Slovenija

Van der Bellen se je koroškim Slovencem v slovenščini opravičil za krivice

Celovec, 10. 10. 2020 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
STA, N.P., Mirko Vorkapić
Komentarji
281

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen se je na osrednji slovesnosti v Celovcu ob stoti obletnici koroškega plebiscita koroškim Slovencem tudi v slovenščini opravičil za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic. Slovenski predsednik Borut Pahor pa je za Celovec dejal, da je to simbolna prestolnica združene Evrope.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Predsednik Avstrije Alexander Van der Bellen se je udeležil slovesnosti ob stoti obletnici koroškega plebiscita v Celovcu in se v govoru opravičil koroškim Slovencem za krivice in zamude pri uresničitvi njihovih ustavnih pravic. Ta del je povedal v slovenščini.

Pred tem je v govoru navedel 8. člen avstrijskega ustavnega zakona, v katerem se Avstrija zavzema za jezikovno in kulturno raznolikost, ki prihaja do izraza v avtohtonih narodnih skupnostih, ter da je treba skrbeti, varovati in podpirati jezik, kulturo ter obstoj teh narodnih skupnosti ter da Avstrija v preteklosti tega ni vedno spoštovala.

Avstrijski predsednik je še dejal, da je Koroška posebna dežela, ki na poseben način združuje Avstrijo in Slovenijo, v njej pa že več stoletij živijo Korošci slovenskega in nemškega maternega jezika. "Slovenska narodna skupnost je samoumevni del Koroške in Avstrije," je dejal.

Ob tem je poudaril, da so pred stotimi leti tudi številni pripadniki slovenske narodne skupnosti glasovali za "enotnost Koroške in pripadnost Avstriji" ter da bi se brez njih plebiscit končal drugače.

Van der Bellen je v svojem govoru še poudaril, da so "Korošice in Korošci veliko dosegli in da so zaceljene nekatere odprte rane, Koroška pa je ubrala pot sprave". Ob tem je pozval k manjšinski politiki, ki bo ustrezala zdajšnjim pogojem življenja in potrebam.

"Vse naše narodne skupnosti so most do naših sosedov. V dvojezičnih šolah in vrtcih se avstrijski otroci slovenske narodne skupnosti učijo skupaj s svojimi nemško govorečimi vrstniki in otroki iz Slovenije. Učijo se drug od drugega. To me dela samozavestnega. Preko njih Evropa postaja tesneje povezana. Tako si predstavljam našo skupno evropsko prihodnost," je še dejal avstrijski predsednik, ki je na začetku govora, za katerega je požel dolg aplavz, v slovenščini tudi dejal, da je lepo, da danes skupaj obeležujemo obletnico.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski predsednik Borut Pahor pa je dejal, da je današnja skupna slovesnost v Celovcu, na kateri sta prisotna z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom, simbolna prestolnica združene Evrope. Kot je še dejal, skupno obeležitev še prav posebej utemeljujejo temeljne, skupne evropske vrednote – mir, sožitje, solidarnost, spoštovanje, povezovanje in sodelovanje.

Uvodoma je spomnil, da je v dvorani grbov v deželnem svetu našel svoj dom tudi knežji kamen, ki je dolga stoletja predstavljal mogočen simbol, na njem pa so voditelji prisegali v slovenščini, pozneje v nemščini. "Nima vsak narod takega kamna, da bi zidal na njem. Naša naroda si ga delita in ga imata oba," je še dejal. Avstrija in Slovenija sta po besedah slovenskega predsednika danes sosedi, prijateljici, partnerici in zaveznici v skupnem evropskem domu.

O koroškem plebiscitu pred stotimi leti je še dejal, da je bila z njim na južnem Koroškem prvič postavljena meja, ki je zarezala v večstoletno sobivanje nemško in slovensko govorečih prebivalcev prejšnjih skupnih držav.

Poudaril je, da so bile Slovencem dane mnoge obljube, pred plebiscitom in po njem, zlasti z avstrijsko državno pogodbo. "V marsičem so bile obljube in zaveze izpolnjene, v mnogočem še ne," je opozoril Pahor. Dodal je, da koroški Slovenci upravičeno pričakujejo hitrejši napredek pri njihovem izpolnjevanju, zlasti na področju jezika.

Pahor je v govoru še dejal, da se mu je večjezičnost vedno zdela veliko bogastvo, saj daje jezikovno in človeško širino ter zbližuje. "Predstavljam si, da tudi tu ljudje lahko čutijo podobno. Preteklosti ne moremo spreminjati, lahko pa spreminjamo prihodnost. Sreča je na strani pogumnih," je ob koncu govora dejal slovenski predsednik in prav tako požel dolg aplavz.

