Slovenija

Gantar: Odstop Pivčeve z mesta predsednice DeSUS bi bil časten izhod

Ljubljana, 11. 08. 2020 10.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Urša Zupan, STA, 24UR ZVEČER
Komentarji
1434

Poziv poslanske skupine DeSUS k odstopu predsednice stranke Aleksandre Pivec je prava odločitev, meni Tomaž Gantar. Prav bi bilo, da osebnih interesov ne bi postavljala pred strankine in bi čim prej odstopila z mesta predsednice, meni. Tudi nekdanji vidni član stranke Ivo Vajgl pravi, da je Pivčeva kršila "vse, kar je dovoljeno", zato je čas, da "spakira svojo torbico in odide". V LMŠ in Levici pa Pivčevo pozivajo k odstopu z mesta ministrice.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: 'DeSUS je postal talec njene drže'
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: 'DeSUS je postal talec njene drže'
  • Iz 24UR: Tudi Gantar proti Pivčevi
    04:01
    Iz 24UR: Tudi Gantar proti Pivčevi
  • Iz SVETA: Erjavec izjav ne komentira
    04:44
    Iz SVETA: Erjavec izjav ne komentira

"Žal o razmerah znotraj stranke, njenem vodenju in spornem ravnanju predsednice že predolgo javno razpravljamo in škodujemo ugledu stranke," ugotavlja predsednik sveta DeSUS in minister za zdravje Tomaž Gantar. Po njegovem mnenju bi bil odstop Aleksandre Pivec z mesta predsednice stranke časten izhod "ob znanih obremenjujočih ugotovitvah, ki jih ni uspela ovreči". Kot je dejal za našo televizijo, je stranka postala talec drže Pivčeve. 

Sejo sveta stranke, ki bo tudi po pozivu poslanske skupine glasoval o zaupnici predsednici, bo sklical v roku, kot je predlagala poslanska skupina DeSUS, je še zagotovil. To je do 25. avgusta, morda pa že prihodnji teden. Do kongresa je sicer Gantar pripravljen prevzeti vajeti stranke. 

Gantar pravi, da je poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev poslancev DeSUS.
Gantar pravi, da je poziv k odstopu Pivčeve prava odločitev poslancev DeSUS. FOTO: Bobo

Precej pa se zapleta z načrtovanim sestankom Pivčeve in njenega vodstva stranke s svojimi poslanci, kjer naj bi znova pojasnili argumente za zahtevan odstop prve dame Desusa. Ta naj bi bil v petek, a tja zagotovo ne bo Franca Jurše, saj tokrat on odhaja na dopust, ki ga ne more preložiti. Podobno pravijo tudi drugi poslanci, ki so včeraj sicer poslali jasno sporočilo. Še vedno pa je največ ugibanj o tem, ali lahko to že pomeni začetek odhoda Desusa iz Janševe koalicije. Tomaž Gantar je danes pomenljivo tvitnil, da mu trenutni način vladanja ni blizu. Tudi odhod je ena od možnosti, pravijo naši viri v stranki, a ne še dokončna odločitev, poroča naš novinar Anže Božič

Vajgl: Pivčeva krmari barko Desusa proti razpadu stranke

Odločnost poslancev stranke DeSUS, ki so Pivčevo po plazu očitkov zaradi gostovanj v službenem času pozvali k odstopu z mesta predsednice stranke, je Iva Vajgla, nekoč vidnega člana omenjene stranke, presenetila v pozitivnem smislu. "Mislim, da to odraža ne samo njihovo razpoloženje, ampak tudi neko splošno širšo percepcijo javnosti v tej državi o tem, kaj si nek minister lahko dovoli in kaj ne," je povedal v oddaji 24UR ZVEČER. 

Na vprašanje, kako komentira njene besede, da je stranka več kot vodstvo in poslanska skupina, je naštel nekaj izkušenj iz časa, ko je bil veleposlanik na Švedskem. "Podpredsednica švedske vlade Mona Sahlin, ki so jih napovedovali veliko prihodnost, je odstopila zato, ker je na dopustu na Mavriciju s službeno kartico pomotoma plačala sladoled za svojega sina. To je bilo ocenjeno kot nemoralno početje, ona je to sprejela in odstopila. Ve se tudi, da je nemški predsednik Wolf odstopil, ker mu je njegov prijatelj plačal sobo v hotelu. Mislim, da bi se morali tudi pri nas počasi zavedati, da ni vse v tem, kaj piše v nekih predpisih, zakonih, etičnih merilih, ampak je etična zavezanost zavezanost vsakega javnega funkcionarja in še posebej ministra. Ne gre samo za kršenje zakona, gre za kršenje etičnih norm," je pojasnil. 

