Slovenija

Bosanski otroški kardiolog ima hrvaško državljanstvo in bi lahko kmalu začel delati

Ljubljana, 27. 06. 2018 16.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana še vedno iščejo rešitve za otroško kardiologijo. Pogovarjajo se tudi s pediatrom specialistom kardiologom iz Bosne in Hercegovine, ki bi lahko začel delati že pred sedmim julijem. Medtem pa je z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki odstopila Mirta Koželj.

Strokovna direktorica UKC Ljubljana Jadranka Buturović Ponikvar in novi strokovni direktor Pediatrične klinike Janez Jazbec sta se danes sestala z bosanskim kardiologom, ki ga želijo na UKC pridobiti po odhodu treh slovenskih kardiologov. Ker ima hrvaško državljanstvo, bi lahko začel delati že pred sedmim julijem, ko odide še zadnji domači kardiolog.

Če bo bosanski kardiolog v naslednjih dneh podpisal pogodbo z našo bolnišnico, bo to omogočilo obstoj otroške kardiologije v Ljubljani. Po vseh odhodih je namreč danes z mesta vodje službe za kardiologijo na Pediatrični kliniki odstopila še Mirta Koželj, kardiologinja za odrasle, ki je položaj prevzela letos, potem ko so bili nekaj mesecev brez vodstva.

Iz UKC so sicer sporočili, da je urnik službe za kardiologijo za naslednji mesec pripravljen. V  času odpovednega roka z mesta vodje pa bosta vodstvi UKC Ljubljana in Pediatrične klinike čim prej imenovali novega vodjo.

Težave na otroški srčni kirurgiji se vlečejo že vrsto let.
Težave na otroški srčni kirurgiji se vlečejo že vrsto let. FOTO:

UKC nadaljuje z iskanjem otroških srčnih kirurgov

V torek je sicer potekala nova izredna seja strokovnega sveta Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot so pojasnili v kliničnem centru, namreč vodstvo tekoče obvešča člane strokovnega sveta o stanju na programu zdravljenja otrok s srčnimi boleznimi. A iz njihovih navedb izhaja tudi, da glede na informacije, ki so jih medijem posredovali prejšnji teden po seji sveta UKC v sredo in v petkovem sporočilu za javnost, bistvenih sprememb še ni.

Zagotavljajo, da se vodstvo še naprej trudi z iskanjem pediatrov specialistov kardiologov, ki bi prišli v UKC. Pri tem pa so znova podprli vsa prizadevanja za takojšnjo sprostitev zakonodaje, ki je že doslej preprečevala zaposlitve tujih zdravnikov, ki prihajajo v Slovenijo izven EU. Po njihovih informacijah naj bi spremembo zakona o zdravniški službi, ki jo je pripravilo ministrstvo za zdravje, vlada obravnavala ta teden.

O želji Koželjeve, da odstopi, je danes poročal časnik Delo, ki navaja, da bo z oddelka čez devet dni odšel še zadnji specialist za otroško srce, na oddelku pa bi tako ostala sama, pri čemer ni specialistka za otroško, ampak odraslo srce.

Že pretekli teden je za takojšnjo razrešitev zaprosila tudi strokovna direktorica pediatrične klinike Anamarija Meglič. Strokovno vodenje pediatrične klinike pa je prevzel njen dosedanji namestnik in predstojnik kliničnega oddelka za otroško hematologijo in onkologijo na pediatriji Janez Jazbec.

Težave se vlečejo že več let. UKC že več kot desetletje nima svojega otroškega srčnega kirurga. S 7. julijem pa odhaja še zadnji otroški kardiolog, s čimer bodo ostali brez svojega strokovnjaka in tako ne bodo mogli zagotoviti nenehne bolnišnične oskrbe in 24-urne pripravljenosti za otroke s srčnimi boleznimi.