Koroški Slovenci pozdravljajo opravičilo

Predstavniki slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem pozdravljajo opravičilo avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellna koroškim Slovencem, ki ga je izrekel na današnji slovesnosti v Celovcu ob 100. obletnici koroškega plebiscita.

Predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS), ene od krovnih organizacij slovenske narodne skupnosti na avstrijskem Koroškem, Valentin Inzko je dejal, da opravičila niso pričakovali, da pa mu je koroški deželni glavar Peter Kaiser v petek dejal, da bo "prišlo nekaj važnega". Inzko je ocenil, da bo ugled avstrijskega predsednika, ki je po njegovem mnenju že zdaj ogromen, poslej še večji. Veseli ga tudi, ker je občinstvo na današnji slovesnosti Van der Bellnovo zgodovinsko opravičilo sprejelo z bučnim aplavzom.

"Na teh novih osnovah lahko gradimo naprej. Saj je zelo važno, kaj se bo zgodilo po 10. oktobru in proslavah," je poudaril predsednik NSKS.

V Celovcu protest mladih koroških Slovencev

Klub slovenskih študentk in študentov na Koroškem je ob stoletnici koroškega plebiscita danes v Celovcu pripravil protest. Protestniki so se zbrali na železniški postaji, nato pa so se podali do deželne hiše v središču mesta. Protesta se je udeležilo približno 100 ljudi. Protest je potekal pod geslom 10. oktober - ni vzroka za praznovanje! Za antifašistični konsenz na Koroškem.

Klub je na svoji strani na Facebooku pri napovedi protesta med drugim zapisal, da nasprotujejo nacionalnim mitom in nemškemu nacionalizmu. Pozvali so tudi k solidarni družbi brez oblasti in izključitve. Dan za praznovanja zanje ni 10. oktober, ampak 8. maj, dan osvoboditve izpod nacifašizma.

