Slovenija

Denar na računu Vegrada, ne pa na računih delavcev

Velenje, 03. 09. 2010 15.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Denar za delno poplačilo dolgov delavcev je že na računu Vegrada. A ga podjetje zaradi tehničnih težav še ni nakazalo na račune delavcev. Kdaj bodo končno dobili svoj denar, bo predvidoma znano v ponedeljek.

Pretekli petek so se predstavniki svobodnega sindikata z vodstvom Vegrada – takrat je družbo vodila še Hilda Tovšak, v torek pa jo je zamenjal Boris Medved – dogovorili, da bo podjetje zaposlenim do danes izplačalo plače za marec, april in maj, vključno z obračunanimi posojili, ki nato niso bila nakazana bankam.

Vegrad je del izplačil zaposlenim v krovni in hčerinskih družbah poravnal že v sredo, preostalo naj bi danes, je v sredo povedal predsednik svobodnega sindikata v podjetju Samo Mastnak, ki je tudi član tričlanskega nadzornega sveta družbe. Z dogovorjenimi izplačili Vegrad izpolnjuje stavkovne zahteve delavcev, ki so od sindikata v primeru neizplačil zahtevali, da organizira stavko.

Vegradovo gradbišče
Vegradovo gradbišče FOTO: POP TV

A kot je danes sporočil Mastnak, je staro in novo vodstvo Vegrada zagotovilo sredstva za še delno poplačilo delavcem, kar je zahteval sindikat. Sredstva so "preverjeno" na računu Vegrada, vendar zaradi administrativnih in tehničnih ovir izplačilo danes ni možno. Predvidoma bo rok izplačila znan v ponedeljek.

Dokončni rok izplačila bo določen po ponedeljkovem sestanku sindikata z novim vodstvom podjetja, je dodal Mastnak, ki je tudi član nadzornega sveta Vegrada.

Kot je bilo napovedano, se bo izvršilni odbor podjetniškega svobodnega sindikata z novim direktorjem družbe Borisom Medvedom sestal v ponedeljek. Mastnak pa je danes pojasnil, da bo to predvidoma v drugi polovici delovnega časa oziroma popoldne. Medved naj bi v ponedeljek preveril možnosti in povedal, kdaj bo možno izplačilo še preostalih neporavnanih plačil za delavce.

Zagotovila, da bodo poplačila izvršena danes

Že pred tem je sindikalni zastopnik Vegradovih delavcev Srečko Čater glede izplačila zamujenih plač povedal, da je včeraj od glavne direktorice kadrovske službe, ki je tudi članica nadzornega sveta Vegrada, Branke Gabrijel dobil zagotovila, da bodo danes vsa dogovorjena poplačila izvršena. Prejeli naj bi tudi del junijske plače (300 evrov). Za vse ostale plače pa se bodo še pogovarjali pozneje in sicer s prisilnim upraviteljem. Dodal je, da se bodo z njim dogovorili o prednostnih terjatvah, med katere bodo prijavili tudi še neizplačano decembrsko plačo in lanski regres, ki sta bila sicer neizplačana po dogovoru.

Kacinov poziv vladi za delavce Vegrada in Preventa

Evropski poslanec Jelko Kacin pa je vlado pozval, naj v primeru Preventa in Vegrada na Evropski sklad za prilagoditve globalizaciji odda vloge, podobne kot jih je že aprila oddala za delavce, ki so brez dela ostali v Muri. Gre za sklad, ki je namenjen hitremu in učinkovitemu zaposlovanju delavcev, ki so zaradi sprememb trgovinskih tokov postali žrtve množičnih odpuščanj.

Je inšpektorat slabo poučil tuje delavce?

