Slovenija

Inšpektorat: Privezovanje otrok na stole s trakovi je popolnoma nedopustno

Ruše, 23. 01. 2020 09.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Glasno kričanje, privezovanje otrok s trakovi na stole. Takšnih "vzgojnih ukrepov" naj bi se posluževala ena izmed vzgojiteljic vrtca Ruše, v anonimnem pismu trdijo zaskrbljeni starši, ki so dogajanje tudi posneli. Vzgojiteljici je ravnatelj izdal strogi opomin in se odločil za nadzor njenega dela. Nadzor bodo uvedli tudi na šolskem inšpektoratu.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Vezanje otrok na stolčke v jaslih
    03:31
    Iz SVETA: Vezanje otrok na stolčke v jaslih
  • Iz 24UR: Kričala na otroke
    02:40
    Iz 24UR: Kričala na otroke

Spletni portal Lokalec.si je v uredništvo prejel anonimno pismo zaskrbljenih staršev otrok, ki obiskujejo vrtec Ruše. Ena izmed vzgojiteljic naj bi namreč kričala na otroke in jih celo privezovala na stole s trakovi - kar so starši tudi posneli. 

V prijavi, ki je namenjena članom sveta zavoda in sveta staršev, je zapisano, da sta starša zadnji teden v novembru lansko leto v času kosila vstopila v garderobo jaslic in "okamenela od groze". Iz prve igralnice naj bi namreč slišala zverinsko kričanje vzgojiteljice in neutolažljiv jok otroka. 

Ko sta vstopila v prostor sta videla, da so otroci  - gre za jaslične otroke - sedeli za mizami ob polnih krožnikih. Eden izmed otrok je glasno jokal, očitno že kar nekaj časa, pišeta starša, saj "je bil čisto rdeč v obraz", iz nosu mu je tekel smrkelj v usta, vzgojiteljica pa naj bi kričala na njega. 

V vrtcu Ruše naj bi ena izmed vzgojiteljic kričala na otroke in jih privezovala na stole.
V vrtcu Ruše naj bi ena izmed vzgojiteljic kričala na otroke in jih privezovala na stole. FOTO: Kanal A

"Njene besede si bova zapomnila za vedno in nama še zdaj zvenijo v glavi. Na otroka je kričala: Zakaj se dereeeeeeeš! Tvoje dretje moti delovni proces, Takoj prenehaj!!!!!!" Otrok je bil po besedah staršev s trakom privezan na stol. "Menda jih (vzgojiteljica) že vsa leta privezuje na stolčke. Seveda z dovoljenjem vodstva," pišeta starša v anonimnem pismu, ki sta dogodek tudi posnela. 

Od drugih staršev sta kasneje izvedela, da ima omenjena vzgojiteljica "večkrat takšne izpade" ter da se je zaradi njih morala že večkrat zagovarjati. 

Vzgojiteljica dobila strogi pisni opomin 

Ali so zoper vzgojiteljico prejeli pritožbo s strani staršev, smo povprašali tudi vodstvo vrtca Ruše, a odgovora še nismo prejeli.

So pa vrtec obiskali v oddaji 24UR – ravnatelj OŠ Janka Glazerja in vrtca Ruše Ladislav Pepelnik je priznal, da je tisti dan vzgojiteljica res nekoliko povzdignila glas na deklico, kar pa je bilo tudi vse. Ker tega ne odobrava, ji je izrekel strogi opomin in nadzor njenega dela. 

Ravnatelj Ladislav Pepelnik.
Ravnatelj Ladislav Pepelnik. FOTO: Kanal A

Glede pripenjanja otrok s trakovi je dejal, da to počnejo zaradi varnosti. Pepelnik trdi, da so stoli, kjer je varovalo leseno, previsoki za aktivno sodelovanje ob mizici, zato uporabljajo stolčke z blazinico in naslonjalom. "Ampak samo za tiste, ki imajo slabši mišični tonus in še ne sedijo povsem samostojno," razlaga in trdi, da so starši s tem seznanjeni in se tudi strinjajo. "Tako kot ga pripnemo z varnostnim pasom, je to čisto iz varnostnega vidika, da otrok ne zdrsne na tla," ravnatelj ob kazanju na stolčke razlaga.

