Slovenija

V Želimljah medved napadel sprehajalca

Želimlje, 26. 04. 2023 11.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Kaya Kamenarič, A.K.
Komentarji
354

Okoli 7.30 so policisti prejeli obvestilo o napadu medveda na Vrhu nad Želimljami. Medved je napadel moškega, ki je bil s psom in še eno osebo na sprehodu v gozdu. Po naših informacijah je medved 57-letnika ugriznil v nogo, sicer pa ni življenjsko ogrožen. S pristojnega ministrstva so medtem sporočili, da ne bodo predlagali odstrela, niti ne bodo sprožili iskanja medveda.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Lovske zveze Slovenija
    05:50
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor s predsednikom Lovske zveze Slovenija
  • Iz 24UR ZVEČER: Medved napadel moškega
    02:41
    Iz 24UR ZVEČER: Medved napadel moškega
  • Iz 24UR: Medved napadel sprehajalca
    03:03
    Iz 24UR: Medved napadel sprehajalca
  • Iz SVETA: Težave z medvedi
    02:27
    Iz SVETA: Težave z medvedi
  • V Želimljah medved napadel sprehajalca
    01:04
    V Želimljah medved napadel sprehajalca

Medved je po napadu odšel s kraja, o dogodku pa je bilo obveščeno tudi ministrstvo za naravne vire in prostor, ki je tudi odgovorno za izvajanje nadaljnjih ukrepov glede medveda. 

"Strokovna služba je po pogovorih s Policijo, zavodom za gozdove in lovsko družino, sprejela odločitev, da skladno z dosedanjo prakso ne predlaga interventnega odstrela, niti ne sproži iskanja. Do incidenta je prišlo v gozdu in ne v bližini naselja, lov nepoškodovanega medveda pa bi bil tvegan," so sporočili z ministrstva. 

Dodali so, da povečane gostote rjavega medveda dokazano povzročajo večjo stopnjo konfliktov, zato je bila nedavno tudi sprejeta odločba o selektivnem odvzemu iz narave presežnega števila medvedov. "Ministrstvo si bo še naprej prizadevalo za čim bolj učinkovit odškodninski sistem in promocijo zaščitnih ukrepov za varovanje premoženja in aktivnosti, ki prispevajo k visoki stopnji sobivanja z rjavim medvedom," so pojasnili.

"Območje napada bomo v prihodnjih dneh v sodelovanju z vsemi institucijami budno spremljali in v primeru ponovnega pojava medveda ustrezno ukrepali," so še dodali. 

Bi lahko šlo za poškodovanega medveda, ki ga je prejšnji teden zbil avto?

Na cesti med Škofljico in Turjakom so sicer pretekli teden obravnavali dva primera trka osebnega avtomobila v medveda. Eden je poginil, drugi pa preživel in pobegnil v gozd. 

V Lovski družini Škofljica so takrat dejali, da so bili o poškodovanem medvedu sicer obveščeni, a da nimajo pristojnosti ukrepati, saj da je za to pristojno ministrstvo za naravne vire in prostor. 

Slika je simbolična.
Slika je simbolična. FOTO: Bobo

Predstavnik lovske družine Mitja Spindler je pojasnil, da bi nekoč v takšnem primeru organizirali intervencijsko skupino, ki bi ranjenega medveda poiskala in ocenila, ali je potreben odstrel ali pa poškodba ni tako huda. A kot je dodal, to ni več v praksi. Poudaril je še, da so lovci ministrstvo tudi že večkrat opozorili, da trenutna ureditev na tem področju ni ustrezna.

Za oddajo Svet je poudaril, da bilo v vsakem primeru treba oceniti, za kakšnega medveda gre. Pozval je k previdnosti, saj je tudi medved pretresen, tak napad je za medveda šok in ga je treba pustiti, da se umiri, treba je pazit in ne hoditi v gozd, še manj pa imeti spuščene pse, svari. Kot poudarja, lovska družina ne more ukrepati, saj nima pristojnosti za to.

