Slovenija

Požar v Surovini: Tezenčani s peticijo proti onesnaževanju okolja

Maribor, 03. 03. 2020 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Mariborski gasilci so uspeli pogasiti požar, ki je izbruhnil v Surovini. Po prvih podatkih je prišlo do samovžiga, požar pa je povzročil za nekaj milijonov evrov škode. Do nadaljnjega na objektu ostaja požarna straža z gasilskimi vozili. Na spletu se je medtem pojavila peticija proti onesnaževanju okolja v Teznem.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Požar v veliki meri pogašen
    02:46
    Iz 24UR: Požar v veliki meri pogašen
  • Iz SVETA: Požar v veliki meri pogašen
    02:35
    Iz SVETA: Požar v veliki meri pogašen
  • Požar v podjetju Surovina v Mariboru
    00:41
    Požar v podjetju Surovina v Mariboru

Požar, ki je v ponedeljek izbruhnil v hali družbe za predelavo odpadkov Surovina v Mariboru, so gasilci ponoči uspeli v veliki meri pogasiti. Iz podjetja so sporočili, da so ob 19. uri zaključili intervencijo in da do nadaljnjega na objektu ostaja požarna straža z gasilskimi vozili. 

Mariborski župan Saša Arsenovič je ob obisku prizorišča novega požara v podjetju Surovina izrazil zaskrbljenost zaradi dodatnega onesnaženja zraka v mestu. Hkrati se je zahvalil 250 gasilcem, ki so sodelovali v intervenciji in imajo požar zdaj vendarle pod nadzorom. "Hvala vsem, ki so tvegali svoja življenja, zato, da smo mi bolj varni." 

"Z veliko zaskrbljenostjo spremljamo že drugi požar v podjetju Surovina. Prvi je bil relativno hitro pogašen, takrat so bile tudi opravljene meritve gasilne vode in zraka, upamo pa, da bo gasilna voda tudi tokrat enako neobremenjena, ker so odpadki podobni," je dejal župan. 

Mariborski župan.
Mariborski župan. FOTO: POP TV

Arsenovič je ob tem poudaril, da pri Surovini ne gre za javno podjetje v lasti občine, pač pa za samostojno gospodarsko družbo, ki opravlja dejavnost ravnanja z odpadki. "Tudi njim pa ni lahko, saj vemo, da se z odvozom zapleta tako na državni kot na mednarodni ravni," je dejal župan, ki meni, da je tokratni požar še en signal več, da je treba čim prej razmisliti o termični obdelavi odpadkov. Na delu so inšpektorji, "vsekakor pa mora družba poskrbeti za to, da življenje ljudi v našem mestu ne bo slabše"

V zvezi s pobudami nekaterih svetniških skupin za sklic izredne seje o omenjeni problematiki, za kar naj bi bilo zbranih tudi že dovolj podpisov, je Arsenovič dejal, da bodo o tem zagotovo razpravljali na redni seji. "Če bodo zahtevali izredno sejo, pa bodo predlagatelji morali predložiti ustrezno gradivo in vedeti tudi, o čem se bomo pogovarjali. Mi delamo vse, kar je potrebno in mislim, da pri tem izredna seja ne bo pomagala," je dejal mariborski župan.

Peticija proti onesnaževanju okolja 

Odzval se je tudi na peticijo prebivalcev Teznega - ti namreč v peticiji Tezenčani imamo dovolj - skupaj smo močnejši, opozarjajo, da problem Surovine niso samo požari, temveč tudi smrad in delci, ki jih vdihavajo. "Kako dolgo bomo Tezenčani še dopuščali onesnaževanje našega okolja? Kdo nas je vprašal, ali se strinjamo z odlagališči kar dveh velikih podjetij (Surovine in Snage) v bližini naselja?," so med drugim zapisali v peticiji. 

"Popolnoma jih razumem," odgovarja mariborski župan. "Vsi bi morali delati na tem, da se take stvari v našem okolju ne bodo dogajale. Ni samo Tezno, gre za problem celotnega mesta." 

