Slovenija

V zdravstvenem domu Kranj spremenjen sistem: vladata gneča in zmeda

Kranj, 06. 05. 2019 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
99

V Zdravstvenem domu Kranj so zaradi množičnega koriščenja dopustov zdravnikov družinske medicine, ki jim teče odpovedni rok, ta mesec začele delovati tako imenovane akutne ambulante, v katere lahko po zdravniško pomoč pridejo bolniki zaprtih družinskih ambulant. Kot je ocenila direktorica doma, vladata precejšnja gneča in zmeda.

Direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura je povedala, da je danes zaprtih 16 družinskih ambulant na območju občin Kranj, Šenčur, Naklo, Cerklje, Jezersko in Preddvor. Od tega so tri ambulante zaprte zaradi porodniških dopustov, tri zaradi bolniških odsotnosti, ostalih deset pa zaradi dopustov pred iztekom odpovednega roka.

Nekateri zdravniki so se odpovedali napovedanim dopustom Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so danes vseeno prišli na delo.
Nekateri zdravniki so se odpovedali napovedanim dopustom Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so danes vseeno prišli na delo. FOTO: Kanal A

24 zdravnikov družinske medicine podalo odpovedi

V Zdravstvenem domu Kranj je namreč zaradi preobremenjenosti in nezadovoljstva s situacijo v osnovnem zdravstvu aprila 24 od 34 zdravnikov družinske medicine podalo odpovedi pogodb o zaposlitvi. Nekateri v času dvomesečnega odpovednega roka koristijo lanski in letošnji dopust, zato je zagotavljanje zdravstvene oskrbe že ta mesec oteženo.

V zdravstvenem domu in Osnovnem zdravstvu Gorenjske so se na izredne razmere pripravili z vzpostavitvijo akutnih ambulant za bolnike, katerih osebni zdravniki so odsotni, nadomeščanje pa ni zagotovljeno.

Bolnikov je zelo veliko

Na tak način je delo steklo takoj po prvomajskih praznikih. Sedaj vsak dan v Kranju deluje ena akutna ambulanta, v urah, ko je bolnikov največ, pa dve. Poleg tega delujejo tudi posebna administrativna ambulanta in pa, kot že doslej, dve ambulanti nujne medicinske pomoči.

"Bolnikov je zelo veliko, gneča je velika. Vladata tudi zmeda in slaba volja," je stanje opisala Gantar Žura in pojasnila, da marsikdo ne upošteva navodil, ki so jih nalepili po zdravstvenem domu in objavili na spletni strani, ter pridejo v akutno ambulanto, čeprav njihov osebni zdravnik dela.

"Ta teden bo delo potekalo tako, kot smo ga začrtali. Če bodo izredne razmere trajale še naprej, pa bom kot vodja verjetno primorana preklicati dopuste in zdravnike poklicati nazaj na delo," je povedala Gantar Žura.

V akutnih ambulantah se obravnavajo akutna internistična stanja

V navodilih bolnike prosijo, naj najprej kontaktirajo ambulanto svojega izbranega zdravnika, kjer je praviloma prisotna medicinska sestra, ki jim poda nadaljnja navodila. Če je izbrani osebni zdravnik odsoten, bolnika glede na njegove potrebe preusmeri v ambulanto za nujno medicinsko pomoč, ambulanto za obravnavo akutnih zdravstvenih stanj ali pa v administrativno ambulanto.

V akutnih ambulantah se obravnavajo akutna internistična stanja, kot so angine, viroze, neobvladane blažje bolečine in podobno. Bolnike s svežimi poškodbami pa obravnavajo ambulante nujne medicinske pomoči. Administrativne zadeve, kot so urejanje bolniškega staleža, predpisovanje napotnic in stalne terapije, pa urejajo administrativna ambulanta oziroma zdravniki po razporedu. Izjemoma zaradi izredne situacije maja dovoljujejo tudi naročanje zdravil in napotnic preko elektronske pošte.