Srečko Čater
Srečko Čater FOTO: POP TV

Tuji delavci, ki še nimajo pravice do stalnega prebivališča v Sloveniji, so prišli na sindikat in povedali, da so jim na delovnem inšpektoratu povedali, da bi bila za njih primerna tudi izredna odpoved po 112. členu, ki jim omogoča, da imajo pravico od podjetja terjati tudi odpravnino. Vendar pa ti delavci po izredni odpovedi nimajo pravice do nobene socialne pomoči oziroma kakršne koli druge pomoči, razen do človekoljubne, je pojasnila direktorica Centra za socialno delo (CSD) Velenje Zlatka Srdoč Majer. Čater je dejal, da je tem delavcem svetoval, naj se obrnejo na službe za pritožbe, saj so bili po njegovem mnenju s strani delovnega inšpektorata slabo poučeni o svojih pravicah. "Tu gre za napako državnega uslužbenca, saj delavca ni poučil, da v primeru, da nima izpolnjenih vseh pogojev, ostaja brez pravic na zavodu za zaposlovanje," dodaja Čater. Po njegovih besedah je bil delavec prepričan, da bo s podano izredno odpovedjo po enem mesecu in pol dobil pravico na omenjenem zavodu. "Delovna inšpekcija dela, kot dela in mi z njihovim delom glede na današnje stanje v Vegradu ne moremo biti zadovoljni," je pojasnil.

Tu gre za napako državnega uslužbenca, saj delavca ni poučil, da v primeru, da nima izpolnjenih vseh pogojev, ostaja brez pravic na zavodu za zaposlovanje Srečko Čater

Srdoč Majerjeva pa pravi, da ne ve, kako so tuji delavci prišli do informacij delovnega inšpektorata in kaj so jim tam dejali, zato ne more reči, da so bili zavedeni. So jim pa verjetno po njenih besedah pojasnili, da je izredna odpoved ena od možnosti, po kateri jim bo pripadala tudi odpravnina. Do te namreč ne bi imeli pravice, če bi brez dela ostali kot tehnološki višek. Druga možnost pa je, da vztrajajo pri agoniji – delu brez plačila. Tudi tuji delavci imajo v tem primeru pravico do odpravnine, odškodnine za odpovedni rok in do plače, ni pa upravičen do pravic iz naslova brezposelnosti. "Ne more dobiti državne denarne socialne pomoči niti občinske socialne pomoči, upravičen je samo do humanitarne pomoči," zatrjuje voditeljica CSD Velenje. Kot pravi, se je nekaj takih tujih delavcev, ki so se odločili za izredno odpoved, obrnilo tudi na njih, a teh ni bilo veliko. Natančnega števila ne more podati, saj teh evidenc ne vodijo.

Inšpektorat zavrača obtožbe

Več o delavcih Vegrada in njihovih plačah bo znanega v ponedeljek.
Več o delavcih Vegrada in njihovih plačah bo znanega v ponedeljek. FOTO: Špela Zupan

Na inšpektoratu za delo vse očitke zavračajo. Kot pravijo, ''delavcem, ki se obrnejo na inšpektorat za delo po strokovno pomoč, inšpektorji pojasnijo možnosti, razložijo ureditev področja, odločitev pa je vedno prepuščena njim samim''.

''V konkretnem primeru postopanja inšpektorjev v Vegradovih podjetjih smo še dodatno preverili pri inšpektorjih, ki so sodelovali v postopkih in dobili zagotovilo, da smo vsakega delavca, ki se je oglasil pri nas (po nasvet so se oglasili le redki, v glavnem so vsi želeli informacije glede izredne odpovedi), seznanili s pravicami, tudi z dejstvom, da bo z odpovedjo prenehalo veljati delovno dovoljenje in nato dovoljenje za bivanje, ni pa v moči inšpektorja, da delavca prepriča v neko dejanje, vsak, ki se je oglasil je bil odločen, da prične s postopkom,'' so zapisali na delovnem inšpektoratu.

Vegrad v prisilni poravnavi

Zaradi ugotovljenih kršitev, ki so se nanašale na področje delovnopravne zakonodaje je bilo uvedenih več postopkov o prekršku. Delodajalcem je bilo izdanih 30 plačilnih nalogov, 6 odločb o prekršku. Posamezni postopki še niso zaključeni. Zoper pet pravnih oziroma njihovih odgovornih oseb so bile podane ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja. Inšpektorat RS za delo.

Izvršilni odbor sindikata naj bi se znova sestal v ponedeljek, ko bo imel že zbrane podatke glede izplačil delavcem, in se odločil glede nadaljnjih aktivnosti. Predvidoma v ponedeljek naj bi se spoznal tudi z novim vodstvom Vegrada. Vegrad je sicer od srede v postopku prisilne poravnave. To je mimo nadzornega sveta predlagala Tovšakova, medtem ko so nekateri upniki že prej podali predloge za stečaj podjetja, med njimi podjetje Lafarge, ki naj bi po poročanju Financ vztrajalo pri stečaju.