Novica je hitro zaokrožila tudi med starši, ki pa niso bili preveč kritični do dogodka, rekoč, da nimajo slabih izkušenj. Ena izmed mam je dejala: "Jaz sem bila s hčerko na uvajanju. Za mene to ni privezovanje kot pse – to je v bistvu pas, da otrok ne pade in se poškoduje, tako da jaz tega ne obsojam, obsojam pa kričanje."

Policija začela s preiskavo 

S PU Maribor so sporočili, da do sedaj niso prejeli nobene prijave, ne na Policijsko postajo Ruše ne na Policijsko upravo Maribor. "Kljub temu so policisti začeli s preiskavo tega primera," več informacij pa v tej fazi preiskave ne morejo posredovati. 

Inšpektorat: Privezovanje otrok na stole je popolnoma nedopustno

Z omenjenim primerom na Inšpektoratu RS za šolstvo in šport niso bili seznanjeni, a bodo zaradi medijskega poročanja uvedli inšpekcijski nadzor in pregled ukrepov, ki jih je že odredil ravnatelj.

Privezovanje otrok na stole so na Inšpektoratu označili za nedopustno.
Privezovanje otrok na stole so na Inšpektoratu označili za nedopustno. FOTO: Shutterstock

Glede privezovanja otrokov s trakom na stole pa so zapisali: "Stoli in mize za otroke morajo biti v skladu s slovenskimi nacionalnimi standardi s področja pohištva v vrtcih oziroma izobraževalnih zavodih. V igralnicah, ki so namenjene otrokom 1. starostnega obdobja (od 11. mesecev do 3. let starosti), so mize in stoli prilagojeni tej starostni skupini. Privezovanje otrok na stole je popolnoma nedopustno in v nasprotju s temeljnimi načeli kurikula."

Dodali so, da mora vzgojitelj opravljati delo v skladu s programom za predšolske otroke, ki temelji na spoštovanju otrokovih pravic. V njem je tudi izrecno zapisano, poudarjajo na šolskem ministrstvu, da odrasli v vrtcu delujejo s svojim vedenjem v celoti spodbudno in pomirjujoče. "Vljudnost in spoštovanje v njihovi komunikaciji in vedenju sta zgled za otroke," so za konec zapisali.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (367)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

