Slovenija

V Vrtojbi imajo dovolj smradu, hrupa in prahu

Vrtojba, 03. 06. 2023 18.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Civilna iniciativa Vrtojba je pripravila miren protestni shod, s katerim so opozorili na onesnaževanje in nesprejemljivo bližino asfaltne baze. Nekdanja gramoznica je za okolje moteča zaradi smradu, hrupa in prahu, kar moti tako prebivalce Vrtojbe kot tudi Štandreža na italijanski strani državne meje. Zato si želijo njenega zaprtja.

Njihove zahteve že vsa leta podpira tudi Občina Šempeter-Vrtojba. To je na današnjem shodu še enkrat poudaril župan Milan Turk. "Celotna situacija je taka, da ta naprava obratuje brez potrebnih dovoljenj. Papirji oziroma stara zgodovinska dejstva, na katere se sklicujejo, niso ustrezni dokumenti. Prav gotovo pa naprava, ki je bila postavljena okoli leta 1975, tudi z vidika okoljskih predpisov danes ne more več obratovati," je poudaril Turk.

Asfaltna baza je postavljena na območju nekdanje gramoznice, kjer so že v 80. letih prejšnjega stoletja prenehali izkoriščati gramoz. Že nekdanja skupna Občina Nova Gorica in nato Občina Šempeter-Vrtojba sta si po sanaciji območja tam zamislili športno-rekreativne površine in to tudi vnesli v občinske prostorske načrte.

Protest v Vrtojbi
Protest v Vrtojbi FOTO: 24UR

"Zadovoljen sem, da je prišlo toliko ljudi, pravzaprav je njihovo število kar visoko. Med njimi pa vidim tudi obraze, ljudi, ki jih res skrbi to naše okolje," je povedal Miloš Nemec iz Civilne iniciative Vrtojba. Po prvih ocenah se je na protestnem shodu zbralo približno 250 ljudi z obeh strani državne meje.

Asfaltna baza Vrtojba po navedbah civilne iniciative ne deluje samo na neprimerni lokaciji sredi kraja, pač pa tudi brez vsake dokumentacije, tako gradbene kot okoljevarstvene. Svojo pravico bodo sedaj po Nemčevih besedah iskali po sodni poti.

Po naročilu Občine Šempeter-Vrtojba je bila pred nekaj leti izdelana študija kakovosti življenja v Vrtojbi, ki je pokazala na slabo stanje zraka, vode, predvsem pa zemlje v okolici delovanja asfaltne baze. S tem je povezano neposredno tveganje za rakava obolenja prebivalcev v okolici, poudarjajo v civilni iniciativi.

Zdi se, da se njihove trditve, da smrad v kraju prihaja iz asfaltne baze, kažejo vse bolj kot utemeljene. Medtem ko na ugotovitve pristojnih slovenskih organov še čakajo, je to potrdila italijanska agencija za okolje Arpa, saj se s smradom soočajo tudi v Štandrežu na drugi strani meje.

Prebivalci Vrtojbe skupaj z okoljsko organizacijo Alpe Adria Green že od leta 2019 pristojne opozarjajo, da je asfaltna baza, ki jo upravlja podjetje Kolektor CPG, vzrok za smrad, a naj ti ne bi ukrepali. Po trditvah prebivalcev in okoljske organizacije naprava celo obratuje brez presoje vplivov na okolje in brez okoljevarstvenega dovoljenja.

Na inšpekcijo za okolje in prostor so poslali več prijav, obrnili so se tudi na pristojno ministrstvo, vlado, predsednika države in varuha človekovih pravic. Vendar pristojni doslej niso ukrepali, še pravijo v Vrtojbi.

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jutri_pa_res
03. 06. 2023 20.44
+1
Civilizacija pač nekaj stane. Za razliko od kamene dobe smo veliko dobili, nekaj pa tudi izgubili.
VWT6
03. 06. 2023 20.00
+3
Asfalt bi imeli povsod, asfaltne baze pa ne, da bi lahko asfalt proizvajali.
ZIPPO
03. 06. 2023 19.15
+4
Asfalta baza obratuje že leta kljub vsem nepravilnostim.
ZIPPO
03. 06. 2023 19.21
+7
Vprašajte se zakaj? ZATO, ker vodstvo podjetja Kolektor že leta prijateljuje in podmazuje vladnike, inšpektorje in X4 s teem 4 tudi tudi sodišča.
Fatima 388
03. 06. 2023 18.51
+1
V Vrtojbi imamo vsega dovolj.
SDS_je_poden
04. 06. 2023 10.39
+0
Antena
03. 06. 2023 18.38
+3
Kolektor naj preseli obrat v Idrijo
Sailer2
03. 06. 2023 18.34
+6
take stvari postavljaš vsaj km stran od naselij ampak neeee, gremo postavljat to sredi mesta, risana serija, kot v simpsonsih tiste gume, ki jim gorijo sredi mesta! :F
zmerni pesimist
03. 06. 2023 18.33
+5
In inšpektorica veselo pospravlja provizijo b žep