Slovenija

Novi evropski poslanci: Zver, Tomčeva, Bogovič, Fajonova, Brglez, Joveva, Grošelj in Novakova

Ljubljana, 26. 05. 2019 18.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Daniel Fazlić/Natalija Švab
Komentarji
594

Evropejci v 28 državah so volili in odločili, katerih 751 poslancev bo prihodnjih pet let zastopalo 512 milijonov državljanov. Slovenijo bodo zastopali Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj in Ljudmila Novak. Na evropski ravni pa so rezultati prinesli izgube za sredino, pridobili so zeleni, pa tudi skrajna desnica in evroskeptiki.

Volišča so se najprej, že v četrtek odprla v Veliki Britaniji, kjer so volili kljub brexitu, in na Nizozemskem. V petek so volili Irci in Čehi, včeraj so volitve potekale na Malti, Slovaškem, v Latviji in na francoskih čezmorskih ozemljih, v preostalih državah, tudi Sloveniji, pa danes.

Evropejci so tokrat množično odšli na volišča

Pregled volilne udeležbe po Evropi razkriva, da so se volivci odzvali pozivu, naj pridejo na volišča in glasujejo na "prelomnih, odločilnih volitvah". Če kot volilno udeležbo štejemo 27 držav članic, kolikor jih bo v povezavi ostalo po odhodu Velike Britanije, je z okoli 51 odstotki volilna udeležba tokrat najboljša po letu 1994.

Precej višjo udeležbo kot pred petimi leti na primer tokrat beležijo v Nemčiji, Franciji, Španiji, na Madžarskem ... Med drugim na Slovaškem, kjer je bila volilna udeležba leta 2014 zgolj 13-odstotna, tokrat naj bi volila okoli petina volivcev.

Tudi pri nas je bila volilna nekoliko višja kot pred petimi leti. Po zadnjih podatkih, ki pa še niso dokončni, je namreč na volišča prišlo 25,45 odstotka volivcev, največ v volilni enoti Ljubljana Center, najmanj pa volilni enoti Maribor. Med posameznimi okraji izstopa Koper 1, kjer je volilo kar 53,34 odstotka. Okraj z najnižjo udeležbo pa je Šmarje pri Jelšah (15,72 odstotka).

Kako so se volitve razpletle pri nas?

Zmagovalka Evropskih volitev v Sloveniji je skupna lista SDS in SLS (26,48 odstotka glasov), ki je osvojila tri poslanske mandate. Po dva mandata sta osvojili SD (18,57) in LMŠ (15,61), enega pa NSi (11,1). Izidi so še delni in neuradni.

Na evropski ravni pa so rezultati prinesli izgube za sredino, pridobili so zeleni, pa tudi skrajna desnica in evroskeptiki.

Slovenijo bodo v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta zastopali Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj in Ljudmila Novak.
Slovenijo bodo v prihodnji sestavi Evropskega parlamenta zastopali Milan Zver, Romana Tomc, Franc Bogovič, Tanja Fajon, Milan Brglez, Irena Joveva, Klemen Grošelj in Ljudmila Novak. FOTO: Damjan Žibert

Kako razplet komentira slovenska politika?

Janez Janša, prvak SDS, ki je v sodelovanju z SLS zmagovalka teh volitev, je izrazil zadovoljstvo z razpletom volitev. Poudaril je, da v Bruselj pošiljajo ljudi, ki se znajo boriti za slovenske interese.

"Imeli smo kampanjo, ki je bila evropsko usmerjena, ki se ni ukvarjala z drugimi," je dejal prvak LMŠ Marjan Šarec, ki je z dvema evropskima poslancema zelo zadovoljen.

Z rezultatom so zadovoljni tudi v SD. Tanja Fajon, pred katero je nov mandat, je ocenila, da se je delo na terenu očitno obrestovalo, kot je še dejala, pa želi, da bi lahko "v evropskem parlamentu naredili progresivno večino in uresničili spremembe, ki si jih želimo".

NSi bo odslej imela eno evropsko poslanko, Ljudmilo Novak, Bruselj pa zapušča Lojze Peterle. "Ne znam igrati na orglice, znam pa veliko pozitivnega povedati o Sloveniji. Po tem me bodo gotovo poznali v Evropskem parlamentu," je dejala nekdanja prva dama NSi.

Levici preboj v EP ni uspel. V stranki nas tem niso skrivali razočaranja. "Jutri je nov dan, nadaljevali bomo z vsemi projekti, ki jih imamo zastavljene," je potem, ko so bili znani rezultati, dejal koordinator stranke Luka Mesec.

Pred vrati EP je ostala tudi SAB. Alenka Bratušek je ob tem dejala, da "so ponosni na Angeliko Mlinar in na rezultat, ki so ga naredili".

