Vreme

SLOVENIJA

'V skupini je bil tudi član GRZS, a ne v vlogi gorskega reševalca'

Ljubljana, 10.04.2023, 14:03 | Posodobljeno pred 6 meseci

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Po tem, ko so reševalci v nedeljo v UKC Ljubljana in Splošno bolnišnico Jesenice odpeljali pet poškodovanih gornikov, ki jih je pod Malo Mojstrovko odnesel plaz, v zdravstveni oskrbi ostajajo še trije, stanje vseh je stabilno. V javnosti medtem dviga prah novica, da je bil v skupini tudi član Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS). Kot pojasnujejo v GRZS, je bil v skupini ponesrečenih tudi njihov član, a ta "ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS".

Dva ponesrečenca sta bila lažje poškodovana, trije pa huje. Pri slednjih je šlo za poškodbe rok in nog, v enem primeru pa glave in prsnega koša. Kot so danes pojasnili v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, so reševalci k njim pripeljali tri poškodovance, enega s hujšimi poškodbami, dva pa z lažjimi. V njihovi oskrbi ostaja le še težje poškodovani, ki je na oddelku za intenzivno terapijo, a je njegovo stanje stabilno.

Reševalna akcija na Mali Mojstrovki
Reševalna akcija na Mali Mojstrovki FOTO: GRZS

V Splošno bolnišnico Jesenice sta bila pripeljana dva poškodovanca, oba s težjimi poškodbami, so povedali. "Šlo je za odprti zlom zgornje okončine in zlom spodnje okončine," so navedli. Oba sta bila ustrezno oskrbljena in bosta danes ali v torek odpuščena v domačo oskrbo, so dodali.

Posnetki reševalne akcije: 50 gorskih reševalcev in dva helikopterja
PREBERI ŠE
Posnetki reševalne akcije: 50 gorskih reševalcev in dva helikopterja

V skupini je bil tudi član GRZS

V javnosti medtem poteka živahna razprava o razlogih za odločitev za tvegan vzpon na Malo Mojstrovko in za nesrečo, predvsem pa o tem, da je ekipo vodil član GRZS. Podpredsednik GRZS Klemen Belhar je v nedeljo potrdil, da so bili planinci na tečaju varne hoje v gorah, za medije je potrdil tudi informacijo, da je bil vodnik gorski reševalec, a se po njegovih beseda ture ni udeležil v tej funkciji.

"Gorski reševalec je izšolan za poklic prostovoljnega reševalca in ne vodnika. Skrajni, ampak res skrajni čas pa je, da si GRZS pogleda v oči in začne postopke profesionalizacije gorskega reševanja v Sloveniji," je dogajanje z zapisom na družbenem omrežju Facebook pospremil gorski reševalec Gregor Kofler. "Gorski vodnik je in bo najvišja inštanca komercialnega vodenja v predragi domovini," je dodal.

V GRZS so v današnjem sporočilu za javnost ponovili, da je bil v skupini ponesrečenih tudi njihov član, ob tem pa poudarili, da "ni bil v vlogi gorskega reševalca oziroma v kakršnikoli drugi vlogi, povezani z GRZS".

Reševalna akcija na Mali Mojstrovki
Reševalna akcija na Mali Mojstrovki FOTO: GRZS

"Poudarjamo, da so vsi gorski reševalci, člani GRZS, usposobljeni za reševanje ponesrečenih v gorah in na drugih težko dostopnih terenih. Gorski reševalci ne vodijo tur v gore oziroma hribe in tudi ne preiskujejo vzrokov nesreč ali morebitne odgovornosti. Gorski reševalci rešujemo ponesrečene v gorah in to opravljamo prostovoljno in brezplačno," so poudarili.

Napovedali so še, da bodo na podlagi ugotovitev preiskave in temeljite analize nesreče tudi sami sprejeli ustrezne ukrepe.

Mediji sicer poročajo, da je dogodek organiziralo Športno društvo Jeti iz Škofje Loke, kjer pa zadeve ne komentirajo.

Planinci, ki jih je odnesel snežni plaz na Mali Mojstrovki, so bili na tečaju varne hoje v gorah
PREBERI ŠE
Planinci, ki jih je odnesel snežni plaz na Mali Mojstrovki, so bili na tečaju varne hoje v gorah

Policija pa je opozorila na še vedno zelo zahtevne razmere v gorah in veliko skritih nevarnosti. Pohodniki in turni smučarji naj ravnajo skrajno previdno in maksimalno odgovorno, je pozvala.

V nedeljo se je sedem planincev po Župančičevi grapi, ki velja za alpinistični vzpon, odpravilo na 2332 metrov visoko Malo Mojstrovko. Tik pred sestopom iz smeri jih je presenetil snežni plaz. Pet jih je odnesel po grapi navzdol približno 150 metrov, tako da so se ustavili na nadmorski višini približno 1800 metrov, nihče pa ni bil zasut. Dva sta se plazu izognila, so v nedeljo dogajanje popisali v GRZS.

Slovenijo pretreslo več hujših gorskih nesreč: 1997 umrlo pet gorskih reševalcev
PREBERI ŠE
Slovenijo pretreslo več hujših gorskih nesreč: 1997 umrlo pet gorskih reševalcev

Od leta 1997 se je pri nas zgodilo nemalo gorskih nesreč, prav 97. leta je denimo v gorah umrlo pet gorskih reševalcev. Več smrtnih nesreč pa je bilo tudi v zadnjih letih. Spomnimo se lahko tudi uspešne lanske reševalne akcije, ko je strela na Triglavu udarila več planincev, reševalci pa so ostali ujeti na Kredarici.

Namizna aplikacija Internet Explorer odhaja v pokoj

Zagotovite si nemoten vstop v svet aktualnih novic in jo nadomestite z najnovejšo verzijo Chromea, Firefoxa, Safarija ali Microsoft Edgea.