Slovenija

V ZD Kranj umiritev razmer, skrajšale so se tudi čakalne dobe

Kranj, 08. 05. 2019 18.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
L.Š. / STA
Komentarji
14

Predsednik DZ, minister za zdravje, kranjski župan, vodstvo zdravstvenega doma in zdravniki so v Kranju razpravljali o problematični situaciji zaradi zaprtih ambulant družinske medicine. Kot so izpostavili, so na sestanku gradili medsebojno zaupanje. Sicer se je situacija v Kranju nekoliko umirila - skrajšale so se tudi čakalne dobe.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Umirjanje žogice
    03:08
    Iz 24UR: Umirjanje žogice
  • Iz SVETA: Razmere se umirjajo
    01:53
    Iz SVETA: Razmere se umirjajo

Direktorica Zdravstvenega doma (ZD) Kranj Lilijana Gantar Žura je povedala, da je bil naval bolnikov največji v ponedeljek, kar je za obdobje po praznikih običajno. Danes je bilo bolnikov, ki so zaradi zaprtih ambulant svojih osebnih zdravnikov, ki po podanih odpovedih pogodb o zaposlitvi koristijo dopuste, obiskali posebej vzpostavljene akutne ambulante, že manj.

Predsednik državnega zbora, minister za zdravje, kranjski župan, vodstvo zdravstvenega doma in zdravniki so v Kranju razpravljali o problematični situaciji zaradi zaprtih ambulant družinske medicine.
Predsednik državnega zbora, minister za zdravje, kranjski župan, vodstvo zdravstvenega doma in zdravniki so v Kranju razpravljali o problematični situaciji zaradi zaprtih ambulant družinske medicine. FOTO: Mestna občina Kranj

Direktorica je pojasnila, da so v ponedeljek bolniki na zdravstveno oskrbo čakali tri ure, danes pa je čakalna doba že padla na 1,5 oziroma dve uri ali celo manj. Ob nekaterih terminih je bila akutna ambulanta celo prazna. Sicer pa je Gantar Žura zagotovila, da tudi v minulih dveh dneh nihče od bolnikov ni ostal brez zdravstvene oskrbe, pa tudi pretep med dvema bolnikoma, o katerem so poročali mediji, ni bil posledica čakalnih dob.

Minister zadovoljen, da se razmere umirjajo

Minister za zdravje Aleš Šabeder, ki je v torek opozoril, da organizacija dela v kranjskem ZD ni ustrezna, je danes zadovoljen, da se zadeve umirjajo. "Čakalna doba v ambulantah je krajša in vzpostavljajo se normalne razmere, tako da bo oskrba občanov boljša, kot je bila zadnja dva dneva," je dejal minister, ki pa je opozoril, da razmere niso idealne in da je do njihove ureditve še dolga pot, aneks 1 pa bo prvi korak k temu.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik je ponovil torkovo opravičilo bolnikom zaradi težav pri oskrbi. "Z vodstvom ZD in zdravniki skušamo zagotoviti čim bolj nemoteno oskrbo. Dejstvo pa je, da če manjka deset zdravnikov, ne moremo zagotoviti optimalne oskrbe," je pojasnil. Gantar Žura je dodala, da organizacijo dela stalno prilagajajo, da bi bilo motenj čim manj. V petek pa se bodo z zdravniki ponovno sestali in razmislili o možnih prilagoditvah organizacije dela.

"Danes je bil ploden dan, kar se tiče zdravstvene situacije v Kranju," je ob umirjanju razmer v ZD in po sestanku na občini ocenil župan Matjaž Rakovec.
"Danes je bil ploden dan, kar se tiče zdravstvene situacije v Kranju," je ob umirjanju razmer v ZD in po sestanku na občini ocenil župan Matjaž Rakovec. FOTO: Mestna občina Kranj

Na torkov poziv kranjskega župana Matjaža Rakovca, da bi se zdravniki vrnili z dopustov na delo, sicer odziva ni bilo. Gantar Žura poziva tudi ni želela komentirati. Spomnila pa je, da so zdravniki preobremenjeni in potrebni dopusta ter jih, če ne bo nujno, ne bodo klicali. Ob umirjanju razmer pa je tudi Rakovec danes menil, da prekinitev dopustov ni potrebna, ker so "zadeve trenutno urejene".

Vsi udeleženci današnjega sestanka sicer računajo, da bo 24 kranjskih zdravnikov družinske medicine, ki so aprila odpovedali pogodbe o zaposlitvi, po sprejemu aneksa 1 k splošnemu dogovoru umaknilo svoje odpovedi. "S tem bo namreč dana temeljna podlaga za zaupanje zdravnikov v to, da se njihove zahteve uresničujejo," je povedal Veternik.

Šabeder je ocenil, da se je v zadnjem mesecu skozi skupno reševanje problematike že vzpostavilo vsaj delno zaupanje med vsemi akterji, ki ga želijo še nadgraditi in z roko v roki reševati probleme, ki so se v zadnjem desetletju nakopičili.

Izgradnje zaupanja med ZD Kranj in ministrstvom, kot ga je videl danes, je vesel tudi pobudnik sestanka, predsednik DZ Dejan Židan. Prepričan je, da je to osnova za sprejem ustreznih ukrepov za ohranitev kakovostnega javnega zdravstva.

