Slovenija

V Trstu bodo praznovali konec 'jugoslovanske okupacije', MZZ: gre za samostojno odločitev občine

Trst/Ljubljana, 27. 05. 2020 13.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Mirko Vorkapić
Komentarji
657

Zgodovina slovensko-italijanskih odnosov je pogosto zaznamovana z vprašanjem mesta Trst. Letos namreč mineva 100 let, odkar so italijanski fašisti in nacionalisti zažgali Narodni dom. Tržaški župan Roberto Dipiazza je večkrat napovedal postopek sprave, vendar njegova dejanja kažejo ravno nasprotno. V Trstu so se odločili z letošnjim letom praznovati "dan osvoboditve mesta izpod jugoslovanske okupacije", iz vrst mestne koalicije pa so vse glasnejši pozivi k preprečitvi predaje Narodnega doma Slovencem v Italiji. Ministrstvo za zunanje zadeve novega ustvarjanja mednacionalnih napetosti in nastrojenosti proti slovenski manjšini v Italiji sprva ni želelo komentirati, nato pa je v dodatnem odgovoru pojasnilo, da "gre za samostojno odločitev tržaške občine".

Kot kaže, si mestna koalicija pod vodstvom župana Roberta Dipiazza in podžupana Paola Polidorija močno prizadeva predrugačiti zgodovinska dejstva. Zadnja v nizu spornih odločitev je tudi določitev 12. junija za praznovanje "dneva osvoboditve mesta izpod jugoslovanske okupacije". Pri tovrstni politični odločitvi gre za težavo na več ravneh. Najprej zato, ker ne upošteva ključnih zgodovinskih dejstev.

"Največje slovensko mesto" in teror nad slovansko večino 

Trst je bil na začetku 20. stoletja največje slovensko mesto. V njem je po popisu prebivalstva iz leta 1910 živelo 56.000 Slovencev. V mestu je živelo tudi več drugih "slovansko govorečih" narodov, med njimi Čehi, Hrvati, Srbi, Slovaki in Rusi. Skupaj so bili številčnejši od Italijanov. Slovenci so tudi sestavljali veliko večino prebivalstva v predmestju in okoliških vaseh. V Trstu je bilo v času Avstro-Ogrske monarhije skoncentriranega tudi veliko slovenskega kapitala, v mestu se je oblikovalo močno delavsko gibanje, hkrati pa je bil Trst pomembno središče slovenskega kulturnega prizadevanja.

Goreči Narodni dom v Trstu
Goreči Narodni dom v Trstu FOTO:

Po prvi svetovni vojni in razpadu Avstro-Ogrske ter podpisu rapalske pogodbe novembra 1920 je Trst prešel pod Italijo. V sklopu dogovora so Italiji pripadli tudi Istra, kvarnerski otoki, Goriško-Gradiščanska, Idrija in Postojna. Razmere v Trstu so se po koncu vojne začele močno zaostrovati. Najprej je mesto zaradi nove italijanske politike in prekinjenih gospodarskih vezi z Vzhodom utrpelo veliko gospodarsko škodo in obubožalo. Nato je izbruhnilo mednacionalno nasilje, saj so oblasti odredile "italijanizacijo" prebivalstva. Julija 1920 so fašisti in nacionalisti požgali Narodni dom.

To sicer ni bil edini dogodek primera nasilja nad slovenskim oz. slovanskim prebivalstvom mesta in okolice. Uničena so bila poslopja podjetij, časopisnih uredništev, kulturnih in delavskih ustanov. Rapalski pogodbi in nasilju je sledilo množično izseljevanje Slovencev in Hrvatov. Iz Trsta se jih je izselilo vsaj 20.000, iz Julijske krajine pa več kot 100.000. Zaprtih je bilo več tisoč Neitalijanov, v samem mestu je operiralo več mučilnic za politične nasprotnike in pripadnike drugih narodov. 

Med drugo svetovno vojno se je nasilje nad slovanskim prebivalstvom v mestu, ter tudi italijanskimi nasprotniki fašizma, še stopnjevalo. Številni so bili odpeljani v koncentracijska taborišča Dachau in Auschwitz, mnoge pa je mesta straža Guardio civico pobila in pometala v bazoviški rudnik. 

