Slovenija

V UKC Maribor okuženega bolnika sprejeli v belo območje. Aktivirali fazo 5

Maribor, 27. 03. 2020 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Mojca Hanžič/U.V.
Komentarji
9

V UKC Maribor so doživeli vdor okuženega bolnika v belo območje. Bolnik je bil namreč ob sprejemu negativen, dan kasneje pa pozitiven. Da gre za dober zgled zahrbtne narave tega virusa, pravijo v UKC, kjer s ponedeljkom še dodatno zaostrujejo režim.

V mariborskem UKC-ju se je zgodilo to, česar so se najbolj bali. Bolnik, ki je bil sprva na testu za koronavirus negativen, je bil pravzaprav okužen s koronavirusom. Kar pomeni, da so okuženega sprejeli na oddelek, kjer koronavirusa ne bi smelo biti, v t. i. belo območje. Gre za oddelek internistične intenzivne nege, kjer pa k sreči ni imel stika z drugimi bolniki, v sobi je bil namreč sam.

"V rdečem ležijo okuženi s covidom-19, v belem zaradi drugih bolezni, sivo območje pa je vstopno, kamor pridejo bolniki z vsemi nujnimi stanji, morda tudi s covidom-19," pove direktor UKC Maribor, Vojko Flis.

V samoizolacijo pa so morali poslati kar 20 zaposlenih zdravstvenih delavcev, ki so bili z okuženim v stiku, gre za zdravnike, medicinske sestre, strežnice. In v samoizolaciji morajo ostati vsaj dva, če ne celo tri tedne.

"Ob sprejemu je bil njegov test negativen. Dan kasneje, ko so se začele pojavljati respiratorne težave, smo ga seveda ponovno testirali in test se je pokazal kot pozitiven. To se nam je zgodilo včeraj zvečer in takšen bolnik je prišel v tako imenovano belo območje. To smo sicer pričakovali, seveda si pa tega nismo želeli. Smo pa vedeli, da se bo enkrat zgodilo, saj je nemogoče, če se izrazim v vojaškem jeziku, zatesniti vse obrambne linije, še posebej zaradi tega, ker je virus zahrbten," ob tem dodaja direktor.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

V UKC so tako sprejeli odločitev o aktivaciji faze 5, ki bo veljala od ponedeljka dalje. Pomeni pa, da bodo od ponedeljka dalje delovale le še dežurne službe, torej urgentne operacije in urgentni pregledi, vse ostalo so praktično ustavili.

Poleg omenjenega vdora pacienta v belo območje pa je razlog za aktivacijo tudi dejstvo, da je število hospitaliziranih v Mariboru začelo naglo naraščati. Še zjutraj je bilo hospitaliziranih 25 bolnikov, zdaj jih je že 28, od tega je šest pacientov, ki so na respiratorju. In če se bo to še stopnjevalo, bi lahko prišli do točke, ko bodo z respiratorji zelo na tesnem, opozarjajo.

V mariborskem UKC se je zgodilo to, česar so se najbolj bali.
V mariborskem UKC se je zgodilo to, česar so se najbolj bali. FOTO: Bobo

Poleg tega pa je zdaj v samoizolaciji tudi že 93 zaposlenih. To niso zgolj zdravstveni delavci, pa vendar - številke se zvišujejo, in samo na nas je, da spoštujemo pravila, da pazimo nase in na svoje bližnje in da ostanemo doma.

Pasica posebne novice POP TV
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nanodelec
27. 03. 2020 20.29
popravljam, naravnim nadzorom
nanodelec
27. 03. 2020 20.28
-1
Verjetno ima fantom 46 prav. Podvrženi smo na milost in nemilost raznim špekulatskim potezam, ki v medicini niso nič novega, le da so sedaj posledice bolj rigorozno tragično transparentne z naravnim nazorom...
fafajonka
27. 03. 2020 20.20
+1
Slab tester neke neznane kitajske firme, brez certifikata.
OrodniK
27. 03. 2020 20.14
+10
Evo vam vaše testiranje. Tudi to ni zanesljivo, oz lahko povzroči lažen občutek varnosti-okuženem pacientu, ki v veri da je zdrav, kuži vsepovvprek... Vsi se obnašat kot da smo kužni!
mertseger
27. 03. 2020 20.10
+3
Kako je v stiku z enim pacientom lahko 20 ljudi. Pa kakšna organizacija je to?
vezuv_
29. 03. 2020 09.39
Moral je na operacijo, ker mu je počil dvanajstnik he he
AQAM
27. 03. 2020 19.57
+3
Tega pa res ne razumem...a potem je lahko vsak negativen...
lumpimonster
27. 03. 2020 19.16
+3
Zakaj ste gs pa 2x testirsl
slo_veter
27. 03. 2020 19.07
+1
mogoče kot ideja.. vsakega tretirajte kot okuženega, vsaj dva dni, dokler se ne pokaže da je res negativen. Je pa res da mora država zagotoviti opremo a to bi pa sedaj moralo biti rešeno .