V Bruselj se ne bo vrnil niti Igor Šoltes, ki je tokrat kandidiral za stranko DeSUS. Predsednik stranke Karl Erjavec kljub temu meni, da rezultat ni slab.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kaj volitve prinašajo na evropski ravni?

 Na evropski ravni pa so rezultati prinesli izgube za sredino, pridobili so zeleni, pa tudi skrajna desnica in evroskeptiki.

V Evropskem parlamentu bo še naprej najmočnejša desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP), ki naj bi dobila 178 od 751 sedežev ali 39 sedežev manj.

Drugi bodo bodo spet socialdemokrati (S&D), ti naj bi imeli 152 sedežev ali 35 manj.

Okoli 40 več naj bi jih poslej imeli liberalci (Alde), skupaj 108. Veselijo se tudi Zeleni, ki jim projekcije napovedujejo 67 sedežev ali 15 sedežev več, kot jih imajo sedaj.

Zmerno evroskeptični Evropski konservativci in reformisti (ECR) naj bi dobili 61 sedežev, ali 15 manj.

Se pa precej boljši rezultat obeta skrajno desni koaliciji, Evropi narodov in svobode (ENF), ki naj bi dobila 55 sedežev, kar je 18 več, kot jih ima sedaj. Krepi se tudi evroskeptična skupina Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki naj bi dobila 12 sedežev več, kot jih ima sedaj, in sicer 53, napovedi povzema STA.

Slabši rezultat, in sicer za 13 sedežev, napoveduje prva projekcija evropski levici (GUE/NGL), ki naj bi imela v novem parlamentarnem mandatu 39 poslancev.

Kako uspešne so bile populistične stranke?

Največje vprašanje pred volitvami je bilo najbrž - kako uspešne bodo najbolj razvpite nacionalistične in evroskeptične stranke.

Nekoliko slabši rezultat od pričakovanega so osvojili avstrijski svobodnjaki, ki jim je nekaj glasov odnesla afera Ibiza, ki je pokopala kariero njihovega zdaj že nekdanjega šefa, državo pa čakajo predčasne volitve.

V Nemčiji je skrajno desna AfD sicer izboljšala rezultat iz leta 2014, a poslabšala izid z državnozborskih volitev leta 2017. Nekateri nemški analitiki že govorijo, da so nemški volivci AfD namenili zaušnico, bogato pa so nagradili Zelene.

V Franciji je Marine Le Pen premagala stranko predsednika Emmanuela Macrona.

Na Madžarskem je prepričljivo zmagal Orbanov Fidesz z okoli 56 odstotki glasov.

V Italiji pa se je z Ligo zmage veselil populist Matteo Salvini.

Težavna nova koalicija?

Analitik Marko Lovec je za POP TV in STA dejal, da zdaj nove-stare evropske sile čaka oblikovanje koalicije. Koalicija EPP in S&D izgubila večino, a imata še vedno večino skupaj z Alde, ki naj bi imel vključno z Macronovo stranko 102 poslanca. "To je najverjetnejša koalicija, ampak bo zelo težavna, ker EPP ne bo želela pustiti nekomu drugemu, da bi predlagal predsednika komisije," je povedal Lovec.

"Volitve so poraz statusa quo ali pa poraz prve moderne politične delitve na levico in desnico - na stranke, ki ščitijo delo, in stranke, ki zagovarjajo kapital," je še poudaril Lovec.

SPREMLJAJ DOGAJANJE V ŽIVO

00.37

Kako so glasovali v drugih državah?

00.36

Iz Belgije v Evropski parlament kar 12 strank

V Belgiji je po preštetih glasovih z velike večine volišč sedeže v Evropskem parlamentu osvojilo kar 12 strank. Največ jih je v flamski volilni enoti prejela nacionalistična stranka N-VA. Volivci so ji zaupali 14,1 odstotka glasov in tri sedeže, enega manj kot pred petimi leti.

00.21

Lojze Peterle: Stranka bo morala odgovoriti, zakaj ji je podpora padla

Lojze Peterle (NSi) je po objavi volilnih izidov, ki so pokazali, da tokrat ni bil izvoljen in da se poslavlja od Evropskega parlamenta, poudaril, da se je na volitvah pošteno boril ter se zahvalil volivcem za tri mandate in za vse glasove, ki so mu jih namenili.

00.20

Veselje nemških Zelenih ob razglasitvi rezultatov

00.17

Sebastian Kurz: "Pričakovali smo veliko, bili smo optimistični, a to je fantastičen rezultat!"