Osvoboditev

Čeprav je zgodovina italijanskega menjavanja zavezništev, v prvi in predvsem v drugi svetovni vojni, kompleksna, pa je dogodke konec aprila in v začetku maja 1945 težko okarakterizirati drugače kot osvoboditev, čeprav si Italija to na vsak način prizadeva. Dejstvo je, da je Benito Mussolini v obliki Italijanske socialne republike (Salo) skupaj z Nemci še vedno obvladoval severno polovico države, vključno s Trstom ter južno in zahodno Slovenijo, ki sta po kapitulaciji Italije prišli pod nemško vojaško upravo. Tako se je del Italije pod Mussolinijevo upravo še vedno aktivno boril na nemški strani vse do konca vojne. 

Tržaška operacija osvobajanja mesta, ki je desetletja trpelo fašistični teror, se je začela 28. aprila, ravno na dan, ko so italijanski komunisti ustrelili Mussolinija in njegovo ljubico Claro Petacci. Dan pred tem je 4. armadi JA uspel preboj čez Ilirsko Bistrico in Kvarner proti Istri in Trstu. S severa se je mestu približal 9. korpus, ki je predhodno osvobodil severozahodni del Primorske.

Tank JA med prodorom proti Trstu
Tank JA med prodorom proti Trstu FOTO: Wikipedia

28. aprila je Komanda mesta Trst pričela vstajo. 30. aprila so bile nemško-fašistične enote, ki jim je poveljeval general Hermann Linkenbach, obkoljene. Delavci, ki jih je vodila OF, so Nemce prisilili k umiku v utrdbe. V času, ko je v mesto prišla predhodnica britanske 8. armade, so se upirale le še tri postojanke. Dve sta se vdali JA, tretja, na gradu sv. Justa, Britancem. Bojev za Trst je bilo konec 3. maja zjutraj.

S tem je oblast v mestu prevzela Jugoslavija in jo ohranila 40 dni. Pod pritiskom zahodnih zaveznikov pa je Jugoslovanska armada mesto morala zapustiti 12. junija 1945 in se umakniti za Morganovo linijo. Z uveljavitvijo mirovne pogodbe je bilo nato septembra 1947 ustanovljeno Svobodno tržaško ozemlje (STO), ki so ga upravljale zavezniške sile. V mestu so tako ostale britanske, novozelandske in ameriške enote. Te "okupacije" trenutna tržaška oblast seveda nima namena upoštevati pri praznovanju "osvoboditve mesta".

Iz nekaterih geostrateških razlogov je bila takratna zavezniška oblast precej nenaklonjena do slovenskega prebivalstva, zato so denimo v praksi ostali nekateri stari fašistični zakoni, ki so prepovedovali slovenska imena krajev, prepovedali izhajanje Primorskega dnevnika, večkrat so tudi streljali na protestnike, ki so zahtevali priključitev k Jugoslaviji, in jih pri tem nekaj tudi ubili. V policijske enote so zaposlili tudi več nekdanjih Mussolinijevih pripadnikov in vojnih zločincev.

Z londonskim memorandumom leta 1954 je STO prenehalo obstajati, Cona A s Trstom je pripadla Italiji, Cona B pa Jugoslaviji. Ker priključitev Cone A k Italiji nikoli ni bila pravno urejena, je v mestu še vedno relativno močno gibanje, ki si prizadeva za samostojnost mesta in njegove okolice.

Odločitev, ki znova razdvaja

 

Tržaški župan Roberto Dipiazza (v sredini) je še lani napovedoval krepitev procesa sprave.
Tržaški župan Roberto Dipiazza (v sredini) je še lani napovedoval krepitev procesa sprave. FOTO: Aljoša Kravanja

Ob tem, da gre za očitno zgodovinsko revizijo, pa je to hkrati tudi zelo netaktna odločitev, predvsem zaradi obljub tržaškega župana Sloveniji in slovenski manjšini, da bo sprožil postopek sprave.

