Slovenija

Vandalizem v OŠ v Logatcu: grafiti, vlomi v kletne prostore, luknja v fasadi

Logatec, 05. 09. 2019 16.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Osnovni šoli 8 talcev Logatec imajo težave z vandalizmom. "Vsako leto je vse več vandalizma okoli šole, pa tudi v samem Logatcu je čedalje bolj prisoten. O tej problematiki moramo govoriti na glas in povedati, kaj se v Logatcu dogaja," je pojasnila ravnateljica šole Karmen Cunder. Policisti so letos devetkrat intervenirali pred šolo.

"Do zdaj sem vedno mislila, da se to dogaja samo okoli šole po zaključku in pred začetkom pouka, ker se otroci nimajo kam dati. A letos smo prvič ugotavljali, da med letošnjimi poletnimi šolskimi počitnicami ni bilo enega večera, ko ne bi bilo pred šolo polno mladine," je dejala ravnateljica Karmen Cunder in dodala, da so se razširili po celem Logatcu.

Če niso bili pred šolo, so bili po njenih besedah na igrišču pri starem Mercatorju ali na športnem igrišču oziroma med bloki. Vse okoli jih je bilo polno in to je precejšnja skupina otrok. "Storilci so najstniki oziroma srednješolci, seznam uničenih stvari na šoli pa je zelo dolg," je navedla ravnateljica.

Naredili luknjo v fasado, z grafiti popisali prehod med šolo in vrtcem, vlomili v kletne prostore 

Tako so na šoli med drugim razbili vratca elektro omarice glavnega števca, pretrgali zaščitno pločevino strelovoda in žlebove, na vrtcu so naredili luknjo v fasado, z grafiti popisali šolsko hiško za smeti in prehod med šolo in vrtcem, večkrat vlomili v kletne prostore šole in drugo.

"Poleg tega je na stotine cigaretnih ogorkov pred vhodom v šolo, da o raznorazni svinjariji okoli šole, ki jo hišnik vsakodnevno čisti, niti ne govorimo," je še omenila ravnateljica. Po njenih besedah so skupaj z varnostnikom in policijo ugotovili, da je tokrat mladina zelo arogantna, brez spoštovanja in strahu. Ob tem je opozorila, da so v tej skupini 15, 16 otrok trije ali štirje takšni, ki so problematični in se postavljajo pred ostalimi.

Po njenih besedah je bilo doslej škode na šoli za okoli 5000 evrov, še 2000 evrov bodo morali odšteti za ponovno beljenje šolske fasade. A če ne bi veliko stvari popravil hišnik, bi bil znesek po njeni oceni še precej višji.

Mladostniki se predvsem v času poletnih počitnih zbirajo na javnih površinah v Logatcu.
Mladostniki se predvsem v času poletnih počitnih zbirajo na javnih površinah v Logatcu. FOTO: Kanal A

V nadaljevanju pogovora je ravnateljica izpostavila dobro sodelovanje s policijo, ki je zelo prisotna na terenu. Kot je pojasnila, so na šoli imeli obhode, tudi obiske policistov, a ponoči, ko je mladina zunaj, policija ne more ukrepati, ker je to stvar staršev.

Zato je nagovorila starše na družbenih omrežjih in jim postavila nekaj vprašanj, tudi če je njihovim otrokom res vse dovoljeno in ali jim vse pripada. Kot je navedla, po tem zapisu ni več zaznati vandalizma okoli šole.

Zaradi vsega tega je Cundrova za danes sklicala okroglo mizo. Na šoli menijo, da morajo "na glas" spregovoriti o tej problematiki in povedati, kaj se v Logatcu dogaja. Kot najboljšo rešitev za to mladino bi bila ustanovitev četrtne skupnosti po vzoru Ljubljane, je še ocenila Cundrova. Okrogle mize se bodo udeležili tudi predstavniki centrov za socialno delo, sveta staršev, policije in občine.

Policija letos že devetkrat intervenirala pred šolo 

Policijska postaja Logatec je seznanjena z dogajanjem. Tako kot v prejšnjih letih je tudi v tem letu zaznala, da se mladostniki čez leto, največ pa v času poletnih počitnic v večernem času zbirajo na različnih javnih površinah v Logatcu, so pojasnili na policijski postaji. Gre predvsem za mladostnike iz Logatca in okolice.