'Odločba za odstrel 230 rjavih medvedov ostaja v veljavi'

Napad se je zgodil v času, ko slovensko javnost razdvaja odločba za odstrel 230 rjavih medvedov. Odločbo je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo 13. aprila, nato pa je predsednik vlade Robert Golob ministra Uroša Brežana pozval, naj vse odločbe za odvzem divjih zveri iz narave zamrzne. Pred slabim tednom so nato iz ministrstva sporočili, da po srečanju ministra in Goloba odločba ostaja v veljavi. 

Kot so dodatno pojasnili, nevladne organizacije že vrsto let opozarjajo na dileme, povezane z upravljanjem medveda v Sloveniji, med drugim na sporne prakse krmljenja medveda v bližini bivališč ter turističnega lova. Minister in premier sta se strinjala, da je treba o teh vprašanjih opraviti široko javno razpravo, v katero bodo poleg relevantnih institucij vključene tudi organizacije civilne družbe. 

Oglasil pa se je tudi predsednik Lovske zveze Slovenije Lado Bradač. Pojasnil je, da je populacija medveda prerasla prehranske zmogljivosti prostora. "Medved je danes tako aktiven, da posega tudi v življenje risa. V dveh, treh dneh poišče plen, ki ga je ulovil ris, ris pa mora tako ponovno loviti," je pojasnil. Na Gorenjskem se denimo ris s plenom, ki ga je ulovil, prehranjuje tudi do sedem dni. 

Poudaril je, da če želimo imeti urejene razmere, moramo vedeti, kako bomo gospodarili z zadevami, pri čemer prisega na strokovne podlage, upravljanje na podlagi znanstvenih izhodišč in ne na podlagi govoric. "Ne na podlagi interesov posameznikov, ki so trenutno na oblasti. Zato me preseneča, da smo doživeli poziv, naj se nek postopek mimo pravnih norm prekliče. Zame je to v neki pravni državi popolnoma nesprejemljivo," je izpostavil in dodal, da upa, da se tega zavedajo tudi ljudje, ki so te besede izrekli. 

"Prosim, naj se v bodoče glede takšnih stvari opirajo na strokovna izhodišča in znanstvena dognanja. Če ne drugega, naj si preberejo odločitev sodišča, kjer je sodnica, ki je poklicana za to, da presoja, kaj je prav in pravično, presodila, da je eden izmed potrebnih ukrepov tudi ta odstrel, ker populacija tako eksponentno raste," je povedal. 

