Slovenija

V zadnjih letih več požarov v predelovalnicah odpadkov

Ljubljana, 09. 05. 2019 09.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Slovenska zgodovina industrijskih požarov v predelovalnicah odpadkov je z izbruhom plamenov v zbirnem centru v Suhadolah pri Komendi postala "bogatejša" za še en dogodek.

Po letu 2017, ko sta zagorela vrhniški Kemis in podjetje Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, je bilo sicer sprejetih nekaj ukrepov za preprečevanje požarov v industrijskih obratih, vendar zadnji dogodek v Komendi kaže, da predelovalnice in skladišča odpadkov, kljub vsemu, še vedno predstavljajo tveganje za požarno varnost.

Večji požari v zadnjih letih:

21. julij 2013 Velik požar, s katerim so se gasilci borili več dni, je izbruhnil v obratih za predelavo papirja in plastike podjetja Gorenje Surovina v Mariboru. Pri gašenju je sodelovalo več kot 200 gasilcev, trije so potrebovali pomoč zaradi izpostavljenosti vročinskemu valu. Ogenj je uničil dve tretjini industrijske hale za predelavo odpadne električne in elektronske opreme, mletje plastike in skladiščenje ter sončno elektrarno na strehi hale. Preiskava je pokazala, da je izbruhnil zaradi kratkega stika na napajalnem kablu enega izmed strojev. Višine škode javnosti niso razkrili.

Višina škode velikega požara v podjetju Gorenje Surovina Maribor javnosti ni bila razkrita.
Višina škode velikega požara v podjetju Gorenje Surovina Maribor javnosti ni bila razkrita. FOTO: Bobo

1. december 2014 Zagorelo je na dvorišču podjetja za predelavo lesne biomase Ekosistemi v Zalogu. V požaru sta zgorela dva delovna stroja, namenjena predelavi odpadkov, do požara pa je prišlo pri motornem delu stroja. Škoda je bila ocenjena na pol milijona evrov, uničena sta bila bager in stroj za drobljenje.

9. maj 2016 Zagorelo je v Dinosovem obratu za predelavo odpadkov na Polici pri Naklem. Požar, ki so ga gasilci hitro obvladali, je izbruhnil na liniji za drobljenje kovine znotraj same naprave, kjer so se vneli odpadki.  Šlo je za četrti in hkrati največji požar v seriji požarov, ki so se zgodili v nekaj tednih.

15. maj 2017 V tovarni Kemis pri Vrhniki je izbruhnil velik požar. Ker so v tovarni skladiščili nevarne odpadke, kot so olja, laki, topila, barve in zdravila, so morali evakuirati nekaj okoliških prebivalcev, na območju pa se je širil vonj po zažgani plastiki. V gašenju je sodelovalo več kot 250 gasilcev; dva sta potrebovala zdravniško pomoč zaradi vdihavanja dima. Ogenj je zajel dobrih 871 ton odpadkov. Od tega je zgorelo 201,7 tone odpadkov, dobrih 72 ton jih je bilo nevarnih. Zaradi poškodovane ali staljene embalaže se je razlilo 68,7 tone odpadkov, od tega jih je bilo 36,7 tone nevarnih.

V požaru Kemisa zgorelo ali se razlilo 108,8 tone nevarnih odpadkov.
V požaru Kemisa zgorelo ali se razlilo 108,8 tone nevarnih odpadkov. FOTO: Miro Majcen

19. maj 2017 V požaru, ki je izbruhnil na odlagališču odpadkov Mala Mežakla nad Jesenicami, so zagorele bale odpadnega materiala v skupni velikosti okoli 800 kubičnih metrov. Gasilci so požar hitro obvladali.

9. junij 2017 Ogenj je popolnoma uničil stavbo Eko Plastkom v Ljutomeru, v kateri so bile odpadne sveče, plastika in parafin. Ogenj je zajel stavbo v velikosti 80 krat 25 metrov, pri gašenju pa je sodelovalo okrog 300 gasilcev. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano je ocenil, da v požaru ni prišlo do katastrofalnih obremenitev vode, zraka, tal in kmetijskih pridelkov. Po ugotovitvah kriminalistov je bil požar podtaknjen.

V Eko Plastkomu so gorele odpadne sveče, plastika in parafin.
V Eko Plastkomu so gorele odpadne sveče, plastika in parafin. FOTO: Sobotainfo.com

20. julij 2017 Velik požar je zajel podružnico za predelavo odpadkov podjetja Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu. Ker se je požar hitro razširil in izbruhnil na več koncih, je v gašenju sodelovalo skoraj 200 gasilcev. Goreli so plastični odpadki, predvsem odpadni polivinil, kot tudi lesni sekanci in lesni odpadki, vnel pa se je tudi del sistema s sončnimi celicami.

