Slovenija

V UKC Ljubljana bolnike z gripo usmerjajo na infekcijsko kliniko

Ljubljana, 19. 01. 2019 17.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA / V.Š.
Komentarji
15

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana bolnike z gripo, ki prihajajo v Bolnico dr. Petra Deržaja, usmerjajo na infekcijsko kliniko, saj je oddelek za gripo v omenjeni bolnišnici z 20 posteljami že poln, je po rednem obisku ključnih oddelkov, vseh intenzivnih terapij in urgenc povedal direktor UKC Ljubljana Aleš Šabeder.

"Po zagotovilu dežurne zdravnice imamo še dovolj prostih postelj za danes in v nedeljo, tako da bomo v tem vikendu pravzaprav lahko absorbirali dodaten dotok bolnikov," je v izjavi za javnost v UKC Ljubljana dejal Aleš Šabeder.

Na vseh intenzivnih terapijah, tako na Internistični prvi pomoči (IPP) kot na urgentnem kirurškem bloku in splošni nujni medicinski pomoči, je stanje danes normalno in obravnavanje bolnikov po Šabedrovih besedah poteka tekoče.

Infekcijska klinika
Infekcijska klinika FOTO: POP TV

Obiskali so tudi Center intenzivne internistične medicine (CIIM) z najtežjimi bolniki, kjer so pred dobrim tednom dni odprli dodatno sobo z dvema posteljama. "To nam je uspelo narediti tako, da smo začasno prerazporedili kader zdravstvene nege iz drugih intenzivnih terapij, saj se že kar nekaj časa srečujemo z velikim pomanjkanjem kadra na intenzivni terapiji 3. Sobe so polne, trenutno je 12 bolnikov, sta pa še prosti dve postelji na tem oddelku," je poudaril Šabeder.

Posebej je izpostavil, da zaradi naraščanja primerov gripe na večini oddelkov UKC Ljubljana velja omejitev obiskov, na določenih oddelkih pa tudi popolna prepoved. Na oddelkih je obisk omejen na eno zdravo osebo na 30 minut ali eno uro.

Tudi nadzorni zdravnik na IPP Gregor Mlinšek je potrdil, da je stanje v bolnišnici "pod kontrolo". "Ponoči in včeraj je bil naval bolnikov, kajti v tem zimskem času naraščajo okužbe dihal, ni vsaka takšna okužba gripa, od petka do zdaj smo pregledali okoli 100 bolnikov," je dejal in dodal, da je bil pri vsakem desetem podan sum za gripo, pri polovici tudi dokazana gripa. To po njegovem pomeni, da je bila za približno pet odstotkov bolnikov, ki so prišli na IPP v zadnjih 36 urah, dokazana gripa.

"Po zagotovilu dežurne zdravnice imamo še dovolj prostih postelj za danes in v nedeljo," je dejal Aleš Šabeder.
"Po zagotovilu dežurne zdravnice imamo še dovolj prostih postelj za danes in v nedeljo," je dejal Aleš Šabeder. FOTO: Aljoša Kravanja

"Pri dveh, treh bolnikih sama gripa ni hujša, niso tu zaradi težavne stopnje gripe kot same, ampak ker imajo pridružene bolezni in so starejši, zato potrebujejo intenzivnejši nadzor," je še pojasnil Mlinšek.

O tem, za kakšen virus gripe gre pri nas in ali je podobna tisti na Hrvaškem, kjer je bilo že nekaj smrtnih primerov, umrli so tudi ljudje z dobrim imunskim sistemom, pa je Mlinšek odgovoril, da ne pozna hrvaških primerov. Omenjeni trije bolniki, ki ležijo v 24-urni bolnišnici, imajo gripo tipa A, ne analizirajo pa imunskega sistema v tem akutnem stanju, je dodal.