"Pred 99 leti se je začelo dramatično obdobje 20. stoletja. Zgorel je Narodni dom, sledilo je fašistično dvajsetletje z rasnimi zakoni in druga svetovna vojna," je še lani dejal tržaški župan Roberto Dipiazza. "Ko sem postal župan tega krasnega mesta, smo z okoliškimi župani začeli postopek sprave," se je takrat pohvalil. Ob tem se upravičeno lahko vprašamo, koliko k spravi pripomorejo odločitve, kot je praznovanje dneva konca "jugoslovanske okupacije".

Pri Slovenski kulturo-gospodarski zvezi, ki je ena od krovnih organizacij avtohtone slovenske narodne skupnosti v Italiji, so v odzivu na dan osvoboditve Trsta izpod jugoslovanske zasedbe, kar je v torek sprejel tržaški mestni svet, ocenili, da gre za praznik, ki razdvaja in obuja stare konflikte. V SKGZ še ugotavljajo, da je določena neprikrita nestrpnost do Slovencev v nekaterih krogih še vedno prisotna.

"V navdihu in stališčih občinskega praznika, ki ga je desnosredinska mestna skupščina sprejela na županov predlog, se večina avtohtone slovenske narodne skupnosti ne prepozna, zato imamo zdaj nov praznik, ki razdvaja občane, obuja stare konflikte, je izključujoč in zakrknjen, namerno spregleduje potrebe mladih ljudi po povezovanju in nadgradnji družbenih odnosov in ne upošteva možnosti nastavitve pluralne spominske pripadnosti mestu Trst," je za STA povedala predsednica SKGZ Ksenija Dobrila.

Spomnimo, Narodni dom je bil obnovljen leta 1990 in bi moral preiti v roke slovenski narodni skupnosti, kar pa se še vedno ni zgodilo. Stavba je prešla v roke Univerze v Trstu. Mestne oblasti so predajo napovedale za letošnje leto, vendar bi se to znova lahko zapletlo. V zadnjih dneh so namreč poleg napovedi novega mestnega praznika iz vrst mestne koalicije prišli glasni pozivi proti vračanju Narodnega doma Slovencem v Italiji. Tega župan Dipiazza sicer še ni komentiral. 

MZZ z dvema odgovoroma

Za zdaj ne kaže, da se bo trenutna slovenska oblast ostro odzvala na ustvarjanje 'protislovenske klime'. Kot so nam na vprašanje sprva odgovorili na ministrstvu za zunanje zadeve, ne želijo komentirati "zgodovinsko pogojenih datumov kot novih praznikov". V odgovoru so zapisali, da je Slovenija skupaj z Italijo v Evropski uniji, prav tako pa smo zavezniki v Natu. "Razvijamo dobrososedske, prijateljske odnose, ki jih obe manjšini nadgrajujeta, in smo obrnjeni v prihodnost," so še zapisali v odgovoru.

Vseeno so si nato premislili in nam naknadno poslali dodatno pojasnilo, ki ga objavljamo v celoti:

 "Odločitev tržaške občinske uprave, da za občinski praznik razglasi 12. junij, dan, ko so leta 1945 jugoslovanski partizani zapustili Trst, je samostojna odločitev tržaške občine. Tako kot vedno v takih in podobnih primerih se na MZZ RS sklicujemo na skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije iz leta 2000, ki je edinstven dokument usklajenih strokovnih pogledov na zgodovino dveh sosednjih evropskih narodov, ki ju druži skupna tragična zgodovina zadnjega stoletja." 

V poročilu je opisano dejstvo, da so jugoslovanski partizani kot del zavezniških sil iz Trsta izgnali nemškega okupatorja, ki je v času od kapitulacije Italije v Trstu postavil Rižarno, eno najbolj zloglasnih nacističnih taborišč. Nacisti so "ustanovili taborišče za množično uničevanje predvsem Slovencev in Hrvatov a tudi Italijanov, uporabljali pa so ga tudi kot zbirni center za Jude pri deportaciji v uničevalna taborišča".  V poročilu  je opisano tudi dejstvo, da so "Italiji naklonjeni prebivalci Julijske krajine jugoslovansko zasedbo doživljali kot najtemačnejši trenutek v svoji zgodovini, ki jo je na Tržaškem, Goriškem in Koprskem spremljal val nasilja, ki se je odražal v aretaciji več tisočev, ki so nasprotovali jugoslovanskemu političnemu načrtu". 

