13°C

Valič Zverova po številnih očitkih odstopila kot direktorica ŠCNS

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
M.R. /STA /
KOMENTARJI
219
Dolgoletna direktorica Študijskega centra za narodno spravo Andreja Valič Zver je odstopila s položaja. Informacija o odstopu je prišla dva tedna potem, ko je svet centra začel postopek razrešitve direktorice zaradi domnevnih nepravilnosti pri vodenju centra.

Valič Zverova je sicer soproga nekdanjega predsedniškega kandidata in podpredsednika stranke SDS Milana Zvera.
Valič Zverova je sicer soproga nekdanjega predsedniškega kandidata in podpredsednika stranke SDS Milana Zvera.FOTO: Miro Majcen

V spletni izdaji časnika Reporter danes pišejo o odstopu direktorice Študijskega centra za narodno spravo (ŠCNS) Andreje Valič Zver. Ne gre zgolj za ugotovitve revizije poslovanja zavoda, ki je pokazala, da je Zverova nekaj let zaradi računovodske napake prejemala previsoko plačo, ampak so ji očitali tudi, da ni ustrezno ukrepala v zvezi z domnevno spornim ravnanjem uslužbenca Boštjana Kolariča, poroča portal.

Premier Janez Janša naj bi Zverovi, ki je članica izvršilnega odbora njegove stranke SDS, dejal, naj raje odstopi, kot da bi šel svet zavoda naprej s postopkom razrešitve. Svet zavoda bi sicer moral glede na statut pridobiti za razrešitev direktorice soglasje vlade.

Na klice STA se je Valič Zverova danes odzvala le s kratkim sporočilom, da "do nadaljnjega zadeve ne komentira".

PREBERI ŠE
Svet SCNR Valič Zverovo pozval k razmisleku o odstopu

Valič Zverova je direktorica centra od njegove ustanovitve leta 2008. Ko ji je leta 2018 potekel drugi mandat, vlada Mira Cerarja ni podala soglasja za njeno ponovno imenovanje, saj je opravljala le še tekoče posle, je pa podala soglasje, da Valič Zverova center vodi kot v. d. direktorice.

Svet zavoda je nato objavil nov razpis in kot edino kandidatko znova potrdil Valič Zverovo, vendar nato vlada Marjana Šarca soglasja k imenovanju v zakonsko določenem roku ni podala. Tega je podala vlada Janeza Janše aprila letos.