Slovenija

Dan varne hrane: res znamo ravnati z živili?

Ljubljana, 07. 06. 2021 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Danijela Levpušček
Komentarji
26

7. junija obeležujemo mednarodni dan varne hrane. Zanjo morajo skrbeti vsi v prehranski verigi, od pridelovalcev in predelovalcev do potrošnikov. Žal pa se prav pri zadnjem členu rado "zalomi". Ali veste, kako shranjevati hrano v hladilniku, na kaj moramo biti pozorni pri pogrevanju in kakšno temperaturo morajo živila doseči, da lahko z gotovostjo trdimo, da so kuhana?

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Matjaž Guček o varni hrani
    04:02
    Iz SVETA: Matjaž Guček o varni hrani
  • Iz SVETA: Ključno je iskanje anomalij
    02:56
    Iz SVETA: Ključno je iskanje anomalij

 

7. junij je dan, posvečen varnosti hrane. Letošnji poteka pod sloganom "Varna hrana danes za zdrav jutri". Zdrav jutri v najširšem pomen besede – varna hrana namreč prispeva k zdravemu življenju, zdravemu gospodarstvu, zdravemu planetu in zdravi prihodnosti, so poudarili v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS) 

Kupujte sezonsko in lokalno pridelano. S tem boste pomagali sebi, družbi in planetu.
Kupujte sezonsko in lokalno pridelano. S tem boste pomagali sebi, družbi in planetu. FOTO: Shutterstock

"Zaradi približno 200 različnih vrst bolezni, povzročenih z zastrupljeno hrano, po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije na svetu vsako leto zboli 600 milijonov ljudi, od tega 23 milijonov v Evropi. Zaradi zastrupitve s hrano vsako leto umre 420.000 ljudi (v Evropi 4600), in sicer zaradi bolezni, ki bi jih lahko preprečili," so izpostavili statistične podatke. 

Za varnost hrane morajo skrbeti prav vsi v prehranski verigi – od pridelovalcev in predelovalcev do končnih uporabnikov. In prav pri slednjih se zelo rado "zalomi". Domača gospodinjstva so zaradi pomanjkljive higiene pri ravnanju s hrano in neustreznega skladiščenja živil vir kar tretjine vseh okužb in zastrupitev s hrano. 

Pet korakov za varnost živil v domačem gospodinjstvu (vir: ZPS)

 

1. Poskrbimo za ustrezno osebno higieno. Za preprečevanje prenosa okužb je najpomembnejša higiena rok. Pred vsakem rokovanju z živili in po njem si roke temeljito umijmo. 

2. Z rednim čiščenjem vzdržujmo čistočo na pripomočkih in površinah za pripravo in shranjevanje hrane.

3. Surova in toplotno obdelana živila ustrezno ločujmo, saj s tem preprečimo nastanek navzkrižnega onesnaženja.

4. Živila shranjujmo v ustreznem temperaturnem območju, v hladilniku vzdržujmo temperaturo pod 5 °C.

5. Pri pripravi hrane pazimo, da jo toplotno obdelamo do ustrezne središčne temperature.

Zastrupitve s hrano

Živila, ki so najpogosteje kontaminirana z nevarnimi mikroorganizmi, so meso in mesni izdelki, ribe in ribji izdelki, morski sadeži, jajca in izdelki iz jajc, mešana in predpripravljena hrana, sadje, zelenjava, surovo mleko ter mlečni izdelki iz surovega mleka.

Čeprav okužbe in zastrupitve po navadi hitro minejo, so izjemno neprijetne. Največkrat se kažejo kot slabost, driska in bruhanje. Možni pa so tudi resnejši zapleti in takrat je nujno poiskati zdravniško pomoč. Tovrstnim neprijetnostim se lahko izognemo ali pa vsaj močno zmanjšamo tveganje zanje, če se držimo zgornjih petih korakov.

Umetnost uporabe hladilnika

Premišljena uporaba hladilnika lahko podaljša trajanje hrane in zmanjša nevarnost okužb.
Premišljena uporaba hladilnika lahko podaljša trajanje hrane in zmanjša nevarnost okužb. FOTO: Shutterstock

Morda se sliši nenavadno, a pravilna razporeditev hrane v – seveda čistem – hladilniku lahko podaljša njen rok trajanja in zmanjša nevarnost kontaminacije.

"Dobro je vedeti, da je najhladnejši spodnji del hladilnika, najvišja in najbolj nestalna temperatura pa je na vratih hladilnika. Na spodnji polici, kjer je temperatura najnižja, zato hranimo bolj občutljiva živila, kot so ribe, surovo meso in jajca," svetujejo na ZPS. Na srednje police postavimo mleko in mlečne izdelke, zgornje pa naj bodo rezervirane za manj občutljivo hrano in živila, ki jih bomo hitro pojedli. Sadje in zelenjavo shranjujemo v za to namenjenih predalih, medtem ko lahko na vratih svoj prostor dobijo sokovi, marmelade in omake – skratka manj občutljiva živila z daljšim rokom trajanja.

