatarji niso tako vsemogočno zmagovalni, kot to radi dajejo vtis.... tudi za njhovo ri*t šiba raste....
Mauzahecmauzares
13. 06. 2019 10.10
+8
Dvoličnost Hrvatov:" ne priznavam sodišča". Miloševićev sindrom na Balkanu.
Manandi
13. 06. 2019 09.43
-3
VERJETNO BODO predstavili PLAN (((( DRŽAVE Alenke Bratušek o kraji davkoplačevalskega denarja, delnic Slovencem za nezakonito kriminalno (( Državno dokapitalizacijo te Kriminalne ustanove..
JohannDoe
13. 06. 2019 10.35
-3
Temelje je postavil pa JJ... s sabotiranjem gospodarstva, neukrepanjem, napačnim ukrepanjem... in sekta se nikoli ni pritožila nad napihnjeno slabim stanjem ali pač? Ali je to stanje v svojih izjavah še potencirala?
Manandi
13. 06. 2019 09.08
-3
Čudi me, da na sodišče ni prišlo milijon oropanih Slovencev, pol Hrvatov in Bosancev saj so na LB ju ropali po bivši jugi in njihovi spomeniki Lopovščine so vse povsod. In koliko resta bodo dobil Guvernerji Banke Slovenije, Nadzorni sveti ter uprave te KRIMNALNE USTANOVE. To je edina možna sodba na sodišču za človekove pravce, ko ljudje zaradi kršenja svojih pravic tožijo ne pa državna kriminalna institucija drugo kriminalno državno pravno osebo.
Manandi
13. 06. 2019 09.10
+0
Slovenski pravniki bi morali vedeti da DRŽAVNO KRIMINALNA PARTIJSKA DRUŠČINA LB ( NLB nima kaj iskati na sodišču za človekove pravice..
Castrum
13. 06. 2019 08.53
+15
Čas in dolžina postopka nista pomembna. Pomembno je samo to, da je tožba kvalitetno pripravljena in neizpodbitno dokazljiva, potem pa tudi če traja sojenje s pritožbami deset let. Več časa kot bo trajal postopek, višje obresti bodo plačali rvati. Vse se vrača, vse se PLAČA!
resslovenka
13. 06. 2019 08.29
+4
Heh 😒. Je hrvaška predstavnica prepričana da imajo prav in v novo zmago. Naši pa, da so verodostojno predstavili vsa dejstva. Sodil bo nekdo tretji. Kot se to v sporih pač dogaja. Razsodil? Ali le prestavil nazaj.?Naj se sami zmenimo. Kot npr. pri arbitraži. Trmoglavost in vase zagledanost Hrvaške politike je res brezmejna. Smo se iz preteklega dogajanja kaj naučili? 🤔
tron3
13. 06. 2019 08.10
+3
Iz članka je za razbrati, da bodo tole tožbo nategovali kot elastiko, nekaj let, mogoče tudi desetletje. Podjetja so šla v stečaj, torej kaj je v stečajni masi, nič, kdo bo plačal Sloveniji pa itak ni znano, država Hrvaško mogoče, bomo vidl, kaj se bo iz tega izcimil, drgač je pa tožba kot neki obliž Cerarja za njegove neuspehe tako doma kot v tujini, jasno na Vaše stroške.
lukeeeeeec
13. 06. 2019 08.08
+0
In na katero sodišče se naj pritožijo SLOVENČKI zaradi domačega bankomata in preveč stran vrženega denarja pri sanaciji BANK. Bila neka oddaja za zameglevanje dejstev. SLUČAJ?
marker1
13. 06. 2019 07.32
+6
Vse počitniške domove na Hrvaškem, ki so bili v lasti naših podjetij smo izgubili zaradi trditev Hrvaške, da so državna lastnina. V resnici pa smo jih izgubili zaradi obstoja vikendov naših politikov v Istri in Dalmaciji. LB Zagreb Hrvati tlačijo v isti koš. Hrvati imajo dobre pravnike, pri nas so pa pravniki bivši komunisti in njihovi nasledniki, katerim so diplome kar podelili. Tuerk, Klemenčič in Betteto niso uspeli na mednarodnih razpisih. Zato pa vse tožbe izgubimo na mednarodnih sodiščih.
AlternativeFacts
13. 06. 2019 07.36
+4
In ti še vedno v Sloveniji, namesto da bi bil na Hrvaškem....
JohannDoe
13. 06. 2019 10.40
+1
Kje je tukaj pamet??? Desna Hrvaška nas prehiteva po levi in desni... na avtocesti do Irske in Švice... tlačen narod pa še ni v migraciji na jug.
Sputnik
13. 06. 2019 07.23
+16
slovenski argument: hrvati so lumpi in nam nagajajo. hrvaški argument: to sodišče ni legitimno
AlternativeFacts
13. 06. 2019 07.23
+8
Naša argumentacija je bila, za razliko od arbitražne, odlična. Če ESČP tokrat ne pritrdi nam, potem bo to pomenilo, da lahko vsak krade državo, katerokoli, država je pa lahko samo tiho.....In še eno žalostno spoznanaje. vedno znova pljuvajo po državi eni in isti osebki. Res ne vem, zakaj še vstrajate in se mučite v tej državi, če pa lahko poberete šila in kopita v najbližji raj. Pa naj bo to na katerikoli strani neba......
JohannDoe
13. 06. 2019 10.43
+1
Pritrjujem... vsi, ki se pritožujejo nad Slovenijo.... pot pod noge! Nabrusit podplate. Na sever. Še raje pa zahod, vzhod in jug. Tam se sploh cedi med in mleko.
NoviceResnice
13. 06. 2019 07.20
+1
Osnovni problem je odločitev slovenske nesposibne politike da se iz Hrvaške umakne na neumen totalno podel način namesto da bi tam ostala in naprej izvajala svojo dejavnost.... tako pa imajo danes hrvati pol slovenske industrije v lasti mi pa neunovčljive terjatve in dolgove na hrvaškem