"Nemški nacionalizem je hegemonialni princip koroške politike, četudi vzdržuje deželna vlada konsenzno skupino, se prezentira kot polepševalno društvo in vabi slovenske pevske zbore, da zapojejo pri proslavah v čast južne meje. Proslavljanje meja vedno povzroča izključitev drugih in nobena fraza o mostovih in evropski skupnosti tega ne more prikriti," so v pozivu k demonstracijam med drugim zapisali organizatorji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (281)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ALI-S
11. 10. 2020 16.22
+1
fajonova je konju jedan
ROMELS
11. 10. 2020 12.43
+10
¸Bomo Slovenci prej izginili v sami Sloveniji kot pa koroški Slovenci na koroškem, če bomo imeli v politiki razne fajone in njej podobne kojone.
vlahov
11. 10. 2020 11.11
+4
Kar se tiče držav je najbolje , da se , če nas hočejo, na hitro priključimo na njihove penzije in red .
ina5785
11. 10. 2020 10.46
+2
g.Van der Bellen je bil vedno zelo omikan, strpen in zelo pošten politik. Mislim, da je bil 2 x PM, vmes odšel nazaj na fakulteto (je profesor) in se zopet zmagoslavno vrnil in porazil prepričane v zmago (desničarje) in jih ponovno porazil. Vrnil se je zato, ker je videl in vedel, da bi Avstrija s SKRAJNO desno politiko zašla v močvirje. Rešil je narod, da živi v mirni in bogati Avstriji, brez napetosti in korupcije!!! Bravo g.Van der Bellen!!!!
pravisprehajalec
11. 10. 2020 13.07
+0
#Rešil je narod, da živi v mirni in bogati Avstriji, brez napetosti in korupcije!!!# To pa zato, ker niso imeli komunizma.
provni
10. 10. 2020 21.38
+6
Čestitam, zdaj pa naj Avstrija naj naredi tisto kar mora narediti za koroške Slovence. Enakopravnost jezika.
pravisprehajalec
11. 10. 2020 09.51
+3
Koroška ima 500.000 prebivalcev, za slovensko govoreče se jih pa izjasnjuje 5000.Poglej kakšni odpori so naprimer, ko hočejo v Velenju izenačiti slovenski in albanski jezik. Neka razumna meja mora obstajati.
SnowmanR
10. 10. 2020 21.12
+4
Slovenija je bila v SHS kraljevini, kasneje v SFRJ ena od najbolj razvitih pokrajn držav. Zdaj smo zahodni balkan za nemčijo in EU. Že sam standard in plače govorijo da smo poceni delovna (revna) sila ki jo izkoriščajo za pospeševanje in bogatenje Germanskih in Anglosaksonkih narodov. Cilj jim je Slovenijo spet narediti germansko, kar jim uspeva. Slovenija pozablja zgodovino ko so južni slovani reševali in umirali za Trst, Gorico, Celovec. Austroogrska in Nemčija so hotele celotno evropo končale so tako kot bo končala EU v bližajočih se letih, s tem da bo usoda EU še hujša od SFRJ in SSSR...
SnowmanR
10. 10. 2020 21.04
+4
Opravičilo ni sprejeto za slovenske in srbske družine pokojnih, ki so izgubili življenje za osamosvojitev in priključitev severne koroške Sloveniji v času 1. Svetovne vojne ... Germani so že takrat manipulirali in prirejali plebiscite in referendume. Kako vrjeti narodu ki je že 3x v zgodovini ljudstva hotel zasužnjiti evropo?
pravisprehajalec
11. 10. 2020 09.52
+0
Tisti so se borili za Veliko Srbijo. Kaj pa imajo Avstrijci s tem?
Karantanija
10. 10. 2020 20.59
+3
"Jaz, bratje, pa vem za domovino in mi vsi jo slutimo ... Naša domovina je boj in prihodnost, ta domovina je vredna najžlahtnejše krvi in najbogatejšega življenja: Iz muke trpljenja in suženjstva neštetih milijonov bo zrasla naša domovina: vsa ta lepa zemlja z vsem svojim neizmernim bogastvom. Tedaj bo le še grenak in grd spomin ta gosposka domovina, na suženjstvu zidana, s krvjo in solzami gnojena, sramota človeštvu, zasmeh pravici ... Edina pot je boj ljudstva, brezobziren boj, dokler ne pade poslednja barikada, dokler ni dosežen poslednji cilj! Boj za popolno socialno in politično osvobojenje - zakaj brez socialne in politične vobode je nemogoča kulturna svoboda. Na tvojih plečih, na plečih delavca prekarca sloni bodočnost slovenskega naroda - naroda proletarca! Boj za osvobojenje ljudstva je kulturni boj in kdor ta boj obrekuje, kdor mu postavlja nečiste cilje, je sovražnik kulture in sovražnik ljudstva." (Ivan Cankar)
User792410
10. 10. 2020 20.47
+5
Zdaj ko je v stotih letih "izpuhtelo" 90% (90.000) Koroških Slovencev se mu zagotovo ni bilo težko opravičiti!
ina5785
11. 10. 2020 10.50
Prebujen - Deslno se res strinjam s teboj!, vendar je žal tudi zelo pomembno KDO je trenutno na oblasti. Sem že zgoraj opisala g.Bellena, ki je v duši pošten v VSEH pogledih. Tako da sem vesela, da je točno TAKŠEN človek izrekel opravičilo Slovencem, ker je resno mislil!!! Vemo pa, kam je pred leti potisnil Slovence pokojni Hayder, ki je bil desni nacionalist, da mu NI bilo para!!! Ok., obrača se na bolje za naše ljudi, ki se NIKOLI NISO NEHALI BORITI za svoj prav!!!!
Mama MANKA
10. 10. 2020 20.43
-7
A zgornji na balkonih pa ne rabijo mask nosit hahahaha kako nas farbate o tej koroni
Smešno
10. 10. 2020 20.35
-5
Tako, zdaj smo pa rešeni. Aleluja! “Elpresidenteju” je pa skor pršlo..
lucinda
10. 10. 2020 19.47
+7
Dober občutek, nekaj pozitivnega, napoved sprave. Avstrijski predsednik se je opravičil. Kdaj se bo cerkev opravičila za podpiranje beligardizma in začela pot sprave?
EEgon
10. 10. 2020 20.24
+0
Kdaj se opravičila SD=KPSLO za napad na Slovenski narod ob hudi uri, ter za največji pokol Slovencev zgodovini našega naroda? Niti Turki niso pobili toliko Slovencev.
pravisprehajalec
10. 10. 2020 20.47
+3
Kdaj se bo SD s Fajonko opravičila za poboj 15.000 fantičev v starosti tretjega in četrtega letnika srednje šole?
profi
10. 10. 2020 21.04
+2
aloalo
10. 10. 2020 19.07
-2
kakšne krivice.
MaksiLopez
10. 10. 2020 19.02
+5
na racun jugoslovenstva je slovenija izgubila kar nekaj ozemlja
EEgon
10. 10. 2020 20.25
+2
Koroška za Kosova, Istra za Slavonijo (ki je bila del Hrvaške).
štof
10. 10. 2020 18.57
+6
Nikjer ni zapisano, da je kdo iz kraljevine (srbske) nagovoril slovence, ki so bili enakovredni v SHS v njihovem jeziku, tudi kasneje ne "drug Tito", pa čeprav je bil sin slovenske matere. Res je minilo 100let, ampak nikoli ni prepozno....!!!
EEgon
10. 10. 2020 20.26
+1
Tito je znal edine SLO besede ---> Hvala ..... za pare($$$)<---- to je že v jugoslovanščini.
profi
10. 10. 2020 21.07
+0
Josipe je poskrbel za čas svojega življenja,pol si pa pomagajte.
delfin11
10. 10. 2020 18.11
+3
Danes se opravičujejo,ko samo še 10proncentov jih živi..še enkrat se bodo opravičili ,ko jih bo 1procent..in naši ta desni na ves glas govorijo,kako so sosedi naši prijatelji...zdaj se bodo še italijani .orbanovci opravičili in ostali bomo brez pol države...njihov prijatelj Janezek bo vse naredil ,da bodo sosedi srečni
EEgon
10. 10. 2020 20.28
+1
13k se izjavlja za Slovence, skupaj je 555k Avstrijcev, torek koliko % je Slovencev?
jest...
10. 10. 2020 18.01
+22
folk...kaj je z vami.....ce se ne opravici je narobe...ce se in to v slovenscini spet ni ok....dejte se no mal resetirat....gremo naprej...NE NAZAJ !
delfin11
10. 10. 2020 18.19
+0
malo so zamudili z opravičilom in še posebej z dejanji...zdaj je kar je..še malo in so dosrgli to kar želeli..naredite mi to deželo nemško...
jest...
10. 10. 2020 18.41
+4
in kaj bi ti...svojega sina v prve vrste ? dej ne s...i !
delfin11
10. 10. 2020 18.44
+5
js ne bi nič..le svoje menje napisal...lp
jest...
10. 10. 2020 18.44
+3
raje preberi...npr Ken Follletti-ja...pa ti bo vse jasno. Za vojno naredit moras bit mocan, za opraviciti se- se mocnejsi !
delfin11
10. 10. 2020 18.46
+5
glej..meni ni do vojne..nit mislil na vojno..le povem,da je vse to prepozno...zdaj smo lahko le dobri sosedi..ok..
Bojan-F
10. 10. 2020 17.58
+3
Avstrijci so postali naklonjeni slovenski manjšini in se potrudili spregovoriti v slovenščini, ko se je slovenska manjšina skrčila iz 67.000 (24%) na 9.000 (2%).
pravisprehajalec
10. 10. 2020 20.44
+3
Srbi nikoli niso spregovorili v slovenščini....
Matki
10. 10. 2020 17.48
+3
Večkrat sem bil službeno na Avstrijskem Koroškem in moram reči, da je bil sprejem z njihove strani zelo hladen. Za vedno mi je pa ostal v spominu dogodek izpred več let, ko sem bil tam zaradi reklamacije nekega izdelka. Meni in sodelavcu v podjetju nihče ni rekel, da bi s seboj vzela neko merilno napravo, seveda sva šla v Avstrijo brez. Ko je Avstrijec videl da sva prišla brez naprave je dobesedno ponorel, zmerjal naju je, da sva bila vredna manj kot iztrebek najbolj nizkotno kolikor je mogoče in na nacionalni osnovi.
SKRIPT
10. 10. 2020 17.52
+3
jest...
10. 10. 2020 18.07
+3
sej si vse povedala, sla si brez necesa in zdj bi rada da ti to (nic) popravijo.... .bwahahahah zih si blond !
tito73
10. 10. 2020 18.12
+0
Mene je pred leti policist ustavil pri Borovljah (kontrola prometa) in je govoril Slovensko, jaz sem mu pa Nemško odgovarjal. Bilo je zanimivo
Matki
10. 10. 2020 18.20
+6
Nisi razumel situacije. Midva s sodelavcem sva šla zaradi posodobitve našega izdelka, ki smo ga izdelovali v našem podjetju k Avstrijskemu kupcu. Upam, da je sedaj bolj jasno. S sabo pa nisva vzela naprave, ki v danem primeru ni bila potrebna, vendar je ta Gospod, če ga lahko sploh tako imenujem baje to želel. Vse bi bilo vredu tudi njegovo slabo voljo bi lahko razumel, ampak to njegovo obnašanje ob tem in to žaljenje je bilio res do konca nizkotno.
delfin11
10. 10. 2020 17.32
-3
hahah se je opravičil in hlapci vsi žarijo od sreče..hahah..
pravisprehajalec
10. 10. 2020 17.39
-7
Ti si Javni ti pač ni treba iskati dela čez mejo. prvorazredni...