Korona

V torek potrdili 1209 okužb z novim koronavirusom

Ljubljana, 03. 03. 2021 09.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Anja Kralj, STA
Komentarji
500

V torek so opravili 6212 PCR-testiranj na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 1209 testov. Umrlo je 11 bolnikov s covid-19. V bolnišnicah se zdravi 516 covidnih bolnikov, na intenzivni negi 82. V Brežicah so ob upadanju hospitalizacij že prenehali sprejemati covidne bolnike, drugod to načrtujejo v kratkem.

Kot kažejo podatki vlade RS, so v torek v Sloveniji potrdili 1209 okužb z novim koronavirusom. Opravili so 24.233 HAT-testov in 6212 PCR-testov.  Pozitivnih testov je bilo tako 19,5 odstotka. Umrlo je enajst bolnikov s covid-19. Po podatkih Sledilnika za covid-19 je doslej umrlo 3874 bolnikov s covidom-19. V skladu z Načrtom sproščanja se nahajamo v oranžni fazi. 

Po navedbah Maje Bratuša, ki je vodila novinarsko konferenco o aktualnih razmerah glede covida-19, je bilo v torek število potrjenih okužb najvišje po 13. februarju, ko je bil spremenjen način poročanja rezultatov. Podatki o 14- in 7-dnevni pojavnosti okužb tako na ravni države, kot tudi nekaterih regij, predvsem obalno-kraške, osrednjeslovenske, pa tudi gorenjske, pa so danes nekoliko slabši.

Na ravni države 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev znaša 509, kar je slabše kot dan prej, ko je bilo 501. Sedemdnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev na ravni države pa znaša 253,7, dan prej 245. Regija z najslabšimi epidemiološkimi razmerami ostaja obalno-kraška. V tej regiji je bilo po navedbah Bratuše tudi v torek potrjenih kar nekaj okužb, in sicer v Kopru 59, v Izoli 26 in Piranu 19.

Med občinami, ki izstopajo glede na število v torek potrjenih okužb, je navedla tudi Brezovico s 14 novimi okužbami, Medvode s 13, Domžale z 21 okužbami, pa tudi Grosuplje, kjer so potrdili 18 novih okužb, Ig s 16 novimi okužbami, Škofljico z 18 in Ivančno Gorico s 14 novimi okužbami.

V Postojni so jih potrdili 23, Sežani 15, Celju 27, Velenju 23, Šentjurju pa 17. Iz Kranja so v torek poročali o 27 novih okužbah, iz Škofje Loke o 16, iz Tržiča 13, Radovljice pa 17. V Ljubljani so v torek potrditi 164 novih okužb, v Mariboru pa 61, kar je precej več, kot v preteklih dneh.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V bolnišnicah 516 covidnih bolnikov, nekatere covidne bolnišnice se postopno že zapirajo

V bolnišnicah se zdravi 516 covidnih bolnikov, na intenzivni negi jih je 82. Iz bolnišnic so včeraj odpustili 54 oseb, je sporočila vlada RS. 

Ko se bo število hospitaliziranih s covidom-19 v državi znižalo pod 500, nekatere bolnišnice ne bodo več covidne in bodo začele izvajati redni program, covidne bolnike pa bodo prevzele druge. V Brežicah so ob upadanju hospitalizacij že prenehali sprejemati covidne bolnike, drugod to načrtujejo v kratkem.

Kot je v torek dejal minister za zdravje Janez Poklukar, ob omenjenem zmanjšanju števila hospitaliziranih prehajamo v drugo fazo izhodne strategije, v kateri bi zmogljivost obeh kliničnih centrov zmanjšali na 7,5 odstotka, bolnišnice na Ptuju, Slovenj Gradcu, Trbovljah, Brežicah in Izoli pa bi poskusili v celoti vrniti necovidnim storitvam.

Nekatere covidne bolnišnice se postopno že zapirajo.
Nekatere covidne bolnišnice se postopno že zapirajo. FOTO: Dreamstime

"To ne pomeni, da te bolnišnice ne obravnavajo covidnih bolnikov, vse bolnišnice imajo urgentne centre in tam bodo zagotavljale sive cone, kjer bodo vsi pacienti obravnavani v skladu z doktrino stroke in v primeru pozitivnih rezultatov premeščeni v bolnišnice, ki bodo še vedno imele covidne bolnike," je še pojasnil minister.

V Splošni bolnišnici Brežice novih covidnih bolnikov že od torka ne sprejemajo več. Zadnjega so sprejeli 28. februarja, zdaj pa jih je tam na zdravljenju še osem. Covidna bolnišnica bodo ostali le še do postopne odpustitve omenjenih osmih bolnikov.