0OO7
04. 02. 2020 16.18
+0
Inšpektorat, jezik za zobe, ker imate na glavi masla dovolj in čez...
batom@pinkponk.com
24. 01. 2020 14.31
+18
no, potem tut v avtih ne privezujte otrok. ni dopustno. pa sebe tut ne, za zgled. Cirkusiranje brezveze. Vse je treba pogledati v kontekstu, preceniti vpliv na otroka. tut otroka rodit je skrajno nedopustno. iz toplega in varnega zavetja se ga izvrže v mrzlo neprijazno okolje, kjer ga zdravnik najprej udari po riti, potem pa mu prečekira genitalije nedopustno!
Melita Medved
23. 01. 2020 21.42
+2
Pa kaj ne morejo enih kulturnih stolov za malčke nabavit ? Blazino pod rit pa na gladek stol, potem pa trak okrog pasu. Pa to kar kliče po nesreči. Blazina zelo dobro drsi po takem stolu in če se malček z brado ujame za vrat je to čisto obešenje. Upam, da jih čimprej zamenjajo, da ne bo kakšnih hujših novic.
0OO7
04. 02. 2020 16.20
Gotovo veš, kje stolčke po tvoji meri prodajajo...
sky100
23. 01. 2020 21.36
+13
Privezovanje otrok na stole je po mnenju inšpektorata nedopustno. Prav tako, je nedopustno otroku naložiti, da za kazen pospravi sobo. Dopustno pa je širiti teorijo spola po šolah. Ja takle imamo.
Zentrum
23. 01. 2020 21.39
+14
Če bo pospravljanje sobe "kazen", se bo v najstniških letih čiščenja otepal kot kuge...
sky100
23. 01. 2020 21.44
+12
Za bivšo ministrico Kopačevo je kazen, ki jo naložiš otroku z delom, prisilno delo. Najbolje je, da ga prosiš po kolenih naj ne dela neumnosti, mulc pa se ti še posmehuje.
0OO7
04. 02. 2020 16.23
Temu, da se za to usposobiš, na šolah pravijo pedagoško andragoška izobrazba, oz. poenostavljeno: kako poteptati svoje dostojanstvo, ko ti fačuk v šoli sere po glavi...
aojz
23. 01. 2020 21.29
+10
In potem pridejo starši po otroka z avtom pa ga ne privežejo. Hm.
sky100
23. 01. 2020 21.28
+22
Starši za svojo napačno vzgojo velikokrat iščejo krivdo pri drugih. Ko tak nevzgojen otrok, ki je produkt permisivne vzgoje, pride v vrtec ali pa šolo in se ne zna prilagajati okolju in ga vzgojitelji želijo "spraviti v red", ker je neposlušen in neprilagodljiv, pa permisivni starši zaženejo vik in krik, češ, kako nedopustno učitelji ravnajo z njihovimi otroki in grozijo z odvetnikom. Najbolje bi bilo, da bi vzgojitelji in učitelji klečeplazili za takšnimi otroki, tako kot njihovi starši. Za vzgojo otrok so odgovorni izključno starši, starši so tisti, ki morajo otroku dati prave smernice in moralne vrednosti, šola pa je tista, ki vzgojo dopolnjuje in otroke izobražuje. Otrok se obnaša po vzorcu staršev in isti vzorec potem prenaša na potomce.
09ZarMan10
24. 01. 2020 07.38
+8
sky100 podpis, vendar ti morem povedati, da s tem svojim razmišljanjem nisi kompatibiln/a za ta svet, od kod si le priletel/a? Drugače misleči, ki jih je v izobilju, so pač v večini tipičen produkt novega vala egoističnih mehkužcev, ki imajo občutek, da lahko karkoli kompenzirajo z denarjem. O medijskem linču na 24-ur in medmrežjih, o izkrivljenih in nepreverjenih informacijah, ki slonijo izključno na anonimni prijavi zlonamernega človeka pa imam svoje mnenje. Tistim, ki ste v svojem kritiziranju v večini izmišljenih ali izkrivljenih zadev in imate občutek, da lahko sodite vsakogar o vsakomur pa vam v vašem poklicnem življenju iz srca privoščim eno podobno "kalvarijo", podprto s poročanjem 24-ur, da boste videli, kako lahko dandanes s pomočjo pokvarjene in zlonamerne družbe po krivici izgubiš vse, za kar si si poklicno prizadeval večino svojega življenja.
0OO7
