Slovenija

V veljavi velik del umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo

Ljubljana, 01. 03. 2024 06.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

V veljavo so stopili umiki soglasij zdravnikov za nadurno delo, s čimer Fides zaostruje stavko, ki poteka že sedem tednov. V številnih zdravstvenih ustanovah so umiki začeli veljati prav danes. Delo bodo marsikje zato reorganizirali. Ponekod bodo zdravniki delali v izmenah, odpadali bodo nekateri nenujni pregledi in posegi.

Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides stavka od 15. januarja. Po več pogajalskih sejah z vladno stranjo, ki bistvenega napredka niso prinesle, je glavni stavkovni odbor Fidesa 30. januarja soglasno sprejel sklep, da vodstvom zdravstvenih zavodov predajo preklice soglasij za nadurno delo.

V Fidesu so večkrat ocenili, da se je za umik soglasja odločila več kot polovica vseh zdravnikov. Na ministrstvu za zdravje pa so pred dnevi navedli, da je v bolnišnicah soglasja umaknilo približno 30, v zdravstvenih domovih pa okoli 20 odstotkov zdravnikov.

Zdravniki bodo po uveljavitvi umikov soglasij delali največ 48 ur na teden, kar pomeni, da bodo vsak teden opravili do osem nadur. Prav tako ne bodo delali več kot 16 ur neprekinjeno.

Vlada z odlokom določila storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke

Vlada je zato v ponedeljek predstavila prve predloge ukrepov, namenjene vodstvom zdravstvenim ustanov za zagotavljanje delovanja zdravstvenega sistema. Na četrtkovi seji pa je vlada sprejela še odlok, s katerim je določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati tudi v času stavke.

Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, pa tudi storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro. Gre tudi za izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

Odlok, ki je bil v uradnem listu objavljen v četrtek zvečer, je začel veljati danes.

V veljavi velik del umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo.
V veljavi velik del umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo. FOTO: Shutterstock

V nekaterih zdravstvenih domovih nekaj težav zaradi umika soglasij za nadurno delo

V ZD Ljubljana večina ambulant kljub stavki deluje normalno

Iz Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana so sporočili, da spoštujejo odločitev vsakega zdravnika in zobozdravnika, ki se odloči za stavko. Vsak zaposleni ima namreč pravico, da se stavki pridruži ali ne, pri čemer so vsakršni pritiski za ali proti odločitvi za stavko nedopustni, so poudarili.

V večini primerov ambulante ZD Ljubljana delajo normalno, stavkajo le posamezniki. V teh primerih delo poteka upočasnjeno, do odpovedi terminov ne prihaja. Soglasje za nadurno delo je umaknilo sedem zdravnikov in zobozdravnikov od 423, kar pa v ničemer ne povzroča težav pri načrtovanju in organizaciji dežurstev na splošni nujni medicinski pomoči ali pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, so zagotovili.

Zdravniki, ki so umaknili soglasja za nadurno delo v času, ko ima javni zavod potrebo po delu, ki presega obveznosti iz polnega delovnega časa za javnega delavca, ne morejo delati zunaj zavoda oziroma po podjemni pogodbi, so ob tem navedli v ljubljanskem zdravstvenem domu.

V ZD Maribor bo zaradi osmih preklicev umikov soglasij manj težav od sprva pričakovanih

V ZD Maribor je po besedah direktorja Jerneja Završnika umikov soglasij zdravnikov za nadurno delo manj, kot je sprva kazalo. V zadnjih nekaj dneh si je osem zdravnikov in zdravnic premislilo in vrnilo soglasja za nadurno delo, medtem ko jih 24, od tega 23 družinskih zdravnikov, vztraja pri umiku.

"Tako smo zdaj prišli s skoraj 60 na 45 odstotkov zdravnikov, ki so umaknili soglasja, zato bo nekoliko lažje dihati. Seveda pa je vse odvisno od tega, kako dolgo bo ta nesreča trajala," je povedal v četrtek.

Zadovoljen je tudi, da so soglasja za delo specialistov iz UKC Maribor v njihovem zdravstvenem domu ohranjena, zato v specialistični dejavnosti ne pričakuje sprememb. Tudi v družinskih ambulantah po ocenah direktorja danes še ne bo vidnih motenj, najverjetneje tudi v naslednjem tednu ne, zagotavljali bodo tudi nujno medicinsko pomoč in dežurno službo.

"Težave se bodo začele pojavljati pri nadomeščanju, tudi recimo bolniških staležev, predvsem tam, kjer dela samo ena ambulanta, ter v domovih starejših občanov. Enostavno ne bo ljudi, ki bi lahko delali," je pojasnil.