Kot so se v torek dogovorili z novomeško bolnišnico, bodo morebitne nove covidne bolnike iz Posavja na zdravljenje sprejeli v Novem mestu. Brežiška bolnišnica pa se v okviru svojih zmogljivosti postopno vrača na stare tire in nadaljuje ustaljeno delo, je sklenila njena direktorica Anica Hribar.

 V trboveljski bolnišnici je trenutno na zdravljenju še devet covidnih bolnikov, od tega so trije v intenzivni enoti. Od četrtka ne bodo več sprejemali covidnih bolnikov, ocenjujejo pa, da bodo oddelek zaprli do 12. marca, ko bodo trenutno hospitalizirane covidne bolnike odpustili, je  danes povedala direktorica trboveljske bolnišnice Romana Martinčič.

V slovenjgraški bolnišnici trenutno zdravijo 19 covidnih bolnikov, od teh dva potrebujeta intenzivno nego. Stanje glede hospitaliziranih covidnih bolnikov se je nekoliko izboljšalo, vendar jih še naprej sprejemajo. V torek so tako sprejeli tri covidne bolnike, so danes povedali v bolnišnici. Kot covidna bolnišnica bodo prenehali delovati, ko bo nastopila druga faza, to pa za slovenjgraško bolnišnico pomeni, da mora število covidnih bolnikov pasti pod osem, so pojasnili.

V ptujski bolnišnici, kjer so lani zdravili skupaj 409 covidnih bolnikov, jih trenutno zdravijo 11. "Zapiranje v smislu nesprejemanja novih covidnih bolnikov je odvisno od tega, kdaj pridemo na osem bolnikov, in hkrati odvisno od tega, kako bodo prevzemali bolnike v drugih ustanovah," je povedal strokovni vodja bolnišnice Teodor Pevec.

Skladno z dogovorom tudi izolska bolnišnica ne bo več covidna, njene covidne bolnike bo prevzela bolnišnica v Šempetru pri Gorici. Kot je za STA dejal strokovni direktor Splošne bolnišnice Izola Dušan Deisinger, bodo imeli sestanek o tem v četrtek, ko naj bi tudi natančneje dorekli, kako bodo to odrejali oz. kdaj bi prešli na nov režim.

Po Deisingerjevih besedah kljub dejstvu, da je obalno-kraška regija rdeča, v izolski bolnišnici nimajo bistveno več hospitalizacij zaradi covida-19. Danes je v bolnišnici sicer 15 bolnikov s covidom-19, od tega so trije na intenzivni negi.

V Splošni bolnišnici Jesenice, kjer se zaradi energetske in požarne sanacije soočajo z dodatno prostorsko stisko, bodo predvidoma v kratkem zaprli enoto intenzivne terapije za bolnike s covidom-19. V njej je prostora za štiri bolnike, trenutno pa imajo le še enega. Ko bo tudi ta zapustil intenzivno nego, bodo oddelek predvidoma zaprli, so pojasnili v bolnišnici.

Tako bodo znova imeli več postelj intenzivne nege, ki jih na Jesenicah močno primanjkuje, za druge bolnike. Covidne bolnike, ki potrebujejo intenzivno nego, pa bodo poslej sprejemali na Kliniki Golnik in po potrebi tudi v UKC Ljubljana.

Akutni covidni oddelek pa bo v jeseniški bolnišnici deloval še naprej. Trenutno so vsi bolniki, ki jih je okoli 15, nameščeni v zabojnikih, če se bodo epidemiološke razmere na Gorenjskem slabšale, pa bodo bolnike s covidom znova namestili tudi na internistični oddelek. Če ne bo naraščanja okužb in povečanja potreb po sprejemih v bolnišnico, bodo predvidoma sredi marca lahko omenjeni oddelek znova namenili njegovi osnovni, internistični dejavnosti.

Koronavirus
Koronavirus FOTO: Bobo

Vlada posodobila strategijo cepljenja

S prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo v Sloveniji doslej cepljenih 125.429 oseb oziroma šest odstotkov prebivalcev, z drugim pa 51.505 oseb oziroma 2,5 odstotka prebivalcev Slovenije, je na današnji novinarski konferenci povedala nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ Marta Grgič Vitek.

Skupno je bilo izvedenih 172.609 cepljenj, dobavljenih pa je bilo 226.956 odmerkov cepiva, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Med cepljenimi je nekaj več žensk. Tako je bilo z drugim odmerkom cepljenih 3,3 odstotka žensk in 1,6 odstotka moških. Najvišji delež cepljenih je v goriški regiji, je navedla.

V cepilnih centrih po državi večinoma končujejo s cepljenem starejših od 80 in 75 let, ponekod cepijo tudi posebej ranljive kronične bolnike ter nepokretne. Zdravstvene delavce najbolj obremenjuje zagotavljanje nemotenega poteka cepljenja, v veliko pomoč bi jim bila aplikacija za naročanje, je povedala Grgič Vitkova.

