Slovenija

Veselinovič na očitke ZNP: Gre za boj za ohranitev neodvisne STA

Ljubljana, 03. 03. 2021 17.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V Združenju novinarjev in publicistov menijo, da lahko k razrešitvi "spora, do katerega je prišlo med Ukomom in direktorjem STA Bojanom Veselinovičem", in normalnemu delovanju STA pripelje edino Veselinovičev odstop, k čemur ga tudi pozivajo. Očitajo mu, da z "nerazumnimi formalizmi" ogroža delovanje STA, ki je za slovenski medijski prostor pomembno. Veselinovič jim odgovarja, da je pripisovanje krivde agenciji in njemu kot direktorju brez stvarne podlage in da gre za "boj za ohranitev neodvisne in nepristranske STA".

Veselinovič v dosedanjem sporu po oceni ZNP "ni pokazal sposobnosti pogovarjanja in dogovarjanja z vladnim uradom za komuniciranje (Ukom), ampak se celo zdi, da spor namerno in zavestno zaostruje". Ob tem kot argument v združenju povzemajo navedbe Ukoma, da Veselinovič državni administraciji iz nerazumljivih razlogov ne želi priznati 60-odstotnega popusta, ki ga je agencija državni administraciji priznavala vsa pretekla leta, zaradi česar se Ukom s STA ni odločil podpisati tržne pogodbe. "Takšno ravnanje bo imelo za agencijo nedvomno hude posledice, saj bo pomenilo izpad pomembnega dela prihodkov," ugotavljajo v ZNP.

ZNP je direktorja STA Bojana Veselinoviča pozval k odstopu.
ZNP je direktorja STA Bojana Veselinoviča pozval k odstopu. FOTO: Bobo

Poleg tega Veselinovič "iz nerazumljivih razlogov" vztraja, da Ukomu ne bo predal želene poslovne dokumentacije, do katere je po njihovi oceni Ukom "upravičen kot zastopnik vlade, edine družbenice STA. Trditev, da Ukom ni predstavnik vlade, je nerazumen formalizem, ki je tudi pripeljal do spora." Sprašujejo se, ali so vzrok za zadrževanje dokumentacije navedbe v eni izmed anonimk, da Veselinovič časopisni hiši Dnevnik, v kateri je bil nekoč zaposlen, ni zaračunaval mesečne naročnine na storitve STA in da je tako prišlo do finančnega oškodovanja agencije. Veselinoviča zato pozivajo, naj javnosti pojasni, ali navedbe iz anonimke držijo.

Nerazumljivo se jim tudi zdi, zakaj se direktor STA, ki je ves čas zagovarjal tezo, da Ukom v sporu ni predstavnik vlade, s svojo zahtevo za sklenitev pogodbe o opravljanju javne službe ne obrne na vlado in zakaj se obrača na Ukom, če je prepričan, da ta ni njen pooblaščen predstavnik. "S takšno neodzivnostjo, nepripravljenostjo na reševanje zapleta in nerazumnimi formalizmi Veselinovič škodi STA in ogroža njeno delovanje, ki je za slovenski medijski prostor pomembno," so napisali v ZNP in dodali še oceno, da se vse bolj zdi, da STA in njeni zaposleni postajajo talci direktorja.

Na sporočilo ZNP se je odzval tudi Veselinovič, ki – kot je zapisal – s celotnim kolektivom deli zaskrbljenost zaradi nastalega položaja, "v katerem se je znašla STA, potem ko je Ukom po štirih mesecih že drugič povsem ustavil financiranje naše dejavnosti". Dodal je, da Ukom pri omenjenem krši "najmanj dva zakona" ter da je pripisovanje krivde STA in njemu kot direktorju brez stvarne podlage.

Bojan Veselinovič trdi, da je pripisovanje krivde STA in njemu kot direktorju brez stvarne podlage.
Bojan Veselinovič trdi, da je pripisovanje krivde STA in njemu kot direktorju brez stvarne podlage. FOTO: POP TV

Obstajajo pa druga dejstva, je poudaril in navedel, da v prvi vrsti drži, da so se finančni pritiski na STA začeli lani jeseni, "ko je premier Janez Janša razglasil STA za nacionalno sramoto. Drugo dejstvo je to, da skupaj z NS STA nenehno poudarjamo, da so vsi želeni poslovni podatki in listine vladi kot edinemu družbeniku vedno na voljo, a  jih vlada ni nikoli zahtevala."

