Slovenija

V stroki proti združevanju ljubljanskih javnih vrtcev v en zavod

Ljubljana, 14. 12. 2023 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, K.H.
Komentarji
6

Društvo pedagogov in drugi predstavniki stroke so izrazili nestrinjanje s predlogom sklepa o nameri reorganizacije javnih vrtcev v Mestni občini Ljubljana, po katerem bi se 23 vrtcev s 1. januarjem 2025 združilo v en javni vzgojno-izobraževalni zavod. Ljubljanski mestni svetniki bodo o predlogu odločali v ponedeljek.

V Slovenskem društvu pedagogov, na oddelku za pedagogiko in andragogiko ljubljanske Filozofske fakultete (FF) in v Zvezi društev pedagoških delavcev Slovenije menijo, da ni sprejemljivo spreminjati ureditve samo zaradi želje po finančni racionalizaciji, ne da bi pri tem stremeli h kakovosti ustanov vzgoje in izobraževanja in k uresničevanju ciljev tega področja.

Predlog sklepa Mola ne pozna ali ne razume vsebinske zasnove veljavnih rešitev, ki opredeljujejo dejavnosti in naloge javnih vrtcev, je na današnji novinarski konferenci dejala Andreja Hočevar z oddelka za pedagogiko in andragogiko FF. V predlogu namreč po njenih besedah piše, da bo osnovna dejavnost novoustanovljenega zavoda varstvo predšolskih otrok. Toda ta dejavnost že desetletja ni osnovna dejavnost vrtcev v Sloveniji, ni pa bila niti pred njeno osamosvojitvijo, je opomnila.

Mama spremlja otroka v vrtec
Mama spremlja otroka v vrtec FOTO: Shutterstock

Kot je pojasnila, je osnovna dejavnost vrtca predšolska vzgoja kot javna služba, ki se izvaja v skladu s predpisanimi normativi in standardi. Prav taka sistemska urejenost predšolske vzgoje, ki ni zasnovana samo kot varstvena dejavnost, našo državo uvršča med države, ki imajo zelo kakovostno organizacijo in delovanje javnih vrtcev.

Ob navedbah iz predloga sklepa, da bo zavod lahko opravljal tudi druge dejavnosti z namenom racionalne rabe znanja in premoženja, pa je izrazila skrb, da to pomeni trženje znanja zaposlenih strokovnih delavcev in izvajanje profitnih dejavnosti javnega vrtca in v javnem vrtcu.

O zaposlitvah strokovnih delavk in delavcev in njihovem napredovanju po besedah Hočevarjeve ne more odločati tisti, ki ne pozna delovanja posameznega vrtčevskega oddelka, procesne razsežnosti vzgoje v njem in vzgojnega ozračja ter konkretnih prizadevanj vzgojiteljic in vzgojiteljev.

 Ljubljanski mestni svetniki bodo o predlogu odločali v ponedeljek
Ljubljanski mestni svetniki bodo o predlogu odločali v ponedeljek FOTO: Shutterstock

Predlagane rešitve po mnenju navedenih organizacij vodijo v centralizacijo in zelo verjetno tudi komercializacijo javnih vrtcev v Ljubljani. Nesprejemljivo je predati upravljanje vrtcev v vodenje eni sami osebi, to je direktorju zavoda in njegovemu kolegiju v ožji sestavi, so prepričani.

Predlaganim rešitvam pa nasprotujejo tudi, ker zmanjšujejo avtonomijo strokovnih delavk in delavcev vrtca. V vrtcu, v katerem so zaposleni, namreč nimajo organa, v katerem bi soodločali pri upravljanju njihovega vrtca. Hkrati se zmanjšuje možnost za soodločanje staršev, so opozorili.

Za stališče so prosili tudi ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, ki ocenjuje, da predlagana namera nima pravne podlage v zakonodaji na področju vzgoje in izobraževanja. Zakon o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja namreč nima določil, po katerih bi se samostojni javni vrtci lahko združili v en zavod, so zapisali na ministrstvu.

Do predloga sklepa Mola sta med drugim kritični tudi filozofska in pedagoška fakulteta v Ljubljani, Skupnost vrtcev Slovenije in Združenje ravnateljev vrtcev Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

NDM
14. 12. 2023 19.31
+1
šolstvo na slovenskem nula od nule sploh nic ne naučijo nalagajo domače naloge pa se vsake pol leta strajk za placo.. jaz jim ne bi dal mali vec kot zajamceno
Slavko BabIč
14. 12. 2023 18.31
+1
spet jankovičeva nategancija! naj spoka v penzion
Rock8
14. 12. 2023 17.42
-2
Ja,proti itak.spet preveč pametujejo
XVXC
14. 12. 2023 16.26
+18
Podražili ste vrtec. Plačljiv za drugega otroka. Minister je rekel...Slovenci potrpite malce. Sramota !!! Felda. Kdo je solidaren do mene in moje žene ??? Plačujem skoraj 400 eur za državni vrtec. Dost je. 2 redno zaposlena s kreditom za dvosobno stanovanje veliko izven Ljubljane in z 1 otrokom smo bogataši, ki plačujemo vrtec kot "žuti". Še malo mi dvignite vrtec, pa pustim šiht, prodam flat. Dobim polno socialno, 80% subvencije za najemnino, poln otroški pa še vrtec plačam samo 35 eur. DOVOLJ JE, ubijate srednji razred.
Lion90
14. 12. 2023 17.12
+6
To bi morali narediti celotni srednji sloj!!
NDM
14. 12. 2023 19.32
+3
plešemo tisto ki so volili ta strokovnjake za 50%bi vse podrazal.. in za pol leta dejte volit novo mesijo