V ambulantah v domovih starostnikov bodo poskušali zagotavljati prisotnost nekajkrat tedensko zaradi urejanja administrativnih del, hišne obiske pa bo še naprej izvajala ambulanta nujne medicinske pomoči. "Če bodo potrebe po obravnavi bolnikov v posameznem segmentu presegle razpoložljivost, bodo razpoložljive kadrovske vire prerazporejali glede na aktualnost potreb," je napovedala Gantar Žura.

Nekateri zdravniki so se odpovedali napovedanim dopustom

Nekateri zdravniki so se zaradi oskrbe bolnikov odpovedali napovedanim dopustom in so danes vseeno prišli na delo. Kljub temu je stanje precej kaotično, je opisala direktorica in dodala, da gre za reševanje izredne situacije in da prav veliko prilagoditev tega sistema ni več možnih, če se zdravniki sami ne bodo odločili, da bodo delali.

"Ta teden bo delo potekalo tako, kot smo ga začrtali. Če bodo izredne razmere trajale še naprej, pa bom kot vodja verjetno primorana preklicati dopuste in zdravnike poklicati nazaj na delo," je povedala Gantar Žura, ki upa, da bodo pristojni čim prej sprejeli ustrezne rešitve in uslišali opozorila zdravnikov, da bodo ti preklicali svoje odpovedi pogodb o zaposlitvi, v nasprotnem primeru se za junij napoveduje popoln razpad sistema.