Hladilnika ne napolnimo do zadnjega kotička, saj mora hladen zrak neovirano krožiti, hkrati pa s tem zmanjšamo možnost za navzkrižno onesnaženje, še dodajajo. Temperatura v hladilniku naj bo največ pet stopinj Celzija.

Za čiščenje polic in predalov uporabimo krpo in malo tople vode s sodo bikarbono ali kisom. Ne uporabljamo čistil, ki lahko škodujejo živilom in našemu zdravju. Poleg rednega čiščenja je pomembno tudi, da sproti pregledujemo vse izdelke v hladilniku in zavržemo tiste, ki jim je rok trajanja potekel. S tem preprečimo, da bi pokvarjena živila širila neprijeten vonj in onesnažila drugo hrano v hladilniku.

V nadaljevanju lahko preberete še nekaj nasvetov, ki smo jih našli na spletnih straneh Zveze potrošnikov Slovenije. 

Živila dobro prekuhajte

To še posebej velja za meso, jajca, ribe in školjke.

Juhe in dušena živila naj vrejo vsaj dve minuti, meso naj v središču doseže vsaj 70 °C, perutnina več kot 80 °C. Idealno je, če pri tem uporabljate termometer.

Pri ponovnem pogrevanju živilo dobro prekuhajte.

Zakaj? Pravilno (pre)kuhanje ubije skoraj vse nevarne mikrobe. To še posebej velja za mleto meso, večje kose mesa in perutnino. Študije dokazujejo, da so živila, segreta nad 70 °C, varna za uživanje.

Shranjujte hrano na primerni in varni temperaturi

Ne puščajte hrane na sobni temperature več kot dve uri.

Ohladite in shranite kuhano hrano in občutljiva živila v hladilniku pri temperaturi pod 5 °C.

Postrežena kuhana hrana naj bo vedno vroča – temperatura naj presega 60 °C.

Ne shranjujte hrane predolgo v hladilniku. V njem naj bo le dan ali dva dni, če je ne boste porabili v tem času, pa jo zamrznite.

Ne odtajajte zamrznjenih živil na sobni temperaturi ali pod vodo. Odtajajte v hladilniku ali pa kuhajte zamrznjena.

Zakaj? Pri sobni temperaturi ali temperaturi, nižji od 60 °C, se nevarni mikroorganizmi hitro razmnožujejo. Kadar ohlajena živila shranjujemo na temperaturi pod 5 °C (ne predolgo) in so skuhana na temperaturi nad 60 °C (do dve uri), je razmnoževanje mikrobov počasnejše ali se ustavi.

Pranje zelenjave
Pranje zelenjave FOTO: Shutterstock

Uporabljajte pitno vodo in zdrava surova živila

(Neoporečna) voda iz pipe je dobra izbira za gašenje žeje in pripravo hrane. Če niste prepričani, da je neoporečna, jo prekuhajte.

Nakupujte sveža in zdrava živila.

Ko izbirate predelana živila, naj bodo pasterizirana.

Vedno operite surovo sadje in zelenjavo.

Živil s pretečenim rokom uporabe raje ne zaužijte.

Pogrevanje? Seveda!

Uživanje pogrete hrane je varno, pa še manj hrane zavržemo. Je pa tudi tu treba upoštevati nekaj pravil.

Juhe in jedi na žlico pogrejemo samo do vrenja.

Za preostale jedi velja, da živila ohranijo največ hranil, če jih pogrejemo do okrog 73 °C in temperaturo vzdržujemo vsaj pet minut.

Znanstveno potrjeni metodi pogrevanja, ki ohranita največ hranil, sta parjenje in segrevanje z mikrovalovi. Če te možnosti nimamo, pogrevamo v navadni pečici, ki jo najprej segrejemo na približno 120 °C, nato pa temperaturo zmanjšamo na 100 °C in hrano, ki smo jo dali v pekač in dobro pokrili, grejemo 20 minut.

Skuhana živila lahko porabimo tudi tako, da jih predelamo v novo jed. Ostanke riža dodamo juhi, iz makaronov spečemo zmešanko z dodatkom zelenjave in sira ipd.