Velik požar v Zalogu je leta 2017 zajel podružnico podjetja Ekosistemi.
Velik požar v Zalogu je leta 2017 zajel podružnico podjetja Ekosistemi. FOTO: POP TV

3. september 2017 Zagorelo je na 2500 kvadratnih metrov deponije nevarnih odpadkov družbe Publicus v Suhadolah pri Komendi. Ogenj je izbruhnil v sektorju zbirnega centra odpadkov, kjer so ti že sortirani. Gasilci so s hitrim posredovanjem preprečili, da bi se ogenj razširil na širše območje zbirnega centra, v katerem je bilo veliko gorljivih odpadkov. Gasilci so morali zaradi slabega hidrantnega sistema na območju zbirnega centra vodo za gašenje dovažati od drugod.

Leta 2017 je gorelo je na 2500 metrih deponije pri Komendi.
Leta 2017 je gorelo je na 2500 metrih deponije pri Komendi. FOTO: PGD Topole

14. april 2019 Požar v lenarški podružnici podjetja Salomon, ki se ukvarja s skladiščenjem in predelavo odpadkov. Ogenj je zajel veliko halo, v kateri so skladiščili odpadne materiale, predvsem papir, plastiko in kovinske delov. Del tega odpadnega materiala se je nahajal pod nadstrešjem, drugi manjši del pa na prostem. Požar je povzročil za 250 tisoč evrov škode, med gašenjem pa je bil poškodovan gasilec. Le pet dni kasneje je prišlo do novega požara.  Pri njegovem gašenju sta se poškodovala delavec podjetja in gasilec, slednji huje. V družbi so prepričani, da je bil drugi požar podtaknjen.

Prvi letošnji požar v Lenartu je povzročil 250 tisoč evrov škode.
Prvi letošnji požar v Lenartu je povzročil 250 tisoč evrov škode. FOTO: POP TV

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
09. 05. 2019 20.05
-1
.pa kupujte 10dek salamce u FulKul Pakungi (ki je je več kot salamce) ,...etc
lukeeeeeec
09. 05. 2019 18.15
+0
Obrate za predelavo je potrebno ustrezno požarno urediti. Tako plastiko,ki ima kurilno vrednost rjavega premoga je potrebno ustrezno požarno varovati . Verjetno hidranti niso dovolj! Ali je pri pregledu takih obratov sploh prisotna požarna inšpekcija?
kure bedne
09. 05. 2019 13.38
+14
V banana republiki očitno nobeden ne spregleda, da se to že namerno počne. Kaj delajo inšpektorji in policija me zanima? Ali so že res vsi vpleteni?
fairplayy
09. 05. 2019 12.44
+2
pa smo onesnažili že tako degradirano okolico oz jo dokrajčili zdaj samo opazovati porast rakavih bolezni pri občanih pa se čuditi od kod..
Da se mene pita..
09. 05. 2019 12.39
+9
Pravijo da je v smeteh denar, zgleda da se začenja boj za prevlado nad predelavo, po zgledu italijanske mafije ki popolnoma nadzoruje vse kar je v zvezi z smetmi..
hotchilipoper
09. 05. 2019 11.25
+4
KEMIS-ker nam ni vseeno,piše na cisterni.To bo treba spremeniti v ,ker nam JE vseeno
Zmaga Ukrajini
09. 05. 2019 11.25
+7
"...Po letu 2017, ko sta zagorela vrhniški Kemis in podjetje Ekosistemi v Zalogu pri Novem mestu, je bilo sicer sprejetih nekaj ukrepov za preprečevanje požarov v industrijskih obratih, vendar zadnji dogodek v Komendi kaže, da predelovalnice in skladišča odpadkov, kljub vsemu, še vedno predstavljajo tveganje za požarno varnost." Tveganje za požarno varnost so lastniki. S požari se znebijo odpadkov, ki se jih je težko znebiti, zraven pa si v žep pospravijo še zavarovalnino. In pristojni se še vedno niso zganili, da bi to preprečili. Izgleda, da tudi Slovenija postaja smetarska mafija.
pbjr
09. 05. 2019 10.45
+12
Bolje zažgati, kot se s temi odpadki ukvarjati naprej, poleg pa potegniti še zavarovalnino! Čisti nateg smetarskih tajkunov!
vinogradnik33
09. 05. 2019 10.13
+7
Pač piromani na delu , uradno pa samovžigi !????