Slovenija

V Zvezi Sonček za spremembo zakona o volitvah v DZ

Ljubljana, 02. 02. 2022 13.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Zvezi Sonček so na politične stranke, predsednike DZ, republike in vlade ter ministre naslovili pobudo za spremembo zakona o volitvah v DZ. Predlagajo spremembo sedmega člena, ki za zdaj uzakonja možnost odvzema volilne pravice osebi, ki jo sodišče postavi pod skrbništvo in ugotovi, da ni sposobna razumeti pomena, namena in učinkov volitev.

Kot je na današnji novinarski konferenci pojasnil direktor zveze Iztok Suhadolnik, si v Zvezi Sonček prizadevajo, da bi vsi posamezniki ne glede na invalidnost v skladu z mednarodno konvencijo o pravicah oseb z invalidnostjo lahko uresničevali volilno pravico. Kot namreč opozarjajo, je zdajšnji sedmi člen zakona v nasprotju z določbami slovenske ustave, ki določa, da je volilna pravica splošna in enaka in jo ima vsak polnoleten državljan, brez diskriminacije. Kot so še navedli v sporočilu za javnost, namreč v začetku letošnjega leta volilne pravice ni imelo nekaj manj kot 3000 polnoletnih državljanov.

Hkrati pa je po opozorilu zveze navedena določba zakona o volitvah v DZ v nasprotju z osmim členom ustave, po katerem morajo biti zakoni in drugi predpisi v skladu s splošno veljavnimi načeli mednarodnega prava in z mednarodnimi pogodbami, ki obvezujejo Slovenijo. V Sloveniji namreč od leta 2008 velja konvencija o pravicah invalidov in izbirni protokol k tej konvenciji.

Volilna skrinjica
Volilna skrinjica FOTO: Miro Majcen

Konvencija tako Sloveniji kot državi pogodbenici nalaga, da "osebam z invalidnostjo zagotovijo politične pravice in možnost, da jih uživajo enako kot drugi, med drugim, da osebam z invalidnostjo zagotovijo, da učinkovito in polno sodelujejo v političnem in javnem življenju neposredno ali s svobodno izbranimi zastopniki, vključno s pravico in možnostjo, da volijo in so izvoljeni", še opozarjajo.

Odbor za pravice invalidov, ki nadzira izvajanje konvencije, je sicer v poročilu iz leta 2018, v katerem je ugotavljal, kako Slovenija implementira določbe konvencije, izrazil zaskrbljenost zaradi uresničevanja pravice oseb z invalidnostjo do sodelovanja v političnem in javnem življenju. "Sloveniji je priporočil, naj zagotovi volilno pravico vsem osebam, ne glede na njihovo invalidnost ali drugo oviranost, ter jim omogoči podporno odločanje, pri čemer vsem osebam z invalidnostjo, ne glede na njihovo oviranost, zagotovi dostop do volilnih gradiv javnih zadev," so danes ponovno spomnili v Zvezi Sonček.

Volitve
Volitve FOTO: Miro Majcen

Suhadolnik pa je pojasnil še, da s pobudo za spremembo zakona sledijo zgledom tudi nekaterih drugih evropskih držav, ki ne poznajo več odvzemanja volilne pravice, med drugim Avstrija, Italija, Španija, Nemčija, Slovaška in skandinavske države.

Že ob zadnjih volitvah evropskih poslancev so namreč trije posamezniki želeli uveljavljati volilno pravico, a s postopki za vpis v volilni imenik niso bili uspešni, vendar so postopke nadaljevali, eden izmed teh pa je trenutno v fazi revizije pred Vrhovnim sodiščem, je še pojasnil Suhadolnik. Ker nobena izmed zadev še ni dočakala epiloga, so se po njegovih besedah odločili, da pobudo naslovijo na poslanke in poslance ter jim ponudijo "možnost, da nepravično rešitev, kot je trenutno v Sloveniji, uredijo s spremembo zakona o volitvah v državni zbor".

Na današnji novinarski konferenci so sicer sodelovali tudi nekateri uporabniki Centra Sonček, ki so ob tem poudarili, da želijo na volitvah udejanjiti svojo volilno pravico.

  • 20 - Liv Amiti E+ 3 (žensko)
  • 19 - Liv Vall E+ 2 (žensko)
  • 18 - Gravel kolo Giant Revolt 0
  • 17 - Giant Reign E+ 1
  • 16 - Giant Propel Adv Pro 0
  • 15 - Giant DailyTour E+ 1 RT
  • 14 - Giant Stance E+ 2 29
  • 13 - Liv Avail Adv 1 (žensko)
  • 12 - Giant Propel Advanced Pro
  • 11 - Giant Trance X E+ 1 Pro 29
  • 10 - Giant Talon 1 29 GE
  • 9 - Giant Defy Advanced 2
  • 8 - Giant TCR Advanced 1 Disc
  • 7 - Giant Explore E+ 2
  • 6 - Giant Trance X 1 29er
  • 5 - EnviLiv Advanced (žensko)
  • 4 - Liv Embolden E+ 1 (žensko)
  • 3 -Giant Propel Advanced 1ct
  • 2 - Giant Fathom E+ 2 Pro
  • 1 - Giant TCR Advanced SL 0

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Razum
02. 02. 2022 15.32
Po tej logiki bi jo lahko imeli tudi mladoletni otroci?
Majzelj
02. 02. 2022 15.21
Če vsi "Sončki" dobijo možnost volitev, to ne bo vplivalo na izid volitev. Kvečjemu se lahko najde kdo, ki bi jih potem krivil da ni zmagal ali pa da njegovi niso prišli v parlament.
šlogar
02. 02. 2022 14.59
+3
Če sem prav prebral naslov " da ni sposoben razumeti pomena vo9litev", naj bi dobil volil no pravico. Pa saj niste jasni. Ali bi rad tisti , ki pripelje človeka, ki sploh ne ve za kiaj se gre, dobil možnost dveh glasov? Razumem, da nekdo, ki je hendikipiran in razume kaj se dogaja okoli njega, želi glasovati. Ampak če ni v glavi pošlihtano pač ne more glasovati. Oprostite mi ampak res mi ni jasno!
Thunderstorm
02. 02. 2022 14.35
+1
Invalidske organizacije naj se raje brigajo za sebe ne za politiko! Že tako od države preveč pokasirajo, goljufajo pri osebni asistenci itd...
Energetski mesija
02. 02. 2022 13.58
+2
levaki se bojujejo za vsak glas... drugače bodo res pred parlamentom ostali... normalen pa jih tak ne voli
tečnež
02. 02. 2022 14.24
+0
..a imate še vedno temo v kleti....??????
orel?ek
02. 02. 2022 13.54
+4
Take oslarije pa še ni bilo. POP je takoj poleg.
Rožice so zacvetele
02. 02. 2022 13.50
+9
Volilna pravica ni samo pravica, kot taka. Odloča se o pomembni stvari. In ne razumem, zakaj naj bi nekdo, ki ne ve, zakaj gre, imel to pravico. Če ima odrasel človek uradnega skrbnika zaradi mentalne zaostalosti, je logično, da se mu ta pravica ukine.
Jimi1
02. 02. 2022 13.33
+12
Skratka,lahko se zgodi, da bodo v Parlamentu sedeli še večji "voli" kot sicer že sedijo...
medus
02. 02. 2022 13.32
+16
Jaz mislim da dementni ne bi smeli imeti volilne pravice