Na MZZ RS ostajamo zavezani spoštovanju sožitja med obema narodoma ob meji, predvsem pa k spoštovanju spomina in čustev obeh narodov. Osvoboditev izpod fašizma in nacizma, nazadnje pa tudi komunizma, je nesporna vrednota ne samo slovenskega, temveč tudi vseh evropskih narodov in je temelj EU. Ob meji ima zgodovina vedno dve plati. Ne gre za to, da naše poglede na zgodovino poenotimo, gre za to, do se med seboj spoštujemo in skupaj delujemo za prihodnost," so zapisali v dodatnem pojasnilu.  

Pahor si prizadeva, da bi tudi italijanski politiki upoštevali dognanja zgodovinske komisije

Vprašanje smo naslovili tudi na Urad predsednika RS in Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu. Iz predsednikovega urada so sporočili, da predsednik Borut Pahor redno poudarja omenjeno Skupno poročilo slovensko-italijanske zgodovinsko-kulturne komisije o slovensko-italijanskih odnosih 1880-1956. "Predsednik Pahor se zavzema, da bi tudi italijanski politiki upoštevali dognanja skupnega zgodovinskega poročila in je poročilo osebno predal italijanskim sogovornikom, nazadnje tedanjemu predsedniku Evropskega parlamenta Antoniu Tajaniju pred dobrim letom," so zapisali v odgovoru. 

Skupna zgodovina Slovencev in Italijanov je obremenjena travmami lastne preteklosti, ki je zelo pogosto prizadela zlasti pripadnike manjšin. Predsednik Pahor ob napovedani julijski predaji Narodnega doma tržaških Slovencev slovenski narodni skupnosti, pričakuje, da bosta s predsednikom Mattarello pokazala, da se je "možno spominjati bolečih plati skupne zgodovine in obenem delovati v evropskem duhu prijateljstva in sodelovanja"

Odziv je prispel tudi iz Urada vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu (USZS). Zapisali so, da si z vsemi močmi prizadevajo za vrnitev Narodnega doma v Trstu slovenski manjšini v Italiji. "To bo pomembno simbolno dejanje pri priznavanju krivic, ki jih je fašistični režim storil Slovencem." 

Po njihovi oceni gre pri razglasitvi 12. junija za občinski praznik sicer za samostojno odločitev tržaške občine, si pa želijo, da bi se dogajanje ob koncu druge svetovne vojne, pa tudi v času fašizma, predstavljalo celovito in nepristransko. "Žalosti nas, da je dejanje vrnitve Narodnega doma za nekatere kroge še vedno moteče in da poskušajo sporočilnost tega na tak način relativizirati."

Sklicujoč se na poročilo zgodovinske komisije pri USZS menijo, da so prihod partizanske vojske v Trst in njen odhod različni prebivalci mesta doživeli in interpretirali različno. "Do tega ima vsakdo pravico, vendar si USZS nikakor ne želi, da bi kot pravilno in legitimno doživeli le videnje enega dela trenutne politike." 

