Slovenija

V višjih legah bodo razmere v prihodnjih dneh povsem zimske

Ljubljana, 22. 11. 2021 07.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Rok Nosan
Komentarji
4

Vreme pri nas bo v tem tednu krojil dotok občutno hladnejšega zraka s severa celine. Ponedeljek bo tako oblačen z rahlimi padavinami. Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov. Sledila bosta dva sončna, a zelo hladna dneva, nato pa vstopamo v daljše obdobje nestanovitnega vremena, ki bo višjim legam prineslo pravo zimsko idilo. Najhladnejši zrak se bo v drugi polovici tedna zadrževal na severu Slovenije, kjer se bo lahko meja sneženja občasno spustila do alpskih dolin.

Ta teden bo v višje lege prinesel pravo zimsko idilo.
Ta teden bo v višje lege prinesel pravo zimsko idilo. FOTO: Dreamstime

Po vremensko umirjenem koncu tedna, ki ga je zaznamoval temperaturni obrat, nov teden začenjamo z občutno spremembo vremena. Območje visokega zračnega tlaka nad našimi kraji je namreč oslabelo, okrepilo pa se je nad severnim Atlantikom. Ob tem se iznad polarnih predelov proti jugu celine že spušča hladnejši zrak, ki bo danes popoldne preplavil tudi naše kraje. Ohladitev bo najizrazitejša v hribih, kjer bodo razmere v tem tednu povsem drugačne, kot so bile v preteklih dneh, ko je bilo sončno in za drugo polovico novembra zelo toplo s temperaturami nad 10 stopinj Celzija. 

Meja sneženja se bo popoldne spustila do nadmorske višine okoli 700 metrov 

Danes bo v legah nad okoli 1000 metri nadmorske višine prevladovalo oblačno vreme z občasnim rahlim sneženjem, ob temperaturah pod ničlo in okrepljenem severovzhodnem vetru se bo marsikje nabiralo tudi ivje. Po najvišjih vrhovih Dolenjske, Kočevske in Zasavja, kjer bo največ padavin, lahko do jutri zjutraj zapade okoli deset centimetrov snega. Nekaj snežink bo lahko pozno popoldne, zvečer in v noči na torek prineslo vse do nadmorske višine okoli 700 metrov, a se sneg na tej višini večinoma ne bo prijemal tal.

Po nižinah prave zime kljub ohladitvi v tem tednu še ne pričakujemo. Na Primorskem, kjer bo danes večinoma suho in kjer bo sredi dneva zapihala zmerna burja, bodo najvišje dnevne temperature od 12 do 14 stopinj Celzija. Drugod bodo temperature precej bolj skromne. Izmerili bomo le od 3 do 7 stopinj Celzija.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Najlepša dneva bosta torek in sreda

Jutri zjutraj bodo rahle padavine povsod ponehale. Dopoldne se bo v večjem delu Slovenije zjasnilo, bolj oblačno bo ostalo na Dolenjskem in v Beli krajini. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od –1 do 4, na Primorskem do 8, najvišje dnevne od 4 do 8, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

Sredino jutro bo mrzlo in po nekaterih nižinah megleno. V večjem delu Slovenije bodo jutranje temperature od –5 do 0, v mraziščih južne Slovenije pa se bo lahko živo srebro spustilo tudi do –10 stopinj Celzija. Sledil bo sončen dan. Ker se bo nad nami zadrževal suh zrak, bo modrina neba zelo izrazita, oblaki na nebu pa bodo prej izjema kot pravilo. 

Obeti za Slovenijo
Obeti za Slovenijo FOTO: 24ur.com

Sledilo bo daljše obdobje nestanovitnega vremena s pogostimi padavinami

V drugi polovici tedna bo na vreme pri nas vplivalo ciklonsko območje, ki bo ob novem spustu mrzlega zraka nastalo nad zahodno Evropo in se nato pomaknilo nad naše kraje. Od četrtka do nedelje tako kaže na nestanovitno vreme s pogostimi padavinami. Najhladnejši zrak se bo zadrževal na severu Slovenije, kjer se bo meja sneženja občasno lahko spustila do alpskih dolin, drugod bo snežilo občutno višje, večinoma nad 1500 metri nadmorske višine. Prvi sneg do nižin lahko po današnjih napovedih pričakujemo v noči na ponedeljek, a se lahko to zaradi časovne oddaljenosti tudi še spremeni. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
22. 11. 2021 18.11
Fajn. za Višje lege. / kje so cajti , ko smo morali tamali biti za 1. november na pokopališču. V Mrazu in Snegu .
TistoPravo
22. 11. 2021 11.04
+0
Nč od napovedi se naj ne uresniči. Naj se sonce vrne čimpreje
Uporabnik2068339
22. 11. 2021 09.16
TistoPravo
22. 11. 2021 11.02
+1
A rabiš kj mraza še za zravn...ti ga pošljem po hitri pošti z veseljem, ko pride