Doslej je bilo na šoli storjene škode za okoli 5000 evrov, še 2000 evrov bodo morali odšteti za ponovno beljenje šolske fasade.
Doslej je bilo na šoli storjene škode za okoli 5000 evrov, še 2000 evrov bodo morali odšteti za ponovno beljenje šolske fasade. FOTO: Kanal A

Lani so logaški policisti intervenirali petkrat pred šolo, letos devetkrat. Predvsem je šlo za glasno poslušanje glasbe, vpitje, nedostojno vedenje, razbijanje steklovine, kurjenje pred šolo in podobno. Enkrat so na kraju zaznali neposredno kršitev in zoper povzročitelja hrupa podali obdolžilni predlog na pristojno sodišče, so navedli.

V ostalih primerih policisti na kraju niso neposredno zaznali kršitev, občani pa v nadaljnjem postopku pred sodiščem niso želeli sodelovati oziroma podati svoje izjave za zapisnik, zato v skladu z zakonodajo zoper domnevne kršitve policija ni mogla ukrepati.

Pojav vandalizma se v primerjavi z lanskim letom po podatkih policije ni bistveno povečal, vendar pa oškodovanci niso podajali predlogov za pregon kaznivih dejanj in je zato obravnavanih primerov manj. Za preprečitev teh ravnanj so povečali tudi prisotnost in obhode policistov v civilu, so še dodali.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lojze007
06. 09. 2019 16.54
-1
Vedno vecja potreba po ustanovitvi vaških straž. Oz ustanoviti varde....
Patiana
06. 09. 2019 11.57
+4
Pa menda policija ne more ukrepat, ker se folk boji dat prijavo. Pa kaj ta naša policija res dela samo na podlagi prijav? A so že slišali za "po uradni dolžnosti"?!
Patiana
06. 09. 2019 11.47
+7
... a ponoči, ko je mladina zunaj, policija ne more ukrepati, ker je to stvar staršev." A se hecate, al kaj? Pa kdo je tu nor?!
Klotilda H
06. 09. 2019 07.57
+9
LOGATEC JE VZOREN MULTI-KULTI RAJ NA ZEMLJI!!!
anakondabox
06. 09. 2019 07.55
+3
Obsojanja vredno, pa spet ne tako hudo. Tudi mi sami smo ga biksal v mlajših letih, šprical pouk in za 1. april na zbornico napisali 'umobolnica'. A to se hitro pozabi! Tudi mladi danes niso nič drugačni, uporabljajo pač druge 'štose'. Učijo se od odraslih in tudi od politikov. Pri teh so vsaj 10x hujši prekrški: kraje, poneverbe, manipulacije. Le delček tega pride na dan. To so minimalni 'grehi', šolo v Logatcu pa se obeša na 'veliki zvon.' #primerjava
obožeobože
05. 09. 2019 19.50
+18
Uvoz je zgrešen! Zdaj počasi dobivate rezultate le tega.
glava2
05. 09. 2019 21.25
+9
noire
05. 09. 2019 19.22
+20
Policaji so s srednješolsko izobrazbo izsilili 1500 neto plače, ker imajo kao nevarno delo itd...Pogumni so samo, ko se gre za Slovence. Tukaj pa vidimo koliko so v resnici vredni.
Uporabnik1095190
05. 09. 2019 19.07
+33
Kočevskih huliganov se že ne sme več komentirati,svoboda govora na višku. Resnica se ne ozira na politično korektnost dragi moji.
RudiFeler
06. 09. 2019 10.17
+7
Če bi bili to navadni občani, bi bilo komentiranje seveda dovoljeno.
Uporabnik1095190
06. 09. 2019 16.36
+1
Evo,enako pri drugem prispevku,sredi pisanja komentarja skenslali možnost,da bi napisali svoje mnenje. Če bi jih vsi hvalili bi se pa lahko še naprej nemoteno pisalo? Dragi mediji,resnica se ne ozira na vaše mnenje in prepričanja. Pa na ukaze vaših šefov tudi ne. Cenzura kot da smo v diktaturi.
PegySue
05. 09. 2019 18.55
+26
