Slovenija

Varna točka za otroke

Ljubljana, 16. 11. 2009 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob 20-letnici konvencije o otrokovih pravicah je slovenski državni zbor postal Unicefova varna točka, kamor se bodo lahko v stiski zatekli otroci in mladostniki.

Miran Boštic, Pavel Gantar in Mojca Prelesnik
Miran Boštic, Pavel Gantar in Mojca Prelesnik FOTO: Dz-rs.si

Unicef Slovenija je v državnem zboru danes slavnostno proslavil 20. rojstni dan konvencije o otrokovih pravicah. Ob tej priložnosti je Državni zbor kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridružuje prizadevanjem za ustvarjanje varnejšega okolja za otroke in mladostnike.

Varno točko so pred glavnim vhodom v državni zbor skupaj z predsednikom DZ Pavlom Gantarjem odprli predsednik Unicefa Slovenija Miran Boštic in generalna sekretarka državnega zbora Mojca Prelesnik.

Ta odločitev parlamenta je pomembno simbolno sporočilo, je ocenil Gantar. Po njegovem je bil na področju otrokovih pravic storjen napredek, a nas čaka še veliko nalog.

Posebno izobraževanje za zaposlene

Unicef Slovenija je za uslužbence parlamenta v ta namen organiziral posebno teoretično in praktično izobraževanje. Otroci bodo državni zbor kot varno točko prepoznali po posebni oznaki, nameščeni na označevalni tabli pred vhodom v poslopje.

Oznaka varne točke
Oznaka varne točke FOTO: Dz-rs.si

V sklopu obeležitve 20. obletnice Konvencije o otrokovih pravicah bodo v preddverju velike dvorane državnega zbora od 16. do 20. novembra 2009 tudi razstavljene fotografije, ki opozarjajo na posamezne otrokove pravice in razvojne cilje tisočletja, Unicef Slovenija pa je ob tej priložnosti pripravil že tretji ponatis konvencije.

Leta 1989 je postala konvencija o otrokovih pravicah prva pravno zavezujoča mednarodna konvencija za uresničevanje pravic v korist vseh otrok. Konvencija predstavlja enega največjih zgodovinskih mejnikov v prizadevanjih, da bi ustvarili svet po meri otrok.

Varna točka je označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti med petim in 18. letom, v katerega se lahko zatečejo v primeru kakršnekoli stiske na ulicah. Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih, kjer je prisotno usposobljeno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke v stiski trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

6-5
17. 11. 2009 08.52
Vaške straže v parlament
6-5
17. 11. 2009 08.36
A se je Začela hajka rjavosrajčnikov in oranžencev in policijska ura? Dobro, da vsaj ameriških črnih sužnjev ni Vse ste vi sami.si guerila
Ramzess
16. 11. 2009 22.34
Absurd, če vprašate mene, zakaj ... "je slovenski državni zbor postal Unicefova varna točka, kamor se bodo lahko v stiski zatekli otroci in mladostniki" Pha, ne vem kakšno zvezo ima politika z stiskami malega človeka, v tem primeru otrok, nikoli ni imela pravega posluha za to, saj sledi drugačnim interesom. "Državni zbor kot prvi parlament na svetu postal Unicefova varna točka, s čimer se pridružuje prizadevanjem za ustvarjanje varnejšega okolja za otroke in mladostnike." Ne vem kako bi lahko bil parlament, kot politično telo, kot stavba, idr. pomeni, vrna točka, varno okolje za otroke, kjer se svet vrti okoli politike in političnih interesov, tam otroci, če še sicer mali ljudje, ne bodo našli ničesar. "Varna točka je označen javni prostor, namenjen otrokom in mladostnikom v starosti med petim in 18. letom, v katerega se lahko zatečejo v primeru kakršnekoli stiske na ulicah. Varne točke se lahko nahajajo v različnih prostorih, kjer je prisotno usposobljeno osebje, ki je prostovoljno pripravljeno otroke v stiski trenutno zaščititi, jim svetovati in jim nuditi osnovne informacije ali pomoč." Potemtakem sklepam, kajti tudi otroci bodo, da je ta pisarna tudi v prostorih parlamenta. Čeprav se mi zdi, da ta kampanja temelji na dejstvu, kot je bilo slišati, da v teh v pisarnah, ki so v več mestih, ni prometa, in želijo tako spet spomniti mladino, otroke, na njihov obstoj. Namen teh pisarn je dober, a otroci, slabo obveščeni, in slabo zavedajoč se okoliščin, ne vedo kdo stoji za njimi, s kom so povezane, in kaj lahko sploh pričakujejo od njih, nič manj in več, kot rezultate že znane iz drugih organizacij, kot je CSD ipd. Ista vsebina, le drugo pakiranje.
M-teorija
16. 11. 2009 22.26
82dulek
16. 11. 2009 22.07
pajutri ste vsi vableni na postavitev peskovnika;)
fsad
16. 11. 2009 10.32
ha še več politikov bo!!!!!
segi
16. 11. 2009 10.14
In kako bo to zgledalo v praksi?
LolArennt
16. 11. 2009 10.11
to je FUUUL lepo nazalost tega ni bilo k smo se mi bili mali
Roxy79
16. 11. 2009 09.52
he he he he....... Jih bo Jelka pripeljala pred Varno točko.