Pri tem je dodal, da to ni edini ukrep, in ministrstvo pozval, naj začne z izvajanjem vseh ostalih ukrepov. "Morda tudi z ustanovitvijo interventne skupine, ki je že kar nekaj časa nimamo," je sklenil. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (354)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Armagedon1
16. 05. 2023 16.22
Nauk zgodbe: ne moti medvedke z mladiči pred njenim brlogom.
flojdi
10. 05. 2023 16.11
Medved se ne sprehaja po vaših hišah" in brlogih"
smuuki
29. 04. 2023 08.50
+2
Medvedov je premalo. Da bo ta vrsta ostala dolgoročno zdrava je treba pripeljati svežo kri. Namesto kritizirati je treba vzpodbujati. Vedno so proti. Nauk zgodbe medvedov je premalo. Morda bi poskušali s križanjem grizljija z našim medvedom.
son?ek11
27. 04. 2023 09.34
+2
A v nogo ga je ugriznil in šel? Ta je pa bosa!! Iz čigave stranke pa je ta uriznjeni tip???
2fast4
26. 04. 2023 21.13
-2
Golob že sledi medvedu... Javi ko bo več vedel...
nick73
26. 04. 2023 21.11
+6
Manjka bistven podatek, če je bil pes na povodcu ali je prosto tekal naokoli. Pogosto se namreč zgodi, da pes zavoha medveda, začne lajat nanj, ko ga medved napade, pa pes zbeži proti gospodarju in medved za njim.
son?ek11
27. 04. 2023 09.35
+2
Nick, s to možno razlago se popolnoma strinjam!!
Macola.
26. 04. 2023 20.53
+2
Medved mora biti dostojen partner.
flojdi
10. 05. 2023 16.13
Apostol1
26. 04. 2023 20.52
+5
Smisel lova je bila nekoč prehrana , danes je pa regulacija , da zveri ne ogrožajo ljudi in živine. V indiji imajo svete krave , ki poginjajo na ulicah in širijo bolezni in vsi se strinajmo , da je to absurdna neumnost , ki izhaja iz vere. Enako je pri nas z medvedi , ki postajajo svete živali in ogrožajo ne z okužbami pač pa z napadi na drobnico in kot lahko vsaj nekateri opazimo na ljudi. Ljudje v Želimljah , kmalu sploh ne bodo več upali iz hiš vsaj tak je bil danes na TV prispevek. Ja kdo tu razmišlaj pravilno. Tisti , ki zahtevamo odstrel in ponovno uvedbo mrhovišč ali tisti , ki zahtevajo , da se medvede obravnava kot svete krave v Indiji. Drugače rečeno , nekdo je tule nor samo mi , ki smo za odstrel nismo.
sh4dyl4dy
26. 04. 2023 21.02
-5
Pa kaj je z vami? Drobnico zaščitite z ograjami, ljudje pa naj ostanejo pri svojih hišah z ograjami! Kdo je bil prej tam? Živali ali ljudje in njihove svete hiše sredi narave?
Maco13
26. 04. 2023 21.08
-3
Maco13
26. 04. 2023 21.13
-1
točno tako. Ampak zmeri bomo meli manj inteligentne posameznike, ki živijo v mestu in ne poznajo podeželjskega življenja in se bodo bunili da človek vstopa v medvedov prostor, kar ni res. Tiste vasi obstajajo že več kot 30 let in ljudje živijo enako kot prej pa ni bilo nikoli problema z medvedi!
sh4dyl4dy
26. 04. 2023 21.23
+2
Maco, odrasla sem na podeželju! In tudi če tam nimamo medvedov, imamo pa divje svinje in volkove, lisice.. so me vedno učili, da se ne hodi po gozdu, ker je to dom živali. Na misel mi ni prišlo, da bi jih hodila vznemirjat sredi gozda! Sprehaja se po travnikih in za to določenih površinah, ne pa sredi gozda ali kjerkoli se vam zazdi! Veste, da so tam medvedi, v tem času z mladički, ampak gremo rinit tja, ker ni zadosti placa za laufanje in sprehajanje kužkov drugje! Ljudje nismo sami na planetu! Kdo vam je dal pravico pobijati vse povprek?
Maco13
26. 04. 2023 21.36
-1
točno tako, tam kjer si ti odraščala ni bilo medvedov sploh jih pa ni bilo v takem številu. zakaj 10 let nazaj nismo imeli problemov z medvedi? JA KER JIH JE DANES PREVEČ!!
Maco13
26. 04. 2023 21.39
+1
pa še enkrat si poglejte prispevek. Napad se ni zgodil globoko v gozdu po neurejenih poteh, ampak 50m od doma žrtve. Zakaj se to dogaja? JA KER JE PREVEČ MEDVEDOV!!
flojdi
10. 05. 2023 16.14