Po seji sveta UKC prejšnji teden so sicer napovedali, da bosta to delo začasno prevzela dva pediatra s pediatrične klinike, strokovno podporo pa jima bodo nudili otroški kardiologi iz tujine in en kardiolog iz kirurške klinike. V. d. direktorja Nacionalnega inštituta za otroške srčne bolezni Brane Dobnikar pa je kasneje sporočili, da so se uspeli dogovoriti z ameriškima strokovnjakoma s področja otroške kardiologije in otroške srčne kirurgije. Izrazil je pričakovanje, da bosta začela v Ljubljani delati že 8. julija in bosta zagotavljala nenehno bolnišnično oskrbo in 24-urno pripravljenost. A ker nista iz EU, bo treba pred tem še sprejeti spremembo zakonodaje, ki bi olajšala njun prihod.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
09. 07. 2018 16.31
+1
zavarovalnice do nenormalnega dobička s poslovanjem z zdravstvom, v zdravstvu pa nenormalna zguba. KAKO
vomo
09. 07. 2018 16.29
+1
Zelo čudno, enako kot to, da če greš k zasebnemu zdravniku v tujini ti zavarovalnica plača vse. če pa k zasebnemu zdravniku v slo pa nič, kljub temu, da je za zavarovalnico enako komu plača in to sigurno tudi veliko manj. zagovo te iste zdravnike ne bodo nadzorovali, če so do sekunde točno štemplali kartico in jim jemali ure, če bo štemplana za sekundo drugače kot bi morala. Ti isti zdravniki nas bodo stali 5x več ali celo več kot domači zdravniki. Miselnost, da domači zdravniki niso toliko vredni in da so preplačani je zgrešena in da jih je potrebno na vsakem koraku zafrkavat in oteževat življenje v slo, da ti na koncu ne vidijo izhoda v neumnostih in odidejo v tujino. Potrebno je takoj zamenjati ljudi, kateri vztrajno z zgrešenimi in neumnimi idejami krojijo naša življenja...
Transformerji
28. 06. 2018 12.24
+2
Še vedno ni novice, kako zdravniki zapuščajo naš javni zdravstveni sistem. Še vedno ne objavljate vzroke, da ni denarja za izobrazbo kirurgov, specialistov. Vsi, ki komentirate, preverite to ime: Tomislav Jukić, odprlo se bo vam marsikaj, vse boste lahko izvedeli o dinastiji Jukić, ki dobavlja zdravstvene pripomočke po 2x ali celo 3x ceni, ki velja v EU. Prišli boste tudi do drugih priimkov, vsi pa nerazumljivo bogatijo na račun zdravstva, ki ga plačujemo tudi z dodatnim zdravstvenim zavarovanjem. Zato imamo tako dolge čakalne vrste, tudi zobozdravstvo je problem. pa vendar se nič ne zgodi - krade se še naprej, ker so v take posle vpleteni očitno čisto vsi - do politike.
Transformerji
28. 06. 2018 09.35
+3
Dejstvo je: na veliko se je kradli pri nabavi medicinske opreme , pripomočkov, in vsega ostalega. Dejstvo je, da lahko vidiš neizmerno bogastvo dobaviteljev, verjetno so od tega imeli koristi tudi višji na UKC jih. Dejstvo je, da bi za ta denar lahko izšolali vse zdravnike, kirurge in specialiste, ki jih potrebujemo. Dejstvo je, da naše zdravstvo deluje še vedno po mafijskem sistemu!
Transformerji
28. 06. 2018 12.01
+2
Dejstvo je, da nimamo pravne države, da ne deluje policija in tožilstvo, kajti dejstvo je, da bi lahko počistili s tistimi, ki pod okriljem mafije bogatijo na račun ubogih pacientov. Kaj pa delamo pri nas, v tej pokvarjeni državi?? Namesto da bi odstranili vzroke, iščemo rešitve še z dodatnimi stroški!!
akmt
27. 06. 2018 21.57
-2
dajte mi ti razložit-naša medicinska fakulteta ne priznava drugih medicinskih faksov, kdor je prišel k nam z juga sredi šštudija, je moral v 1.letnik, če je dol končal, se mu pa ni priznalo...Zdaj pa v sili vrag žre muhe....čestitam.....
BUONcaffee
27. 06. 2018 22.04
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.47
+1
Pri nas se niti ne splača biti zdravnik, kot prvo šola nemogoče pretežka v primerjavi z tujino, kot drugo preslabo plačan poklic, če nisi v pravem krogu ljudi in stresa iz vseh strani preveč.
akmt
27. 06. 2018 21.55
-6
kar poišči si dohtarja, ki je končal en lahek študij medicine...v kakšni nerazviti državi in naj te on zdravi! Hvalabogu naša medicinska fakulteta v Lj ne priznava drugih balkanskih medicinskih faksov....Naši so v svetovnem vrhu, tebe pa naj zdravi en južni padar
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.59
+3
Nisem omenjal, da je lahek študij medicine, vendar majo lažji program. Seveda priznava priznava balkanskih medicinskih faksov, le naslov teme si preberi. Če znaš brat????
vrtnar01
05. 07. 2018 16.06
-1
namesto v tujini beri "v balkanskih državah"