Velenjsko gradbeno podjetje je bilo konec junija letos vsem upnikom dolžno 240,7 milijona evrov, vendar se vse terjatve ne prijavljajo v postopku prisilne poravnave, saj ta ne učinkuje na vse. Najbolj bo prisilna poravnava, če jo bodo upniki potrdili, prizadela navadne upnike, ki so konec junija imeli do Vegrada skoraj 186 milijonov evrov terjatev. Velenjski gradbinec jim v načrtu finančne reorganizacije predlaga, da se odpovejo skoraj 80 odstotkom terjatev, ostalo petino pa bi dobili povrnjeno v štirih letih. Upniki imajo do 1. oktobra čas, da prijavijo svoje terjatve.

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nightangel
03. 09. 2010 20.55
Me zanima do kod seže človekov prag tolerance?
manco-capac
03. 09. 2010 20.04
Kaj bi človek rekel? Samo to se čudim, koliko časa je človek pripravljen delat zastonj. Tale Vegradov sindikat je popolnoma nesposoben, stavkati bi morali takoj, ko niso dobili plač!
Peter Kralj 1
03. 09. 2010 18.52
Oni že vejo, kaj bodo z njim .....
upornik18
03. 09. 2010 18.24
ma kaki nespoti ONLY SLOVENIJA
pikksi
03. 09. 2010 17.54
Očitno smo se spet znašli na črni listi administratorja.
pikksi
03. 09. 2010 17.50
Če je denar na računu preverjeno, ne vem kakašne tehnične težave imajo lahko. So odpovedali banka net ali kaj drugega? Joj farbajo ljudi
selector
03. 09. 2010 17.12
Mah, tudi od nedavnega posla, ki je bil podpisan z Libijo pa Gadafijem za dobro SCTja, Slovenski proračun ne bo videl niti evra. Najeli bodo Libijce kot gradbene delavce, plačilo bo pa šlo na SCT international, Kaimani Islands :) Pahor se nima več z ničemer za tolčt po prsih, razen da je zafuru s svojo nesposobno ekipo celo državo in nas državljane!
selector
03. 09. 2010 17.09
Hehe, tehnične težave :) Jim je program za računovodstvo crknu al je odpravnina Tovšchakove bila previsoka pa na računu ni več dnarja :)))
prognostik
03. 09. 2010 16.57
Ma kje ima ta Čater sploh vest,da lahko delavcem gleda v oči in jim laže dan za dnem,obenem pa z Tovšakovo trobi v isti rog. Isti je kod je bil veliki sindikalist v IUV-ju Zalar ,ki je po stečaju baje dobil zaposlitev kar na sindikatu v LJ.
fsad
03. 09. 2010 16.49
spet kradejo majo vodilni še premal?!
.col.
03. 09. 2010 16.47
"zaradi tehničnih težav"-what?
matedolenc
03. 09. 2010 16.17
V tej državi se ne ve, kdo kaj pije in kdo kaj plača. Hilda Tovšakova, pila, nič plačala, pil bi ga vsak, plačal pa nič.
maykec
03. 09. 2010 16.05
Na računu ga Vegrad zadržuje zato, da tečejo obresti... ma kake tehnične težave...
shishmish
03. 09. 2010 14.17
Tehnične težave :)
periot
03. 09. 2010 14.10
Raspustit inšpektorat vsaj ne dela ničesar! Ostalo je pa sramota za vlado ,ki ne dela ničasar ampak se vozijo na izlete v druge države, in zapravljajo naš denar!
alterego
03. 09. 2010 13.00
"Vegradov sindikat ni zadovoljen z delovno inšpekcijo" a z Mastnakom pa so!? kdo bi razumel...
kawboy
03. 09. 2010 12.51
Vsi so skorumpirani v državnih inštitucijah zato pa nič ne deluje tako kot bi moralo. Od državljanov pa pričakujejo in zahtevajo, da vse plačamo.
danii4
03. 09. 2010 12.29
Sramota za Slovenijo.
Rezerv
03. 09. 2010 12.16
Keri pametnjakovič si je izmislo da lahko zafurano podjetje odpiše 80% terjatev upnikov. Se pravi da so zastonj delali. Država pa od njih zahteva vsak cent dajatev in obveznosti.
galiot
03. 09. 2010 12.11
Tako sindikati kakor delavne inšpekcije vsi so povezani z upravo in kapitalom in jim ni veliko mar za delavske pravice.Ta sindrom je prisoten vsepovsod...