Pri USZS so še dodali, da si prizadevajo za priznanje in popravo vseh krivic v preteklem tragičnem stoletju. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (657)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gorazd Petek
27. 05. 2020 21.59
+7
Zelo obžalujem ,da ta portal podžiga ideološkosovraštvo in dopušča popačeno komu resnico. Kakor koli že,kaj se je med Italijani in Slovenci dogajalo v iItaliji v preteklosti ni ravno v ponos ne enim ne drugim. Definitivno pa razpihovanje sovraštva na način vsiljevanja Tito, ZK,SFRJ partij nima mesta.
Kollerik
28. 05. 2020 08.40
-9
Takšni kot si ti, pa razni mateji in še par podobnih si tu po forumu sramoto delate. Iz vaših zmazkov se vidi, da ste peta kolona in boste to tudi ostali. Komunisti gor ali dol, zasedli so Trst in vsa ozemlja, ki so bila naseljena z našim življem, pa so se zaradi izdaje Sovjetov morali iz njih umakniti. Toda ostala nam je Primorska, ostal nam je Kras, Prekmurje, Postojnsko.... ki nam jih niso priborili tvoji, sedeči in korakajoči skupaj z nacifašiji, svojimi brati v orožju in ideologiji. Sram te je lahko v svojo črno dušo!
riss
27. 05. 2020 21.54
+7
Kolesarji v petek etapa do Trsta. Treba it v korak z dogodki! Sam sem se udeležil dveh maratonov iz Ljubljane do mesta ki žal ni naš. Povprašajte o tem tiste zaradi katerih biciklirate!
piu
27. 05. 2020 21.46
+4
Vsak lahko praznuje kar želi. Slovenija ne more sama prevzeti nasledstva nekdanjih komunistov in Yugoslavije....
Gorazd Petek
27. 05. 2020 21.35
+4
Tale članek je popolnoma prenapet in OUT,dejansko se Slovenije sploh ne tiče in prav je ,da vlada zadevo postavi na ignore,saj zadeva nima nič s Slovenijo.
Castrum
27. 05. 2020 21.34
-2
@cigu migu, ...eni so večkrat spremenili priimek. Recimo naš pomembni slovenski zgodovinar, ki ga neizmerno častimo je bil Pirjevec, potem je bil do leta 2002 Giuseppe Pierazzi in potem je spet postal Jože Pirjevec. Ekola!
Tir1
27. 05. 2020 21.33
+2
Kaj pa naša vlada? Se pred tujci podela v hlače - še pred Hrvati. Pri nas pa so polni same sebe...
Castrum
27. 05. 2020 21.29
+3
Malo zgodovinskih dejstev, ki so prinesle direktno škodo Slovencem. Naš Titek je grdo in hinavsko izigral Churchilla, ki je imel glavno posredniško vlogo v zgodovinsko pomembnem dogovoru Tito - Šubašić, s katerim so se leta 1944 dogovorili, da se bo po vojni imenovala Jugoslavija "Demokratična federativna Jugoslavija" ter da bodo po osvoboditvi izvedli demokratične volitve. Vlada v izgnanstvu se je s tem sporazumom odrekla podpori četnikom in Draži Mihajloviću, kar je uradno pomenilo da podpirajo Titove partizane. Ampak, seveda Titek je po koncu vojne ta sporazum preklical in z demokracijo v Jugoslaviji ni bilo nič. ....Churchill mu je to zeeeeeeeelo zameril in to je vplivalo tudi na odločitev čigav bo Trst, saj je Churchilll ostro nasprotoval, da bi Trst pripadel Jugoslaviji, torej danes Sloveniji!
Augusto Pinochet
27. 05. 2020 21.11
-2
Koliko od vas dejansko boli, da se v Trstu ne vrti slovensk glasb in koliko, da se ne vrti balkan kot v Korpu?
StrikeOne
27. 05. 2020 21.15
-1
Koga pa moti muzika kot samo zblojene ksenofobe.
Augusto Pinochet
27. 05. 2020 21.19
+1
Koga pa potem moti to praznovanje? A deluje ksenofobno?
Subcomandante Marcos
27. 05. 2020 21.33
+1
V trstu je vec balkancev in Balkan muzike kot v kopru.. Da siptarjev ne govorimo
Gorazd Petek
27. 05. 2020 21.06
+3