V času mojega osnovnošolskega izobraževanja,so učitelji probleme z učenci reševali še s klofutami. Doma te je čakala še druga runda. Pa to ne za pisanje po fasadah in namerno uničevanje lastnine,ampak za ponesreči razbito okno in podobne primere otroške nepazljivosti. Med poukom je v razredu vladala tišina,učitelje smo spoštovali,prav tako starše. Danes je obratno. Učitelji se bojijo učencev,avtoriteta doma pa so otroci oziroma mladostniki,ki izsiljuje svoje starše za denar in ostale dobrine. Seveda so tudi izjeme,te so izvzete...
brezimenomir
05. 09. 2019 18.42
+36
Delo lokalnih frajerjev, ki se lahko pohvalijo samo z uničevanjem. Večina od njih zaključi s šolo pred maturo.
akize
05. 09. 2019 18.28
+57
Albanoti se nimajo kam dati v svojem enosobnem stanovanju
vrzwta1
05. 09. 2019 18.26
+30
Saj vemo kakšna je situacija...pred leti je miličnik naredil red ko si enkrat naredil kakšno neumnost, za drugič si presneto dobro premislil če se ti splača še kaj skuhati. Trenutno pa smo v fazi ko se vojaki sami razoborožijo pred par kmeti kamni v rokah...saj drugače kot je ne more bit.
Zikepike
05. 09. 2019 18.14
+24
Namesto da bi pisalo ''kotiček za branje'' piše ''kotiček za pohanje'' nič narobe ne s prvim ne s drugim. Le za drugega se mi zdi blaznooo prezgodaj, da bi bili osnovnošolci namazani, mislim, sej vem, je še veliko hujše v osnovni, kot samo pohanje. Hm, vse zacne doma pri vzgoji, šola nima nič s tem.
el capitano
05. 09. 2019 18.12
+3
Najbolj žalostno pa je to, da starši v tem krutem kapitalizmu, niti nimajo časa za svoje otroke.Ko pridejo iz službe so enostavno zgarani in brezvoljni..Torej začaran krog, ki ga lahko reši ,edino pametna politika, do mladih ljudi ,ki so navsezadnje ena redkih bogastvo, ki ga premore ta narod..
čevapgpt
05. 09. 2019 18.04
+29
Zavarovanje, kamere... Logaški policaji pa tud še zmer znajo pendrek vrtet...
Uporabnik1095190
05. 09. 2019 18.02
+41
Včasih se je takim primazalo eno konkretno klofuto ali dve,danes pa je to nekaj nezaslišanega in tukaj imamo rezultat. Ne podpiram sicer takega početja,ampak včasih si pamž pač zasluži batine. Pa še veliko bolj učinkovito je kot zaseg telefona ali haus arest.
oježeš
05. 09. 2019 17.34
+66
Zdaj pa računajte, da bo ta mladina zrasla v zrele ljudi. Z nobenim odnosom do skupne lastnine, sodniki pa jim dajejo vsakodnevno potuho in korajžo. Res lepa gesta sodnikov. Najbolj, da se jim kar zaračuna odprava škode in čiščenje okoli šole.
Ni corone
05. 09. 2019 17.28
+51
ponoči pa pijanu in se dere po vseh ulicah, takrat pa policajev ni, nesposobni
oježeš
05. 09. 2019 17.35
+9
Da bi pa policaji ravno pri vsakem nadutežu stali, no, to pa spet ni mogoče. Si jim že kdaj prijavil kršitve? Če nisi, potem nisi nič boljši kot razgrajači.
zek
05. 09. 2019 17.27
+103
No to pa je posledica multikulturnost v Logatcu se je vandalizem drastično povečal vzporedno z drastičnem povečanjem priseljencev iz bivših republik Yuge prednjačijo pa predvsem Albanci oziroma najstniki ALBANSKEGA porekla! ŽAL JE TAKO
el capitano
05. 09. 2019 17.29
-66
zek
05. 09. 2019 17.45
+38
el capitano
05. 09. 2019 18.07
-22
Poznam zgodbo, imam prijatelja policaja, ki deluje tudi v Logatcu..
Thruma
05. 09. 2019 18.55
+7
Aja Vsevedni vse ve.To je 1000% RES.In to po celi Sloveniji.
ivan.z Doba
05. 09. 2019 17.27
+52
Včasih je rajonski policaj takoj red naredil. Poznal je vse lokalne barabice.