Kje pa je stranka DeSUS po njegovem mnenju zdaj? Vajgl je prepričan, da Pivčeva"krmari barko Desusa proti razpadu stranke". "Napoved poslancev, da bodo glasovali po svoji vesti, ne pa po neki dogovorjeni politiki v stranki, organih, članstvu … napoveduje to, da bo prišlo do hude konfrontacije, če gospa Pivec končno ne bo razumela, da je čas, da spakira svojo torbico in odide. Ker je kršila vse, kar je dovoljeno." 

Druga zgodba je po njegovih besedah politična, to je udeležba stranke DeSUS v koaliciji. "Zase moram reči, da nikoli nisem bil proti veliki koaliciji ali sodelovanju strank, ne glede na njihove ideološke korenine. Ampak vladajoča stranka SDS se je zavezala, da ne bo odpirala bolečih ideoloških tem, pa dela točno to – s podporo gospe Pivec in poslancev bivše močne SMC. Tukaj pa gre celotna barka in zgodba Slovenije v napačno smer," je prepričan. 

Da mora biti DeSUS stranka vladajoče koalicije, je po njegovih besedah čista neumnost. "V vseh letih, ko je DeSUS sodeloval v vladajočih koalicijah, ni bilo zaradi tega rešeno nobeno vprašanje, ki zadeva upokojence v Sloveniji. Danes vidimo, kje je Slovenija obtičala z gradnjo domov, zdravstveno zaščito, da ne govorim o višini pokojnin … DeSUS kot član vladajoče koalicije nikoli ni znal zaščititi svojih volivcev in članov. Nič jim ni to prineslo, tudi v bodoče jim ne bo," je bil jasen. Namesto tega bi moral DeSUS imeti svoj program, ki bi se zgledoval po programih podobnih strank v drugih evropskih državah, kajti vprašanje starejše generacije je postalo eno ključnih vprašanj evropskih držav, še meni. "Potem bi DeSUS našel svoj smisel obstoja in svojo identiteto." 

 

Aleksandra Pivec ne želi odstopiti z mesta predsednice stranke DeSUS.
Aleksandra Pivec ne želi odstopiti z mesta predsednice stranke DeSUS. FOTO: Aljoša Kravanja

V LMŠ in Levici Pivčevo pozivajo k odstopu z mesta ministrice

Za odziv na dogajanje smo prosili tudi ostale poslanske skupine, ki smo jih vprašali tudi, kako bi v podobnem primeru ravnal njihov predsednik/ predsednica. 

"Kakršnokoli prejemanje daril (plačilo nočitev to gotovo je) s strani funkcionarjev, ki je v nasprotju z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, je nesprejemljivo," so sporočili iz Levice. "Spomnimo se, da so v tem mandatu ljudje že odstopali zaradi "socialnih eksperimentov" s sendviči. Naknadna prefakturiranja, plačila z lastnih žepov in podobno dejstva, da je prišlo do nezakonitega ravnanja, ne spremenijo." 

Odstop z mesta predsednice stranke je stvar Desusa, kar bi v takem primeru pričakovali, je odstop s funkcije ministrice, še pravijo. "Ta vlada se iz dneva v dan kaže kot nekompetentna in arogantna. Seveda ni Pivec edina, ki bi morala oditi. Poglejmo ministra Počivalška, ki se kljub hudim očitkom zlorab še vedno drži stolčka. Prav tako minister Hojs, ki kljub odstopu nezakonito posega v delo Policije in preiskovalnih organov." Kot eno izmed možnosti v tej situaciji vidijo tudi interpelacijo, a se o tej še niso pogovarjali z drugimi opozicijskimi strankami. Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec pravi, da je odprto tudi vprašanje, kako bo delovala poslanska skupina DeSUS, če ne podpirajo več Pivčeve. 

Izolski župan Danilo Markočič bo o kritju stroškov obiska ministrice poročal na naslednji seji občinskega sveta, ki bo septembra, so pojasnili na izolski občini. Na vprašanje, ali bo o tem razpravljal nadzorni odbor občine, pa so pojasnili, da je nadzorni odbor najvišji organ nadzora občinske javne porabe in neodvisno opravlja svoje delo ter določa program nadzora za posamezno leto, zato je odločitev o predmetu izvajanja nadzora izključno v njegovi domeni.

Tudi največja opozicijska stranka LMŠ je Pivčevo pozvala, da sama odstopi z mesta ministrice za kmetijstvo. "Kar se je zgodilo, jasno kaže, kar je ministrici za storiti. Edino, kar ji preostane, je to, da odstopi sama. Vse, kar se je do sedaj nabiralo, in to, da ji je lastna poslanska skupina odrekla podporo, je nek izplen dogodkov, ki kažejo na to, da ni več sposobna opravljati svoje funkcije," je povedal poslanec Nik Prebil. Če ministrica ne bo odstopila sama, bodo v LMŠ uporabili vse "vse elemente, ki jih v demokratični družbi lahko, da tak minister ne bo več minister", dodaja Prebil. O interpelaciji so se v stranki že pogovarjali, a z drugimi opozicijskimi strankami še niso sedli za skupno mizo. Glede vprašanja odstopa Pivčeve z vrha stranke DeSUS, pa je Prebil poudaril, da se v drugo stranko ne bodo vmešavali. "To bo stranka razrešila sama," je dejal.

