Slovenija

V torek povišano sevanje

Ljubljana, 06. 06. 2008 12.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
133

Pojavljajo se ugibanja, ali je do okvare v NEK prišlo že v torek, saj so 20 ur pred objavo zaznali povišano radioaktivnost.

20 ur pred objavo napake v NEK je stopnja sevanja naenkrat narasla.
20 ur pred objavo napake v NEK je stopnja sevanja naenkrat narasla. FOTO:
V NEK so ob 6. uri začeli s popravilom, ki bo predvidoma trajalo 24 ur, je za 24ur.com povedal tehnični direktor NEK Predrag Širola. Popravilo poteka po načrtu in brez zapletov, reaktor naj bi znova začel obratovati v sredo.

Pristojni so okvaro na reaktorju v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) prikazali kot nenevarno, vendar pa je Evropska radiološka postaja za izmenjavo podatkov (Eurdep) zaznala povišano stopnjo žarčenja 20 ur pred objavo. Meritve kažejo, da je bila radioaktivnost izjemno povišana, znašala je okoli 140 nSv/h (nanosievert na uro), medtem ko je normalna vrednost približno 90. Evropska poslanka in predsednica Evropskih Zelenih Rebecca Harms zato sumi, da je do napake prišlo že v torek. ''Komisija naj razloži, zakaj so 3. junija, pred alarmom, zabeležili povišanje sevanja gama žarkov v zraku. Prav tako imamo zgolj informacije o meritvah sevanja v zraku, ne pa tudi v odpadni vodi.''

Tomaž Nemec z Uprave za jedrsko varnost je za 24ur.com povedal, da je do napake prišlo v sredo nekaj čez 15. uro in ne prej. Vpliva na okolje ni bilo, zato tudi ni bilo povečanega sevanja v zraku s tega naslova, je pojasnil. ''Včasih detektor pokaže napačno vrednost zaradi različnih dejavnikov, kot so nevihte, motnje iz okolja, električni impulzi. Če je potrebno, se o tem tudi napiše poročilo,'' je dejal. Na vprašanje, kaj bo z vodo, ki je iztekla iz reaktorja, je Nemec odgovoril, da jo bodo prečrpali nazaj v reaktor. Poudaril je še, da gre za malo radioaktivno vodo, ki jo bodo hitro očistili.

Barbara Vokal Nemec, ki se na UJV ukvarja predvsem z meritvami sevanja, je pojasnila, da je v Sloveniji 78 postaj za meritve, od tega jih je 13 v ožji okolici Krškega. Povedala je, da so v torek okoli 20.30 res zaznali povišano sevanje, vendar je zatrdila, da razloga za preplah ni. Takrat je namreč nad krškim divjala nevihta z močnim dežjem. ''Ko pada dež, pride do spiranja radonovih potomcev iz zraka, radon razpada in se useda na zemljo. Zato je detektor zaznal povišano sevanje.'' Na vprašanje, koliko znaša alarmantna vrednost, je Vokal Nemčeva odgovorila, da 250 nSv/h. Dodala je še, da alarm lahko na primer sproži že udar strele.

Po uradnih podatkih je v NEK prišlo do napake v sredo. Ob 15.07 so elektrarno zaradi puščanja vode v zadrževalni hram začeli ustavljati, ob 17.38 je informacijo prejela Evropska komisija v Bruslju, ki je nemudoma obvestila vse države Evropske unije. Slednje so po prejetju obvestila dolžne v določenih intervalih obveščati o stopnji sevanja na njihovem območju. Ob 20.10 je bila moč reaktorja nič. Takrat so odkrili tudi napako – reaktor so zaustavili zaradi napake na enem od izolacijskih ventilov za prekinjanje vzpostavitve pretoka linije merjenja temperature, poškodb jedrskega goriva naj ne bi bilo. Ob 21.30 je Evropska komisija nevarnost preklicala.

