Slovenija

V zdravstveni negi ministrstvu za zdravje očitajo mačehovski odnos

Ljubljana, 21. 02. 2019 16.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
8

Predstavniki zdravstvene in babiške nege so na okrogli mizi znova poudarili, da je stanje na njihovem področju vse slabše. Ministrstvu za zdravje na čelu z ministrom Samom Fakinom so očitali mačehovski odnos do njihovih opozoril, da zamuja s potrditvijo poklicnih aktivnosti in kompetenc, ki so temelj za določitev standardov in normativov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Preobremenjenost
    02:45
    Iz SVETA: Preobremenjenost
  • Iz SVETA: Pogovor z Moniko Ažman o preobremenjenosti medicinskih sester
    05:40
    Iz SVETA: Pogovor z Moniko Ažman o preobremenjenosti medicinskih sester
  • Iz 24UR ZVEČER: Preobremenjenost medicinskih sester
    07:21
    Iz 24UR ZVEČER: Preobremenjenost medicinskih sester
  • Iz 24UR ZVEČER: Medicinske sestre odhajajo v tujino
    03:30
    Iz 24UR ZVEČER: Medicinske sestre odhajajo v tujino

Predsednica zbornice zdravstvene in babiške nege Monika Ažman je dejala, da je treba na njihovem področju "vnesti red", kar pa ni mogoče brez določitve poklicnih aktivnosti in kompetenc. Spomnila je, da bi moralo ministrstvo za zdravje v skladu z novelo zakona o zdravstveni dejavnosti dokument o tem potrditi že do sredine lanskega leta.

Predsednik razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno in babiško nego pri ministrstvu Brane Bregar je pojasnil, da je dokument o aktivnostih in kompetencah kolegij pripravil v soglasju z zbornico in ga pravočasno tudi potrdil. Dodal je, da zavlačevanje ministrstva z uveljavitvijo dokumenta razume kot neupoštevanje stroke.

Generalna direktorica direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je na očitek predstavnikov zdravstvene in babiške nege, da minister Fakin očitno tudi do 3. marca, kot zahteva stavkovni sporazum, "ne bo podpisal" dokumenta o aktivnostih in kompetencah, odgovorila z napovedjo, da bo odločitev ministra do tedaj zagotovo znana.
Generalna direktorica direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je na očitek predstavnikov zdravstvene in babiške nege, da minister Fakin očitno tudi do 3. marca, kot zahteva stavkovni sporazum, "ne bo podpisal" dokumenta o aktivnostih in kompetencah, odgovorila z napovedjo, da bo odločitev ministra do tedaj zagotovo znana. FOTO: Damjan Žibert

Samo v bolnišnicah primanjkovalo 1400 diplomiranih medicinskih sester in 700 medicinskih tehnikov

Generalna sekretarka sindikata zdravstva in socialnega varstva Dragica Kekec je opozorila, da stavkovni sporazum ministrstvo, potem ko je zamudilo zakonski rok, zavezuje, da poklicne aktivnosti in kompetence sprejme do 3. marca letos. Poudarila je, da njihovo sprejetje ne bo prineslo dodatnih zaposlitev, ampak bo le uredilo zdajšnje stanje.

Finančni načrt ZZZS predvideva več ambulant družinske medicine in več pediatrov.

Članica upravnega odbora mednarodnega sveta medicinskih sester Brigita Skela Savič je spomnila na podatke za Slovenijo za leto 2017, ki kažejo, da je zgolj v bolnišnicah primanjkovalo 1400 diplomiranih medicinskih sester in 700 medicinskih tehnikov. Po njenih besedah se je stanje od tedaj še poslabšalo in je izgorelost zaposlenih vse večja.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Pia Vračko se je strinjala, da se mudi z opredelitvijo aktivnosti in kompetenc, "a še vedno ni dorečena njihova vsebina". Po njenih besedah ministrstvo ne more pritrditi povečevanju števila medicinskih sester na račun storitev, ki niso povezane z nego bolnikov, saj bi s tem po nepotrebnem narasli stroški.

'Odločitev ministra bo zagotovo znana'

Generalna direktorica direktorata za dolgotrajno oskrbo Klavdija Kobal Straus je na očitek predstavnikov zdravstvene in babiške nege, da minister Fakin očitno tudi do 3. marca, kot zahteva stavkovni sporazum, "ne bo podpisal" dokumenta o aktivnostih in kompetencah, odgovorila z napovedjo, da bo odločitev ministra do tedaj zagotovo znana.

