Slovenija

UKC Maribor poka po šivih, sestre na sprejemu deležne tudi groženj

Maribor, 22. 09. 2020 18.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
A.K., STA, Mojca Hanžič
Komentarji
343

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so obstoječe zmogljivosti za sprejem bolnikov z novim koronavirusom zapolnjene, vedno večji pritiski pa so tudi na tamkajšnji urgentni center. "Urgenca je bila že prej kronično kadrovsko podhranjena, zdaj poka po šivih," je povedal zdravnik specialist urgentnega centra Gregor Prosen.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Covid oddelek je poln
    02:54
    Iz SVETA: Covid oddelek je poln
  • Iz SVETA: Covid bolnišnice
    04:30
    Iz SVETA: Covid bolnišnice

 

Predstavniki kliničnega centra in Mestne občine Maribor so v današnji izjavi za medije opozorili javnost, da covida-19 ne gre podcenjevati, zato naj ljudje spoštujejo ukrepe za preprečevanje širjenja tega virusa. Položaj je namreč že težko obvladljiv.

"Ne želim strašiti, vendar so pred nami meseci oziroma tedni, ko moramo resnično pametno in odgovorno ravnati in se držati ukrepov, če želimo omejiti val, ki prihaja, in omogočiti zdravstvu, šolstvu in vsem ostalim, da bodo delovali normalno," je poudarila predstojnica oddelka za infekcijske bolezni in vročinska stanja Nina Gorišek Miksić.

Od sredine septembra je velik porast hospitaliziranih bolnikov zaradi težjega poteka koronavirusne bolezni. "Kapacitete, ki jih imamo na razpolago v UKC Maribor, so se že zapolnile in tako bolnike usmerjamo v druge covid bolnišnice," je pojasnila.

Na covid oddelku so od julija zdravili 75 bolnikov z novim koronavirusom, starih od 25 do 95 let, povprečna starost je 68 let. Pet bolnikov je zaradi zapletov ob koronavirusni bolezni umrlo.

Dodatno je vzpostavljen še oddelek za intenzivno nego bolnikov z novim koronavirusom. Vodja covid intenzivne terapije Alenka Strdin Košir je povedala, da so v novem valu zdravili 12 ljudi, dva so morali zaradi pomanjkanja prostora preseliti v bolnišnico Golnik. Šest bolnikov so uspešno pozdravili, eden je umrl, dva sta še v kritičnem stanju.

Med zadnjimi primeri so oseba, ki se je okužila na praznovanju rojstnega dne, in dve, ki sta se okužili od sodelavca ali otroka. Na covid intenzivni terapiji imajo na voljo štiri postelje, "z veliko muko" pripravljajo še štiri. "Problem so tako prostori kot kadri. V intenzivni terapiji žal ne more delati vsak zdravnik in vsaka medicinska sestra. Potrebna so specialna znanja in takšnega specialno usposobljenega kadra v UKC Maribor nimamo že za obstoječi intenzivni enoti skoraj ne dovolj," je pojasnila.

" K intenzivni postelji  spada še mehanični ventilator, spadajo perfuzirji in črpalke, s katerimi dajemo zdravila, spada ustrezna napeljava za mehanični ventilator, to se pravi medicinski plini, brez tega ne gre, tudi elektrika mora biti prilagodljiva, mora biti 100% varna z generatorjem za izpade, sem spadajo še dodatni aparati kot so dializni, ultrazvočni, rentgenski, vse to intenzivna postelja potrebuje vsaka." Taka postelja in vse te aparature pa zahtevajo tudi specialno usposobljen kader, ki pa so ga imeli že pred covidom premalo. 

Sestre na sprejemu deležne tudi groženj in verbalnega nasilja

Je pa med pacienti, opozarja glavna sestra, vse več tistih, ki urgence sicer ne rabijo, so pa prišli, ker svojih zdravnikov ne morejo priklicati.  Renata Mlakar, strokovna vodja zdravstvene nege Urgentnega centra, tako pove: "Ker predhodno niso bili deležni obravnave pri osebnem zdravniku, ki so jo želeli, niso mogli priklicati osebnih zdravnikov po telefonu, in seveda se ta jeza stopnjuje potem pri nas, ki pa smo zaradi tega bistveno bolj obremenjeni. Moram povedat, da ta jeza eskalira tudi v prava verbalna nasilja ali tudi grožnje nad zaposlenimi medicinskimi sestrami na sprejemu."

Naprošajo da, če pridete v bolnišnico, na kateri koli oddelek, podajte resnične podatke, morebitne okužbe ali stika z okuženimi ne skrivajte, saj s tem tvegate dodatno širjenje tako med pacienti kot med zdravstvenim osebjem, ki pa ga že zdaj marsikje kronično primanjkuje. 