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (594)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sentis
27. 05. 2019 18.26
+6
Plače bi jim spustil na jurja, me zanima kakšno zanimanje bi bilo potem.
Entip?ek
27. 05. 2019 17.06
+4
a sds fenom ni jasno, da imajo samo 2 (dva) poslanca, da so enega izgubili...sam vi ste res katastrofa....padete iz 3 na 2 in ste zmagovalci...le kje je vaša logika....
Svetec 2021
27. 05. 2019 16.00
+10
Nasednjič še enkrat Zver pride v EU Parlament pa mu pripada 6000 € pokojnine lepo se bo smejal vsem ki za 40 let dobijo 350€ . Me prav zanima kaj bo naredil za slovenijo
Entip?ek
27. 05. 2019 17.03
+3
kaj je naredil že do sedaj...nič..uklanjal se je hrvatom, črnil slovenijo, prikazoval skor izredne razmere pri nas............žalostno, ampak taka je politika sds....
Karantanija
29. 05. 2019 12.07
+1
Zver na fotografiji lepo maha in se smeje novim "zmagam" in blatenjem svoje domovine v Evropi. Bravo, zopet so mu ovčice napolnile žepe!
Manandi
27. 05. 2019 15.46
+3
Kdaj bo sedmina in žalna seja Desusa, SMC ja, SABA in Levice, govornik baje Rigoleta von Thomič..
Manandi
27. 05. 2019 15.47
+1
Denarne prispevke lohla donirate na 090 Erjavec 1,2, 3 ali Violeta 4, 5..
Karantanija
29. 05. 2019 12.08
+1
Denarne prispevke zbirajo v neki drugi stranki.
Absolutist 1
27. 05. 2019 15.26
+2
Che Guevara Brglez gre v rdeči majici in z likom Che Guevare v Bruselj.Kdo bi si mislil kakšen talent ima ta osebek,ki je 4 leta kraljeval v DZ.Misli pa so mu uhajale na Kubo,no sedaj pa bo malo bližje.
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.43
+1
Poiščite psihiatra. Che Guevera se je boril za male ljudi.
Entip?ek
27. 05. 2019 17.04
+1
absulutist, a si mu mal fouš, on 15 000 na mesec, ti pa socialno, pa še to ti bodo kmal vzel...
fafajonka
27. 05. 2019 14.34
+3
Je rekel Rjavec,......če dobimo pet poslancev.......potem smo pa zmagal....... :-)))
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.44
+0
Si radi izmišljujete? Rekel je, če dobimo enega, .....
mijavci
27. 05. 2019 14.24
+4
Kako hitro je Šarec izenačil svojih 15 % z SDS 26% kao dobili smo oboji po dva poslanca, res je da sta se Grošel in Joveva za 5 let priskrbila lagodno življenje, kar pa zagotovo ne bo veljalo za Marjana, njegova vlada se bo kmalu sesula ko hiša iz kart, sploh zaradi neuspeha Levice, bo to za njega velik problem.
vinogradnik33
27. 05. 2019 14.36
+1
To so vaše mokre sanje in velika želja , da bi še kdaj vladali , pa se vam ne bo izšlo , čeprav poizkušate na vse načine , da bi očrnili to vlado doma in v tujini , samo ljudje so spoznali , da ta vlada dela dobro in za SLOVENIJO in SLOVENCE !
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.47
-1
Šarcu dol visi levica. Ste pozabili, da čepi v cerkvi? Šarec je v enem letu dosegel dva poslanca, enako kot letos SDS. Sanjate, da Šarcu razpade vlada? Tako zelo sovražite Slovenijo? Kaj vam je naredila?
Kopriva60918022
27. 05. 2019 14.15
+6
porazno da je volilna udeležba slabih 50%. to sploh niso legitimne volitve. Dokler ne bodo vse države EU uvedle obvezno volilno udeležbo, sploh nima smisla imeti kakršen koli parlament
Pravicaje
27. 05. 2019 14.14
+14
A so ti širokoustni nasmeški te klike na skupinski fotografiji izraz otroškega in igrivega veselja . češ mi pa gremo v peskovnik brez "staršev" /beri kontrole / in se bomo 4 leta nekaj igrali ,zato smo pa bajno plačani - vi pa ne - ali je to izraz sreče in navdušenja ,češ pa smo jih a .........! Kdo bi vedel ?
Mirno
27. 05. 2019 14.31
+14
Samo v ksiht se nam režijo ! Dej dej samo lapanje tako kot vedno...
veronqa
27. 05. 2019 14.01
+13