Zanimivo je,da se tak levo ekstremističen članek zanajde na mediju,ki naj bi bil nevtralen inneodvisen. Ob tem pa se še dopušča popolnoma abotne in zgodovinsko potvorjene komentarje vse v stilu Tito-Kučan -SFRJ-partija. Zakaj je zadeva sporna? Zato,ker dejstva ne ustrezajo realnosti in so ponareta za rdečo zgodovino. Severna Italija je bila bolj ali manj vedno pod Avstrijsko nadvlado s pomočjo Savojskih-no da leve opomnim vojskovodja Printz Eugen Savoyski. Tako je bila del Avstroogeske tudi Venecia,Monfalcone,Trieste in seveda Milano ravno zaradi tega najdete v teh krajih AO velike populacijwe Slovencev v tem času,ker so se selili tja kjer je bilo delo-industrija,ladjarstvo,pomorstvo ,trgovina,enako velja za Trst,ki pač NIKOLI IN NIKOLI ni bil slovenski bil pa je del AO monarhije in je kot pristaniško mesto z ladjedelnicami in železarnami itd vabil Slovence iz notranjosti tja in k zaslužku,ampak Trst je bil mešano mesto tako Slovencev,Avstrijcev,Italjanov in Hrvatov ter še česa,Slovenci tam so se vrteli tam okrog 30-40%. Ko jebila AP prpadla je šla J Tirolska,Venezia,Monfalcone,Milano, in Trst pod Italijo po mirovnih pogodbah takrat ni nikdar in nikoli NIKJER obstojala neka Slovenija,SFRJ,SHS ipd ampak je Trst prešel iz Avstrije pod Italijo ,torej mesto je prešlo iz ene regularne države v drugo zpovsem veljavnimi mednarodnimi pogodbami in to je nesporno.Tisto kar se je dogajalo med Italijani,Slovenci in avstrijci je tukaj nepomembno.Trst je izpod Avstrije prešel pod Italijo-torej niso imeli titovi komunisti kaj osvobajat tam,sajje bil Trst del Italije mednarodno pravno. Pri Trstu je šloza apetite Jožeka,kije mislil da bo dobil še Trbiž,Benečijo in Rezijo,ter Koroško in Štajersko z grazem,del madžarske in Romunije ter ,da bo okupiral še velik del Grčije in albanijo,a so se zadeve cesarstva podrle na zahodu so ga zaradi komunizma in zločina ustavili Angloameričani na vzhodu pa Rusi,ki so mu izbili Madžarsko indel Romunije in Albanije,Grčijo pa Anglo Američani Trst ni nikakršna zgodba,kot jo potvorjeno kaže leva Beograjsko Titoistično SFRJ propaganda,Trst nam ni bil odvzet,ker nikoli NI BILmednarodno pravno naš. Je pa Trst sinonim nečesa drugega kot koroška in Štajrska do Graza-popolnega poloma Tito komunistične proruske diplomacije in bedašta,ker se je Jožek šel komunizem je pač pušil in od njegovega željenega Balkanskega imperija mu je realno ostalo 40 % pa še to je 3X bankrotiralo in propadlo in končačo v državljanski vojni. Skratka zgodbe o "Našem Trstu" so blef,ker to nikoli ni bil,je pa res ,da je Tito skušal okupirati zadeve do Trbiža zaradi industrije,kar pa je klavrno padlo v vodo zaradi Angloameričanov in6 e flote.
StrikeOne
27. 05. 2020 21.15
+6
Aha ker ti si bil tam pa nam boš sedaj na novo pokazal kaj se je takrat dogajalo. Seveda vse se je dogajalo tako kot bi ti rad in vse kar ni kot bi ti rad je komunistična laž. Kako patetično.
Gorazd Petek
27. 05. 2020 21.31
+0