04. 02. 2020 16.26
intel1
23. 01. 2020 21.25
+9
predno lajate dorecte kaj je privezati otroka za stol potem sodite. dret se na leto starega otroka je prevec, nagnat vzgojiteljico
Uporabnik628485
23. 01. 2020 21.22
-3
Ce se samo spomnim vzgojiteljice izpred 25 let kako se je drla.... glas taki mocni da si se kr sreso ....samo 1x se je zadrla pa smo bli vsi kot iz skatlice pa ni bila nasa vzgojiteljice ampak iz sosednje skupine pa smo se je vsi bali......pa nobenemu ni nic skodlo....takrat smo temu rekli strahospostovanje .......kaj bi danasnji starsi na to rekli ajej
Zentrum
23. 01. 2020 21.24
+4
Zentrum
23. 01. 2020 21.38
+2
Pa da ne bo pomote, tudi jaz sem dolga leta mislil, da so stroge vzgojiteljice najboljše za vzpostavljanje reda in discipline v razredu. Dokler nisem na lastne oči videl, kako se da na čisto miren način imeti oboje, plus ogromno veselja in dobre volje, vsak dan, brez izjeme. Celo do te mere, da ti otrok sploh noče domov. Takšne vzgojiteljice so resda redke, ampak zlata vredne, prav rojene za ta poklic.
0OO7
04. 02. 2020 16.30
Moje vzgojiteljice iz vrtca ter pozneje iz OŠ so praviloma imele "težke roke". A nikoli si ni noben upal staršem reči, da je bil bit. Od strahu, da bi od ata dobil še "dodatek"...
Aneri111
23. 01. 2020 21.15
+12
Pa kaj so to za eni starši. Doma jih imejte pa v celofan jih zavite. Če je rekla malo bolj naglas, ja in kaj. Otroci pa sploh niso bili privezani, ampak so to le varnostni trakovi. In neka nora mama piše anonimko. Ja pokaži se pa povej celi Sloveniji. Za bruhat, kakšne bedarije pridejo na POP TV. Novica, ki sploh ni preverjena, verjamem pa da vzgojiteljica ni nič kriva in samo močno upam, če so vpletli policijo, da bo le-ta ugotovila, kdo stoji za tem
Zentrum
23. 01. 2020 21.31
+2
"Kaj se dereš, motiš cel učni sistem". To enoletnemu otroku...
mertseger
23. 01. 2020 21.12
+19
Ko bi pa glavo razbil bi pa spet odločbo pisali. Pretiravate v neskončnost.
KlonoSS
23. 01. 2020 21.09
+22
bog ne daj keri na glavo čofne brez trakca hitro pade kaka tožba potem pa bi pametnjakoviči na inšpektoratu rekli da je nedopustno da jih ne vežejo!!!
Ajlina
23. 01. 2020 21.08
+12
Ok, če vzgojiteljica govori z jasličarji o motenju delovnega procesa, gotovo ni ravno najbolj primeren človek za to službo. Kar se pa vezanja tiče, je lahko biti pameten, ko bereš predpise in normative. Ko pa imaš razmere, ko je dejansko lahko ogroženo otrokovo življenje, se pač znajdeš kot se. Velikokrat tudi po raznih drugih ustanovah to ni videti ravno prijetno, a na žalost je tako. Če se bo pa od nekje čudežno pojavila velika količina denarja in nove zaposlitve, verjamem, da se bodo stvari reševale na drugačne načine.
Ajlina
23. 01. 2020 21.12
+6
Za boljšo predstavo - tisti, ki imate otroka, si pretvorite obnašanje in razumevanje recimo svojega 6 mesečnega otroka v velikost velikega otroka, odraslega ali starostnika, količino pomnožite s 5 ali 10 in povejte, kako lahko en človek na human način obvlada situacijo.
Oliguma
23. 01. 2020 21.08
-27
Če mojga zveže..bo na cevkah v UKC..pa, če grem za 5 let u čuzo.
intel1
23. 01. 2020 21.27
+9
aojz
23. 01. 2020 21.30
+7
Anede, ti ga še v avtu ne privežeš. Je še premajhen.
sky100
23. 01. 2020 21.34
+0
Oliguma, verjamem, da bi premislil, preden bi šel v čuzo.
Slamnati Jeti
23. 01. 2020 21.03
-12