Iz SAB so sporočili, da dogajanja znotraj drugih strank ne komentirajo. "Je pa dejstvo, da se bomo v SAB tako kot do zdaj, ko smo za upokojence uspeli dvigniti odstotek za odmero pokojnin na 63,5 % in zagotoviti brezplačne medkrajevne prevoze, še naprej borili in zagovarjali interese starejših."  Kar se tiče delovanja Pivčeve v vladi, je predsednica stranke Alenka Bratušek v preteklosti dejala, da kriterije za svoje ministre določa premier Janez Janša.

Tudi v SDS pravijo, da dogajanja v stranki DeSUS ne komentirajo, "saj gre za njihovo interno stvar". Se je pa na Twitterju odzval Janša. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Iz SD so sporočili, da na hipotetična vprašanja ne želijo odgovarjati. So pa v preteklosti večkrat ocenili, da Pivčeva ne more ostati na funkciji ministrice, če se bo izkazalo, da je lagala. 

Prvak SNS Zmago Jelinčič pa dogajanje ocenjuje kot "totalen nesmisel". Upa, da članstvo DeSUS ne bo popustilo pritiskom, ki po njegovi oceni ne odražajo stališča celotne poslanske skupine. "V kolikor se bodo poslanci DeSUS odločili proti Pivčevi, bo stranka DeSUS ne samo zginila, ampak zgnila. Vse te pozicije bo pobrala Bratuškova," meni Jelinčič. Opozoril je tudi, da se poslanci stranke DeSUS niso imeli enakih kriterijev v nekaterih drugih aferah. Zahteve po odstopu Pivčeve z mesta ministrice pa je ocenil kot pretirane. "Konec koncev za nekaj sto evrov jo pribijajo na križ," je še dodal.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1434)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
14. 08. 2020 21.49
...opla, če bi bila moja malenkost na mestu g.Pivčeve nebi odstopila, ker se okoliščine preteklosti in sedanjosti ne upoštevajo z enakimi pravicami - med moškimi adlatusi in žensko, ki ji zdaj očitajo vsevprek in iščejo nekateri "dlako v jacu" pa pustite žensko delati.......!
maneno48
12. 08. 2020 14.17
-3
kahl, kaj se vlačiš nazaj kot en pretepen maček, saj veš, če bi bil za kej bi ostal predsednik, tko pa ja, penzija 500E namest 1000, kar ostani kjer si, boli me žoko!!!
No pasaran
12. 08. 2020 12.48
+8
Luzer Plemeniti (hahaha) se nikakor ne opomore. Najprej je zgubu lase, potem pamet (če jo je sploh kdaj imel), potem Moniko, ki je našla pametnega in potentnega mladca, vilo na morju... sledi mu pa še izguba zica v DZ. Katastrofa za malo čudo velike narave! Mu šenkam vaucher, ki mi ga je ON podaril. Je že ves rjave barve :)
Marela1
12. 08. 2020 11.39
+5
Gantar največji hinavec ....👍
Nimasmisla
12. 08. 2020 11.34
+3
A se vam kaj kolca po karliju kar ste si skuhali je treba pojest ane
No pasaran
12. 08. 2020 13.33
+6
O čem pa to bluziš Matiček? DESUS in SMC so mrtve stranke, Luzer pa se je pridružil povorki pogrebnikov.
JApajaDAja
12. 08. 2020 11.30
+7
polnar je prav povedal...njej se zdi samoumevno, da ji drugi plačajo hrano, pijačo,nastanitev...ja, saj kot poje pestner " že 30 let" traja ta praksa-do sedaj nikoli problematiziran problem!
staridida
12. 08. 2020 11.22
-2
Levaki niso bili nikoli naklonjeni upokojencem(čeprav so pred vsakimi volitvami posvetili veliko skrb za upokojence)in zdaj, ko je prišla na čelo DESUSA ženska, ki bi dejansko nekaj naredila za upokojence ,jo je treba takoj likvidirat..-upokojenci, zapomnite si to na naslednjih volitvah....
STRELA-10
12. 08. 2020 11.44
-2
No pasaran
12. 08. 2020 13.00
+6
Ajoooj kakšna nebuloza! Ta je prišla krast! Boli njo za upokojence. Še dobr, da so jo skurli v kontejnerju 1. Class.
MMIRKO
12. 08. 2020 11.20
+4