Neuradno je prišlo do samovžiga 

"Gasilci so bili na delu vso noč. Trenutno jih je tam še vedno 90," je povedal Ciringer. Z delovnimi stroji podjetja Surovina danes razkopavajo kupe zgorelega odpadnega materiala in ostankov strehe, saj pod njimi še vedno tli. Vsa ta žarišča morajo odkriti in pogasiti. "Tega je ogromno, zato nas čaka še veliko dela," je dejal Ciringer. Ocenjuje, da bodo gasilci dejavni še vsaj ves današnji dan.

"Požar je bil v večernih urah lokaliziran, ponoči pa v glavnem pogašen, vendar je gašenje zaradi tlečih preostankov odpadkov še vedno potrebno," so danes sporočili tudi iz podjetja Surovina. "Gašenje otežuje uničena streha stavbe, ki jo je potrebno porušiti, kar bomo po zahtevnih pripravljalnih delih izvedli takoj, ko bo to mogoče, predvsem pa brez nevarnosti za vse prisotne," so dodali.

Zagorelo je v ponedeljek malo po poldnevu v hali velikosti 50 krat 70 metrov. "Po prvih neuradnih podatkih je prišlo do samovžiga v večjem obsegu in hipnega požara v hali z nenevarnimi odpadki, kjer skladiščimo alternativno gorivo iz odpadkov," pojasnjujejo v Surovini.

Po prvih ocenah gasilcev je ogenj zajel okoli 5000 kubičnih metrov odpadkov. Gašenje, v katerem je sodelovalo okoli 250 poklicnih in prostovoljnih gasilcev, je v ponedeljek poleg vetra oteževalo dejstvo, da se je streha hale zaradi vročine sesedla sama vase in s tem otežila dostop gasilcem.

Gašenje požara je otežilo porušenje strehe objekta.
Gašenje požara je otežilo porušenje strehe objekta. FOTO: Bobo

Zaradi požara v ponedeljek močno povečana vsebnost prašnih delcev PM10 v zraku

Opozorilo javnosti, naj se v bližini Surovine ne gibajo na prostem, danes še vedno velja, čeprav se z območja ne vije več tako gost dim, kot v ponedeljek. "Dim niti približno ni več takšen kot včeraj, manjša žarišča pa so še vedno, zato naj se tisti v neposredni bližini še vedno držijo tega navodila. Bolje je, da se ne zadržujejo v okolici Surovine," je povedal Ciringer.

To je že tretji požar na tem območju v zadnjem tednu dni, s tem da sta bila prva dva manjša. Direktor Surovine Jure Fišer zagotavlja, da med zagorelimi ni nevarnih odpadkov in da odpadke skladiščijo v skladu z zakonodajo in ostalimi predpisi.

"Zaradi trenutnega stanja na področju odpadkov v Sloveniji smo pri svojem delovanju imeli sprejete vse preventivne ukrepe in kljub 24/7-urni požarni straži z rednimi obhodi kritičnih lokacij tega nismo mogli preprečiti, saj je požar nastal hipoma in v velikih razsežnostih," so danes ponovno poudarili v podjetju.

Pojasnili so, da so težave na širši, sistemski ravni. "V Sloveniji kljub nenehnim opozarjanjem in apeliranjem na državne institucije glede problematike na področju odpadkov nimamo lastnih rešitev za termično izrabo dela odpadkov, ki jih ni možno reciklirati. V Surovini prevzemamo skrb za ravnanje z odpadki v več kot 15.000 slovenskih podjetjih. Že od novembra naprej čakamo na izvozna dovoljenja, ker se je Madžarska odločila, da le-teh ne izdaja. Odpadki se predolgo skladiščijo, kar povečuje možnost za nastanek požarov," so navedli.

Po prvih nestrokovnih ocenah policije je požar povzročil za okoli tri milijone evrov škode. Zagorela je namreč povsem nova skladiščna hala, ki so jo postavili po obsežnem požaru v Surovini leta 2013. Takrat je zagorelo zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega od strojev, tokrat pa ocenjujejo, da je prišlo do samovžiga odpadkov.