KOMENTARJI (99)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lahunin
07. 05. 2019 11.42
+2
kje je gospa ministrica KOLARJEVA MILOJKA steri let je vladala obljubljala vse mogoce PA NIC
MountainVibes
07. 05. 2019 08.07
-1
Ok jih štekam, ampak a se niso oni zavestno odločili za ta poklic..,da bodo pomagali ljudem?! Sj ne vstaneš zjutraj in rečes jz bom pa postal zdravnik, brez kančka empatije do človeka.., ampak to si ti kot človek?! In zdj ti zdravniki ne nudijo več zdr.storitev še kako potrebnim bolnim ljudem? Še kr smešno no...
Apostol1
06. 05. 2019 21.32
+8
Edini način boja proti temu izsiljevanju je uvoz zdravnikov iz nekdanjih republik ali pa od koderkoli , oziroma predvsem iz področij kjer so slabše plačani. Primer zobozdravstvo in sin in njegovi prijatelji hodijo v Bosno ,kjer 5 belih plomb ali še celo več stane toliko kot pri nas ena bela plomba in če ljudje lahko hodijo v Bosno in na Hrvaško k zobozdravniku , potem ne vidim nobene ovire ,da ne bi zaposlovali zdravnikov iz Bosne na primer v Sloveniji in potem bi pa ti izsiljevalski zdravniki vedeli kje ima bik vulvo ,sedaj pa lahko počnejo ,kar jim pade na misel in tudi ljudje javno ne upajo na ta način kritizirat kot mi kritiziramo tule., ker se vsak boji posledic.
Nimasmisla
06. 05. 2019 20.27
+3
to sedaj niso več zdrsvniki postali so kapitalisti in nikoli jim ni dovolj denarja pa še onega koštruna imajo da jih hujska v našem zdravstvenem domu sem ob 12.30 iskal neke papirje in so bile vse čakalnice prazne sem bil v sekundi na vrsti samo da so se me čimprej znebili drugače uradno delajo do 13.30
mertseger
06. 05. 2019 19.18
-2
Do konca meseca izkoristijo cel dopust potem bodo pa hoteli nazaj v službo, super celo poletje bodo delali in do konca leta če ne bodo izkoriščali bolniške za to. Potem bo pa spet jamranje da so preobremenjeni. Naj jih naženejo, ljudje se bodo že znašli saj so balkanci, kdo drug se bo če ne oni.
lilyallen
06. 05. 2019 19.15
+1
Ocitno se bo to moralo nekje zgodit da odidejo zdravniki tako da bodo ljudje zaceli koncno podiprat njihova prizadevanja za boljse pogoje, trenutno folk boli k, ker ma itak usak zdravnik po 16k neto ocitno, kaj je res pa nobenega ne zanima...
FIRBCA
06. 05. 2019 19.01
+12
Cakte a se niso ze pred parimi leti spravili na Kranjsko porodnisnico in verizno na vse zdravstvene domove na gorenjskem. Zanimivo ja privatizacija je v planu ni kaj.
Kruh+sol!
06. 05. 2019 18.53
+15
Imamo mnozico novih pacientov iz juge. Ni cudno, da se je st.pacientov povecalo.
konstruktor
06. 05. 2019 18.44
+11
naj se dohtarji borijo za sebe, ok, sam da jim pa šefi odobrijo koriščenje dopustaj, pa po moje ni najbolj higienično....v realnem sektorju tega ne bi bilo!
lilyallen
06. 05. 2019 19.09
+9
a si ziher da ni, ce mas recimo 20 dni letnega se, ga koristis med odpovednim rokom, vsi to delajo zakaj oni nebi?
konstruktor
06. 05. 2019 19.17
+11
prjatu, tut če maš 45 dni dopusta, kot verjetno marsikateri dohtar, in če ti ga delodajalec realnega sektorja med dvomesečnim odpovednim rokom ne odobri, magari iz žlehtnobe, si ga lahko zatakneš, pa si kar sam predstavljaj, kam....
igy02
06. 05. 2019 18.33
+17
Sedaj imamo držvno zdravstvo in ne javno. Vse ureja država (trenutno je zadolžen neki semenar). Ne bo šlo. Ne se jezit na zdravnike. Kaj ne vidite, da ta sistem ne more delovati? Treba je nov pristop. Kontrolirane koncesije. Javni zdravstveni domi so razsulo. Jaz sem bil pri res odličnem konsecionarju cca 25 let. In nekega dne je šel v penzijo. Tam so koncesijo zaprli in vse nas 4 v družini dodelili v javni zdravstveni dom. Groza. Smo dobili eno zdravnico od dole. Nikoli je ni bilo. Bolniška, izobraževanje,.. Moja mama pa se bliža 100 letu. Žena je hodila 3 do 4 mesece od enega dežurnega do drugega. Katastrofa. Jaz se nisem nič zanimal, ker nisem vedel, da zadeva ne deluje. In nam je bivši koncesionar zrihtal drugega koncesionarja. OK, ni enak prvemu, ampak smo zadovoljni. Problem je, ker se bo tudi on kmalu upokojil. In potem bomo spet iskali. O "naši" 4 mesecčni zdravnici sem prav te dni zvedel naslednje. Njen mož je gradbenik in poln denarja. Ona se sonči v zdravstvenem domu. In ponuja pacientom neke alternativne pakete zdravljenja. Privat, za plačilo. Brez dovoljenja. To je javno zdravstvo.