Gantar je med večjimi barabini v Sloveniji . Za njega in podobne bi morali izdat nalog za izgon iz države :Kraja državnega premoženja , korupcija itd
maneno48
12. 08. 2020 11.10
-6
ga. Pivčeva, ne popustit temu staremu, dementnemu pizdeku!!!
maneno48
12. 08. 2020 11.14
-8
pop greznica
12. 08. 2020 12.44
+5
Čaki mal, saj se je ona včlanila v njihovo stranko. Naj ustanovi svojo in napove da gre po volitvah z jajotom v koalicijo pa da vidimo rezultat
maneno48
12. 08. 2020 14.13
-3
brezvode
12. 08. 2020 11.07
-7
saj so jo izvolili in odpirali dokler jim je prijalo zdaj so pa tako pošteni, takšni so ko ona sama
No pasaran
12. 08. 2020 12.53
+3
Baba laže kot pes teče. Izvoljena je bila kot levosredinka, ko je zavohala denar, se je prelevila v SDS komunajzarko!
brezvode
12. 08. 2020 11.06
+4
Naj si da delat zebrasto masko jo bo kmalu rabila
roten
12. 08. 2020 10.45
+13
kaj pa ona ve kaj je to čast
maverick
12. 08. 2020 10.03
+11
Tako je pač v sekti. Ko nekdo ni več sto-procentno njihov in ubogljiv, ga pač (spet) začnejo pljuvati. V prejšnjih mesecih sprejemljiv in dober minister je zdaj kar naenkrat postal rdečkar in povzpetnik. Tako kot bodo kljub sedanjim hvalospevom popljuvali Pivčevo, če bo odstopila in posledično pade vlada. Ker Jelinčič ima visoke zahteve in jih bo težko zagotoviti!
janmar1234
12. 08. 2020 10.00
-5
V prvi vrsti bi moral oditi Gantar, Jurša, Lep, niso vredni članstva, ti so pravi grobarji Desus-a.
JApajaDAja
12. 08. 2020 10.58
+4
kljub večji aferi sript,so jo podpirali, podpirali so vstop v to vlado...s kakšnimi figami v žepu? jim je šlo za njihove poslanske stolčke ali za realizacijo njihovih programov? o gantarju in njegovih sposobnostih pa je škoda besed!
INAZ
12. 08. 2020 09.44
+13
Tale Gantar pa ni tako nedolžen, kot se zdi. Je tudi kar ambiciozen.
wolfterier
12. 08. 2020 09.57
-5
Gantar je ena mevža,ki ima ves čas roko na kljuki za izstop !!!
medo90
12. 08. 2020 09.36
+12
Jelinčičeva izjeva pa zmaga hahahaha. Je bi ga milf varianta
sinhron
12. 08. 2020 09.34
+16
Gantar ponuja Pivčevi časten odhod , kako saj ona ne pozna časti , kar vseskozi dokazuje ! Pivčeva nima kančka morale !Da pivčeva ne bo pristala na odstop je bilo pričakovati , morali jo bodo odstopiti ! Preden se je sešla s svojimi strankarskimi kolegi se je slišala z Janšo , ki ji je dal podporo . Torej moja trditev , da Pivčeva in Počivalšek ne sodita po značaju in dejanjih v nobeno pošteno stranko ampak v SDS !
dejannovak
12. 08. 2020 09.28
+6
Gantarja na čelo Desusa, tudi za premierja pozneje, če se hoče dobro Sloveniji. Nima afer (vsaj znanih ne), ni zagovornik Hitlerjevih sodelavcev in še zdravnik je.
wolfterier
12. 08. 2020 09.59
-6
Gantar je cagav fant,ki ne bo nikoli pri lepi punci spal !
dejannovak
12. 08. 2020 11.02
+1
Od kod to veš, spoštovani wolfterier? Pa tudi če je (seveda ni, halo) po tvoje malo cagav, je tvoja ocena tu irelevantna, poslušali bi jo edino pijančki, delomrzneži in podobna svojat, ampak ne rabimo spalca pri puncah, pri poden puncah še posebno ne, ampak razumnega, treznega, izobraženega, nemanipulativnega, itd. človeka.
Samo gasssss...
12. 08. 2020 09.15
-7
Ne morem teh kratic prebavt LMŠ in Levica zmeraj ,ko to preberem se spomnim sramnega izdajalskega dejanja ob glasovanju za aktivacijo37 a člena.🤮🤮🤮
portorico 1
12. 08. 2020 09.14
+16
Janša ji je iz svojega čarovniškega žaklja "posodil" medijskega "genija" Janeza Ujčiča, pa kaj ko ta še sebe ne more rešiti (pred izvršbami)! Kot bi za bademajstra poslal neplavalca.