Sailer2
26. 04. 2023 20.46
-2
Hitro naštimat medvedjo milico! Ene 100 milijonov za nakup Apacha ter parih F22 pa na juriš proti medvedom! Se bo Franci poj loh šu top gan v goš
Mnogo
26. 04. 2023 20.27
+3
V Sloveniji imajo trenutno zivali prednost pred ljudmi, malo si poglejte že od razvoja cloveka je bil clovek lovec, z razlogom prezivetja, ker bi drugace zivali pokoncale ljudi!!!!!
jodr
26. 04. 2023 19.56
+0
Vse službe; ministrstvo, lovci, zavod za gozdove, policija; vsi so si po pilatovsko umili roke, edino sprehajalec bo čutil posledice celo življenje. Če bo šlo tako naprej, bomo morali sprehajalci, pohodniki,..., sami poskrbeti za svojo varnost. Tudi sam sem bil danes v gozdu in opazil sledi medveda, stare ne več kot en dan.
sh4dyl4dy
26. 04. 2023 20.13
+1
Jodr, dragi moj kmet, vse pobiti praviš? Medvede, volkove, krave, kokoši, svinje, itd., samo da boš ti in tvoji sebičničneži uživali v življenju ane?
jodr
26. 04. 2023 20.40
-1
flojdi
10. 05. 2023 16.17
.nekoc so otroci hodili v solo 2uri pes .skozi gozd.v obe smeri.noben medo ni napadel nobenega otroka in noben otrok ni lovil medotov.so sobivali.
GibbsNCIS
26. 04. 2023 19.49
+3
moškega ugriznila v nogo? nekam znano mi je. da ni bla to mogoče Aneta?
Na pol ovca
26. 04. 2023 19.46
+5
Oseba je imela psa napište VSE ne sam kot ponavadi napol, to je BISTVEN podatek kajti medved se bo na lajajočega psa odzval 100% ker je skoraj gotovo lajal, pes se je veerjetno nato ko se je medved bližal v strahu skril med noge gospodarja in to je to, ali pa ga je celo gospodar če je bil manjši pes dvignil.
flojdi
26. 04. 2023 19.44
+2
?zakaj nikoli ni naslova : čwowk brez puške z lastnimi rokami napadel medvedka..
flojdi
26. 04. 2023 19.45
+3
..aja medoti še ne vstopajo v hišo..vsaj pr ns ne
Bolfenk2
26. 04. 2023 19.43
+0
Nori medo. Sedaj zanesljivo sledi poboj 230 pripadnikov njegove vrste. Po tem incidentu ne bo nič z Golobovo pomilostitvijo medvedov.
ZIPPO
26. 04. 2023 19.38
+2
Ljudje nočete, da vam medved hodi po dvorišču, medved pa noče, da mu ljudje hodijo po njegovem terenu, sploh medvedka z mladiči ne. Tako enostavno je to. Tisti, ki imate večvrednostni kompleks in se kljub opozorilom stroke s svojimi psi sprehajate po gozdu in tam tekate, se malo vprašajte. Vse to lahko počnete tudi izven gozda. Veste, da je nekje v gozdu medvedka z mladiči, pa še kar rinete z glavo skozi zid. Bi pa streljali in pobijali medvede, to pa bi a ne?
jodr
26. 04. 2023 19.57
-3
Moj gozd je moj teren in ne medvedov, zapomni si to.
sh4dyl4dy
26. 04. 2023 20.14
+3
ZIPPO Tako je, gmad človeška bi si vse prilastila in vse pobila. 😔
ZIPPO
26. 04. 2023 21.39
+2
jodr a TI SAM OSEBNO si zasadil ta gozd? Tvoj gozd, a dej nehi no, ta gozd je bil tam še preden si se ti rodil.
smuuki
26. 04. 2023 19.32
-3
No saj ne veš kaj je res. Kmetje se borimo za odstrel, sprehajalcu so proti. Niti napadi nanje jih ne prepričajo. Pa razumi če moreš. Očitno je argument samo, da si proti pa naj stane kolikor hoče.
Matjaž Tanko
26. 04. 2023 19.20
+8
Kaj pa rine tam kjer je privat?
Maco13
26. 04. 2023 19.31
+2
Dej še enkrat si poglej prispevek butl en... Medved ga je napadel 50m od hiše
Matjaž Tanko
26. 04. 2023 19.32
+9
Matjaž Tanko
26. 04. 2023 19.33
+7
Maco13
26. 04. 2023 19.35
-8
Teb manka par možganskih celic stari sam bog ti lahk pomaga...
Matjaž Tanko
26. 04. 2023 19.37
+11
Zakaj se pa ne preselil v ljubljano, ker tam na vasi ste sami spletkarji!
jodr
26. 04. 2023 19.58
+1
meval
26. 04. 2023 19.14
+2
Mislim-kaj zdaj!? Imajo medvedje prednost pred varnostjo ljudi!? Ministrstvo halooooo!?
txoxnxy
26. 04. 2023 19.23
+5
Ja po nepreverjenih a zanesljivih podatkih je bil medved na prednostni poti.
Markee
26. 04. 2023 19.06