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.36
Bi bilo dobro, da bi novinarji tu na 24 ur malo primerjali šole pri nas z tistimi v tujini. Sem prepričan, da bi bila velika gledanost in tudi ljudje bi radi dali kak svoj komentar.
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.33
V Italiji se tudi da lažje iti skozi. Šola z lažjim programom manj matra možgane in več ostane v njih.
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.38
-1
Poznam enega kateri ni imel šans narediti medicinski faks v Ljubljani in je brez večjih težav naredil v Trstu. On lahko dela tudi pri nas z šolo a tej iz Ljubljane pa v Italiji ne. A ni zanimivo?????
JApajaDAja
27. 06. 2018 21.43
+3
znanka ni naredila sprejemca na lj arhitekturi....v grazu brez problema in je dobitnica večih mednarodnih nagrad !
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.50
+1
akmt
27. 06. 2018 21.53
-5
pri nas večina naredi sprejemnce v drugo ali po 1.letniku arhitekture.....A veš, da je bil včasih pogoj naredit sprejemca enkrat do diplome??? Ti jaz povem to dejstvo, sprejemni je bil lahko tudi ta zadnji izpit...si pač delal vsa 4 leta kot nevpisan...naredil si pa lahko vse izpite in si se potem še za sprejemca naučil,,,
BUONcaffee
27. 06. 2018 22.02
+3
Akam na smeh mi gre ko berem tvoj komentar, HAHAAAAAAAAAAA SI ME NASMEJAL DO SOLZ.
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.27
Da nas ne bo tudi ta zdravnik zapustil ??????
Ramzess
27. 06. 2018 21.15
+0
Čuden argument z državljanstvom, še dobro da nima avstrijskega, kaj pa strokovno znanje. Saj, za jezik gre, laže se menimo v hrvaščini kot pa v nemščini.
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.17
+1
Mah saj je večina zdravnikov pri nas iz Hrvaške, Bosne in Srbije, ker jih je tam več zaradi bolj dostopnega vpisa v šolo in lažjega programa.
JApajaDAja
27. 06. 2018 21.25
+0
prijavi se kot Urvat, če pa kaj zariba je pa varen v bosni.....
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.11
+1
Že sprejemni izpiti izločijo dosti potencialnih zdravnikov, kateri niso imeli dovolj visokih ocen iz določenih predmetov. Nekoč si lažje naredil šolo v Sarajevu kot Ljubljani, pa so fantje se šolali tam. Danes pa delajo tu.
JApajaDAja
27. 06. 2018 21.28
+1
v mostarju ni faksa, ki ga ne konča vsak, ki se vpiše-plača!
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.31
-2
JApajaDAja
27. 06. 2018 21.38
-1
raje srba, makedonca ali črnogorca kot Urvata!
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.06
+1
Smo si tudi sami krivi, da ni zdravnikov, pa nebi omenjal le zdravstvo ampak prestrogo šolstvo. Koliko pa sprejmejo študentov na faks??? Pa sam šolski program veliko težji kot drugje. A kaj nauči je pa druga pesem.
Ramzess
27. 06. 2018 21.17
+1
Nauči jih to, kako pohlevno ubogati farmacijo in slediti njeni doktrini, ki kroji medicino, ne dvomiti o napakah, vprašljivih diagnozah in zdravljenih, terapijah, ipd. Cena pa je ...
BUONcaffee
27. 06. 2018 21.22
+1
Naučijo jih pač kolikor jih naučijo, a strog program ne pomeni, da kaj več odnesejo od drugih lažjih programov. Važno je kaj zdravnik na koncu odnese od šolanja in kako rad opravlja svoj poklic.
sid33
27. 06. 2018 19.35
+1
Ta vlada je pa čist uničila zdravstvo...
ginem
27. 06. 2018 18.49
-1
eh koga briga...dokler si zdrav
Bojan-F
27. 06. 2018 18.18
+6
Drzavo nam ni ukradel ne Kucan Milan in ne Jansa dr. Janez ... drzavo sta nam ukradla pravniski in zdravniski ceh.
snežek
27. 06. 2018 18.05
+3
Kje je tukaj zdravniška etika? Oditi in pustiti otroke v nemilosti. Vsaj malo bi počakali, da se razmere izboljšajo.
abc123def456
27. 06. 2018 18.19
+4
pa kakssna etika. tu gre za neobvladovanje, nezmoznost, neznanje. ko v katerikoli sluzbi ugotovis, da ne obvladas oziroma da se pac ne da, gres pravocasno nekam na varno, ce je le mozno. Tako razmisljajo normalni. enako je z "ekonomsko migracijo".
abc123def456
27. 06. 2018 17.45
-1
biti zdravnik je se kar dobro. pravi cas odstopis in potem delas drugo delo. ne pristanes na Zavodu.
JApajaDAja
27. 06. 2018 17.22
+8
miladojka bi morala za to katastrofo v zdravstvu kazensko odgovarjati....pa njen šef, ki ji je kril hrbet, takisto!
mufic
27. 06. 2018 17.08
+4
UKC leglo Balkana
redrose5
27. 06. 2018 16.16
+11
Naši odhajajo, tujci prihajajo.
Lev07
27. 06. 2018 16.52
+3