Kot navaja, drži tudi, da se Ukom ni nikoli izkazal z vladnim pooblastilom za vpogled v listine, kar izrecno zahteva Zakon o gospodarskih družbah.

Ukom po 29 letih ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, ta pa je s 1. marcem vladi dostop onemogočila

Po 29 letih namreč Ukom letos prvič ni sklenil pogodbe za koriščenje tržnih storitev STA, zato je STA s 1. marcem vladni administraciji onemogočila dostop do teh storitev. Posamezna ministrstva so po tem sicer že izkazala interes za sklenitev posamičnih pogodb. Vodstvo STA je ob tem pojasnilo, da si je od konca lanskega leta prizadevalo skleniti pogodbo in večkrat pozvalo k sestankom.

STA ostaja tudi brez plačila za javno službo za januar, četudi zakon vladi nalaga, da jo mora financirati ne glede na to, ali je pogodba za javno službo sklenjena ali ne. Če ni, je podlaga za financiranje poslovni načrt. V STA so zahtevek za plačilo nadomestila za januar poslali na Ukom, potem ko jih je k temu napotilo ministrstvo za finance, so pojasnili v vodstvu podjetja.

 Veselinovič se je v svojem sporočilu na to odzval, da je "Ukom zavrnil plačilo za januar s pojasnilom, da s STA nima sklenjene pogodbe o opravljanju javne službe v tem letu, pa čeprav  sedmi protikoronski zakon nalaga vladi naše financiranje v skladu s sprejetim poslovnim načrtom za leto 2021 ne glede na to, ali je pogodba sklenjena ali ne". Dejstvo je tudi, da je STA že lani prosila vlado za pripravo te pogodbe, a je še vedno ni dobila, je bil kritičen Veselinovič. Kot je še navedel, se direktor Ukoma Uroš Urbanija ni odzval na pobude za poslovni sestanek glede tržne pogodbe – te so bile štiri. "Zdaj pa je razočaran nad izgubo vseh ugodnosti, ki jih je prinašala prejšnja pogodba. Vprašanje je, kdo se torej  obnaša zavajajoče, negospodarno in nerazumno do davkoplačevalskega denarja in države."

Ukom je ob zavrnitvi plačila med drugim zapisal, da bo, če se bo izkazalo, da si je Veselinovič premislil in Ukom priznal kot "predstavnika ustanovitelja", pripravil novo pogodbo, na podlagi katere bo mogoče izvesti financiranje STA. Po drugi strani pa je Ukom že lani kazensko ovadil Veselinoviča, nadzornike STA in predhodnico Urbanije Kristino Plavšak Kranjc zaradi podpisa pogodbe, v kateri je Ukom naveden kot predstavnik ustanovitelja družbe STA, za kar pa Ukom ni imel pooblastila. 

Veselinovič je zaključil: "Ne gre za bitko med Urbanijo in Veselinovičem, ampak za boj za ohranitev neodvisne in nepristranske STA. In tega bi morale podpreti vse politične stranke, ne pa da je to za premnoge mrtva črka na papirju."

