Slovenija

V UKC Ljubljana po novem dva tuja otroška kardiologa

Ljubljana, 09. 07. 2018 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Službi za kardiologijo ljubljanske pediatrične klinike sta se pridružila dva otroška kardiologa iz tujine. Američan in Hrvat iz BiH. Seznanjata se z opremo in procesi dela, v delo z bolniki pa še nista neposredno vpeta.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Uvajanje kardiologov
    02:16
    Iz 24UR: Uvajanje kardiologov
  • Iz 24UR ZVEČER: Bo zakon sprejet?
    03:52
    Iz 24UR ZVEČER: Bo zakon sprejet?
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z generalnim direktorjem UKC Ljubljana
    05:30
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z generalnim direktorjem UKC Ljubljana

Službi za kardiologijo Pediatrične klinike sta se danes pridružila dva zdravnika, specialista pediatra kardiologa iz tujine, so sporočili iz UKC Ljubljana.

Kot so pojasnili, sta oba kompetentna kardiologa, eden je Hrvat iz BiH, drugi Američan. "Bila sta na oddelku, seznanjata se z opremo in procesi dela, v katere se tudi vključujeta. Danes nista bila še neposredno vpeta v delo z bolniki, bila sta pa na voljo za konzultacije domačim zdravnikom. Z neposrednim delom z bolniki bosta začela takoj, ko bo stopil v veljavo zakon o zdravniški službi. Takrat bomo uredili tudi pogodbene obveznosti," so zapisali.

Tako Američan kot zdravnik iz Mostarja brez teh zakonskih sprememb pri nas ne moreta delati. Američan, ker ne prihaja iz Evropske unije. Drugi, ki sicer ima hrvaški potni list, torej ima vsa dovoljenja v EU, pa zato, ker nima opravljenega izpita iz slovenskega jezika, ki je zdaj pogoj.

Službi za kardiologijo Pediatrične klinike sta se danes pridružila dva zdravnika, specialista pediatra kardiologa iz tujine.
Službi za kardiologijo Pediatrične klinike sta se danes pridružila dva zdravnika, specialista pediatra kardiologa iz tujine. FOTO: Gregor Ravnik

Tako bodo na ljubljanskem UKC imeli zagotovljeno vsakodnevno delo pediatričnega kardiologa na bolnišničnem oddelku in stalno pripravljenost pediatra kardiologa. Eden pediater kardiolog izvaja tudi invazivno diagnostiko, eden od njiju tudi fetalni ultrazvok.

"Čez vikend smo imeli zagotovljeno stalno pripravljenost pediatra kardiologa. V tem času je bilo nekaj klicev in za vse te je bilo ustrezno poskrbljeno. Tudi za naprej je zagotovljena stalna pripravljenost pediatra kardiologa," so še dodali. Danes je prišlo nekaj bolnikov na ambulantni pregled. Preglede je opravil domač pediater kardiolog.

V tem tednu so ambulante odpovedane, saj je treba narediti nove urnike ambulantnih pregledov. Starši pa bodo prejeli obvestilo o novem datumu pregleda. Ambulanta za srčne spodbujevalnike dela kot doslej. Starši se lahko z vprašanji še vedno obrnejo preko e-naslova info.kardio@kclj.si.

Znesek plačila ni znan

In kako bosta tuja strokovnjaka plačana? Pogajanja z Američanom še potekajo, je v petek povedal generalni direktor največje bolnišnice, načeloma pa naj bi veljali isti finančni okvirji kot za češke kirurge. Koliko je to, nobeden od pristojnih ne želi potrditi, po medijih pa krožijo različne informacije. Številke so precej višje, kot za svoje delo dobijo slovenski zdravniki, ki so vključeni v plačni sistem. Precej zgovorna pa je primerjava, da je obravnava otrok doma precej cenejša kot v tujini. Operacija srca v UKC v povprečju tako stane devet tisoč evrov, v tujini pa kar 25 tisočakov.

Spomnimo. Konec prejšnjega tedna se je na pediatrični kliniki izteklo službovanje še dvema od treh domačih kardiologov, ki so dali odpoved v maju. Zaradi kadrovske stiske na tem oddelku in pomanjkanja otroških kardiologov na širšem prostoru je vlada v odhajanju pripravila predlog dopolnil zakona o zdravniški službi, s katerimi bi olajšali zaposlitve strokovnjakov iz držav zunaj EU.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 07. 2018 16.52
+4
Pa komunikacija, to je tudi treba rešiti, vsaj za Američana, z Hrvatom starši ne bi smeli imeti težav, mali pacienti pač.
Eastman
09. 07. 2018 17.30
+2
pravica1234
09. 07. 2018 17.35
+1
Apostol1
09. 07. 2018 18.01
Ne vem sicer kdo je rekel ampak prevod je lahko tudi vzrok za smrt
vomo
09. 07. 2018 16.07
+11
Zelo čudno, enako kot to, da če greš k zasebnemu zdravniku v tujini ti zavarovalnica plača vse. če pa k zasebnemu zdravniku v slo pa nič, kljub temu, da je za zavarovalnico enako komu plača in to sigurno tudi veliko manj. zagovo te iste zdravnike ne bodo nadzorovali, če so do sekunde točno štemplali kartico in jim jemali ure, če bo štemplana za sekundo drugače kot bi morala. Ti isti zdravniki nas bodo stali 5x več ali celo več kot domači zdravniki. Miselnost, da domači zdravniki niso toliko vredni in da so preplačani je zgrešena in da jih je potrebno na vsakem koraku zafrkavat in oteževat življenje v slo, da ti na koncu ne vidijo izhoda v neumnostih in odidejo v tujino. Potrebno je takoj zamenjati ljudi, kateri vztrajno z zgrešenimi in neumnimi idejami krojijo naša življenja...
Ramzess
09. 07. 2018 16.55
+3
Spremlja kdo tisto z zakonom, da bodo zdravniki kaznovani, če bodo paciente pošiljali na nepotrebne preiskave in preglede. Zakon je že potrjen, kako se bo izvajal pa niti potrjevalcem ni jasno. Je pa zadeva lahko nevarna za paciente.
vinogradnik33
09. 07. 2018 16.01
+12
Kar se dogaja v Slovenskem zdravstvu je sramota za zdravnike !
Netajkun
09. 07. 2018 16.04
Sem mislil , da ste " vinogradniško misleči " proti delodajalcem in ZA DELAVCE . . . . pa vidim , da sem se motil . Proti delojemalcem ni nastrojen .
Netajkun
09. 07. 2018 16.05
Apostol1
09. 07. 2018 17.27
+4
Bi se strinjal in veš zakaj , zato ,ker če pomislim samo na zadnja dva ,ki sta odšla ,bi rekel ,da sta skregana z zdravniško etiko , vedela sta kakšna je situacija pa sta vseeno šla in to se mi zdi nepošteno do bolnikov pa naj reče kdorkoli kar hoče.++++