UKC Maribor: covid oddelek
UKC Maribor: covid oddelek FOTO: Janez Lencl UKC Maribor

Rezerv ni tudi zaradi tega, ker ostali bolnišnični oddelki zaenkrat delajo v polni meri. Nekaj zaposlenih manjka še zaradi odrejenih karanten. Direktor UKC Maribor Vojko Flis je poudaril, da so te posledica okužb zunaj kliničnega centra, medtem ko se znotraj ustanove okužbe ne širijo. "Tega, kar se dogaja izven ustanove, ne moremo nadzorovati," je dejal.

Virus terja poseben način obravnave bolnikov ob vstopanju v ustanovo, kar je še posebej izrazito v urgentnem centru. "Obravnava pacientov, kjer je samo sum na okužbo, traja trikrat dlje od obravnave drugih," je izpostavil Prosen ter pozval ljudi k strpnosti in upoštevanju navodil. Prav tako poziva vse, da na vstopni točki podajo resnične podatke, saj bodo le tako lahko ohranjali varno obravnavo tako ostalih bolnikov kot zaposlenih v UKC Maribor. "Dodatnih izpadov si preprosto ne moremo privoščiti," je zatrdil.

V mariborski občini je trenutno po podatkih NIJZ aktivnih 124 okužb z novim koronavirusom. Po besedah župana Saše Arsenoviča je bilo samo v septembru zabeleženih 220 novih okužb, kar je mnogo bolj zaskrbljujoče od razmer spomladi, ko se je Maribor ponašal z nizkim številom okužb. Zato tudi on poziva prebivalce, naj se držijo zaščitnih ukrepov.

Kakšnih dodatnih ukrepov na ravni občine zaenkrat ne načrtujejo, uvajajo pa splošne ukrepe, kot je na primer merjenje telesne temperature vsem obiskovalcem občinskih in upravnih prostorov.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (343)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