"Če bomo nadaljevali s takim tempom, bomo do konca junija cepili polovico prebivalcev. Naše ambicije so večje. Pričakujemo tudi cepivo Johnson & Johnsona, ki ga bo EMA potrjevala naslednji teden," tako nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper covid-19 Jelko Kacin.

Spomnimo

Po angleškem in južnoafriškem sevu smo v Sloveniji potrdili še nigerijski sev novega koronavirusa. Potrdili so ga pri najmanj sedmih okuženih. Za zdaj ne kaže, da bi ta različica povzročala težji potek bolezni, podobno kot pri južnoafriškem pa naj bi se z njo lahko okužili kljub preboleli bolezni oziroma cepljenju. Južnoafriški sev je bil medtem v Sloveniji potrjen že 9. februarja. Naraščajo pa tudi primeri angleškega seva, ki so jih laboratoriji po državi doslej potrdili že 62.

Vlada je zaključila sejo na temo epidemioloških razmer in ukrepov za preprečevanje širjenja okužb z novim koronavirusom. Na njej so pretresali ukrepe, dodatnega zaostrovanja pa, kot kaže, ne bo. Po mnenju strokovne skupine, ki jo po novem vodi infektologinja Mateja Logar, imamo namreč "razmere s sevi pod nadzorom", za zamejevanje širjenja okužb pa zadoščajo splošni ukrepi, kot so nošenje maske, socialna distanca in razkuževanje rok. V ponedeljek se bodo v šole vrnili dijaki, pouk bo potekal po modelu C.

Koronavirus pasica november

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

11.43

Dr. Jernej Završnik z ZD Maribor: V Mariboru imamo danes pocepljene vse, ki so stari 80 ali več let.

1586 starejših od 75 in 4478 starejših od 70 let čaka na cepljenje. Na čakalnem seznamu imajo skupaj približno 21.000 ljudi, ki čakajo na cepljenje.

11.28

Nekatere covidne bolnišnice se postopno že zapirajo

Ko se bo število hospitaliziranih s covidom-19 v državi znižalo pod 500, nekatere bolnišnice ne bodo več covidne in bodo začele izvajati redni program, covidne bolnike pa bodo prevzele druge.

11.25

Kje smo v evropskem povprečju?

Precepljenost s 1. odmerkom v Sloveniji je blizu povprečja EU, precepljenost z 2. odmerkom pa je nad povprečjem EU.

11.23

Koliko je doslej prijav resnih neželenih učinkov cepljenja ?

Na NIJZ so prijeli trinajst prijav z resnim neželenim učinkov, pri petih osebah je prišlo v časovni povezavi do smrti. Pri dveh so že zaključili, da je povezava s cepljenjem malo verjetna, pri treh je še v obravnavi, pojasnjujejo na NIJZ.

11.18

Kolikšna je precepljenost v Sloveniji?

