Slovenija

V združenju svetov delavcev proti preoblikovanju Vzajemne

Ljubljana, 02. 10. 2023 11.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne v delniško družbo po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki je v obravnavi v DZ, je po oceni predsedstva Združenja svetov delavcev Slovenije nesprejemljiv. Je pravno izrazito nedopusten in brez dvoma tudi ustavno sporen, so zapisali v pobudi za umik iz zakonodajnega postopka.

Vlada je predlog zakona o statusnem preoblikovanju Vzajemne potrdila 20. julija, poslanci pa so 22. septembra opravili prvo branje in ocenili, da je primeren za nadaljnjo obravnavo. Zdaj se bo postopek nadaljeval na seji odbora DZ za finance.

Po predlogu bo Vzajemna svojemu ustanovitelju Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZSSS) vrnila njegov vložek ob ustanovitvi, svojim zavarovancem pa izplačala njihove deleže oz. jim dala delnice preoblikovane družbe. Upravičenci do delnic v novi delniški družbi bodo tako ZZZS in zavarovanci na dan 31. december 2023.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

V Združenju svetov delavcev Slovenije menijo, da bo Vzajemna pretvorjena v običajno delniško družbo predvsem zato, da si bo lahko država prek ZZZS dala izplačati svoj ustanoviteljski vložek iz leta 1999. A kot so zapisali, je zavod takrat na Vzajemno prenesel le sredstva garancijskega sklada dopolnilnega zavarovanja, ki so bila sredstva zavarovancev, ne njegova.

Ključni, če ne celo edini cilj predlaganega pristopa k reševanju vprašanj bodočega pravnega in premoženjskega statusa Vzajemne ter njenih sedanjih članov je le "rešitev" premoženja države, konkretno ZZZS na račun oškodovanja zavarovancev kot njenih (edinih) članov. To je konceptualno gledano sila problematično z več vidikov in nujno potrebuje temeljit ponovni premislek pred sprejetjem kakršnekoli zakonske rešitve, so zapisali.

Poudarili so, da so lastniki Vzajemne že od njene ustanovitve dalje po veljavni zakonodaji izključno njeni člani, to je zavarovanci. To pomeni, da jim nihče, zlasti pa ne država, ne more vsiljevati takšne ali drugačne odločitve o njeni nadaljnji usodi ter o njihovem lastnem korporacijsko-pravnem statusu v njej, so prepričani. Izbira med različnimi možnostmi rešitve problematike je izključno v pristojnosti skupščine zastopnikov članov Vzajemne, so zapisali v pobudi za umik iz postopka.

Opozorili so še, da bo "prisilno" statusno preoblikovanje Vzajemne hkrati pomenilo ukinitev edine zavarovalnice v Sloveniji, temelječe na principih vzajemnosti, in njeno pretvorbo v čisto običajno pridobitno gospodarsko družbo.

Vlada statusno preoblikovanje Vzajemne predlaga zato, ker bo v skladu z julija sprejeto novelo zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju dopolnilno zdravstveno zavarovanje s 1. januarjem 2024 postalo obvezni zdravstveni prispevek, ki ga bo zbiral ZZZS.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MarkoJur
02. 10. 2023 14.29
+1
Kapital vzajemne ni last tam ''zaposlenih'', tega torej lahko razdelijo lastnikom, ali ga dajo v zdr. blagajno. Vzajemci pa lahko začnejo nanovo, s svojim kapitalom. Veste, koliko zavarovalnih premij gre njim za plače? Ni čudno, da ljudje umirajo, ker ne dočakajo operacij!
kiropraktik
02. 10. 2023 12.28
+5
Seveda se borijo za dobre službe brez naprezanja!
123soba
02. 10. 2023 12.10
+5
Kradljiva mafija. 70.000.000 miljonov nam bodo ukradli. Ni pa nobenega predloga, da zadnja dva meseca ne bi bilo treba plačat dopolnilnega zavarovanja in bi bila zadeva rešena...