Slovenija

'Slovence, ki se nahajajo v Ukrajini, pozivamo, naj čim hitreje varno zapustijo državo'

Ljubljana, 24. 02. 2022 08.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Anja Kralj, Anja Gorenc, Tadeja Voščun
Komentarji
49

Ministrstvo za zunanje zadeve je v sporočilu zapisalo, da slovenske državljane, ki se trenutno nahajajo v Ukrajini, pozivajo, da čim hitreje varno zapustijo državo. Po informacijah Andreja Štera z Ministrstva za zunanje zadeve je v Ukrajini med 60 in 70 slovenskih državljanov. Konzularno poslovanje slovenskega veleposlaništva v Kijevu pa je do nadaljnjega ustavljeno. Na ravni EU trenutno tudi poteka usklajevanje glede evakuacije veleposlanikov iz evropskih držav v Kijevu. Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu so sicer še v Kijevu, njihove družine so državo zapustile pred nekaj dnevi.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Evakuacija Slovencev
    02:10
    Iz 24UR: Evakuacija Slovencev
  • Iz 24UR: Pogovor s Slovencema v Ukrajini
    04:20
    Iz 24UR: Pogovor s Slovencema v Ukrajini
  • Iz SVETA: Slovenci v Ukrajini
    04:00
    Iz SVETA: Slovenci v Ukrajini

 

Kot nam je uspelo izvedeti, je v Ukrajini med 60 in 70 slovenskih državljanov, ki so razpršeni po vsej državi. Kot je potrdil vodja konzularne službe Andrej Šter, niso do zdaj prejeli nobenega klica o tem, da bi bil kdo v zagati. A ob tem na ministrstvu opozarjajo, da je komunikacija izjemno otežena. "Tisti, ki so na varnem, naj tam tudi ostanejo in spremljajo razmere. Če se odločijo, da državo zapustijo, pa naj to storijo na varen način, kot jim njihova lokacija to omogoča," je dejal Šter.

Iz Ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da se redno usklajuje z državami članicami EU in mednarodnimi partnerji, slovenske državljane, ki se nahajajo v Ukrajini, pa pozivajo, da čim hitreje varno zapustijo državo. 

Slovencem, ki so v Ukrajini pristojni, sporočajo, naj imajo pri sebi ves čas veljaven osebni dokument, priskrbijo naj si zadostne zaloge vode in hrane, če nameravajo potovati z avtom, pa naj imajo pri sebi tudi dovolj goriva, saj lahko pričakujemo pomanjkanje teh dobrin, je dodal. Na vzhodu Evrope v Latviji ima Slovenska vojska sicer 50 vojakov, ki opravljajo redne naloge. V Slovenski vojski niso zaznali povečanja nevarnosti, so povedali za 24ur.com.

Andrej Šter
Andrej Šter FOTO: Bobo

"Ministrstvo za zunanje zadeve je v rednem stiku z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Kijevu, ki ostaja operativno na ravni nujnega osebja. Konzularno poslovanje je do nadaljnega ustavljeno."

Evakuacijski konvoji za zdaj menda niso načrtovani

Zaposleni na slovenskem veleposlaništvu so še v Kijevu. Njihove družine so sicer državo zapustile pred nekaj dnevi. Na evropski ravni potekajo usklajevanja, kako naprej. Po zdajšnjih informacijah ni evropsko usklajenih načrtov o konvojih, ki bi tuje državljane prepeljali iz države. Kljub temu naj bi že iskali način umika zaposlenih na veleposlaništvu v najkrajšem možnem času, morda celo v naslednjih urah. 

Predsednik vlade Janez Janša bi se moral danes in v petek muditi na delovnem obisku v Ukrajini. A kot so nam potrdili v Slovenski vojski, je odpovedal za danes rezerviran let iz Slovenije v Ukrajino in nazaj. Po naših informacijah pa sta tja odletela dva člana delegacije, en predstavnik protokola in varnostnik. Kako se bosta vrnila iz Ukrajine, še ni jasno, čakamo še pojasnila iz kabineta predsednika vlade. V Ukrajini je sicer trenutno med 60 in 70 slovenskih državljanov. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja