Slovenija

Vam v hladilniku ostajajo sestavine, pa ne veste, kaj z njimi?

Ljubljana, 08. 02. 2023 10.50 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Trgovine so zaprte. Hladilnik ni poln, a prazen tudi ne. Saj bi lahko kaj naročili, ampak spet? Smiselno bi bilo porabiti sestavine, da se ne pokvarijo, toda kaj narediti z dvema jajcema, odprto smetano za kuhanje, kislimi kumarami in marelično marmelado, ki se že več mesecev skriva za sladko-kislo omako, ki smo jo uporabili točno dvakrat. Ste vedeli, da obstajajo aplikacije, v katerih enostavno označimo, kaj se valja po našem hladilniku in shrambi, aplikacija pa nam na podlagi tega predlaga več sto receptov za okusne, enostavne domače jedi.

Trgovine so zaprte, ali pa se nam v hladnem vremenu enostavno ne ljubi v nabavo. Saj bi lahko kaj naročili, ampak spet? Poleg tega se bodo sestavine kmalu pokvarile, če jih ne bomo porabili. Zakaj bi povsem dobro hrano metali stran? Bodimo malo bolj trajnostni, pa še denarnica nam bo hvaležna.
Trgovine so zaprte, ali pa se nam v hladnem vremenu enostavno ne ljubi v nabavo. Saj bi lahko kaj naročili, ampak spet? Poleg tega se bodo sestavine kmalu pokvarile, če jih ne bomo porabili. Zakaj bi povsem dobro hrano metali stran? Bodimo malo bolj trajnostni, pa še denarnica nam bo hvaležna. FOTO: Shutterstock

Aplikacija, ki jo lahko zasledimo na prav vseh blogih, je Super Cook. Prek Google playa jo je naložilo več kot milijon ljudi, seštevek ocen več kot deset tisoč uporabnikov pa znaša 4,7 od pet. Na App storu ima aplikacija medtem oceno 4,9 od najvišje možne pet, na voljo pa je tudi različica za računalnike. Najdemo jo enostavno tako, da v brskalnik vpišemo Super Cook

In kaj aplikacija dejansko omogoča? "Od sestavin do receptov, preizkusite recepte iz sestavin, ki jih že imate doma," je zapisano v opisu. In aplikacija točno to tudi nudi. Najprej enostavno označimo, katere sestavine samevajo v našem hladilniku. Lahko jih kliknemo z že izpisanih predlogov, lahko pa jih tudi sami vnesemo v iskalnik. 

Za primer lahko uporabimo kar sestavine z zgornje fotografije. Recimo, da imamo v hladilniku cvetačo, paradižnik, jajca, limone, jogurt, maslo, kislo smetano in smetano za kuhanje. V predalu in omarah pa še olivno olje, moko, čebulo in začimbe (sol, poper, česen v prahu ...). V aplikacijo smo tako vnesli 16 sestavin, Super Cook pa nam je predlagal 2913 receptov. 

Super Cook
Super Cook FOTO: Shutterstock

Aplikacija nas poleg tega vpraša, če imamo še kakšno drugo sestavino, ki smo jo morda pozabili vpisati, saj bi nam tako lahko ponudila še več receptov. Hkrati pa lahko predlagane jedi filtrirate glede na vrsto hrane, ki jo želite skuhati (večerja, zajtrk, solata ali sladice), vrsto kuhinje, ki vam je ljubša, ali pa glede na glavno sestavino.

Aplikacija je trenutno na voljo v 26 jezikih in čeprav so na voljo slovaščina, srbščina in angleščina, slovenščine žal še ni. 

Na voljo tudi več drugih podobnih aplikacij

Preizkusimo lahko tudi slovensko aplikacijo Hladilnik, ki jo najdemo na spletni strani Okusno.je. V aplikacijo lahko vnesemo največ štiri sestavine hkrati. Ko vnesemo vse, kar želimo uporabiti, pritisnemo gumb Najdi recept in počakamo, da sistem na podlagi našega izbora poišče najbolj primerne recepte.

Predlagane recepte lahko nato razporedimo glede na tip jedi, čas kuhanja, težavnost, sezonskost in pekočnost, v primeru pijače pa tudi glede na vsebnost alkohola. 

Recepti na aplikaciji Hladilnik na spletni strani Okusno.je
Recepti na aplikaciji Hladilnik na spletni strani Okusno.je FOTO: okusno.je

Sicer pa je na voljo še cel kup podobnih aplikacij. Med njimi je na primer Allrecipes. Gre za priljubljeno spletno stran, ki ima recepte razdeljene po kategorijah, kot so večerje, obroki, posebne priložnosti, pa tudi sestavine. 

Poleg tega lahko v aplikaciji označite, katere sestavine nimate, aplikacija pa vam ne bo prikazovala receptov, za katere bi to sestavino potrebovali. V aplikaciji si uporabniki tudi izmenjujejo mnenja, saj recepte lahko ocenjujejo in komentirajo. Tako lahko uporabite še kakšen dodaten nasvet ali trik pri pripravi izbrane jedi.  

Allrecipes
Allrecipes FOTO: Posnetek zaslona

Tudi spletna stran BigOven omogoča iskanje receptov glede na sestavine, ki jih že imamo. V iskalnik lahko vnesemo tri glavne sestavine, ki jih želimo uporabiti, na primer piščanec, brokoli in jajce, aplikacija pa nam pripravi recepte. Za omenjeno kombinacijo je na voljo več kot 500 različnih. Med drugim različne testenine, zavitki, pite, rižote, jedi na žlico ...

BigOven
BigOven FOTO: Posnetek zaslona

Med bolj priljubljenimi je tudi brezplačna francoska aplikacija Magic Fridge (Frigo Magic), ki ima v bazi okoli 5000 receptov. Na voljo je le v obliki mobilne aplikacije, v njej pa lahko prav tako filtrirate različne diete, na primer vegansko ali vegetarijansko.  

Posebna funkcija aplikacije je razdelek "Beležke", kjer lahko vidite tudi informacije o hranilni vrednosti vsake jedi, prav tako lahko preverite, če so sestavine, ki ste jih izbrali, sezonske. 

Magic Fridge
Magic Fridge FOTO: Posnetek zaslona

Na voljo je sicer še kopica drugih aplikacij s podobnimi funkcijami. Preizkusite lahko še: Epicurious, Tasty, Cookpad, America's Test Kitchen ...

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Sickk 2
09. 02. 2023 18.15
+1
Mnogim v slo zarad mizernih plac bl mal krasi police v hladilniku, da bi sploh lah kej ostal..
flojdi
08. 02. 2023 20.08
.uporko.brez ene same plikacie Vem , kaj mam v mojem tamalem hladilnicku(brez zamrzovalnika).in ponucam vse kar je v njem.
flojdi
08. 02. 2023 20.10
?kaj mora se enim Povedat gdaj naj gredo lu lat/no ja kuzkom so to eni ze doPovedali
Stoenka
08. 02. 2023 18.31
Želimo ,da nam Robi pove kaj naj storimo ali pa Tina Gaber
JApajaDAja
08. 02. 2023 11.58
+3
spp za travožere?
devlon
08. 02. 2023 11.57
+3
Vso uvelo zelenjamo zavres v vodi...in je zelenjavna juha
Delavec_Slo
08. 02. 2023 11.40
+6
Vlada danes ne bo nič pokasirala, bo pa drug teden podražila!
Artechh
08. 02. 2023 11.12
+11
Bogice ne bodo dobile svežega kruha, svet se jim bo podru
Franci123
08. 02. 2023 10.57
+9
Včeraj vrhunec kulture, danes vrhunec novinarstva...