Na Gorenjskem zaradi umikov soglasij nekoliko oteženo oblikovanje razporedov v NMP

V Osnovnem zdravstvu Gorenjske je soglasja za nadurno delo umaknilo 39 zdravnikov ali dobrih 13 odstotkov. Gre predvsem za družinske zdravnike in pediatre. Preklici so vodstvom nekaterih njihovih organizacijskih enot, kjer dežurajo družinski zdravniki in pediatri (na primer v ZD Kranj in ZD Bled), nekoliko otežili oblikovanje razporedov dela v nujni medicinski pomoči v marcu.

Zaenkrat pa združevanje nujne medicinske pomoči (NMP) s sosednjim zdravstvenim domom, kar je mogoče po v ponedeljek sprejetih predlogih vladnih ukrepov, ne bo potrebno. Zdravnikom soglasij za delo drugje verjetno ne bodo preklicali, so sporočili za STA.

V ZD Izola soglasja umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov

V ZD Izola so za pojasnili, da so organizacijo dela dorekli skladno z zaprosilom ministrstva za zdravje. Pri njih je soglasja za nadurno delo umaknilo dobrih 60 odstotkov zdravnikov, ki pa se že sedaj minimalno vključujejo v dežurno službo, saj imajo veliko dela v rednih ambulantah.

Ambulanta za neopredeljene bo delovala nemoteno, prav tako tudi vse druge ambulante, ob zagotavljanju delavnika stavkajočih do največ 48 ur na teden. 

Težave z organizacijo dela pa se napovedujejo z umikom soglasij za delo pri drugem delodajalcu, saj dežurna služba ZD Izola sloni na pomoči teh sodelavcev. Ravno tako tudi ena od pediatričnih ambulant v celoti sloni na zunanjih izvajalcih. V primeru umika soglasij zunanjim sodelavcem bosta nujni medicinska pomoč in dežurna služba izolskega zdravstvenega doma potekali nemoteno, saj so zakonsko dolžni zagotavljati ti dve službi, bodo pa na ta račun manj dostopne nekatere redne ambulante, so opozorili.

V nekaterih zdravstvenih domovih brez posebnosti

V ZD Trbovlje so na vprašanja, ali bodo s petkom kakor koli spremenili način dela, odgovorili, da se ne bo spremenilo nič. V ZD Celje pa so pojasnili, da zdravniki delajo brez soglasij za nadurno delo, zato tudi niso podali umikov teh soglasij.

Varuh človekovih pravic z apelom k pospešitvi dialoga za končanje zdravniške stavke

Varuh človekovih pravic Peter Svetina medtem apelira na vse pristojne, da presekajo gordijski vozel, pospešijo dialog in se z iskrenimi nameni na vseh straneh naredi vse, da se najde kompromisna rešitev in po sedmih tednih vendarle konča zdravniška stavka, ki mnoge ljudi po Sloveniji spravlja v hude stiske.

"Najdaljša zdravniška stavka v zgodovini Slovenije predstavlja agonijo za številne paciente in njihove svojce, predvsem pa za invalide," so poudarili pri Varuhu.

Na Varuha človekovih pravic se je v teh tednih obrnilo več invalidov, ki so jim zaradi stavke odpovedali zdravniške preglede za podaljšanje vozniškega dovoljenja, s čimer so jim kršene človekove pravice. Konvencija o pravicah invalidov namreč jasno določa, da mora država invalidom omogočati dostopnost, pravico do samostojnega življenja in vključenost v skupnost ter pravico zagotavljanja največje mogoče samostojne osebne mobilnosti, so poudarili pri Varuhu.

Pobudniki, ki se obračajo na Varuha, lastni avtomobil nujno potrebujejo za neodvisno življenje in polno sodelovanje na vseh področjih življenja ter samostojno mobilnost izven območja bivanja. "Stavka je absolutno legitimen način za doseganje ciljev, ki jo zagotavlja tudi ustava, vendar pa je z vidika človekovih pravic težko razumljivo in popolnoma nesprejemljivo, da se pravica do stavke postavlja pred pravice invalidov, ki se jim je država zavezala tudi na mednarodni ravni," poudarja Svetina.

Institucija Varuha človekovih pravic vsebinsko sicer zelo podpira prizadevanja vlade, da se, če ni mogoče doseči strinjanja glede takojšnjega spoštovanja pravic invalidov, sama neposredno odzove na omenjene kršitve pravic invalidov v času stavke, so navedli.