Šabeder je komentiral pričakovanje ministra za zdravje Sama Fakina, da bodo bolnišnice z zdajšnjo kadrovsko zasedbo in v okviru osnovne delovne zadolžitve, a z ustrezno reorganizacijo dela, uspele obravnavati več bolnikov. Kot je dejal, so v UKC v lanskem letu naredili kar nekaj korakov k optimiziranju poslovnih procesov. "Ta trenutek pripravljamo tudi popis poslovnih procesov, da bi izboljšali organizacijo in skušali z obstoječim kadrom, tako z zdravniki kot z osebjem v zdravstveni negi, opraviti večje število obravnav," je pojasnil Šabeder.

A povečanje števila obravnav in zmanjšanje čakalnih vrst po njegovem prepričanju ne bo mogoče brez dodatnih sredstev in plačila vseh specialističnih obravnav, kot je obljubil Fakin. Na določenih segmentih, kjer kronično primanjkuje osebja, pa bo treba po njegovem opozorilu popolniti kadrovsko zasedbo.

"Gre za to, da poskušamo delovati znotraj finančnega načrta in kadrovskega plana, tako da bomo v letošnjem letu morali iskati, verjetno na področjih, kjer je premalo strokovnjakov, dodatne kadre, ki so čez t. i. kadrovski plan," je še navedel Šabeder.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

LazniviZares
19. 01. 2019 20.50
+4
A slovenija je ze kdaj imela organizirano zdravstvo .?
proofreader
19. 01. 2019 18.41
+32
Ampak 20 postelj je pa malo, vsak hostel jih ima več.
Ramzess
20. 01. 2019 11.30
+2
Saj so dodali oz. odprli novo sobo z dvema posteljema, a veš kakšen dosežek je to zanje.
proofreader
19. 01. 2019 18.41
-5
Saj zdaj bodo lepo zaslužili, če bodo računali nenujne obiske.
tedoVV2HCmedo
19. 01. 2019 18.23
-16
Na vsaki naši urgenci znajo poštimati samo zlomljene kosti, za vse drugo je treba iti k specialistom.
tedoVV2HCmedo
19. 01. 2019 18.24
-9
Ramzess
19. 01. 2019 17.57
+1
Dokazana pri petih odstotkih bolnikih, zakaj potem tak rompompom. Odprtje dodatne sobe z dvema posteljama je pa tudi nek dosežek.
Ramzess
19. 01. 2019 18.00
+0
Hrvati ravno tako napihujejo zadevo, z smrtnimi primeri vred, za katere so večinoma krive pridružene bolezni ipd., krivda gripe je vendarle prelahek izgovor, a dober za kakšno propagando, ki zmeraj je nekje zadaj ta temi 'balončki'.
METKA102
19. 01. 2019 20.11
+0
Le zakaj bi se cepili? Gripca pa res ni nič takega, no.
Hugh_Mungus
19. 01. 2019 20.14
+9
Me čudi, da nisi ti nek direktor ali nadzorni zdravnik. Samo v 1 dnevu so na IPP sprejeli 100 pacientom z respiratornimi obolenji, od tega je bilo 5% dokazana gripa. Torej 5 v enem samem dnevu. To je 35 v enem samem tednu, s predpostavko, da je bilanca stalna. Koliko časa zdraviš gripo pri nekemu oslabljenemu posamezniku? ...le čevlje sodi naj Kopitar...
METKA102
19. 01. 2019 20.21
-4
Lej skyline, važno je, da uživaš česen in šnopček pa si rešen.Kaj bi se cepil, cepivo ima stranske učinke in ni učinkovito. Pa kaj je to ena gripca.
Mali medo
19. 01. 2019 22.29
+8
WAYNE.ROO
20. 01. 2019 09.45
Ramzess
20. 01. 2019 11.34
Saj, no, ker je lažje reči, da je nekdo umrl zaradi gripe, kot pa napak pri zdravljenju in zaradi prisajenih bolezni. Več ji namreč umre zaradi sekundarnih bolezni, težav, kot pa zaradi primerne, tudi pri rakavih boleznih, v večini primerov namreč ni kriv rak, ki je za povrh še ozdravljiv, s pravim načinom zdravljenja seveda, in to ne glede na stadij, že večkrat dokazano. Seveda propaganda dela svoje za svoje interese.