K ponovni vzpostavitvi financiranja STA so vlado že pozvali predstavniki zaposlenih in drugih novinarskih organizacij, pa tudi del politike. Predsednik DZ Igor Zorčič pa je ocenil, da ima STA vso podlago, da pravico poišče na sodišču.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (125)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
09. 03. 2021 13.28
+1
Tale rončevič je že čisto v neki smrdljivi odprtini jj.
Albatross
03. 03. 2021 21.52
Neodvisne...🤦‍♂️😂
Rudolf Maister
03. 03. 2021 20.49
-1
Poročilo Freedom Hause pravi ,da svoboda v Sloveniji cveti, je pa res da se Veselinovič bori za svojo plačo,tako pravi poročilo neodvisnih raziskovalcev.
iga_biba
03. 03. 2021 20.36
+1
ZNP je ustanovila SDS, ker jim ni uspelo prevladati v ZNS. Vedno naredijo nekaj svojega, ko ne morejo prevladati, uveljavlajti svoje volje. Tudi VSO.
najvsivedo
03. 03. 2021 20.28
+0
Veselinovič z katero direktorico si vsako leto podpisoval novo pogodbo preden je prišel novi direktor Urbanija.. ...LE ZAKAJ SI PODPISOVAL ???? AJA SI VEDEL DA OD TEBE NE ZAHTEVA NOBENE DOKUMENTACIJE...RDEČI BO TREBA POČASI DELATI PO ZAKONU ..
Andrew16
03. 03. 2021 20.12
+1
Temu Veselinoviću se takoj vidi da je iz rdečega sistema.....če bi odstopu pred desetimi leti bi bilo prepozno. Kam gre Slovenija?
Lovec na mušice
03. 03. 2021 20.05
+2
Prosim tiste, ki se sklicujete na 6. člen pogodbe, da ga natančno preberete. Si ga zelo površno razlagate. STA se namreč drži pogodbe kot pijanec plota. Konflikt nastaja zaradi komercialnih dejavnosti ne pa zaradi proračunskega denarja. Tega na 24ur ne povejo. In v pogodbi tudi ni tega. Žal je pač tako.
murglpal?ek
03. 03. 2021 19.55
+1
vsi veseli bodo na koncu žalostni......
jodr
03. 03. 2021 19.54
+2
Zakaj vlada ne sproži kriminalistične preiskava na STA? Na STA mora biti nekaj hudo narobe, da lastniku ne pokažejo vse dokumentacije.
SLObunkeljn
03. 03. 2021 19.51
+2
Katero je to, neko novo "društvo novinarjev" ? Društvo novinarjev v službi resnice ...😂
inet
03. 03. 2021 19.38
-1
PA DAJ NE SERI VESELKO ZA TVOJ ŽEP GRE IN ŽEPE PRIJATELJEV. Saj ne da so oni boljši a na koncu boj z vsemi sredstvi preko trupel. Poglej se v ogledalo. So se le udarli med sabo CIRKUS. Za svobodo definitivno ne gre oni po tebi gazijo ti pa se bere slabo plačuješ že leta pogodbenike OGLEDALO CARE.
proofreader
03. 03. 2021 19.35
+2
Dnevnik ima 100% popust, Šarec 60%, Janši hočejo računati polno ceno.
1955123
03. 03. 2021 19.35
+0
Kadrovanje in vladanje levih skozi desetletja se kaže v najslabši luči.
proofreader
03. 03. 2021 19.34
+1
Slavna Tajkunska Agencija.
proofreader
03. 03. 2021 19.33
+0
Star slovenski pregovor pravi: ne grizi roke, ki te hrani.
proofreader
03. 03. 2021 19.28
+3
Kako pa POP TV gleda na to, da ima Dnevnik storitev gratis?
proofreader
03. 03. 2021 19.27
+3
Gre za ohranitev astronomsko visoke plače za nič odgovornosti.
julij19
03. 03. 2021 19.24
+8
Veselinovič.....podaj odstopno izjavo in po hitrem postopku zgini iz STA,ker boš uničil še tiste,ki tam dobro delajo,ne da gre za boj, kradeš naš davkoplačevalski denar,norčuješ se iz nas ljudi ki te plačujemo,če si tak sposoben naredi privatno agencijo in z njo počni kar te je volja,tukaj pa kradeš naš denar,to ni denar od trenutne ali katere druge vlade,to je naš denar od vseh Slovencev,zatoveč ne bluzi in izgini iz vidnega polja.
Bratomil
03. 03. 2021 19.17
+6
Dejstvo je, da je STA v digitalni dobi zastarela. Pač bodo eni ostali brez služb, kot že mnogi pred njimi, ko so se zapirale tovarne, in to brez medijskega pompa. Tako pač je.
riss
03. 03. 2021 19.15
+4
Samodržec in samoupravljalec VeselinoviĆ gleda samo lastne interese. Ni lastnika na svetu, ki bi takšnega samovoljneža gledal 1 (eno) sekundo po tistem, ko ne bi bilo v vsakem trenutku razvidno kako dela. Čez 100.000,00 € plače in nobene odgovornosti. Sramotno se pa sklicuje na boj za neodvisnost levo odvisne agencije. Tudi, če vlada pade zaradi njega, samo, da se mu prepreči samoupravljanje s temelji marksizma. Kaj si pa eni s pomočjo leve politike privoščijo. Vem, da ga Janja Sluga podpira, ker trpi v tej koaliciji, zato se naj raje priključi levi opoziciji, kamor spada.