"Opozarjamo pa, da je treba to urediti na ustavno skladen način, kot izhaja iz več odločb ustavnega sodišča glede sprejemanja odlokov. Vladi zato predlagam, da čim prej pripravi predlog dopolnitev zakona o zdravniški službi, ki bo v času stavke tudi invalidom zagotovil vse zdravstvene storitve, tako kot to že zdaj zagotavlja za otroke do 18. leta, bolnike, starejše od 65 let, in nosečnice," izpostavlja varuh človekovih pravic Svetina.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Covid 19
02. 03. 2024 20.10
+2
Po pogovorih z ljudmi opažam,da FIDES zelo lepo skrbi za politične točke,oziroma večjo podporo vladi.. Bolj kot je vlada neomajna več podpore ima..
zavetnik
02. 03. 2024 19.03
+5
Takoj razglasiti izredne razmere in delo v zdravstvenih ustanovah prilagoditi takoj odvzeti koncesije in naj dela privat za svoj denar in z svojo opremo ne z javno ozz. našo
Miran1960
02. 03. 2024 18.46
+6
Zdej pa res ne vem, če sem prav slišal; 2700 nadur ? le kdo jim to potrdi? Banda pisari ure tudi za dihanje doma.
mayye
02. 03. 2024 18.09
-2
Ne obstaja bolj razvajenega naroda na svetu kot smo Slovenci
123soba
02. 03. 2024 17.17
+5
In to je prilika za tiste dohtarje, ki zelo radi opravljajo nadure. V marcu bodo poleg redne službe imeli še 596 nadur, pa še pri privatnikih bodo opravili 100 pregledov. Torej bo plača okoli 40.000€. Naj traja....
cirenij
02. 03. 2024 17.50
+6
Zdravnikom v državnih ustanovah komplet prepovedat delo pri privatnikih. Referendum bi 100% uspel . Pa saj se sami stari, z že tako visokimi plačami borijo za "svoje" pravice. FIDES, od koga si našuntan?
mayye
02. 03. 2024 18.01
+0
Miran1960
02. 03. 2024 19.47
+2
peresni
02. 03. 2024 15.43
+8
Lahko bi ustvarili moralni Goli otok za te brezsrčne pohlepneže.
peresni
02. 03. 2024 15.41
+5
SDS in NSi pred edinim oprijemljivim ciljem v njihovem programu...uničenju javnega zdravstva za 90 % državljanov.
cirenij
02. 03. 2024 15.31
+11
Takoj sprejet zakon, da zdravnik, ki je zaposlen v javnem zdravstvu, ne sme delat pri privatniku. Če se ne da na lep način, pa zahtevajmo referendum.
mayye
02. 03. 2024 18.02
-1
M_teoretik
02. 03. 2024 13.51
+12
Xakaj se pošten del zdravnikov temu izsiljevalskemu Fidezu ne upre in izjasni. Saj jim delajo sramoto v očeh javnosti. Izpade, da so vsi zdravniki tako pohlepni!?
mayye
02. 03. 2024 18.03
+0
Ker se vsi strinjajo, da je 16 na uro za en k***?
M_teoretik
02. 03. 2024 13.47
+10
Al če bi protestiral mladi zdravniki, bi človek še razumel, ampak štrajkajo le priviligirani, tisti, ki imajo že zdaj najboljše plače v državi!?
nopino
02. 03. 2024 15.24
+5
Pri njih je važna moralna hrana s straniSDS, želja po ogromnih dobičkih z pražnjenjem blagajneZZZS. Da bi v tem uspeli potrebujejo javno zdravstvo, naš denar ki se tam zbira, in istočasno zelo dolge čakalne vrste, ker brez DOLGIH ČAKALNIH VRSTAH NI KONCESIONARJEV IN PRIVATNIH DIAGNOSTIČNIH CENTRIH. Zakaj jih nečlani fidesa javno ne grajajo? . Zato ker bi tudi oni imeli korist, pa če bo, zakaj pa ne. Denar ne smrdi, četudi je denar pridobljen z ropanjem ZZZS že rahlo krvav. Fides (ali mogoče FIDEZZ - Orbanova stranka), ne bo vam uspelo!
mayye
02. 03. 2024 18.04
+0
No, pravopis in razgledanost nista zelo na nivoju, kaj ne? Filofax morda?
ajdanakolesu
02. 03. 2024 12.00
+13
Mene je zmotila izjava predsednika FIDESa da so zdravniki v Javnem zdravstvu prisiljeni delat v nemogočih pogojih dela ! Lepo vas prosim, ko meni ni bila všeč organizacija dela v takratnem ZRI leta 1980 sem dala odpoved in odšla v tujino. V čem je problem ? Nihče vas v nič ne sili.Javno je javno, privatno je privatno, dajte to že ločit gospodje !
Janko90
02. 03. 2024 13.29
-6
Stavka je ustavna pravica in prav je da jo koristijo.
zvoneti
02. 03. 2024 11.44
+16