Ne razumem kaj bi rad povedal? No samo zate ipd leve ekstremiste oče mojega prijatelja je bil "prostovoljni-prisiljenec" prekomorec pri"osvobajanju Trsta(žal pokojen-vesel bi bil ,da bi tebi ipd to osebno povedal),ko je Tito komunistična horda vdrla v Trst je ropala,posiljevala,kradla vsevprek uničila vse izložbe in po glavnih ulicah nisi mogel niti po prestih mimo kakcev "osvoboditeljev" da o terorju ne govorimo,če so Slovenci sprva še to nadlego nekako videli kot "osvoboditelje" so hitro ugotovili ,da gre za rablje in kriminalce zato so se razen komunistov,povezali z Italijani in oastalimi,ki so od zaveznikov zahtevali vzpostavitev reda in mira in izgona horde,kar zavezniki nato tudi storili,seveda šle poterm ,ko je v Trst prišel poveljnik Anglosaxoncev in si ogledal popolnoma pokakane ulice Trsta od osvoboditeljev ,razbiteizložbe,požgane in uizropane hiše itd nato je ta poklical 6 floto in zahteval zakojšnje izginutje tito komunist patizanov,ki so se narepenčili,a ko so zagledali 6 floto pred Trstom in nove zavezniške enote so jo jadrno ucvrli,saj so vedeli ,da od njih po bitki nebi ostalo NIČ.
Subcomandante Marcos
27. 05. 2020 21.35
+1
Trst je bil avtonomno obmocje se dolgo po vojni
Uporabnik270616
27. 05. 2020 20.55
+8
Italijani so meni drugače ljuba nacija, dežela kamor rad zahajam in potujem. Vedno pa me preseneča kako zakoreninjene so fašistične misli pri določenem delu ljudi - zanimivo več je tega ravno na naši meji. Te grelnike zgodovine zelo boli, da svojih idej velike Italije ne samo da niso uresničili, ampak so se z njo zaleteli v zid. Ker imajo velike ekonomske izzive, trenja med pokrajinami, razdore sever-jug, veliko ilegalnih tujcev, ki jih ne obvladujejo, slabo proračunsko sliko in sedaj še covid, je potrebno najti zunanje sovražnike, da se lastne težave skrije. Škoda, ker imamo in eni in drugi na svetu večje gospodarske izzive, kot obujanje zgodovine.
User416781
27. 05. 2020 21.14
-4
No, saj pri nas je enako. Tudi mene vedno preseneča, kako globoko je pri nas še vedno zakoreninjena komunistična ideologija.
Kraljm
27. 05. 2020 20.51
-1
Trst je naš, pa še en košček morja.
Augusto Pinochet
27. 05. 2020 20.56
-3
Trst je naš, ni jugoslovanski in samo zaradi slednjega uporabljate to parolo...destvo... Razen, ce verjamete, da bi lahko dogodki po letu 44 v Sloveniji spremenili tok zgodovine...
CIGU MIGU
27. 05. 2020 20.47
+2
imam vprašanje,zakaj slovenci iz tržaškega območja ne prevzamejo prvotne prave priimke,saj jim je to omogočila italija,,brezplačno,,to me res čudi,če so že bili poitalijančeni,,ali pač,,,,,,,,,,,srečno
Savudrijska
27. 05. 2020 20.55
+2
TS SLovenci vsaki dan se zahvaljujejo Bogu,da se niso znasli cez noc v Jugoslaviji ampak da so ostali na zahodu!!
Augusto Pinochet
27. 05. 2020 20.57
-1
In postanejo vikend kolesarji okoli parlamenta, ki se zavzemajo za vse razen za Slovenstvo?
StrikeOne
27. 05. 2020 21.12
+4
Torej vi bi radi Zgodovino, da se priredi tako kot vam odgovoraja?
StrikeOne
27. 05. 2020 20.45
+4
Janša in vsi belogardistični podporniki ali kot si danes pravijo "Baje" desnica naj se opravičijo Italiji ker so Slovenci z pomočjo Srbske vojske osvobodili Slovenijo in primorsko od Italijanske okupacije. Skupaj proti yugi, gremo hlapčeki veselo kot ste to počeli 1940 za Nemce in Italijane ali danes američane, dokler trdite da ste za Slovence.
Augusto Pinochet
27. 05. 2020 21.07
+0
Najbolj zalosti dejstvo, da ne vidite opcije, da bi Slovenijo lahko osvobodili Slovenci... Obstaja sicer moznost, da niste Slovenec...
StrikeOne
27. 05. 2020 21.13
+1
Torej vi bi radi Zgodovino, da se priredi tako kot vam odgovoraja?
User416781
27. 05. 2020 21.16
+1
Itak je 3/4 zgodovine prirejene, sama propaganda iz starih časov. Zgodovino pišejo zmagovalci.
TITO 50
27. 05. 2020 20.40
+11
Saj je normalno da ta Vlada ki jo vodijo potomci izdajalcev in fašistov nebo nič komentirala, če bi lahko bi celo zanikala osvoboditev Trsta s strani Partizanov.