Ne gre se za sončke in razvajance. T.i. Učitelji (kiso učetelji samo zaradi varne zaposlitve in visokih plač , ne iz veselja) nimajo avtoritete . Mislijo da vpitje in nasilje rešijo vse. Ali vas v službi tudi tepejo in pretepajo če kaj "ušpičite" ali če med delom govorite? Ne? Zakaj ne? Saj ja podpirate vezanje in kričanje...Učitelj?vzgojitelj?šef z primernim odnosom, delovanjem z zgledom in lastno avtoriteto (ne naučeno avtoriteto), nimajo nikoli teaknih težav. Ne z otroki , ne z najstniki in ne z odraslimi. Razmislite malo,...
User1538643
23. 01. 2020 20.28
+17
Privezovanje v avtu je dopustno?
sky100
23. 01. 2020 20.35
+8
Dibler, potrebno je vprašati birokrate na inšpektoratu.
bikoborec69
23. 01. 2020 20.46
-7
Slamnati Jeti
23. 01. 2020 20.54
-12
A tebe tudi privežejo v službi? (ali pa za kavč doma?)
aojz
23. 01. 2020 21.31
+5
Ne vprašat. Daj mu 10 takih otrok za 1 uro pazit.
Rosimaro
23. 01. 2020 20.25
+14
Prva vzgoja za otroke mora biti doma.Tako da v tem primeru ni vse tako kot hoče .Ali so vsi otroci bili deležni enakega tretmaja?
sky100
23. 01. 2020 20.23
+36
Če pa vzgojiteljica otroka ne bi privezala in bi ta padel, bi pa spet bila anonimka, kako ne pazijo ne otroke.
sky3
23. 01. 2020 20.28
-7
Ce bi jih res skrbelo bi vodstvo lahko nakupilo ogromno novih stolov. Ker pa je ocitno nekdo z mislimi drugje pa ima omenjen vrtec to kar ima in kup problemov . Vcasih se uprasam ali je mogoce da je nekdo tako zabit da nezna vodit in privlece kup nepotrebnih problemov sabo in se ukvarja samo s tem cel svoj mandat .
sky100
23. 01. 2020 20.37
+20
Sky3, velikokrat imajo javni vrtci tudi finančne omejitve, pa ne morejo nabavljati nove opreme. Obstaja možnost, da starši otroke vpišejo tudi v zasebne vrtce. A kot je videti, tudi tam marsikateri starš in zadovoljen. Najbolje bo, da otroke varujete kar sami.
sky3
23. 01. 2020 20.41
-3
Torej opravicujes prvi slabi nakup vrtca ? Super sej v drugo bo slo kajne . Zato pa je tako kot je . Brez pameti
sky100
23. 01. 2020 20.49
+12
Sky3, starši so prvi, ki morajo pravilno vzgajati svoje otroke, a temu ni vedno tako. Poznajo samo pravice, dolžnosti pa nobenih.
sky100
23. 01. 2020 20.18
+19
Vsaka generacija staršev in otrok bo še slabša prav zaradi permisivne vzgoje.
Casey Ry
23. 01. 2020 20.17
+10
24 ur, kako kaj Kengurujcki, nič ne poročati več!
sky100
23. 01. 2020 20.10
+29
Anonimke pišejo ljudje, ki nimajo "jajc", da bi se podpisali z imenom in priimkom. Dokazi lahko štejejo, tu jih pa ni. Nikjer ni posnetka o tem. Anonimka je lahko tudi zlonamerno napisana, da škoduje ugledu nekoga. Zame anonimke pišejo slabiči. In čudi me, da je anonimnež zadevo prijavil šele po dveh mesecih od dogodka.
sky3
23. 01. 2020 20.11
+11
Se strinjam . Dokler ni dokaza tezko . Spomnimo se vrtca kjer so jih zavijal v jogi . Dokazi so . Torej se dogaja
sky100
23. 01. 2020 20.21
+7
Sky3,, drži, vendar v tem primeru ga ni. Je samo anonimka, ki ne šteje.
sky3
23. 01. 2020 20.25
+0
Ja samo pise da je bilo obravnavano z strani vecih ljudi ze kar nekajkrat krsitev . Ne samo 1 anonimka . Vec . Zdaj je treba preveriti v kolkih letih so se obtozbe vrstile . Potem se vidi ce je kaj res na tem . Cetudi je anonimka in je opazilo vec starsev.
sektor1
23. 01. 2020 20.36
+5
A si se mogoče vprašu, da se danes ljudje bojijo povračilnih ukrepov, mobinga? Pa ti če imaš jajca zašpecaj šefa... Za tipkovnico je lahko bit heroj... Do it in real life.
sky3
23. 01. 2020 20.48
-1
Slamnati Jeti
23. 01. 2020 20.55
+0
Aneri111
23. 01. 2020 21.22
+4
Ravno na TV sem poslušala druge, normalne sfarše, ki pravijo, da je v vrtcu vse OK. Kdo je pol nor?