Ministrstvo: V Sloveniji je treba vzpostaviti sistem za termično obdelavo odpadkov 

S pristojnega ministrstva so danes v sporočilu za javnost zapisali, da "obžalujejo, da je ponovno prišlo do požara na enem od obratov za zbiranje in predelovanje odpadkov". Dodajajo, da je poleti lani ministrstvo pod vodstvom Simona Zajca pripravilo Uredbo o skladiščenju trdih gorljivih odpadkov na prostem, ki zaostruje pogoje za skladiščenje odpadkov na prostem, glavni namen pa je prav povečanje požarne varnosti. "MOP se sicer zaveda pereče problematike neodvoza odpadne embalaže v Sloveniji, ki se zadnja leta ponavlja." 

Za odpadno embalažo, ki trenutno ostaja pri izvajalcih javnih služb in ni bila odpeljana po interventnem zakonu iz leta 2018, bo poskrbela država, zatrjujejo na ministrstvu za okolje in prostor, ter dodajajo, da bo država intervenirala tudi za rešitev problematike neodvoza za letošnje leto. Še ta teden bodo v usklajevanje poslali novo uredbo o embalaži in odpadni embalaži. 

Uredba je sicer mišljena kot prehoden ukrep do vzpostavitve sistemske rešitve: Minister Zajc, ki opravlja tekoče posle meni, da je treba težave, ki nastajajo tako pri izvajalcih javnih služb kot na zbirališčih, nasloviti bolj sistemsko, kot je vsakoletno interventno ukrepanje, so še zapisali. 