Ne razumem tega izsiljevanja Fidesa že desetletja. Gospodje, vsak lahko dela k/jer hoče in kolikor hoče. Rešitev imate, zamenjajte delodajalca, vsi, ki ste nezadovoljni v javni upravi si poiščite novega delodajalca in je težava rešena. Kdo vas sili trpeti in garati v javnem zdravstvu? Gremo, via, nasvidenje, benvenuti, arrivederci...
mayye
02. 03. 2024 18.05
+1
Ne moreš me tako slabo plačati kot lahko slabo delam...
ArkaMast
02. 03. 2024 20.30
.... zdrav želodec preč pa take napake za 5.000 +
Uporabnik1921539
02. 03. 2024 10.34
+9
in zdaj bi morali vse zavidi preklicat zdravnikom soglasja za delo pri zasebnikihPa da vidimo pametne
mayye
02. 03. 2024 18.05
+2
KVAJSTABO
02. 03. 2024 09.45
+9
Zakaj nam pobirajo za ZZ, če nimaš šans niti priklicati dohtarja kaj šele priti na pregled!!
mayye
02. 03. 2024 18.07
+1
Poskusite, boste presenečeni s koliko neumnosti boste skupaj v UC za pregled na napotnico izbranega osebnega zdravnika v lokalni bolnici. Prav smešno, če ne bi bilo žalostno
brezvode
01. 03. 2024 21.01
+14
Če so tako zelo nezadovoljni s pogoji dela in plačami naj dajo odpoved in grejo tja kjer je bolje tako ot medicinske sestre in ostali
TargetHacker
01. 03. 2024 20.37
+16
Dlje kot bodo stavkali, več okostnjakov s pogodbami za drugo mnenje 150.000 EUR na leto za copy-paste jim bo poletelo iz omar in na koncu se bo Fides sesul sam vase 😁
Kostorog
01. 03. 2024 20.13
+1
Arkamast res si ena žaltava gmota.
nopino
01. 03. 2024 19.09
+7
Polh, sporočam ti, da te sovražim. In zakaj, zato ker si iz ure v uro bližje delovanju Izraelskega predsednika Natanjahua.Sram me je zaradi tebe in tvojih nosilcev uničujočih idej.
smuuki
02. 03. 2024 16.57
+1
Mene je pa sram živeti s tako podlimi, pokvarjenimi ljudmi. Vsi tiho ko srednješolci brez nadur na rtv dobijo mnogo več kot zdravniki z nadurami. Rtv vejevci nikogar ne motijo po zdravnikih se pa pljuva. Nikogar ne moti Golob ki poleg vodenja vlade vodi še svoje podjetje. Zdravniki so dvoživke Golob pa vrhunski maneger. Dvoličneži. Dvojna merila po meri tistih ki so vam oprali glavo
mayye
02. 03. 2024 17.57
-1
To je prek dosega intelekta. Se 💯 strinjam
Špinača
01. 03. 2024 17.31
+7
a lahko tudi drugi, recimo policisti umaknejo soglasja za nadurno delo?
lolek12345
01. 03. 2024 18.20
-7
Mislim, da ce bi se od čistilk, učiteljev itd... Zahtevalo v katerikoli firmi, da MORAJO delati nadure, bi hitro prišla inšpekcija v podjetje, in bi se govorili o izkoriščanju delavcev. Zakaj pa bi zdravniki MORALI delati nadure?
brezvode
01. 03. 2024 20.55
+7
zato ker je lahko v penziji in lahko dela brez da bi mu penzijo vzeli kot ostalim državljanom
brezvode
01. 03. 2024 20.58
+4
Janko90
02. 03. 2024 13.29
-3
brezvode, niso si izbrali poklica, kjer morajo delati nezakonite nadure, od kje vam to? Nihče ne bi smel delati več kot 40+8, pa naj bo to zdravnik, trgovec, čistilka itd. Ne delajte razlik.
KVAJSTABO
02. 03. 2024 16.24
+2
A stavkajo tudi tisti zdravniki, ki delajo tri dni v javnem, ostalo pa v privatnih ambulantah? Zdravstvo je zdravstvo, ane? Tisti s koncesijo lahko pobere vse paciente... voda na svoj mlin. Bolniku je vseeno kje in kdo, važno je, da pomoč pride pravočasno.
mayye
02. 03. 2024 17.59
-1
Zagotovo so pri 19.letih izbrali, da lahko delajo neomejeno. Jaz svojim otrokom to prepovedujem, ne dobijo za to nobene podpore z moje strani
yoej
01. 03. 2024 17.29
-1
Tarča, mnogi se sprešujejo, kaj je tam počel Jenul, tudi meni ni najbolj cšeč, žal pa je veliko resnice o tako imenovanih dvoživkah, oni so najbolj obremeni, naj daj odpoved, pa bodo videli, kako je v realnem sektorju, Adi Smolar pravi-tam je treba delat, adijo mnogo dopusta itd, veliko se da narediti z organizacijo dela tudi v zdravstvenih ustanovah, če niso odgovorni tudi sp. Pa da ne pozabim-nagrajevati po delu!!!
mayye
02. 03. 2024 17.59
-1