KOMENTARJI (133)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Pluton239
07. 06. 2008 21.10
Če je to res, kar trdi ga. Barbara Vokal Nemec, potem detektorji zaznajo povišanje sevanja ob vsaki nevihti z močnim dežjem in strelami, ja? Torej je rešitev, ki bi končala vsako ugibanje in spekulacije, jasna: pregled zgodovine meritev ob drugih dnevih z nevihatmi in primerjava starih rezultatov z aktualnimi. Zakaj ne pokažejo teh podatkov?
nocomment24kur
07. 06. 2008 10.14
Zgradimo že čim prej še eno nuklearko in zaprimo gobec tem mrhovinarjem!
Uporabnik113189
07. 06. 2008 10.11
Naši politiki so popolnoma nesposobni, sploh pa Podobnik. Če do sedaj ni skapiral, da več kot pol evrope misli, da smo enaki kot bivše komunistične države mu nikoli ne bo. Zato bi moral najprej povedati, da imamo nuklearko, ki izpolnjuje najzahtevnejše standarde in je ameriške proizvodnje. In vprašati novinarje, ali jim stanovanje seva, če jim pušča pipa za vodo. So pa tudi naši krivi, ker če ne znajo izpolniti formularja, potem je pa tudi dovolj slabo in kaže na razpoke v znanju. Tega pa si pri takšnem delu ne smejo privoščiti..
MaT3y
07. 06. 2008 09.33
Na vsak način poskušajo preplašit ljudi, najprej z tem da se je ustavila NEK in ni nič sevanja (ampak ni bilo nič preplaha) potem je pa kar naenkrat povečano sevanje (kdo bi jim verjel) še dobro da je večina ljudi dobro informirana glede teh zadev, da ni panike! (to seveda leti na novinarje, ki objavljajo samo tisto kar bi se prodalo, kaj je pa res oz. kakšne so posledice jih pa ne zanima)
SEJ BO
07. 06. 2008 09.22
TA VLADA JE POVZROČOLA KATASTROFO BREZ,DA BI KAJ POČILO....
BB81370
07. 06. 2008 08.57
Razlog za povečanje radioaktivnosti je to da so v zdravstvenih domovih in bolnicah radiologi spet začeli normalno delat. Pred dopustom morajo malo počistit vrste.Pa atomsko bombo smo naredil samo ne vemo kam jo bomo zabrisali.
slonpodgrmom@gmail.com
07. 06. 2008 08.41
Marsovci so prišli.Pa komunisti so iz mrtvih vstal-opa pardon sej še živijo-Če nebi bila ta vlada nebi rešili katastrofe.......DEJMO Debilčki
SEJ BO
07. 06. 2008 08.15
JANŠA SPET ZAVAJA JAVNOST...TAM JE SIGURNO NEKAJ POČILO AMPAK PREKRIVAJO.....
SEJ BO
07. 06. 2008 08.02
JANŠA JE HOTEL NAREDITI KATASTROFO,DA BI ZAKRIL SVOJA POČETJA..
topole1
07. 06. 2008 05.50
Špekulacija. K nam prihaja Bush. Morda si je njegova varnostna služba zaželela ustavitev Krškega. Da bi to javnost izvedela, seveda ne bi bilo priljubljeno. Zato se izmislijo napako in razpošljejo poročila kot o neki vaji. Žal nekdo to narobe razume in naredi paniko. Ko bo Bush odšel, bodo elektrarno spet zagnali. Ob miljonu evrov dnevne škode se puščajočo cev zamenja veliko hitreje, saj se dela dan in noč vse dni. Po eni strani poudarjajo manjša napaka, obenem pa bo popravilo dolgo trajalo in bo končano ravno po odhodu Busha.
predaI
07. 06. 2008 02.44
moderna: kot prvo lahko reces, da je to dokaj moderna Ameriska nuklearka, ki nima cisto nobene povezave z Rusi. Tudi varnostni standardi in protokoli so Ameriski. Prav tako vse preventivne menjave delov, kar pomeni, da so vsi kljucni deli menjani pred koncem obrabe ali izrabe. Zato se vsako leto opravlja poleti remont. Natancen pregled in servis nuklearke. BTW: Od kje vam ideja o NUK???????????????? Ki jo kar naprej pisete???? NUK je Narodna Univerzitetna Knjiznica!!! Ne razumem! >_<
mrhe2003
06. 06. 2008 23.53
Samo da dodam ... Če je res, da lahko ta aparat zazna sevanje ob udaru strele, je to povsem možna razlaga, saj je v torek v bližinivasi Skopic resnično udarila strela in kar nekaj vasi je bilo skoraj dve uri brez električne energije ...
LazniviZares
06. 06. 2008 23.19
Italijanske stranke me v sluzbi sprasujejo kako da nismo se zaprli te zastarele ruske nuklearke....Kje pa jim odgovorim to je nas ponos in mi tega ne damo.
Heinke
06. 06. 2008 23.03
joža, tepecc, kaj ima nuk z janšo? koji budale žive ovdje, bog se ih srami jer su tako glupi
Evo kaj sem rekel?.Kakšna reklama neki in lažen alarm zato da spoznajo Slovenijo nekje v svetu.Katera država na svetu je pa lahko tako neumna da bo dajala take reklame za nuklearko saj je sedaj res poznana Slovenija tudi TERORISTOM če jim do sedaj ni bila.Sicer je pa v Sloveniji od pametne vlade vse mogoče in ker nas imajo teroristi po celem svetu tako zelo radi se tukaj ne more res nič zgoditi.Hahahahaha V Černobilu je tudi bilo vse super dokler ni počilo.
DarthRevan
06. 06. 2008 21.32
Jup, da iz voltov dobiš watte brez amperov moraš biti pa res strokovnjak...
kriss714@amis.net
06. 06. 2008 21.25
Alset, dobro si blamiral "stroko". Blage veze nima o osnovah, pa si da tak nik in rad bi nam, intelektualcem solil pamet. Pezde ošabno. Naj on kar ostane pri "zdravi energiji" in še v bodoče žre fizol, kot se za ćobana spodobi.
Jožajoža
06. 06. 2008 20.18
cela evropa ima krizne štabe,slovenclji pa lažejo svojim janšistom, da je bila samo pomota pri komuniciranju.se že vidi, da se vas sremuje cela prava evropa
Pluton239
06. 06. 2008 19.36
@stroka: tvoj izračun porabe LED diod je napačen. V resnici je treba napetost (volt) pomnožiti še s tokom (amper), da dobimo moč (wat) in je torej izračun sledeč: ledica pri 2 V običajno "vleče" kakih 10 do 20 mA toka, kar pomeni moč 0,02 do 0,04 W. 2 milijona ledic tako predstavlja breme 40 - 80kW. Se pa absolutno strinjam s tabo glede varčevanja in vlaganja v razvoj v obnovljive in prijaznejše vire energije. Na teh področjih smo Slovenci, žal, še zelo šibki.
toro69
06. 06. 2008 19.13
@azislo: ne, novinarji imajo, da o tem sploh blebetajo