"Minister Zajc sicer opozarja, da bo požare tudi v prihodnje žal nemogoče v celoti preprečiti. Tudi za to, da bi do njih prihajalo kar se da redko, je treba v Sloveniji postaviti tudi sistem za termično obdelavo odpadkov, saj lahko samo neodvisen in samozadosten sistem zagotovi varnost in zanesljivost glede ravnanja z odpadki." 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (48)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uncov3r
03. 03. 2020 19.50
+1
Spodaj nekaj DEJSTEV!! Ste se kdaj vprasal kdo je sedaj lastnik Surovine...? Nihce drug k nas bananar Rastoder. Se preveri v minuti vse na bizi.si . Lastnistvo - Eko surovina, pogledas nato Eko surovino - ladtnistvo - Rastoder d.o.o.. zanimivo, da Eko surovina ima 0 zaposlenih in kupi oz posredno kupi taksno podjetje kot je Surovina... ce bi blo posteno, ze tukaj ne bi bilo posrednika... da o Rastoderju, ne zgubljamo besed... se je kdo kdaj vprasu zares iz kje njemu denar...? Z kavo, transportom, mehanizacijo, sigurn ni zasluzu tolk kokr ma dons.. pa to je ze druga zgodba... Smeti... kaj je najvecji biznis...? Kje je mafija vedno bla prisotna... smeti... Pa ce kdorkol v mb oz blizu te nase surovine misl da je lastniku kaj do prebivalcev tam okrog in njihovemu zdravju, sigurn da ni.. njemu je pomemben samo denar in vedno ga bo... Aja... pa ni 2x za pomislt, da mogoce pa pozar/pozari niso nakljucni... najlazji se znebit smeti kako...? Pozges vse pa je... Predlagam naslednje... le vkup, le vkup uboga gmajna... Al pa puste bananarju, da dela z vasim zdravjem kar hoce.....
flojdi
03. 03. 2020 18.50
+1
. vidim. ( blagajničarke se zasmejijo , ko zagledajo česen v papirnati vrečki od kruha ; in je na njej že kakih 10 , ali 15 , nalepk za kupljen krompir , korenje , limone , čebulo, etc. / to je 10 ali 15 MANJ PLASTIČNIH VREČK v smeteh . je ali ni
flojdi
03. 03. 2020 16.40
-2
.kaj pa , da bi folk začel Kupovat manj Smeti ; in za svoje poskrbel sam
flojdi
03. 03. 2020 16.42
+0
..spominjam se leta 70. ni bilo zabojnikov za smeti ; ker se smeti še niso kupovale
flojdi
03. 03. 2020 16.43
+2
smeh37
03. 03. 2020 15.15
+9
Vdihavanje dioksina in stirena povzroča raka, okvare živčnega sistema, povzroči rojstvo prizadetih otrok, itd. itd. Bravo! Vi kar kurite. Slovenija od Kemisa dalje postaja toksično smetišče ne zelena destinacija. Potem pa še nekateri ljudje, butalci, kurijo plastiko, stiroporo, plastificirane revije itd. pozimi doma v pečeh. Genijalci.
krtaksn
03. 03. 2020 14.45
+14
Kaj pa javljalniki pozara? Protipozatna zascita? A to pa ni potrbno pri takem obratu? Kdo jim je dal docoljenje za obratovanje? Vse odgovorne skupaj sklicat ne pa na zavarovalnico se obracat!!!
Casey Ry
03. 03. 2020 14.28
+5
Papucare arseno
janezek123@gmail.com
03. 03. 2020 14.19
+23
Ti naši politiki bi se morali malo prizemljit in poskrbet za osnove, ki so pomembne za normalno življenje. Arsenovič, kaj je za tebe bolj pomembno, uredit odstranjevanje odpadkov ali novi tlakovci na Glavnem trgu? Prenehajte zapravljat denar za tlakovce, spomenike in rožne gredice na krožiščih ter namesto tega poskrbite za osnovno infrastrukturo in ostale naloge za katere so odgovorne občine.
mbtukaj
03. 03. 2020 14.03
+14
Kaj zdaj bol škodi cigareti ali ta dim ki ga vsaki teden vdihujemo?
macek_garfield
03. 03. 2020 13.56
+15
ooooo gazda maribora se je pojavil juhuhu on bo vse resil tako kot njegov vzornik zokislav pa to
felix59 drugič
03. 03. 2020 13.38
+18
Kako vehementno Surovina ocenjuje škodo , kaj mislijo , da zavarovalnica serje denar.
Jojžek1
03. 03. 2020 13.30
+10
Arsenović - ban DIT ! MAFI JOZO ! !
maya3000
03. 03. 2020 13.18
+11
Sej minister Zajc je vse poštimal...
janez Kovač 1
03. 03. 2020 12.53
+25
Vse te direktorčke iz firm za predelavo odpadkov je treba nagnat,samo jamrajo,zraven se dogajajo čudni požari,potrebno je narediti oster rez in urediti stvari,ker oni bi samo dražili naredili pa nič!!
Apostol1
03. 03. 2020 11.21
+33
Namesto sežigalnic odpadkov bodo pa požari in namesto , da odloča stroka pa odločajo civilne iniciative in ta način se nam obeta še veliko zdravega dima, ki je pa ob zadostnem vdihavanju bolj zdrav za zmanjšanje populacije kot pa za posameznika.
mikpiki191
03. 03. 2020 10.51
+39
čestitke vsem gasilcem, Arsenoviču pa sramota od sramote,da ni niti besedice v ene dnevu ni izustil javno
janezek123@gmail.com
03. 03. 2020 10.36
+30
Ta direktor naj raje kar odstopi in prepusti vodenje firme nekomu drugemu. Če na firmi nima več prostora za odpadke, potem jih pa naj več ne sprejema! To kar počnejo je huda malomarnost in za take zadeve bi moral v zapor.
mertseger
03. 03. 2020 10.32
+52
Ko gledam tele kupe smeti se sprašujem zakaj ti odpadki niso ločeni. Ker pri nas doma to vse ločujemo.
borec91
03. 03. 2020 11.27
+33
ja ločujemo in drago plačujemo da komunale in ti debelo služijo
farobasso
03. 03. 2020 10.23
+48
Bom odjavil odvoz smeti. Saj je vseeno a jih zakurin jaz ali pa komunala
Uporabnik 293
03. 03. 2020 09.58
+39
Jože Fišer zagotavlja, da goreča plastika ni nevaren odpadek - ta pa ma diplomo za 4 razred OŠ.
Zsolt1
03. 03. 2020 09.57
+5