CIGU MIGU
27. 05. 2020 20.36
+13
slovenci spoštovani,dokler jih bomo lizali z njihovimi imeni gostiln in picerij in ne vem še koga bomo vedno hlapci,celo v notranjosti slovenije so imena,,bella napoli,,bella venezia,,me zanima če je v milanu,,bella murska sobota,,srečno
Savudrijska
27. 05. 2020 20.39
-5
:))) Slovenija je popolnoma odvisna od Italije in N
Štanjkol
27. 05. 2020 20.41
+2
Kako da ne če pa smo prvi razglasili konec epidemije, JJ na BBC....
Savudrijska
27. 05. 2020 20.46
+4
:)))) A cmo vprasat po Evropi koliko jih zna kaj je slovenija in kdo je JJ? Po tvojem cela Evropa gledala JJ po bbc! ehheeheh Si naiven.
Savudrijska
27. 05. 2020 20.47
+5
Ampak ne.V eni stvari imas prav. Veliko medijev je res porocalo,da v Sloveniji lovijo tujce s motorno zago.
Štanjkol
27. 05. 2020 20.50
+2
Savudrijska
27. 05. 2020 20.52
+1
Ma saj vem da si bil ironicen. MAlo heca mora bit.
Castrum
27. 05. 2020 21.07
-1
enkrat fročo, vedno fročo, pa čeprav še 100X zamenja nick!
Razsuti Tovor
27. 05. 2020 20.32
+11
Kapitulacija Italije: 3. 9. 1943. Predlagam za praznik, tako kot je priključitev Primorske. Kdo je za?
CIGU MIGU
27. 05. 2020 20.33
+7
vsi smo za le naša vlada ne .lahi bi tekli takoj jokati v bruselj
mili vanil
27. 05. 2020 20.18
+5
Slovenci in Italijani združeni proti istemu sovražniku. Jugoslavija. ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Jugoslavija(Titova in to ta na katero ti misliš) NIKOLI ni bila sovražnik Italije... kot prvo so v Italiji bile 'rdeče brigade,ki so btw Alda Mora fentale(čeprav vsi vemo da so Alda fentali 'kaptalisti-fašisti in NAPRTILI umor Rdečim brigadam-BERI ZGODOVINO),kot drugo je pa Sandro Pertini 'položil roko na krsto tovariša Tita... torej Italijani in Jugoslovani so bili prijateljski narod... no potem so pa 'pravi' Italijani in 'pravi ' Jugoslovani IZUMRLI in ...kaj naj rečem...tako njim,kot nam je ŽAL...te nesreče... mogoče še kdaj...upam...
ToSmJesz
27. 05. 2020 20.16
+0
Dneva osvoboditve izpod italijanske okupacije pač ne morejo praznovati, ker ta še kar traja.
Gorazd Petek
27. 05. 2020 20.14
-3
Tak praznik bi morala razglasiti z enakim imenom tudi ta vlada v Sloveniji.
Savudrijska
27. 05. 2020 20.14
+0
Gorazd Petek
27. 05. 2020 20.30
-2
nemo1
27. 05. 2020 20.10
+4
Ej zakaj he obvezen predmet na obali Italijanščina in v Trstu pa ni Slovenščina, še enktat bi rad slišal
Savudrijska
27. 05. 2020 20.13
-9
Zato,ker za bit obvezen predmet mora biti po zakonu vsaj 3% autohtonega prebivalca tistega jezika. V Trstu ni,danes,niti 1 %. So pa v SLovenscini sole,vrtci,mediji,radio,tv,gledalisca,dokumenti,table,itd,itd,itd celo prevajalec na sodiscih,obcinah,itd. Ne mores vsilit en jezik 99% prebivalstva. Pomislimo tudi to,da Slovensacina spada med popolnome nekoristne jezike. Razen za it po bencin ali na Ljubljanski zrezek. Ital pa je 4 najbolj ucen jezik na svetu.
nemo1
27. 05. 2020 20.20
+2
Dovolj bi bila prva dva odstavka, vse kar je več je tvoje nepomembno mnenje
Štanjkol
27. 05. 2020 20.39
-1
Kolikšen pa je procent makaronarjev pri nas?
CIGU MIGU
27. 05. 2020 20.43
+0
Savudrijska
27. 05. 2020 20.51
+1
Stajkol,od Kp do Rijeke jih je bilo vedno 99%. Ko je prisel tito ,pa so sli skoraj vsi v fojbe. Na njihovo mesto pa priselil juznjake iz juznih republik. Saj ce se danes sprehajas po Kp ,itd bos tezko slisal Slovensko besedo :))