Slovenija

V UKC razmišljajo o novi kliniki za srce

Ljubljana, 18. 09. 2019 16.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
M.V. / STA
Komentarji
9

Strokovni svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je ta teden podprl predlog o ustanovitvi klinike za srce, za zdravljenje odraslih in otrok s srčnimi boleznimi. A odločitev še ni dokončna, med drugim bodo počakali na stališča delov UKC, na katere bi to vplivalo, so pojasnili v UKC.

Po besedah generalnega direktorja kliničnega centra Janeza Poklukarja, bi bila klinika za srce ena od klinik UKC Ljubljana, kjer bi združili klinični oddelek za kardiologijo, klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo ter center za otroške srčne in prirojene bolezni. Ali bi imeli lastno intenzivno terapijo, bosta presodila strokovni svet pediatrične klinike in UKC Ljubljana.

Po besedah generalnega direktorja kliničnega centra Janeza Poklukarja, bi bila klinika za srce ena od klinik UKC Ljubljana, kjer bi združili klinični oddelek za kardiologijo, klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo ter center za otroške srčne in prirojene bolezni. Ali bi imeli lastno intenzivno terapijo, bosta presodila strokovni svet pediatrične klinike in UKC Ljubljana.

Kot je v današnji izjavi za medije pojasnil Poklukar, ideja izhaja z vidika zmožnosti, racionalizacije opreme, kadrov in koncentracije znanja. V tem trenutku še nimajo jasne ocene stroškov takšne nove klinike, a bi šlo za optimizacijo procesov, kadrov in prostorov, tako da vidijo "zgolj optimizacije, ne pa nekih večjih stroškov".

Bistveno pa je po njegovih besedah, da z ustanovitvijo takšne klinike postavijo strategijo oziroma vizijo stroke in kliničnega centra na tem področju za naprej in temu sledijo, "da se ne bi ponovile zgodbe iz nedavne preteklosti".

Poklukar je omenil, da bi klinika za srce združila kardiologijo, klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo ter center za otroške srčne in prirojene bolezni.
Poklukar je omenil, da bi klinika za srce združila kardiologijo, klinični oddelek za kardiovaskularno kirurgijo ter center za otroške srčne in prirojene bolezni. FOTO: Bobo

"Nihče od nas danes ne more zagotoviti, da bi ta nova klinika rešila trenutne težave na področju kardiologije, kardiokirurgije in otroške kardiologije, je pa to naša želja in namen," je poudaril prvi mož kliničnega centra.

Sedanje stanje dolgoročno ni vzdržno

Po njegovih besedah sedanje stanje dolgoročno ni vzdržno, je pa precej bolj optimistično kot pred letom dni, saj je bilo v zadnjem letu več dobrih korakov. "To, kar imamo danes, daje upanje, da smo na pravi poti, zato moramo tako kadrovsko kot organizacijsko naprej, podpreti zaposlene, ki se trudijo in postavljajo pediatrično kardiologijo in kardiokirurgijo v Sloveniji," je dejal.

Gre za tek na dolge proge, da usposobiš strokovnjaka, ki operira srce, traja 10 let. Zato bodo še dolgo bdeli nad tem programom in prosili tujino za pomoč. Ob tem se je Poklukar zahvalil vsem zaposlenim na oddelkih, saj gre "na vseh nivojih za kadrovsko pomanjkanje in veliko predanost zaposlenih", da lahko zagotavljajo oskrbo teh otrok. Poleg domačih strokovnjakov, ki se usposabljajo, prihajajo pomagati tudi tuji strokovnjaki. Najtežje primere pa še vedno premeščajo na Češko.

UKC Ljubljana je bil včasih center za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami za celo Jugoslavijo, dogodki v zadnjem 15 letih pa so pripeljali do zloma programa in odhoda večine slovenskih strokovnjakov. Konec lanskega leta je z odločitvijo takratnega ministra za zdravje Sama Fakina ugasnila tudi ideja o samostojnem inštitutu za zdravljenje otrok s prirojenimi srčnimi napakami. Odločitev o začetku likvidacije, še preden je inštitut zares zaživel, je vlada sprejela junija letos.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
19. 09. 2019 18.07
+1
Razmišljanje je zdravo - na realizacijo razmišljanja pa za določen čas pozabite. Najprej moramo počistiti greznico, ki se je polnila desetletja - v njej ni več prostora, pa obstaja dvom, če ga bo še kdaj - moramo zamenjati kup dreka, ki vodi državo, investicije in zdravstveni sistem.
butalistan
18. 09. 2019 19.24
+2
Zaprite ta sekret.
Brus123
18. 09. 2019 19.17
+2
Če se bodo odločali tako kot za tretji tir in drugo cev, bodo ta čas pomrli vsi srčni kirurgi...
User416781
18. 09. 2019 18.18
+6
Seveda, bo sedaj z ukinitvijo dodatnega zavarovanja nekaj več denarja in si je potrebno izmisliti eno investicijo, da bodo spet tekle provizije...
devlon
18. 09. 2019 17.49
+2
ker so apecialisti za srcno kirurgijo. predvsem, otrosko
marston
18. 09. 2019 17.43
+7
Pred časom je bilo v delu na prvi strani, da cca 1 mrd v zdravstvu porabljeno netransparetno oz. izgine. Nikjer nisem zasledil, da to ni res. Vse je potihnilo.
komarec
18. 09. 2019 17.17
+5
V UKC je potrebno naredit red po sistemu Jožeta in nič drugega.
helter skelter
18. 09. 2019 17.17
+18
24 ur, zakaj ne objavite članka, kako UKC Lj toži dr. Blaža Mrevljeta za 100.000 EUR ... Človek je poleg dr. Marka Noča najzaslužnejši, da so se, vsaj začasno, znižale cene žilnih opornic na raven cen EU. Prej smo plačevali x8 .... In zdaj ga klinični center, namesto da bi ga nagradil - TOŽI za 100.000 eur, ker da je povedal, kako mafija izrablja nabave v zdravstvu ... In kdo je podpisnik pod tožbo .... Zdajšnji minister v Vladi marjana Šarca - Aleš Šabeder ... Dokaz, da je Marjan Šarec in njegova ekipa le lutka v rokah mafije, ki letno iz naše zdrvstvene blagajne pokrade ca. 400 milijonov EUR ... Ta številka ni izmišljena, je realna, povedala jo je komisija, ki je pregledovala pogodbe žilnih opornic....
mijavci
18. 09. 2019 19.23
+0
Trenutno imajo delo z sedem let starim primerom Jelke Godec in 7 tisoč € ki jih je njen mož zaslužil. To jim je novica dneva.