Slovenija

V zdravstveni blagajni milijoni, ki jih (še) ne smejo porabiti

Ljubljana, 12. 07. 2018 20.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
5

V zdravstveno blagajno bo letos po pričakovanjih kanilo 35 milijonov evrov več, kot so načrtovali. A da bi jih lahko tudi porabili – na primer za skrajševanje čakalnih vrst – je treba spremeniti odlok državnega zbora, ki določa najvišji možni obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu. Tu pa se zaplete,

Denar bi lahko že letos porabili za skrajševanje vrst, a je treba dovolj hitro spremeniti odlok, ki to onemogoča.
Denar bi lahko že letos porabili za skrajševanje vrst, a je treba dovolj hitro spremeniti odlok, ki to onemogoča. FOTO: Thinkstock

Tako ZZZS kot gospodarska zbornica sta vlado pozvali, naj čim prej pošlje zahtevo za spremembo odloka državnega zbora, ki določa najvišji možni obseg izdatkov zdravstvene blagajne v letošnjem letu. Le tako bi namreč lahko začeli porabljati 35 milijonov evrov, kolikor se jih bo po predvidevanjih letos dodatno steklo v zdravstveno blagajno. A se je zapletlo. 

Prejeli so odgovor, da bo ministrstvo o tem razmislilo po polletnem poročilu o poslovanju ZZZS in septembrski novi napovedi Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar), je pojasnila predsednica upravnega odbora ZZZS Tatjana Čerin.

"Na žalost smo v situaciji, ko imamo denar, a ga ne moremo porabiti. Pri tem pa bodo najkrajšo potegnili bolniki," je opozoril generalni direktor ZZZS Marjan Sušelj. Za celotno odpravo čakalnih vrst bi potrebovali 100 milijonov evrov in 35 milijonov bi bil zelo dober začetek. 

Toda: upravni odbor ZZZS bo polletno poročilo o poslovanju obravnaval 8. avgusta, nove napovedi Umarja pa je pričakovati konec septembra. Zato se lahko zgodi, da teh dodatnih 35 milijonov evrov letos sploh ne bo prišlo v zdravstveni sistem, torej do bolnikov in zavarovancev, ki vplačujejo premije.

Pozivu ZZZS, naj vendarle sprostijo sredstva, ki je zdaj romal neposredno k premierju Miru Cerarju in predsedniku DZ Mateju Toninu, so se pridružili tudi v gospodarski zbornici (GZS). "Problemi, ki jih ima aktivno prebivalstvo z naslova slabe dostopnosti do zdravstvenih storitev, namreč še kako vplivajo na gospodarstvo in njegovo uspešnost!" so poudarili.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Transformerji
13. 07. 2018 14.15
Počakajmo na novo vlado - se bo še naprej kradlo, ne glede na to, kdo je v koaliciji ali opoziciji; saj so vendar v glavnem isti obrazi. Saj se menda ne bo končno zgodil čudež???
Transformerji
13. 07. 2018 14.16
Da se razumemo - millijone še ne smejo uporabiti...... potem bodo pa izginili!
Ramzess
13. 07. 2018 09.33
+1
Kam pa bo potem prišlo?
Maxx365
12. 07. 2018 22.36
+6
tole mora pa koštrina najbolj bolet, milijoni so, pa do njih ne more
Transformerji
13. 07. 2018 14.33
Razmišljaj mnogo širše - saj ni samo Kuštrin - se že videl samo eno pijavko?