Zelo predvidljive EU volitve, posnetek stanja naše politike. Ta male stranke se pač niso združile in niso mogle pričakovati dobrega rezultata. Edino levica je mahnila mimo. Jah Tomičeva res ni vaba, prej nasprotno.
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.53
+6
Levica je ostala brez poslanca prav zaradi neumnih izjav Tomićeve!
Soze
27. 05. 2019 13.52
+9
Oh če bi bil muha, pa da vidim soočenje Mesca in Tomićke....
vinogradnik33
27. 05. 2019 13.47
+5
SDS je izgubila enega EU poslanca , pri kom bo pa sedaj vedril Janšev sin , ko Šulinove ne bo ?
Kopriva60918022
27. 05. 2019 14.16
+0
ahh neee oni so še vedno zmagal. 3. zapored, se je pohvalil zver
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.55
+0
Saj ne gre samo za njega, za cel Janšev klan. Jih je več tam kot naših poslancev.
Nabru3
27. 05. 2019 13.29
+5
"Lojze Peterle: Stranka bo morala odgovoriti, zakaj ji je podpora padla." Ja, zaradi njega, koga pa!
vinogradnik33
27. 05. 2019 13.59
+5
Lojze , to boš moral vprašati sebe , Horvata in predsednika stranke !
Nabru3
27. 05. 2019 13.27
+1
Vesel za LMŠ in NSI, najbolši med slabimi izbirami.
Andree
27. 05. 2019 13.11
+3
Pazi ti to Farage je spet europoslanec
Bofur
27. 05. 2019 12.39
-8
Janša je relativni zmagovalec voliteva, ni dvoma, ampak absolutni zmagovalec volitev je Kučanov pol Fajon, Brglez, Grošelj, Joveva + Novakova, ahahahaha; ponedeljek je, a JJ še vedno čaka na telefonski klic (za sestavo vlade.press)
RupniK
27. 05. 2019 12.46
-2
Ne vem, zakaj čakate tako dolgo na ta klic. Vlade ne boste nikoli več sestavili, ker vas komunistov nihče ne mara.
Bofur
27. 05. 2019 12.49
+2
Saj to pravim tudi jaz že ves čas. JJ vlade ne bo več nikoli sestavil, ker ga nihče ne mara. Zdaj mu še njegovo posojilodajalko kazensko preganjajo zaradi korupcije in organiziranega kriminala ... JJ je gotof :)
ivan res grozni
27. 05. 2019 15.58
+0
DKR
27. 05. 2019 12.34
+28
Nikakor mi ni jasno,kako Tomićeva ni bila izvoljena. Simpatična, vedno nasmejana, polna odličnih idej, z dodelanimi odgovori glede npr. Krima in podobno,.......pravi magnet za moške poglede,...pa nič :)))))))) Čudno :))))))))...ah ti volivci....
ValterUdovernik
27. 05. 2019 12.36
+3
Bofur
27. 05. 2019 12.43
+0
In da imajo Murglje absolutno večino ... Fajon, Brglez, Joveva, Grošelj, Novakova ... ah, ti volivci, taka histerija, ugrabili še Belokranjca pa izgubiš poslanko Šulinovo :)))))
ivan res grozni
27. 05. 2019 16.00
-1
Ker je zagovarjala rusko aneksijo Krima in ker je proti cepljenju. Uspela bi lahko le v SDS-u.
ivan res grozni
27. 05. 2019 16.01
-1
Ker je strpna in ne sovraži vsakega, ki ni v njeni stranki.
ivan res grozni
27. 05. 2019 16.03
+0
Tudi Novakovo so nastavile Muglje. Kučan bo aktiven še po smrti!
ROMELS
27. 05. 2019 12.16
+4
Kje so ostali - ZAB, DESUS, LEVICA, DOM, SNS........... Ti glasovi in % so tudi važni.
Kopriva60918022
27. 05. 2019 14.18
+0
ivan res grozni
27. 05. 2019 16.04
DOM se bori s SDS, katera stranka bo bolj desna.
za bojši jutri
27. 05. 2019 12.09
+29
Vsi veseli in nasmejani. Za nič dela, visoko previsoka plača.
saturnsky23 saturnsky23
27. 05. 2019 12.05
+5
Če bi SDS imela POPtv aliRTV na svoji strani, al pa vsaj ti mediji bili neutralni bi ne rabila kakšnega DESUS dodatka. Ampak tudi to bo prišlo.
korintos23
27. 05. 2019 12.06
-9
saturnsky23 saturnsky23
27. 05. 2019 12.10
+13
Točno se vidi, da jo redno gledaš (poskritoma kot 80set% ostalih) in komaj čakaš tekoče pravilne novice.
Nabru3
27. 05. 2019 13.32
-3
visoki
27. 05. 2019 13.33
-3
na madžarskem kot opozicija bi lahko rtv gledal samo od zunaj,pa pozabi na nova 24 ur,časopise
visoki
27. 05. 2019 13.36
-2
v bosni bi pa doživel avtomobilsko nesrečo
ivan res grozni
27. 05. 2019 16.05
-1
Saj ima SDS Orbanove Demokracijo, Finance, Reporterja in NoroTV.