Že pogreta živila, ki jih ne porabimo, moramo zavreči.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Moncsa
09. 06. 2021 14.49
Anketa. Kaj vam je pri nakupu hrane najpomembnejše? Moj odgovor: VSE OD NAŠTETIH.
branko-r
10. 06. 2021 19.09
da jo kupim v Avsriji tam res veš kaj dobiš
JAZsemTI
07. 06. 2021 20.21
Če bi si znali hrano pridelati bi jo znali ceniti.
donski
07. 06. 2021 20.06
-2
Sam full zagovarjam lokalno pridelavo in sem že nekaj delal na to temo, ampak vseeno, dajmo realno pogledat: 2kg jabolk na tržnici 5 eur, v trgovini 2.5 recimo .. na tržnici ena banjica jahgod 5 eur, pač ok, razumljivo je, da se tam plača štant in vse kar pride zraven, ampak vseeno ... ne moreš se iti lokalne pridelave, či si jo lahko privošči samo srednje višji sloj. In bo mi kdo rekel, da so tržnice polne - ja polne so tistih 15% ljudi, ki si to lahko privoščijo od celotne soseke ali česar koli, prav tako vsi vsak dan ne kupujejo na tržnici. Seveda pa je jasno, da če nebi bili ponudniki prisiljeni v trgovinah zaradi konkurence uvoza prodajati pod ceno tudi nebi rabili strašit s takimi smešnimi cenami.
Wendigo
07. 06. 2021 18.09
+6
ne znamo in vedno več nas bo slabjša bo hrana, več bo rastnih harmonov in mutirane hrane tudi energijska vrednost pada in je treba vsega več zaužiti, toliko slabše za prebavo...
setisfekšn
07. 06. 2021 17.45
+4
flojdi
07. 06. 2021 17.25
+1
.lepo prosim še za pojasnitev kam naj kaj dam v hladilničku brez zmrzovalnika , ki ima samo eno pregrado ..torej dve polički v njem ; + dve na vratih
Nightrider
07. 06. 2021 21.04
luciferaza060606
07. 06. 2021 16.48
+3
RES pa je da mi ta solata 3 dan v hladilniku ovene,
luciferaza060606
07. 06. 2021 16.47
+4
Danes sem odrezu glavo solate na vrtu za kosilo. pop o tem ni poročal.
NB777
07. 06. 2021 14.41
+3
Varno ja da je sedaj jabolko veliko kot melona ali manjša lubenica. Da o ostalih živilih ne govorim, lahko tale g.no.j od monsanta 100x opereš pa bo še vedno isto
Karolina Šmalc
07. 06. 2021 13.32
+1
Dokler je v hrani toliko konzervansov, ne moremo govoriti o varni hrani!
komarec
07. 06. 2021 12.13
+1
Mi ne kupujemo sami pridelamo, je sicer malček dražje a toliko več vredno.
revolucija_mb
07. 06. 2021 12.38
+0
revolucija_mb
07. 06. 2021 12.08
+4
Predvsem velike verige znajo, kjer raje mečejo na tone vstran, kot pa darujejo tistim ki rabijo. Hja...to je vaš luškan turbo kapitalizem. 😁
Aligator11
07. 06. 2021 12.02
+2
ajde ovce. Hrane ne znate niti pridelati, kaj šele ravnati z njo. Slovenija je samo 40 % samooskrbna z hrano. 85% slovenskih avtohtonih ovac de preživi tudi 1 teden če zaprejo trgovine.
Darko32
07. 06. 2021 11.42
+4
Dokler bodo veterinarji skrbeli za kvaliteto hrane nebo nič boljše. Sočasno pa nihče ne ve kdo kontrolira hrano za živali. Šele epidemije jih malo predramijo. Zato pravim, d aje prvo potrebno rešiti, da za varno hrano skrbijo zdravniki za ljudi, kateri sestavljajo to skupino za nadzor. Ne pa da so folirani veterinarji nadzorniki in potem vidimo, da podtikajo pokvarjena živila v hrano. Veterinarji pa naj skrbijo za hrano živali.
dej no
07. 06. 2021 12.21
-2
naša strokovna skupina za kovid ? bo še slabše kot je.
martinov
07. 06. 2021 11.36
+4
Reklama za bogatejše, da lahko izbirajo ! Reveži preživijo ob korenčku, katerega jim daje Vlada. Še malo, pa bodo meso lahko dobili na bone, kot jih je nekoč nekdaj uvedel "veliki vodja!
MUNGATUMBA
07. 06. 2021 11.33
+2
Čudno, tokrat pa o plesnivem kruhu ničesar, da ga je treba zavreči.. Že 50 let, na 10 podlage ga jem, res pa je , da naredim varnostni rez, ko odrežem plesnobo..
MUNGATUMBA
07. 06. 2021 11.16
+3
Vampi+ golaž.. so tanajbulš tretji dan, po možnosti vmes 5 x pregreti..( če se jih že prej ne poje- tok so dobri)
big brother
07. 06. 2021 11.11
+7
90% gostiln ma totalno apfal nekvalitetno ceneno hrano in najslabše in najcenejše možne sestavine, če se le da uvoz. Toliko o odnosu do kvalitetne hrane v SLOVENIJI!
big brother
07. 06. 2021 11.11
+3
VAREN
07. 06. 2021 11.12
+6
Lidl, Hofer in ostale z ampulami v solati.
VAREN
07. 06. 2021 10.37
+2
Kako nakladanje. Koliko ljudi pa je že umrlo zaradi slabo pogrete hrane? Zaradi praznega hladilnika še nobeden.