Slovenija

V torek v domovini

Ljubljana/Kartum, 04. 09. 2006 08.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenski humanitarec Tomo Križnar, ki so ga po 45 dneh izpustili iz sudanskega zapora, naj bi v torek dopoldne prispel v Slovenijo.

O pomilostitvi Križnarja so poročali tudi na spletni strani britanske televizije <em>BBC</em>, pa tudi ameriška tiskovna agencija <em>AP</em>, ki se sklicuje na navedbe sudanske tiskovne agencije <em>SUNA</em>.
O pomilostitvi Križnarja so poročali tudi na spletni strani britanske televizije <em>BBC</em>, pa tudi ameriška tiskovna agencija <em>AP</em>, ki se sklicuje na navedbe sudanske tiskovne agencije <em>SUNA</em>. FOTO: POP TV

Med reševanjem slovenskega humanitarca Toma Križnarja se je zgodil nov incident, ki pa so ga kmalu uspeli rešiti.


Blekića pustili na letališču
Križnar se je leta 2003, ko je poročal o Nubah, znašel v zaporu v Etiopiji. Izpustili so ga po diplomatskem posredovanju.

Posebni pooblaščenec slovenskega predsednika Janeza Drnovška, Hamdija Blekić, naj bi neprostovoljno ostal na letališču v Kartumu. Blekić je iz zapora pospremil Toma Križnarja in z njim prispel na letališče v sudanski prestolnici. Tam naj bi že čakal diplomatski avto s slovenskim konzulom na veleposlaništvu v Kairu Andrejem Dernovščkom. Križnarja naj bi "strpali" v avto, Blekiću pa naj bi dejali, da zanj ni prostora, in ga pustili na letališču. Drnovškov odposlanec naj bi ostal tudi brez brez komunikacijskih sredstev, saj naj bi telefon posodil Križnarju, da je ta lahko komuniciral s svojci. Svetovalec predsednika Drnovška Ivo Vajgl je v skopem pojasnilu za 24ur.com povedal, da situacijo že rešujejo.

Poklicali smo tudi generalnega direktorja direktorata za mednarodno pravo na zunanjem ministrstvu Andreja Štera. Povedal nam je, da z incidentom ni seznanjen, vendar zgodbi težko verjame, saj naj bi Blekić in Dernovšček v Sudanu dobro sodelovala. "Ta dva fanta sodelujeta in sta pravzaprav obsojena, da eden z drugim sodelujeta. S tem nimata nikakršnih problemov," je dejal Šter. Po njegovih podatkih naj bi predsednikov pooblaščenec iz Kartuma odpotoval z istim letom kot slovenska humanitarec in konzul, ni pa vedel, ali je še uspel rezervirati sedež.

V torek že doma

Slovenskega humanitarca Toma Križnarja so na podlagi pomilostitve sudanskega predsednika Omarja al Baširja zgodaj popoldne izpustili iz zapora v El Faširju, v katerem je bil zaprt od 21. julija.

Križnar v Sudanu
Križnar v Sudanu FOTO: POP TV

Križnar je po tem, ko je v El Faširju opravil postopek, ki je potreben za odhod iz pokrajine Darfur, v spremstvu posebnega pooblaščenca predsednika Drnovška odpotoval v Kartum, kamor je prispel okoli 18. ure. Kot je za 24ur.com povedal Andrej Šter, sta Križnarja vseskozi spremljala njegov odvetnik ter sudanski policist. Slednjemu je moral Križnarjev odvetnik celo kupiti letalsko karto iz El Faširja v Kartum. Za to so se odločili, potem ko so sudanske oblasti sporočile, da bi se sicer postopki za odhod iz glavnega mesta Darfurja zavlekli še za kakšen dan.