"Danes je bil ploden dan, kar se tiče zdravstvene situacije v Kranju," je ob umirjanju razmer v ZD in po sestanku na občini ocenil župan. "Ljudem lahko pokažemo, da so zadeve obvladljive in smo vsi zavezani temu, da javno zdravstvo ostaja na najmanj takem nivoju kot do sedaj," je poudaril.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wolfterier
09. 05. 2019 16.20
+1
Stvari so se umirile in čakalne dobe skrajšale,ker se mnogim ne da čakati tri ure za dober dan in nasvidenje. Minister ni naredil NIČ,župan tudi ne !
Zbujen
09. 05. 2019 09.58
+0
Rakovec bi kot "zelo sposoben" Alenkin župan lahko uredil nekaj koncesij in s tem razbil preobremenjenost...čeprav bi to bil le obliž na rano skorumpiranega državnega zdravstva. (Ampak članstvo v SD/SAB in podobnih derivatih pač ne pomeni, da si res sposoben.)
kokoskakokodaka
08. 05. 2019 21.36
+5
Monopolni javno zdravstveni sistem, ki ga imamo, je grozljiv. Tvorba, ki služi samo tistim pri koritu in raznim dobaviteljem, serviserjem,... Še primer iz zobozdravstva. Glavarina je 1800 ljudi. Polurnih terminov na leto je nekaj čez 2000. Hvala bogu, da vsi ne hodijo redno, da lahko pride tisti, ki kaj rabi, na pol leta na vrsto. Če kaj boli te pa oskrbijo v dežurni ambulanti. Dokler prideš pri svojem na vrsto, iz povsem rešljive situacije z dobro prognozo postane situacija brezupna in zob nerešljiv. Za monopolno zavarovalnico je pa to seveda super. Za ekstrakcijo zoba odšteje manj kot 10 eur, za zdravljenje in prevleko bi dala bistveno več. Še dobro, da imamo tak sistem, da poskrbi da ni preveč stroškov in da državna monopolna zavarovalnica posluje vsako leto z dobičkom. Ni lepšega. Kaj zdravniki bi radi imeli manj pacientov in se jim bolj posvetili!?!?!?!? Ni šans! Janez lahko pride na vrsto 1x letno, 2x če bo sreča! Opravljaš dobro plačano službo in si si poškodoval koleno? Za nadaljne zdravljenje je potrebno slikanje z magnetno resonanco, stane 100Eur Janez samo veš, na mesec plačamo samo x teh slikanj, ti boš prišel na vrsto čez 2 meseca. Bodi v bolniški glej, bomo plačal mi 2 jurja na mesec za bolniško, ti boš mal šepal, boš pa doma z družino. Kaj je to nam 1000 al pa 2000 jurja na mesec za bolniško, sam maggnet veš magnet ki stane 100 eur je pa predrag Janez, Kak ti tega ne razumeš?
nonac
08. 05. 2019 20.59
+12
Ali so vsi ,kateri so dali odpoved, že uspešno stopili na trg dela? Zakaj namesto dežurstev enostavno ne vpeljemo troizmenskega dela?
kokoskakokodaka
08. 05. 2019 21.18
+1
Ker bodo potem dali odpoved še tisti zdravniki, ki je do sedaj niso
Krta?a 21
08. 05. 2019 20.55
+1
Kaj pomeni ZD Kranj? Združene države Kranj?
mijavci
08. 05. 2019 20.50
+2
Za slikanje so prinesli tri prazne stole in evo čakalnih vrst ni več.
mertseger
08. 05. 2019 20.33
+6
Vau v enem dnevu kaj jim bo šele v enem tednu uspelo.
happyrainbow
08. 05. 2019 20.40
+1
mertseger - tega se boj! Po enem tednu te bo udarilo po zdravju in po denarnici!
Neopredeljeni
08. 05. 2019 19.31
+13
Pol bolnikov je pomrlo in čakalne vrste so krajše. Bravo politiki.
oježeš
08. 05. 2019 19.12
+12
Ko imaš voljo, da bi nekaj naredil, se ti za vrat nakoplje kup problemov še iz prejšnjih mandatov. Potem pa delaj na izboljšanju sistema in, da bo nekoč boljše. Bolje pa ne bo moglo biti, dokler bodo pacienti brez denarja in plačila čakali, da pridejo na vrsto, samoplačniki pa bodo prišli takoj na vrsto. Kako naj se potem vrsta zmanjša. In nek zdravnik je v intervjuju povedal: "Zdravstvo bi moralo biti za vse enako dostopno. Ni glavni problem preveč pacientov, ampak to, da se dela preko vrst, po poznanstvih. Kateri politik ali direktor bo čakal na operacijo ali pregled? Navadni delavec pa lahko tudi umre, preden pride na vrsto. Tu je treba narediti red, saj vsi prispevamo v državno blagajno, pač v odstotku od svojega zaslužka. A za to ni prave politične volje. Tudi denarja bi bilo v zdravstvu dovolj, če bi bili vsi prihodki normalno obdavčeni. Tudi nagrade in odpravnine direktorjev, a tu deluje kapitalizem."
Neopredeljeni
08. 05. 2019 19.31
+0
Borec21
08. 05. 2019 19.06
-2
Umiritev, nobenga ni
JApajaDAja
08. 05. 2019 18.37
+20
so spoznali, da gre vse tako kot mora s 16-imi zdravniki manj?