S prvim odmerkom je bilo cepljenih že 125.429 oseb oziroma šest odstotkov prebivalcev, z drugim pa 51505 oseb oziroma 2,5 odstotkov prebivalcev Slovenije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (500)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
03. 03. 2021 17.39
+0
janez podira se ti svet.zamenjat bo treba poklic.pa saj tebi ne bo hudega.tvoji sonarodnjaki ti bodo že kaj uštimali.trr maš pa tudi toliko pol.v 30 letih se nabere,da greš lahko družbo delat jelkotu.mogoče še kdo od nijz pride ,ko se je v tem letu malo finančno okrepil.mogoče tonin najde tovornjak,mu ne bo treba delat doma bazena
JE-BI-GA
03. 03. 2021 16.27
+4
Bravo izobraženci, sejete in širite virus, ker imate prepolne riti denarja, (veliko neopravičenega ali celo ukradenega), delavec si pa dopusta po Afriki in drugje po svetu ne more privoščiti s svojo mizerno plačo. In ob teh dejanjih se lahko vprašamo kaj ta vrla potujoča gospoda je, da s takim početjem ogroža vse državljane.
zibertmi
03. 03. 2021 16.07
+0
janez umrlih imaš za eno vlakovno kompozicijo.za dosmrtno ječo si
marmilan
03. 03. 2021 16.43
+0
In podporniki puklave barabe lopovske tudi.
TonePav?ek69
03. 03. 2021 16.03
Frane Šajn
03. 03. 2021 15.28
-2
Je pa nekam skromen IJJ sem mislil, da bo naročil vsaj dvakrat toliko!ha,ha,ha,ha,...
Alass
03. 03. 2021 15.24
-4
Dosti si upa ta Logarca, da bi pri takih številkah dali dijake v šolo moraš enostavno biti nor
Frane Šajn
03. 03. 2021 15.29
+5
Od kje ste pa vi padli v ta špil desnjaček!?
Gemma 1961
03. 03. 2021 15.01
+4
Tapravi zdr.minister je prisel ta bo se huje kot beovicka zapiral drzavo ,ce zena rece zapret bo zaprl
Mptric
03. 03. 2021 15.01
+11
Pa kaj bi vi radi???tecnarite cepite se zdej pisete da ne pomaga ker se se naprej prenasa!!kaj je poanta vasih clankov?ustrahovanje?vam je za sodit
Frane Šajn
03. 03. 2021 15.00
+7
Že ne more biti tak hudič ,če nam ga kar sami zdravniki uvažajo!
StrikeOne
03. 03. 2021 14.26
+14
Epidemiolog namesto da stiskaš minuse odgovori na vprašanje. Kaj se je zgodilo z virusi ptičje, svinjske gripe so kar izginili brez vaših NUJNIH obveznih vsi bomo umrli če se ne cepimo ...cepljenj? Ter kaj se je zgodilo z aferami okrog cepiva tamiflu? Ajde propagandist odgovori na vprašanje.
oikos
03. 03. 2021 15.19
+4
Še vedno traja tožba Sveta Eu proti dobavitelju. Obsojena pa je bila edino novinarka, ki je afero zapisala.
borec91
03. 03. 2021 14.17
+10
ja nase bolnice in lenuharski zdravnikibse bodo tesko odpovedali bajnim zasluskom na racun te covid gripice
generator
03. 03. 2021 14.13
+8
Izraelci spoznavajo, da umrljivost po cepljenju prekaša umrljivost po covidu.
Desade
03. 03. 2021 14.23
-3
generator
03. 03. 2021 14.26
+3
skt
03. 03. 2021 17.08
-1
Facebook doktor. To pa je že verodostojen vir. Pa brez zamere Facebook doktorji 😁
123756890
03. 03. 2021 14.11
+12
Pa kaj tolk posiljujete ljudi, naj se sami odločijo! CEPLJENJE JE PROSTOVOLJNO IN NE OBVEZNO. Preberite Eu direktivo sodišča. Tudi necepljeni ne smejo biti nikakor diskriminirani!!!!!!!!
StrikeOne
03. 03. 2021 14.14
+11
Sploh se ne ozirajo na priporočilo. Kar jasno kaže kdo so gloablisti, ki naprej delajo silo in celo grozijo z cepljenjem in pasoši to pa so : Netanyahu, Merklova, Janša, kurz, Vand der leyn, Vučić.... itd itd.
Satoshi Nakamoto
03. 03. 2021 14.05
+7
Zdrav clovek ki placuje dodatno zdravstveno zavarovanje, rabi psihiatricni pregled
v81e92
03. 03. 2021 14.01
+12
kak naši vladi uspe dvignat incidenco,ko je bilo že skoraj pod 500 pa dajmo spet večat???Naj mi nekdo razloži to???
defodil
03. 03. 2021 14.13
-9
ti jaz razložim, 3. dan po zimskih počitnicah in imamo dnevno 10 bolnih šolarjev od enega zdravnika na brisih, okuženi so v večini tudi starši, ne vem, kaj so počeli in kje so bili na počitnicah
defodil
03. 03. 2021 14.13
-10
User1280007
03. 03. 2021 13.56
+17
Ali lahko prosim ukrepe vežete na odstotek testiranih v 14 dnevih. Pa po novem tudi to ni dober pokazatelj saj s PCRji potrjujemo hitre teste in nikakor ne moremo govoriti o št okuženih na 100k. Bil bi pa vseeno napredek za Nobelovo nagrado iz Matematike.
Satoshi Nakamoto
03. 03. 2021 13.52
+28
Ce ne zmores dihat te prikljucijo na ventilator. Ce ne zmores mislit pa na televizor.
indal
03. 03. 2021 14.07
+10
StrikeOne
03. 03. 2021 13.52
+8
Zanimivo kje je tisti epidemiolog ki tukaj non stop prodaja ta nova Cepiva skupaj z par kolegi? A je tako težko vprašanje? Kaj se je zgodilo z virusi in cepivi za svinjsko, ptičjo....gripo? Virusi in cepiva so izginila? Kako to? Nekam nenaravno obnašanje virusov, podobno covidu. Muca jezik pojedla?
sky100
03. 03. 2021 13.52
-1
Še Đorđe Balašević naj bi umrl za COVID-om, čeprav je lahko umrl za infarktom.
hersonissos
03. 03. 2021 14.00
-6
3 dni po prvi dozi cepiva, so pisali srbski in hrvaški mediji!!
borec91
03. 03. 2021 14.19
-3
Alass
03. 03. 2021 13.51
-14
Počakate 10 dni in boste videlibkaj bo v bolnicah,nihče pa ne pove da so se bolnice večinoma praznike z umrlimi
borisss
03. 03. 2021 14.00
+15