Slovenija

V visokogorju še vedno sneži, ostaja opozorilo pred nevarnostjo plazov

Ljubljana, 04. 01. 2021 09.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič
Komentarji
6

Že ob koncu tedna je v Sloveniji začelo obilno snežiti, ponekod je snežna odeja krepko presegla debelino treh metrov. Prav zaradi novozapadlega snega v večjem delu naših gora obstaja velika nevarnost snežnih plazov, kot opozarja Arso, predvsem v visokogorju Julijcev. Planinska zveza Slovenije obisk gora v naslednjih dneh odsvetuje.

Iz Agencije za okolje opozarjajo na veliko splošno nevarnost plazov na severozahodnem delu Slovenije. Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju Julijskih Alp nad nadmorsko višino okoli 1300 metrov velika, 4. stopnje, nižje ter drugod v naših gorah nad okoli 1500 metrov pa znatna, 3. stopnje. 

Predvsem so nevarna strmejša pobočja in mesta z napihanim snegom ter grape, kjer se je sneg akumuliral. Tam se lahko s strmih pobočij prožijo posamezni srednje veliki in veliki plazovi novega, nesprijetega snega, pa tudi kložasti plazovi. "Na številnih dovolj strmih pobočjih je snežna odeja le slabo do zmerno stabilna," še pravijo iz Arsa. Snežni plazovi bi se tako že na srednje strmih pobočjih z napihanim snegom lahko sprožili že ob manjši obremenitvi. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Po obilnem sneženju je v nedeljo prevladovalo suho vreme. Zaradi labilne snežne odeje so se pojavljali številni plazovi suhega, pod nadmorsko višino okoli 1400 metrov pa tudi mokrega snega, na strmih travnatih pobočjih so se pojavljali talni zdrsni plazovi. Nad 1500 metri se snežna odeja ni bistveno spreminjala. Sneg je mehak in rahel, pod njim je tudi še slabo preobražena in večinoma mehka snežna odeja. Veliko je zametov in klož, vetru izpostavljene lege so močno spihane. Danes se je nekoliko ohladilo, snežna odeja je do nadmorske višine okoli 1100 metrov pomrznila. Ponovno je začelo rahlo snežiti.

Na nevarnost snežnih plazov opozarjajo tudi iz Planinske zveze Slovenije, kjer obisk gora v naslednjih dneh odsvetujejo."V visokogorju je debela snežna odeja, ki jo je močan veter močno preoblikoval. Vetru izpostavljena mesta so močno spihana in ponekod tudi poledenela, na zavetrnih pobočjih pa so številne klože, ki so se tudi plazile," so zapisali. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Glede na tendenco snežne odeje in njene preobrazbe svetujemo, da si izberete nižje ležeče predele in se v celoti izognete območjem, kjer je znatna (3. stopnja) nevarnosti snežnih plazov. Neizkušenim posameznikom v celoti svetujemo, da se izognejo tudi območjem z zmerno nevarnostjo snežnih plazov," svetuje strokovni sodelavec PZS in gorski reševalec Matjaž Šerkezi.

Dodal je, da naj vsi, ki se bodo odpravljali v gore, poskrbijo, da bodo imeli s sabo obvezno plazovni trojček. "Ne odpravljajte se v grape in pobočja, kjer obstaja veliko tveganje za snežni plaz. Ne izpostavljajte otrok nevarnostim. Snežna odeja bo še nekaj dni po sneženju nestabilna," je še dodal Šerkezi.

Popolna zimska oprema in znanje uporabe

Tudi ko bo čas ugodnejši za obisk gora, ne smemo pozabiti na popolno zimsko opremo – plazovni trojček, cepin, dereze in čelado, še opominjajo iz Planinske zveze Slovenije. Seveda pa moramo vse pripomočke znati uporabljati. Pogostejšim obiskovalcem gora v zimskem času in navdušenim turnim smučarjem priporočamo uporabo nahrbtnika z zračnim balonom, pripomočka, za katerega si želimo, da ga ne bi nikoli uporabili.

Danes bo oblačno in megleno, občasno bo rahlo snežilo

Večinoma bo zapadlo od 5 do 10 centimetrov suhega snega. Pihal bo šibak južni do jugovzhodni veter. Temperatura na 1500 metrih bo –4, na 2500 metrih pa –9 stopinj Celzija. V torek bo pretežno oblačno in ponekod tudi megleno, sredi dneva je možen kakšen sončni žarek. Pihal bo večinoma šibak južni do jugozahodni veter. 

V noči na sredo bo ponovno snežilo. Predvidoma bo zapadlo okoli 10 cm snega. V visokogorju bo pihal zmeren veter južnih smeri, nižje pa bo veter razmeroma šibak. Tudi v sredo čez dan bo še večinoma oblačno in megleno z občasnimi snežnimi plohami. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Še nekoliko se bo ohladilo na 1500 metrih bo okoli –5, na 2500 metrih pa okoli –12 stopinj Celzija. 

V četrtek in petek bo brez padavin, oblačnost se bo trgala. Hladno bo. V torek bo zmerno do pretežno oblačno, predvsem v sredogorju tudi megleno. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik. Še malo hladneje bo, tako da bo v gorah temperatura pod ničlo. V noči na sredo bo od juga prehodno snežilo, sneženje bo ponehalo v sredo zjutraj in čez dan bodo še posamezne snežne plohe. Predvidoma bo zapadlo od 10 do dobrih 20 centimetrov snega, poroča Arso.

Snežna odeja se bo le počasi sesedala in preobražala, sneg bo ostal suh in mehak. Krajevno se lahko zaradi novega snega nevarnost proženja snežnih plazov poveča. Močnejšega vetra ne bo, na vzhodnih in severnih straneh grebenov in sedel bodo predvsem v visokogorju nastajali manjši zameti. Nevarnost snežnih plazov se bo le počasi zmanjševala. Razmere v gorah so zahtevne in nevarne, so še zapisali.

Koronavirus pasica november
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Equilibre
04. 01. 2021 13.52
+1
Ta prava zima... lepo!
dante
04. 01. 2021 11.30
+1
Čudni so ti nasveti stroke, kaj je že konec CORONA ukrepov?
agent.brinko
04. 01. 2021 10.35
-3
Kaj me briga visokogorje. Tja sedaj hodijo le redki pa še ti ne berejo teh člankov. Mene zanima kaj in kje bo po nižinah.
polnostabla
04. 01. 2021 10.02
+14
Na V Slovenije, pa megla in dež, dež in megla...tuga od tuge, depresija za žile rezati.
Jožek Brozek
04. 01. 2021 10.58
-3
Se pravi Gorenjska ni v Sloveniji. Vaš problem pa, če imate meglo in dež.
MxMx
04. 01. 2021 11.42
-1