Slovenija

V Zgornji Mežiški dolini se obremenjenost otrok s svincem ne zmanjšuje več

Ravne na Koroškem, 13. 09. 2018 15.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, D.L.
Komentarji
2

Prevalenčna študija obremenjenosti otrok s svincem v Mežiški dolini je pokazala, da se vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline, ki so svincu najbolj izpostavljeni, ne nižajo več. Vključeni v program sanacije predlagajo dodatne ukrepe in hkrati poudarjajo nujnost aktivne vključitve potencialnih onesnaževalcev.

Država od leta 2008 v s težkimi kovinami obremenjeni Zgornji Mežiški dolini izvaja 15-letni program ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja, del aktivnosti pa je tudi stalno spremljanje vrednosti svinca v krvi otrok.

Čeprav za koncentracijo svinca v telesu ni varnega praga, saj je kakršnakoli koncentracija zdravju škodljiva, pa je mejna vrednost določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, od tam naprej se ta opisuje kot povišana vrednost.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vsako leto na odvzeme krvi vabi triletnike iz Zgodnje Mežiške doline, torej iz občin Črna na Koroškem in Mežica, vsakih pet let pa izvede prevalenčno študijo, v katero so vključeni otroci, stari od enega do šest let in devetletniki iz Zgornje Mežiške doline, za primerjavo pa še triletniki iz Spodnje Mežiške doline, to je iz občin Prevalje in Ravne na Koroškem.

Letos je tako NIJZ po letih 2008 in 2013 izvedel tretjo prevalenčno študijo, rezultate pa so predstavili na današnji novinarski konferenci na Ravnah na Koroškem. V študijo je bilo letos vključenih skupno 526 otrok, kar pomeni, da je bil odziv na vabila, ki so jih poslali vsem v opredeljeni starosti, 74,5-odstoten. To je več kot pred petimi leti, ko je bil odziv 60,1-odstoten.

Čeprav za koncentracijo svinca v telesu ni varnega praga, saj je kakršnakoli koncentracija zdravju škodljiva, pa je mejna vrednost določena pri sto mikrogramih svinca na liter krvi, od tam naprej se ta opisuje kot povišana vrednost. 

Največ svinca v krvi je imel deček iz Spodnje Mežiške doline

Najvišjo vsebnost svinca so odkrili pri dečku iz Spodnje Mežiške doline. Slika je simbolična.
Najvišjo vsebnost svinca so odkrili pri dečku iz Spodnje Mežiške doline. Slika je simbolična. FOTO: Thinkstock

V letošnji prevalenčni študiji so izmerjene vrednosti svinca v krvi otrok znašale od osem do 336 mikrogramov. Večji del otrok, skupno 384, je imel vrednosti do 50 mikrogramov, 112 otrok pa od 50 do 99 mikrogramov.

Povišane vrednosti, torej sto in več mikrogramov svinca v litru krvi, pa so izmerili pri 30 otrocih, kar predstavlja 5,7 odstotka vseh, od tega jih je bilo 28 iz Zgornje Mežiške doline. Najvišjo vrednost med vsemi pa so izmerili pri dečku iz Spodnje Mežiške doline, in sicer omenjenih 336 mikrogramov.

Za primerjavo z rezultati lanskoletnega merjenja vrednosti svinca v krvi triletnikov iz Zgornje Mežiške doline, ko so povišane vrednosti izmerili pri petini triletnikov, so letos med triletniki iz Zgornje Mežiške doline povišane vrednosti namerili pri 16 odstotkih otrok, kar je torej manj kot lani. Končni cilj ukrepov je, da ima več kot 95 odstotkov otrok vrednosti nižje od 100 mikrogramov svinca.

Primerjava z rezultati študij v letih 2008 in 2013 pa je pokazala, da so letošnje povprečne vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline sicer nižje kot v letu 2008, vendar višje kot v letu 2013.

"Letošnji rezultati potrjujejo to, kar opažamo zadnjih pet let od zadnje študije, da padanja vrednosti svinca v krvi otrok iz Zgornje Mežiške doline ni več," je danes poudaril vodja študije Matej Ivartnik z ravenske območne enote NIJZ. Hiter začetni padec vrednosti svinca v krvi otrok se je namreč ustavil okoli leta 2010.

Vse otroke, pri katerih so izmerili povišane vrednosti, so povabili na dodatne, venske odvzeme krvi, ki potekajo v septembru, hkrati NIJZ k njim pristopi v obliki individualne obravnave in po potrebi nadaljnjega spremljanja. 

Dejavniki tveganja: pogoji bivanja, zaposlitev staršev, makadam, vrtovi, gradbena dela ...

Dejavniki tveganja so: zaposlitev starša v podjetjih za sekundarno predelavo svinca, pogoji bivanja, prisotnost makadama, vrtovi, uporaba potencialno tveganih gradbenih materialov in neizvajanje nadzora nad tem, gradbena dela ...
Dejavniki tveganja so: zaposlitev starša v podjetjih za sekundarno predelavo svinca, pogoji bivanja, prisotnost makadama, vrtovi, uporaba potencialno tveganih gradbenih materialov in neizvajanje nadzora nad tem, gradbena dela ... FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je danes povedala predstojnica ravenske enote NIJZ Neda Hudopisk, pri individualni obravnavi ugotavljajo tudi dejavnike tveganja. In med te po dosedanjih ugotovitvah spadajo zaposlitev starša v podjetjih za sekundarno predelavo svinca, prav tako pogoji bivanja, med drugim prisotnost makadama, vrtovi, uporaba potencialno tveganih gradbenih materialov in neizvajanje nadzora nad tem, pa tudi gradbena dela.

Zato na NIJZ predlagajo več ukrepov, med drugim nadaljnje sodelovanje s podjetji iz skupine Tab, ukrepe na zasebnih zemljiščih ter prepoved trženja in uporabe onesnaženega materiala v gradbeništvu.

Da so glavni viri onesnaženja makadamske ceste, odprte halde, kjer so naloženi ostanki iz nekdanjega rudnika svinca in cinka, in uporaba vsebine hald v gradbene namene, pa tudi neustrezno urejena gradbišča in neučinkovit nadzor, pa je danes opozorila Tanja Bolte z ministrstva za okolje in prostor, kjer prav tako predlagajo dodatne ukrepe.

Ob tem je izpostavila emisije iz industrije, kar je po njenih besedah vseskozi eno od odprtih vprašanj. V zvezi s tem je poudarila, da mora država v prihodnje v program sanacijskih ukrepov bolj aktivno vključiti industrijo predelave svinca iz skupine Tab, ki je navzoča v Mežiški dolini.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

KavčStrokovnjak
13. 09. 2018 20.30
Povzročitelj ni ničesar kriv. Dokler cela dolina ne vloži tožbe na mednarodnem sodišču in zahteva odškodnino v obliki rente.
bna77
13. 09. 2018 17.56
+4
glavni krivec pa vemo kdo je podjetje TAB ki ima milijonske dobičke delavci pa delajo za minimalno plačo vodstvo TAB sram vas je lahko