SLOVENIJA

V Zagrebu potekal protest nezadovoljnih zdravnikov

Zagreb, 18.03.2023, 17:48 | Posodobljeno pred 10 urami

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Okoli 1500 zdravnikov iz vse Hrvaške je protestiralo pred poslopjem vlade v Zagrebu, ki jo pozivajo, naj sprejme nujne ukrepe za rešitev hrvaškega zdravstvenega sistema. Zdravniki so opozarjali na lastno preobremenjenost in slabe delovne pogoje, vlado pod vodstvom Andreja Plenkovića pa obtožili ignoriranja njihovih zahtev.

Na shod so zdravniki prišli v belih haljah, številni pa so nosili transparente z napisom 'S. O. S. za zdravstvo', poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

"Sistem se nam podira pred očmi," je z govorniškega odra sporočil Krešimir Luetić, predsednik zdravniške zbornice, enega od petih združenj, ki so organizirala današnji protest.

V Zagrebu potekal protest nezadovoljnih zdravnikov.
V Zagrebu potekal protest nezadovoljnih zdravnikov.FOTO: Shutterstock

Z odra so se nato vrstili še številni pozivi vladi k ukrepanju, češ da bo v nasprotnem milijon Hrvatov ostalo brez osebnega zdravnika, mladi zdravstveni delavci pa bodo pospešeno iskali delo v tujini.

Pred protestom zdravnikov iz vse Hrvaške je zdravstveni minister Vili Beroš poslal javno pismo, v katerem se je spraševal o resničnih motivih za protest. Pri tem je izpostavil zdravniško zbornico in sugeriral, da jim ni toliko mar za materialne pravice zdravnikov kot za lastne interese. 

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.