Slovenija

Napovedujejo okoli sto tožb

Ljubljana, 05. 06. 2007 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Varčevalci zaradi kršenja pogodbe modrega varčevanja tožijo NLB. Zahtevajo tudi do 10.000 € odškodnine.

V ZPS napovedujejo okrog sto tožb
V ZPS napovedujejo okrog sto tožb FOTO: Dare Čekeliš

Nekateri člani Zveze potrošnikov Slovenije so vložili prve tožbe zoper Novo Ljubljansko banko zaradi nespoštovanja pogodbenih obveznosti pri modrem varčevanju. Zahtevki znašajo od sto do deset tisoč evrov glede na dolžino varčevanja.

V ZPS pojasnjujejo, da je NLB z modrim varčevanjem obljubljala vsakoletno rast obrestnih mer in visoke prihranke, v mnogih primerih pa so se kljub v pogodbi zapisanemu vsakoletnemu zviševanju v resnici zniževale.

Zveza je za enega svojih članov s pogajanji uspela doseči, da mu je Banka Domžale, članica skupine NLB, izplačala dodatne obresti v višini 177.196 tolarjev oz. 739,43 evra, kot je bilo obljubljeno v pogodbi in promocijski zloženki.

Pri ostalih primerih, pojasnjujejo v ZPS, NLB svojih komitentov ni želela obravnavala enakopravno in je prekinila pogajanja za sporazumno razrešitev spora.

V Novi ljubljanski banki po navedbah ZPS zatrjujejo, da so takšne pogodbe s komitenti sklepala od 1. septembra 1999 do 31. oktobra 2003.

Na ZPS zato ocenjujejo, da je število oškodovanih varčevalcev modrega varčevanja NLB višje od števila, ki jim je do zdaj znano prek članov.

Pozivajo vse, ki so v omenjenem obdobju sklenili modro varčevanje, da se obrnejo na njih, članom, ki se bodo odločili za tožbo, pa bo zveza krila stroške za odvetnika.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zakon1
05. 06. 2007 18.03
Bravo ljudje, treba se je postaviti zase. pa tudi za druge. Pokažite ''veliki'' ustanovi, da ni vsemogočna in izterjajte pravico. Banka pa naj nosi posledice, obenem naj bo primer drugim!!!
robinud@volja.net
05. 06. 2007 16.35
profi, kaj govoriš ? Kaj bi primerjali ? Saj na papiru je štimalo. Samo potem se je banka odličila delovati drugače, kot je zapisala v pogodbi. Ja, seveda, to bi stranke lahko predvidele. Mogoče, če bi se prej posvetovale z vedeževalko ...
?rni panter 1
05. 06. 2007 15.47
A bo kateri od odgovornih odgovarjal?Ne, ker imamo nesposobneže v sodstvu in tožilstvu,...Lepa reč
profi-boy
05. 06. 2007 15.47
In kdo pa je kriv tem strankam. Če bi si mogoče ljudje včasih vzeli 5 minut časa, prebrali kaj v pogodbah piše, če gre za primer varčevanja bi si še vzeli svničnik list papirja malo preračunali kaj jim to nanese po izteku. Mogoče še šli k kakšni neodvisni osebi, poiskali si več ponudb, stvari primerjali poiskali najboljšo rešitev za sebe. Stranke pa res ni težko prepričati. Malo retorike, par besed drugače rečenih in že imaš zaupanje ter podpisano pogodbo. Tak da en preprosti nasvet. Vedno prej preberte kaj piše na pogodbah šele nato se odločte glede na svoje sposobnosti in znanje.