man1983
06. 05. 2019 20.02
+2
Ovca12345
06. 05. 2019 18.29
+22
Kdor še vedno trobi da gre za denar je pač budala. Odpovedi dajejo ker so razmere za delo popolnoma nemogoče. Če tega sistema ne poznaš in še nikoli nisi bil izgoret, pač tega ne moreš zastopiti.
komarec
07. 05. 2019 09.18
+1
Poznam ljudi, ki so na bolniški zaradi izgorelosti, delajo pri takem delodajalcu, kjer ni urnika, kjer ni praznika, kjer ni dneva ne noči, kjer ni denarja. Kam naj se obrnejo ti ljudje? Delodajalec ima vilo, bajto na morju kjer oddaja apartmaje, vozni park visokega standarda, vse to na račun delavcev, ki marljivo delajo in molčijo. Ostane jim edino bolniška z diagnozo izgorelost. Ta diagnoza obstaja zadnjih 25 let, prej o njej nikoli slišali.
igy02
06. 05. 2019 18.21
+16
To nas čaka kmalu povsod N žalost. Če nekaj ne deluje, moraš spremeniti. Če vedno delaš enako naprej, kako lahko pričakuješ, da bo dobro.?
komarec
06. 05. 2019 18.10
+13
To bi Joža pred leti zelo elegantno rešu, brez medijskega pompa, pa vse bi funkcioniralo brez zmede.
igy02
06. 05. 2019 18.37
-5
komarec
07. 05. 2019 09.07
+1
biggbrader
06. 05. 2019 17.54
+16
Bo treba pobrati nekaj zdravniških licenc zaradi splošnega ogrožanja slovenskega zdravstva.
MasteRbee
06. 05. 2019 18.09
+4
ena stran je lahko tudi ta, druga sledi, da te "strela" udaril in te pustijo v "jarku" crknt. Pa se žali, če se imaš komu?
komarec
06. 05. 2019 18.13
+4
Maste lahko udari strela tudi njih, kje piše, da mora tebe prej?
pozzo
06. 05. 2019 17.50
+28
Nikjer ne piše, da imaš pravico koristiti dopust pred iztrkom odpovednega roka, še posebej če zato trpi delo podjetja. Torej he krivda na vodstvu, ki takšne dopuste mogoča. No vsekakor je jasno da delujejo skupaj. Vodstvo ovadit, ker s tem ogroža javno zdravje.
pozzo
06. 05. 2019 17.52
+17
Pa da se razumemo protest zdravnikov podpiram zdravstveni sistem je pri nas totalno skorumpiran.
man1983
06. 05. 2019 20.04
+4
obstaja tudi možnost da gredo na bolniško, kaj boš pa potem reku? da zdravniki ne smejo bit bolni???
Aneri111
06. 05. 2019 17.16
+44
Izsiljevanje brez primere z direktorico na čelu. Pol bodo pa v NAŠEM zdravstvenem domu odprli privat ambulante. Upam, da jim ne bodo dovolil. Naj jih odprejo v svojih bajtah al pa nej si sezidajo svoje prostore.
neosnaplanetu
06. 05. 2019 17.04
+42
Na odgovornost poklicat ministra in vodstvo ZD, naj odgovarjajo za kalvarijo!! Pa ne le z odstopom! Udari naj po zepu !!!
smajser1
06. 05. 2019 17.01
+44
v glavnem dohtarji izsiljujejo in jim disi zdravstveni mosnjicek... ce placas, si takoj na vrsti... pa ne me farbat... ta zdravstveni lobij je tako mocan in pokvarjen, da glava pece.. nagnat vse, ki so dali odpoved in pripeljat iz tujine, magari juga(saj jih je tako ze zaj polno), povrh vsega pa naj vrnejo denar za celotno specializacijo, pa da se v Slo vec ne zaposlijo! Se nisem videl zdravnika, ki bi zivotaril!
Antropozofija
06. 05. 2019 17.07
+9
Ni vse črnobelo.. Tudi zavarovalnica " bremza" z plačili za tiste, ki niso samoplačniki.
smajser1
06. 05. 2019 17.13
+23
... zavarovalnice bi dalo stisnit, ce bi bila za to volja in interes... a je vse povezano
Antropozofija
06. 05. 2019 16.45
+33
Največji krivec za razpad sistema kranjskega ZD leži na vodstvu ZD. Torej je izključno kriva je direktorica in kadrovska služba, ker niso sposobni zagotoviti novih zaposlitev.. Koliko oglasov so imeli za nove zdravnike?
astrocitom
06. 05. 2019 16.41
+28
Vse to se da cisto enostavno resit. Vsak zdravnik mora 4 leta delati v splosni ambulanti, sele potem gre lahko specijalizirat. Tako je bilo vcasih. Sedaj bi pa najraje imeli ambulante brez pacientov.