V trgovinah nestrpnost, grožnje in celo fizično nasilje

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
U.Z.
KOMENTARJI
758
"Medtem ko nekateri kupci pozivajo, naj zagotovimo spoštovanje omejenega vstopa hkrati v trgovine in spoštovanje odloka o prednosti vstopa v trgovine od 8. do 10. ure za starejše, invalide in nosečnice, so se nekateri drugi kupci brezobzirno prerivali v trgovine, odrivali zaposlene, jim grozili, bili pa so tudi primeri fizičnega nasilja," so sporočili iz uprave Mercatorja in ljudi pozvali k strpnosti.

VEČ VIDEOVSEBIN

02:46

Iz 24UR: Poziv k strpnosti v trgovinah

00:46

Iz 24UR: Država na pomoč trgovcem

Iz uprave Mercatorja je danes prišel skrb vzbujajoč poziv. Zapisali so, da pozivajo vse kupce k strpnosti in solidarnosti, predvsem pa k upoštevanju priporočil NIZJ o ohranjanju razdalje med osebami in odloka vlade o omejenem hkratnem številu oseb v trgovini.

"Včeraj in danes je namreč v vrsti Mercatorjevih trgovin prišlo do nedopustnega pritiska nekaterih kupcev na zaposlene v trgovini, do groženj in celo fizičnega nasilja. To je popolnoma nesprejemljivo, zato pozivamo vse kupce k upoštevanju osnovnih pravil vedenja v skupnosti in navodil za omejevanje širjenja okužbe s koronavirusom," so zapisali.

V Mercatorjevih trgovinah se prerekajo, grozijo zaposlenim in prihaja celo do fizičnega nasilja.
V Mercatorjevih trgovinah se prerekajo, grozijo zaposlenim in prihaja celo do fizičnega nasilja.FOTO: Shutterstock

Medtem ko nekateri kupci pozivajo, naj zagotovimo spoštovanje omejenega vstopa hkrati v trgovine in spoštovanje odloka o prednosti vstopa v trgovine od 8. do 10. ure za starejše, invalide in nosečnice, so se nekateri drugi kupci brezobzirno prerivali v trgovine, odrivali zaposlene, jim grozili, bili pa so tudi primeri fizičnega nasilja, so opisali. Takšno vedenje so včeraj in danes opazili v trgovinah Proletarska 4, Zaloška 168, Zupančičeva jama, Vevče, Savsko naselje, Market Brežice, Žana Žalec, Levec, Križevci, Marjanca Radgona in Rogatec.

"Trgovine so ključne za nemoteno preskrbo ljudi, zaposleni v trgovinah že ves čas požrtvovalno opravljajo svoje delo, saj se zavedajo, kako pomembno je zagotoviti nujno in potrebno vsem, posebej otrokom, starejšim, šibkejšim. Pritisk in celo fizično nasilje v trgovinah je nesprejemljivo in vsega obsojanja vredno vedenje," je poudaril predsednik Mercatorjeve uprave Tomislav Čizmić.

Mercator tako prosi tudi policijo, civilno zaščito, redarsko službo in vse odgovorne državljane in državljanke, da pomagajo ohraniti dostojnost in red v teh zaostrenih razmerah, so še pozvali.