09ZarMan10
23. 09. 2020 09.51
+4
Kolikor jaz poznam situacijo, so najbolj obremenjeni zdravniki splošne medicine otrok in mladine, predvsem koncesionarji, ki jim poleg njihovih pacientov na glavo obesili še 2-3x tedensko opravljanje izmene v covid ambulantah, kar ne pomeni samo testiranja, temveč njihov popolni pregled. Po informacijah osebe, ki jo dobro poznam pa je bolnišnica zaradi "covid dogajanja" bolj ali manj ohromljena, kar pomeni, da se dosti kaj več kot za teh nekaj pacientov sploh ne počne. Tako malo dela, kot imamo sedaj, ne pomnim, da bi kdaj bilo, je bil eden od stavkov, ki sem ga uspel slišati iz ust te osebe. Za vsakega pacienta, ki si "drzne" motiti mož v belem, čaka nič kaj lepa dobrodošlica in ... .
Jenkec
23. 09. 2020 09.45
+6
Z veliko muko bodo organizirali še 4 mesta za intenzivno terapijo? To bi morali urediti v 20 minutah. Dobesedno se delajo norca iz nas
Legend123
23. 09. 2020 09.28
+24
Sem poslal prosnjo za delo v UKC Maribor 2 meseca nazaj in uganite kaj. Se danes nisem prejel nobenega odgovora. Tak da naj NE nategujejo in se ne delajo norca!!! Lep pozdrav!
šmajser1
23. 09. 2020 09.21
+21
8 z virusom na ukc....pa pokate po sivih....da ne govoei., da so ostala dela vecina zastala....a se malo norca delate?????
fdgfdg
23. 09. 2020 09.27
+9
zalostno je da vsaj 70% slovencev to še vedno verjame. smeh
fairplayy
23. 09. 2020 09.13
+3
Le zakaj ??! Zaradi fb dr potrčev, ki širijo neresnice, da virusa ni, da ukrepov ne rabimo in spodbujajo neodgovorno vedenje, da so kovid odelki vedno bolj natrpani, ljudje pa bodo posredno zaradi ukinjenih ostalih programov posredno umirali.
Denkooo
23. 09. 2020 09.21
+6
fairplayy
23. 09. 2020 09.37
+1
med vrsticami kako je na češkem fajn se vsi objemajo itd pa jih zdaj poglej
marcel124
23. 09. 2020 09.07
+15
Zanimivo je namreč to, da Slovensko zdravstvo poka po šivih ne samo od korone naprej ampak že desetletja, od korone naprej je na robu propada, čisto malo še manjka, z enim prstkom se še držijo nad prepadom, vendar tega padca ni in ni, šivi še vedno niso popokali. Tako nas politika in zdravstvo izsiljujeta. Politiki so uničili zdravstveni sistem, zdravniki se upirajo po svojem. Zanima me kdo bo nosil odgovornost, ko bodo ljudje začeli umirati ker jim ne bodo diagnosticirali bolezni. Vse je u k....* Potrebna bi bila kakšna revolucija in začeti vse na novo, počistiti to sr...., samo kaj ko se verjetno ne bi kaj dosti spremenilo.
šmajser1
23. 09. 2020 09.22
+7
vokindos
23. 09. 2020 09.05
+1
Pa kako? Pa ja nekateri pravijo da COVID19 sploh ne obstaja. Komu verjeti?!
Mario71
23. 09. 2020 08.57
+10
Zdravstveni domovi si prazni, vse bolnice po SLO so prazne, bil sem v ZDR šiška v lj, prazno!! hodniki prazni, nikjer nobenega! laž laž laž
User1063544
23. 09. 2020 08.39
+11
TA ČLANEK JE ENA VELIKA LAŽ.
beowulfsam
23. 09. 2020 08.41
+4
No, pejd na urgenco pa poslikej kako je vse prazno in objavi.
hotchilipoper
23. 09. 2020 08.14
-1
A se je že začela gripa?
motorist_mb
23. 09. 2020 08.13
+8
Direktorja nagnat za stanje v mb!
PotPuffer
22. 09. 2020 21.59
+8
Smo oz. vsaj jaz sem videl posnetek, ko ga je en objavil iz MB kako "poka po šivih", medicinske sestre zunaj, zdravniki zunaj na kafetu/ na čikcu a človek je nujno potreboval medicinsko pomoč za svojega otroka kateremu tisti moment NISO pomagal!!! Mami vam...... Pa koga vi zaje....lete!!!!
Janezdolar80
22. 09. 2020 21.58
+3
Kdo je kriv? Če bi bila desna vlada vsaj malo bolj sposobna in ne tako “obremenjena” s korupcijo in kriminalom, te situacije zdaj ne bi bilo...🤮🤮🤮
Messia
22. 09. 2020 21.56
+13
Sem bil lani v UKC LJ v 8 štuku. Kakšen razfuk. K pr ciganih. Ampak to je posledica fantastičnih let Zemljariča. V zdravstvo je šlo ogromno denarja samo da je šlo vse naprej. Še dobro da je tako.
lotmerzanec
22. 09. 2020 21.56
-9
Krivi ste pa levičarji!! Hujskate ljudi,da se ne držijo ukrepov trdite,da je to le malo lažja gripa sedaj pa cvilite pred bolnišnicami!! Sedaj so vam vsega krivi zdravniki in medicinsko osebje,ki se trudijo delajo do onemoglosti vi pa še kritizirate!!
PotPuffer
22. 09. 2020 21.59
+10
beowulfsam
23. 09. 2020 08.44
+6
LOL, model nimaš 3 čiste. Če so ukrepi, levaki, če ni ukrepov, levaki, priporočam par seans na Polju, obsedenost ni zdrava. Aja, poglej npr ZDA, kdo je tam proti ukrepom? Desni. Če mislš podpihvat, se vsaj mal potrud.
Janez_53
23. 09. 2020 08.57
+6
Lotmerzanec, ne delaj sramote Prlekiji s takimi neumnimi komentarji!!!
fdgfdg
23. 09. 2020 09.29
+1
dokler obstajajo taki kot si ti, bo slovenija v p
VAREN
22. 09. 2020 21.50
+19
Nehajte jokat in začnite delat. Ste kot dojenčki, ki ne dobijo igračke. Vsi ste nesposobni. Ne znate se organizirat.
proofreader
22. 09. 2020 21.49
-2
Leve vlade so umetno vzdrževale čakalne vrste, da so lahko metali denar za zdravstvo in dvigovali plače. Namesto za krajšanje vrst so denar porabili za višje plače.
Satoshi Nakamoto
22. 09. 2020 21.50
+18
Kako je potem vam uspelo potrojit čakalne vrste v 3 mesecih?
followme
22. 09. 2020 21.50
+7
Ivan Pejkovic
22. 09. 2020 21.48
+18
Nesposobnost drzave. Zadolzili se za 4 milijarde. Nekaj dobrih poteh lahko pohvalim za gospodarstvo in to je to. kar se tice borbe z kovidom totalna neodgovornost. sicer sem proti zapiranju mej. svica, srbija in svedska jih niso. smo pa edina drzava v evropi ki nima razglasene epidemije. za izgradnjo vsaj 2 kovid bolnice bi potreebovali 6 mesecev. ce lahko srbi menda lahko tudi mi. ce se bo ta trend nadaljeval bojo v roku nekaj dni nase bolnice polne in bojo nazalost trpeli vsi tisti ki rabimo zadravnike onkoloski pacijenti. zdravniki so tudi nesposobni krzni stab prav tako. zakaj placujemo dodatno. ce je ta kovid tak bav bav zakaj niste pripravljeni in kar se vedno cakate in samo krivite državljane. vi ste krvi od vlade pa naprej
Hribovito2020
22. 09. 2020 21.44
+12
Ne vem kaj naj rečem. Malo nabijajo, denar bo vse rešil
MucaNeGrize
22. 09. 2020 21.43
+8
V mariborski občini je trenutno po podatkih NIJZ aktivnih 124 okužb z novim koronavirusom . Si kar predstavljam , kako smo pod janševo vlado pripravljeni , če bi bilo samo v MB 6000 bolnikov .