Ažmanova je sicer na vprašanje, ali se bodo v zdravstveni in babiški negi odločili za stavko, če bo ministrstvo zamudilo tudi 3. marec, odgovorila, da "tako kot doslej tudi tokrat ne bomo zapustili bolnikov, toda čakanja ni več". Ob tem pa se je vprašala, ali bi ministrstvo imelo enak mačehovski odnos v primeru, če bi zahteve prihajale iz zdravniških vrst.

"Položaj v sektorju zdravstvene in babiške nege je kritičen. Ministrstvo zaradi zavlačevanja s podpisom pod strokovno pripravljen dokument 2500 do 3000 medicinskim sestram odreka pravico do pravične plače," je poudaril poslanec Levice Miha Kordiš.
"Položaj v sektorju zdravstvene in babiške nege je kritičen. Ministrstvo zaradi zavlačevanja s podpisom pod strokovno pripravljen dokument 2500 do 3000 medicinskim sestram odreka pravico do pravične plače," je poudaril poslanec Levice Miha Kordiš. FOTO: iStock

Podpredsednik zdravniške zbornice Dean Klančič se je strinjal, da timskega dela, ki je bistveno za kakovostno obravnavo bolnikov, ni brez natančno določenih aktivnosti in kompetenc vseh vpletenih. Hkrati je opozoril na škodo, ki jo povzroča "drobljenje na poklicne skupine".

Dokument o poklicnih aktivnostih in kompetencah v zdravstveni in babiški negi bo tudi tema nujne seje parlamentarnega odbora za zdravstvo. Sejo so zahtevali poslanci Levice, ki pritrjujejo ocenam, da je stanje na tem področju kritično. Na seji bodo predlagali sklep, s katerim bi odbor pozval ministra Fakina, naj sprejme dokument.

"Položaj v sektorju zdravstvene in babiške nege je kritičen. Ministrstvo zaradi zavlačevanja s podpisom pod strokovno pripravljen dokument 2500 do 3000 medicinskim sestram odreka pravico do pravične plače," je na današnji novinarski konferenci poudaril poslanec Levice Miha Kordiš. Po njegovih besedah je nujno takojšnje ukrepanje ministrstva.

S sprejetjem dokumenta bi po mnenju Levice ministrstvo omogočilo, "da tri skupine srednjih medicinskih sester pridobijo licence za opravljanje zdravstvene nege kot diplomirane medicinske sestre". Kot so zapisali v poslanski skupini, gre večinoma "za zdravstvene delavke in delavce, ki so opravljali aktivnosti in kompetence diplomiranih medicinskih sester, a za to niso bili primerno plačani".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leond1
22. 02. 2019 08.41
+2
same barabe na ministrska mesta
Transformerji
21. 02. 2019 18.40
+3
Teh problemov v zdravstvu imam že polno glavo in kufer! V tej mafijski državi, kjer pomembni kradejo vsepovsod, pridružuje se jim pa vedno več prebivalcev, ki so nalezli te komunistične bolezni - verjemite, očitno ni rešitve. Saj nas je samo dva milijona, nekoč nas je bili menda milijon, da smo se združili z ostalimi balkanskimi državami - postali smo Jugo-slavija, in to večina državljanov še vedno spoštuje.
obožeobože
21. 02. 2019 18.39
+4
LMŠ? Trenutna podpora med 72-75%! Vse ostalo je brez besed!
ina5785
21. 02. 2019 17.31
+9
Mislim, da bo tale sposoben dokaj urediti zdravstvu, vendar nemogoče takoj. Vidno pa je, da sestrskega dela NE pozna, NE razume oz.NOČE ga videti. Še vedno so zdravniki glavni, čeprav je nekoč po dr.Kebru ki je edini izjavil; zdravniki se imajo za bogove v belem - to tudi ponovil ta minister. Kakor, da se te bele falange vsi bojijo. Najglasenjši so vedno najmanj sposobni zdravniki!, samo plača jih zanima
korintos23
21. 02. 2019 17.58
-3
Ni pa spet tako hudo v našem zdravstvu, če si res bolan si takoj na vrsti ali na mizi, dosti je pa tistih kateri hodijo v zdravstvene domove bolj na pogovor.
zibertmi
21. 02. 2019 17.21
-4
nekomu je trn v peti.upam ,da se ne bo pustil
grumf
21. 02. 2019 17.07
+4
Spet zdravstvo. Spet več denarja. Super, na koncu bo cela država delala samo za zdravstvo.
Thinc25
21. 02. 2019 16.55
+16
Samom Fakin naj kaj konkretnega naredi !