Križnar je moral takoj po prihodu v Kartum na policijo, ki je pristojna za meje, potne liste in tujce. Okoli 21. ure pa je postopek tam zaključil in odpotoval proti letališču, saj je imel le nekaj ur časa, da zapusti državo, je povedal Šter. Dodal je, da bodo Križnar, Dernovšček in najverjetneje tudi Blekić nekaj čez polnoči odpotovali iz Kartuma v Frankfurt, kamor bodo prispeli ob 4.50. Nato naj bi se vkrcali na prvi let do Brnika - letalo bo na ljubljansko letališče prispelo ob 11.30.
Kot je pojasnil Dernovšček, se za pričakovano vrnitev preko Kaira niso odločili, ker ne želijo tvegati morebitnih zapletov na ne-schengenski meji oziroma meji države, ki ni članica Evropske unije. Redno letalo iz Frankfurta na brniškem letališču sicer pristane v torek ob 11.30.

Križnar bi ostal v Kartumu

Sodišče v El Fašerju je Križnarja, ki je v Sudan vstopil brez vizuma, 14. avgusta obsodilo na dve leti zapora zaradi nelegalnega vstopa v državo, vohunjenja in lažnih navedb o sudanski vladi in sudanskem ljudstvu. Odredilo je tudi zaplembo premoženja, ki ga je imel Križnar pri sebi, in plačilo denarne kazni v znesku okoli 2000 evrov. Križnar je bil v priporu v Sudanu od 20. julija.

Križnarjevo zdravstveno stanje se je v zadnjih dneh poslabšalo. Kot je pojasnil za 24UR ima težave s sluhom, potem ko mu je v desno uho zlezla neka žuželka in ga pičila. Poleg tega ga muči granulom, zato komaj čaka na svojo zobozdravnico, dobil pa je tudi amebe, na katere se je, kot večina Darfurcev, v zadnjih dveh mesecih že navadil.

Križnar je sicer najbolj razočaran, ker so mu odvzeli njegov fotografski in filmski material. Ta zaenkrat ostaja v El Fašerju, bo pa, kot je povedal za 24UR, skušal v Kartumu pred vrnitvijo v Slovenijo znova doseči, da mu ga vrnejo. "Rad bi ostal, dokler mi ne vrnejo posnetkov, ki mi pripadajo, saj niso bili posneti ilegalno, ampak s podpisom in voljo dr. Radže in Minija Minavija, upornikov, ki sedita v kartumski vladi."

Kljub drugačnim željam, pa v Sudanu ne sme ostati. Iz države so ga namreč izgnali. »Izgon pomeni, da kazen ne bo izvršena, ni pa mu odvzeta krivda. Kazen prestajanja zapora mu je odpuščena,« je dejal Šter.

Vrnitev v Sudan pomeni tveganje

Tomo Križnar
Tomo Križnar FOTO: POP TV


Poslanka Evropskega parlamenta Romana Jordan Cizelj (EPP/SDS) je medtem na plenarnem zasedanju v Strasbourgu v okviru enominutnih uvodnih nagovorov poslancev kolegom predstavila Križnarjevo usodo. Ob tem je članice EU pozvala, naj sudanski Darfur še naprej ostane deležen njihove pozornosti, še zlasti z vidika kršenja človekovih pravic in humanitarne krize.

Križnar je dejal, da se bo v Sudan še vrnil. "Sudan imam rad iz študijskih let. Devetkrat me je prineslo sem. Vmes sem potoval po celem svetu, ampak take kulture, kot je ta, nisem srečal. Tudi v zaporu sem bil srečen, čeprav so bile razmere kolonialne, britanske in začinjene z arabskimi metodami zastraševanja. Med ljudstvom, kjer tako zelo spoštujejo drug drugega in živijo po svojih principih, da je vsak človek božji, se počutiš dobro. Zato se želim vrniti, takoj ko bo spet mogoče. Želim delati na tem, da se v tej deželi doseže mir."

»Vprašanje, če ne tvega, da ga ob prihodu v Sudan spet ne zaprejo,« pa je na to odgovoril Šter.

  • Prenosnik Lenovo
  • Garmin ura
  • Wasup sup deska
  • Mitsubishi klima
  • Hisense TV
  • Krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.